Система с дълбоки увреждания

Социалният министър Бисер Петков заяви, че зоконодателните промени, свързани с хората с увреждания, ще са готови през есента

Система с дълбоки увреждания

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ няма да реши проблемите

Велина Господинова, Десислава Николова
38664 прочитания

Социалният министър Бисер Петков заяви, че зоконодателните промени, свързани с хората с увреждания, ще са готови през есента

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- Търсенето на решение за майките с болни деца ги сблъска с групата от половин милион на хората с увреждания.

- Държавата засега твърди, че иска да реши проблемите на всички, но е скъпо и трудно начинание.

- Скандинавският подход за индивидуална преценка на нуждите е най-харесваният от засегнатата група.

Бойко Борисов има грижливо изграден имидж на непоклатим мъжага, но с голямо сърце. Това му дава право от време на време да покаже капчица слабост, но неминуемо туширана с твърда закана. Последният такъв случай беше преди над два месеца на заседание на кабинета по повод на репортаж за историята на майка и нейната дъщеря с увреждане. "Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина – този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах", отсича премиерът тогава.

Кой е администраторът и какво му се е случило не знаем. Но междувременно Борисов уволни и след това възстанови на поста му социалния министър Бисер Петков. Прие оставката на неговата заместничка Росица Димитрова заради скъпа командировка в САЩ. А "всичко там" определено не е изчистено... В началото на седмицата премиерът прие превозвачите, които отидоха пред Министерския съвет на протест заради внесения от депутати от ГЕРБ лобистки законопроект за българската автомобилна камара, и след това обяви, че той ще бъде оттеглен. Два дни преди това обаче Борисов ловко избегна среща с протестиращите майки на деца с увреждания, които го чакаха на двата изхода на Народното събрание, за да разговарят с него. Вероятно защото не разполагат с камиони и автобуси, а само с палатки, които са доста по-непригодни да блокират пътища, макар и явно все пак да са дразнител за управляващите.

В опит да обезсилят набиращите скорост палаткови лагери на протестиращите майки в страната от ГЕРБ предприеха познатата тактика "разделяй и владей". Национално представителните неправителствени организации на хората с увреждания, които са членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, обвиниха майките, че финансират протестите със средства от чужди държави. Майките пък изпратиха писмо до премиера Борисов, в което настояха да бъде отнета националната представителност на тези организации поради неефективността им. Този конфликт, освен че създаде напрежение между двете страни, имаше и още една цел - да подмени дебата за това какви законодателни промени са необходими, за да се решат проблемите на хората с увреждания.

Какво искат майките

Едно от исканията на протестиращите майки е да се регламентира със закон личната помощ за хората с увреждания. Сега право на такава според Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) имат хората с над 90% увреждания. За това те получават месечно допълнителни 90 лв. към инвалидната пенсия, която е 145 лв. Те могат да ползват личен асистент и по европейски програми към общините, но тук финансовият ресурс е ограничен и е за определен срок. "Критериите за тези програми са субективни. Има един въпросник, който социалният работник попълва на база на интервю между асистента, ползвателя на услугата и него. Плюс това, за да кандидатствам, трябваше да представя служебни бележки за всички неща, на които ходим с дъщеря ми - психолог, логопед, йога, сензорна терапия, английски, ако я водя на барокамера", казва Ива, която е майка на дете с увреждания.

Но дори и без административните пречки тези програми са недостатъчни, за да обхванат всичките 81 000 души, колкото според данните на социалното министерство са хората с над 90% увреждания. По груби сметки от мерките досега са се възползвали около 17 хил. души. "По тези програми хората получават някакви лични асистенти, които обаче не са асистенти, а грижовници. Асистент означава човек, който ви асистира да правите това, което искате. А грижовник е човек, който ви сменя памперса, но когато той реши, а не когато вие искате", казва Капка Панайотова, основател на Центъра за независим живот.

