Прокурорът по КТБ Иван Гешев ще е новият заместник на Цацаров

Назначението е първият по-голям ход в разместванията в държавното обвинение, свързани с края на мандата на главния прокурор

Иван Гешев (вляво) и заместникът му Димитър Петров по време на показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април
Иван Гешев (вляво) и заместникът му Димитър Петров по време на показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април    ©  Цветелина Белутова
Иван Гешев (вляво) и заместникът му Димитър Петров по време на показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април
Иван Гешев (вляво) и заместникът му Димитър Петров по време на показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април    ©  Цветелина Белутова

Ръководителят на Специализираната прокуратура и основен прокурор по разследването за КТБ Иван Гешев ще бъде избран за заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от дневния ред на заседанието на прокурорската колегия, което ще се проведе следващата седмица.

Според източници на "Капитал" в държавното обвинение издигането на Гешев, който преди по-малко от две години пое ръководството на Специализираната прокуратура, е първият по-значим ход в разместванията в обвинението, свързани с наближаващия край на мандата на Сотир Цацаров.

Седемгодишният мандат на близкия до ГЕРБ и ДПС главен прокурор изтича през септември 2019 г., но в съдебната система се коментира, че е възможно той да напусне преждевременно поста заради назначение в международна организация или в Конституционния съд (в края на лятото трябва да бъдат избрани четирима нови конституционния съдии).

При евентуално оголване на поста на главния прокурор Гешев може да бъде избран за изпълняващ длъжността до избора на следващ ръководител на държавното обвинение.

С назначаването му (което е повече от сигурно предвид хегемонията на Цацаров в прокурорската колегия) Гешев ще стане третият заместник-главен прокурор към Върховната касационна прокуратура. Мястото се освободи, след като Борислав Сарафов беше избран за ръководител на Националната следствена служба. Тогава главният прокурор заяви, че няма да посочва нов свой заместник. В началото на юни обаче той поиска от прокурорската колегия откриването на нов трети щат за заместник заради повишения обем на работата, въпреки че според доклада на държавното обвинение за 2017 г. броят на преписките и досъдебните производства намалява.

След като завършва Академията на МВР през 1994 г., Иван Гешев работи за кратко като оперативен работник в столичното 5 РПУ и през 1996 г. става следовател в Столичната следствена служба - пост, който заема до 2006 г., когато е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, а впоследствие е командирован в Софийската градска прокуратура. Там той работи в отдела на бившия зам. градски прокурор Роман Василев.

През 2012 г. е назначен за постоянно в СГП, а през 2013 г. е командирован за кратко в Перник, като преместването му вероятно има връзка с отказа му да съгласува обвиненията срещу енергийния бизнесмен Богомил Манчев. Същата година става основен наблюдаващ прокурор по разследването за делото КТБ, а през юли 2016 г. - когато Цветан Василев е обвинен в ръководство на организирана престъпна група, Гешев е трансфериран заедно с делото в Специализираната прокуратура. Серия разследвания на "Капитал", базирани на доказателствата по делото, показа, че разследването е било водено тенденциозно.

В края на миналата година ГЕРБ, т.нар. патриотите и ДПС прехвърлиха в Специализираните съд и прокуратура делата за корупция по високите етажи на властта. Така в ресора на Гешев влязоха и и тези дела. Прехвърлянето им към специализираната прокуратура съвпадна със създаването на Антикорупционната комисия, оглавена от Пламен Георгиев. Източници на "Капитал" в съдебната система коментират, че между Георгиев и Гешев има напрежение, възникнало още по време на разследването за КТБ.

Серия от рокади, напрежение по върховете

Изборът на Гешев ще е второто по-сериозно разместване в прокуратурата след изпращането на бившия "първи" заместник на Цацаров Борислав Сарафов за шеф на Националната следствена служба миналия декември. В прокуратурата се коментира, че Сарафов, който беше острие на най-показните акции на прокуратурата в първите години на мандата на Цацаров, е изпаднал в изолация.

След преместването на Сарафов мястото му беше заето от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Без да е заместник на Цацаров, тя пое надзора над ключовите ресори "Специализиран" и "Антикорупция".

Според източник на "Капитал" в държавното обвинение между Арнаудова и ръководството на Софийската градска прокуратура също има напрежение.

През май градският прокурор Емилия Русинова се кандидатира за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. След като бъде избрана за поста, което вероятно ще се случи до края на лятото, ще бъде освободена и тази позиция.

Вероятно в тази връзка другата седмица Прокурорската колегия на съдебния съвет ще назначи за зам. градски прокурор Емил Петров - брат на скандалния бивш ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Емил Петров беше острие по редица поръчкови разследвания още от епохата на Роман Василев в градска прокуратура. Той наблюдава разследването за приватизацията на остатъчния държавен дял в EVN, по което подсъдими са бившите министри в първия кабинет на Борисов Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Иван Гешев отказа коментар с мотива, че изборът тепърва предстои.