Висшият адвокатски съвет: Без агенти под прикритие в адвокатурата

Адвокатурата изпрати остро становище до кабинета срещу проекта за промени в mравилника по Закона за ДАНС

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) остро възрази срещу проекта за промени в Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", с който се разширяват възможностите за внедряване на агенти под прикритие и сред лицата, упражняващи свободни професии, без да се прави изключение за адвокатите. Новата уредба на практика дава възможност да се вкарват агенти в адвокатурата – било като самостоятелно упражняващи практика адвокати, било в адвокатски съдружия или дружества.

Според ВАдС това взривява основата, върху която се градят взаимоотношенията между адвокат и неговия клиент – доверието. То обаче е немислимо, ако има дори и минимално съмнение в почтеността на адвоката. Основно задължение на адвоката е да пази тайната на клиента, затова е забранено разговорите с адвокат да бъдат подслушвани, включително и в затворите и арестите, кореспонденцията с адвоката да бъде проверявана и изземвана, както и да се изземват адвокатски книжа и досиета. "Адвокатът не може да свидетелства за факти, които са му поверени в професионалното качество. Гаранциите за конфиденциалност в отношенията адвокат - клиент са всеобхватни и защитени от закона", се сочи в становището, изпратено вчера до Министерския съвет.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.