Протестиращите майки настояват за бързо приемане от парламента на изготвения от омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ, с който се регламентира правото на личен асистент за хората с най-тежките увреждания според индивидуалните им потребности. Другото искане е да се премахне документът от Териториално експертната лекарска комисия (ТЕЛК). "Явяваме се на ТЕЛК на три години и трябва да представим изследвания, които не се покриват от здравната каса. Освен това има бюджет, в който комисията трябва да се вмести, и много често се орязва процентът на инвалидност, а въз основа на това хората получават интеграционните си добавки", казва Ива. Според нея понякога комисията бави решението и хората трябва да повтарят изследванията. "ТЕЛК решенията са оценка по диагнози и те говорят за намалена работоспособност, но не всички хора с намалена работоспособност и ТЕЛК имат увреждания в смисъла на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Тя определя увреждането във взаимодействието между средата, бариерите в средата и функционалния дефицит на човека. Когато в средата има бариери и у човека има функционален дефицит, това вече е увреждане. Когато няма бариери, увреждането престава да бъде категория, определяща някого", казва Капка Панайотова, която също смята, че ТЕЛК-ът трябва да се премахне.

Какво мислят в министерството

В социалното министерство смятат, че личната помощ не трябва да се регламентира в отделен закон, а да бъде част от Закона за хората с увреждания, който се подготвя от ведомството на Бисер Петков и който ще замени сега действащия ЗИХУ. Причината е, че личната помощ е вид социална услуга и не може за това да има отделен закон. Освен това социалното министерство и национално представителните организации на хората с увреждания от националния съвет не подкрепят предложенията на омбудсмана, защото според тях те уреждат малка група хора и са дискриминационни спрямо останалите хора с увреждания. По тази причина според министерството трябва да се търси комплексен подход при решаването на въпроса. "Текстовете за личната помощ ще се интегрират в Закона за хората с увреждания под формата на професионална асистентска услуга, а самата услуга ще се регламентира от готвения нов закон за социалните услуги", предвиждат от министерството. Освен това, ако се се приеме законопроектът на омбудсмана, трябва към тази група хора да се насочи огромен финансов ресурс, казват от ведомството.

"В най-нискобюджетния вариант ще изисква допълнителни 150 млн. лв. на година", каза Бисер Петков пред "Нова тв". Ако от тази сума се изключат и осигурителните вноски за асистентския труд, които ще поеме държавата, разходът става 105 млн. лв.

Според Капка Панайотова обаче всякакви разчети какви средства ще са необходими за личната помощ са спекулативни, защото никой не знае колко от тези хора, които сега получават добавки за чужда помощ, от каква лична помощ имат нужда. "Никой не знае колко са хората, които ще имат нужда от 24-часова помощ или примерно от почасова, защото ТЕЛК казва загубена работоспособност и право на чужда помощ и нищо повече. Няма индивидуална оценка на потребностите", казва тя.

Много или малко са парите

Бисер Петков изтъкна, че за тази година бюджетът на министерството за хората с увреждания е увеличен с 81 млн. лв. и общата сума за тези хора, които са около половин милион, е 268 млн. лв. "От тези средства 152 млн. лв. са интеграционни добавки, останалите са директни плащания за медицински изделия", уточни той. Според Капка Панайотова тази сума изглежда внушителна, но понеже се разпределя на много хора, те получават много малко от тези средства. Другият проблем е, че сумите се дават на калпак, без да се отчитат индивидуалните потребности на хората. "Фактът, че с всяка година се дават повече пари, с нищо не променя положението на хората с увреждания, защото те не отиват при тях, а у хората покрай тях. Около хората с увреждания са се насинджирили една дузина народ без увреждания. Това са доставчици на услуги и на технически помощни средства, чието лоби е доста силно, родители на деца на по 40-50 години и битката в момента е да се съхрани това статукво - да се запази ТЕЛК, да се запазят придобивките и да се направят някакви козметични промени, които да имитират реформа", смята тя.

Според нея има необходимост от закон за хората с увреждания, но такъв, който да отчита индивидуалната оценка на потребностите от всичко на хората с увреждания. Тя дава пример с интеграционните добавки, които сега се дават по шест различни пера и са около 50 лв. на месец "Хората с увреждания например получават по 11 лв. на месец за транспорт. Аз например в София нямам нужда от тези пари, а от адаптиран автомобил. Жената на село пък не ползва градски транспорт. Всички обаче получават тези средства", казва тя.

Как може да се промени

Панайотова е на мнение, че трябва да има и закон за личната помощ, но не такъв, какъвто предлага омбудсманът. "Тези средства трябва да отиват при човека с увреждания, за да си наема асистент, а не да си купува салам. Този ресурс трябва да е целеви и да се отчита. Примерно аз си наемам асистент и след това отчитам похарчените средства за неговата заплата и осигуровки", казва Панайотова. Според нея обаче в законопроекта на Манолова е подменена философията на личната помощ и в този си вид той ще бъде в интерес само на майките на деца с увреждания. "Майките искат Законът за лична помощ да бъде закон за грижовниците. Те да бъдат грижовници на децата си, но в същото време това да им се плаща и да им тече осигурителен стаж. Те са абсолютно прави да искат осигуряване за себе си, защото са отрудени и нещастни, но те подмениха идеята за лична помощ. А тя е механизъм, по който човек с увреждане получава финансов ресурс в зависимост от своите потребности, така щото да може да наема своите асистенти извън семейството. Родителите имат отговорност да подготвят децата си да живеят, когато станат възрастни с увреждания. Сега това не се случва и те продължават да бъдат възрастни деца с увреждания. Това е голямата драма", казва Панайотова.

Тя дава пример със скандинавския модел за хората с увреждания. "За да придобие човек увреждане, той е бил болен. След като излезе от болница, получава епикриза и когато има трайно увреждане, тя е разширена с една секция, която да показва трайния дефицит. Например диабетът не е инвалидиризащо заболяване, докато не се прояви в загуба на зрение или в ампутация на крайник. Когато има диабет, човек може да работи и държавата трябва да му осигури инсулина и средства за диетично хранене. Тази епикриза се дава от всяка болница. Оттам нататък социалните дават индивидуална оценка на потребностите и тя е основният документ, който носи на хората придобивките, от които имат нужда", описва тя модела. По думите й, ако той се въведе в България, ще са необходими около две години, през които ще се изчисти въпросът колко хора от каква лична помощ имат нужда. Така според нея ще се харчат и по-ефективно отпусканите от бюджета средства за хората с увреждания.

Или ако може да се обобщи решението на назрелия от дългогодишно игнориране социален проблем, той доста куриозно би наподобявал социалистическия лозунг "Всекиму според потребностите"... Единственият недостатък е, че явно няма воля и умение да се разбере кой какви потребности има.

Кои организации получават средства от бюджета

Преди десетина дни протестиращите майки на деца с увреждания изпратиха писмо до премиера Борисов, с което поискаха отмяна на националното представителство на организации за хората с увреждания. Става въпрос за 20 неправителствени организации, на които правителството дава статут на национално представителни и отделя от бюджета субсидия. Такива са общо 20 организации, които за тази година са си разпределили общо 4.5 млн. лв. Пет от тях вземат най-много средства. Това са Съюзът на слепите в България (628 хил. лв.), Съюзът на инвалидите в България (617 хил. лв.), Националният съюз на трудовопроизводителните кооперации (416 хил. лв.), Българската асоциация "Диабет" (353 хил. лв.), Съюзът на глухите в България (324 хил. лв.). "Не е ясно за какво се харчат тези средства", казва Капка Панайотова. Освен това тези организации основно имат право да кандидатстват за финансиране по европейски проекти.

Темата накратко

- Търсенето на решение за майките с болни деца ги сблъска с групата от половин милион на хората с увреждания.

- Държавата засега твърди, че иска да реши проблемите на всички, но е скъпо и трудно начинание.

- Скандинавският подход за индивидуална преценка на нуждите е най-харесваният от засегнатата група.

Бойко Борисов има грижливо изграден имидж на непоклатим мъжага, но с голямо сърце. Това му дава право от време на време да покаже капчица слабост, но неминуемо туширана с твърда закана. Последният такъв случай беше преди над два месеца на заседание на кабинета по повод на репортаж за историята на майка и нейната дъщеря с увреждане. "Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина – този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах", отсича премиерът тогава.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    veratr28 avatar :-|
    veratr28

    От изложеното в тази статия излиза, че това ще бъде закон за институционализиране на хора с увреждане в собствените им домове без социално включване и интегриране.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход