Акцизна промяна вдига цената на стиковете за IQOS двойно до 10 лв. за кутия

Бездимните цигари се продават в България от ноември 2017 г.

Акцизна промяна вдига цената на стиковете за IQOS двойно до 10 лв. за кутия

Предложението е от ГЕРБ. С него България ще бъде единствената страна в ЕС, която изравнява акцизите на цигарите с тези на бездимните продукти

Десислава Николова
105282 прочитания

Бездимните цигари се продават в България от ноември 2017 г.

© Reuters


Цената на стиковете за бездимното тютюнево изделие IQOS ще се увеличи от 5.50 на 10 лв. Вдигането е заради предложение за законова промяна от група от 64 депутата от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В проекта е записано, че акцизът на стиковете за бездимни изделия се изравнява с тези на обикновените цигари от 1 октомври. Ако поправката бъде приета, България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари. В останалите страни членки акцизната ставка е в зависимост от съдържанието на тютюн в стиковете и е средно 20% от акциза за класическите цигари. Най-висока е ставката в Италия, където облагането е 50% от акциза за кутия цигари.

От цигарения бранш коментираха, че ако това се случи, единствената компания, която е регистрирала и продава бездимни изделия – Philip Morris, ще бъде принудена да промени плановете си за България. Глобално стратегията на компанията е до 2024 г. 30% от клиентите й да преминат към бездимна алтернатива, която се оценява като по-малко опасна за здравето. Концернът смята, че бездимните продукти са бъдещето на индустрията, и инвестира единствено в тях.

Ако стиковете Heets, които Philip Morris произвежда за устройството си IQOS, струват 10 лв., това вероятно ще откаже много от клиентите й от тях и ще ги върне към класическите цигари. В момента по данни на Евробарометър около 36% от пълнолетното население в България, или 2.7 млн. души пушат. Philip Morris не публикува официални данни за броя на клиентите си с IQOS в България, но преди няколко дни президентът на компанията за Европейския регион съобщи, че те са десетки хиляди. Останалите цигарени компании считат, че става въпрос за скромен пазарен дял от около 1% от пушачите, но за много голям интерес към новите продукти. В момента по изчисления на Европейската комисия клиентите на IQOS в цяла Европа са под един милион души.

Защо сега?

Депутатите не обосновават причините за увеличаването на акциза, само отбелязват, че в момента акцизната ставка на бездимните изделия е 152 лв. на килограм, или 93 стотинки на кутия. Явно, водени от идеята за увеличаване на акцизните приходи, те пресмятат в мотивите, че акцизът би бил 3.54 лв. на кутия, ако ставката за тях се изравни с тази за облагането на класическите цигари. Депутатите допълват, че тъй като пазарът на тези продукти все още е незначителен, законодателството за облагането им в ЕС не е хармонизирано и съответно всяка държава разполага със свободата да определи собствена акцизна ставка.

Липсата на обществено обсъждане и бързането с проект директно в парламента се разчита от някои като знак на лобизъм в полза на други цигарени компании без подобни изделия.

В Европа - вързани за насипния тютюн

Европейската комисия смята, че нагреваемите тютюневи изделия не са цигари. В междинен доклад от началото на 2018 г. преди преразглеждането на директивата за акцизите върху тютюна ЕК коментира, че предвид факта, че този пазар е нов и развиващ се, на този етап ще е изключително трудно да се изготви ясна дефиниция, която покрива тези продукти - както тези, които вече са познати, така и бъдещите разработки. Комисията отбелязва, че някои от продуктите са обхванати от директивата, макар и непряко, тъй като съдържат тютюн и възможният режим е те да бъдат облагани със същата ставка като тютюна за пушене.

Бездимни изделия се продават в 23 страни членки. В две от тях – Чехия и Полша, те все още не се облагат, това ще стане от януари 2019 г. В останалите акцизът се определя на базата на количеството тютюн в продукта, включително и в България и акцизът е като при този на рязания тютюн. В тази група влизат 16 държави, между които Великобритания, Холандия, Словакия, Гърция, Румъния, Италия и др. Има няколко държави, в които освен тютюна, като акциз се плаща и процент от продажната цена на една кутия – те са Испания, Франция, Унгария и Германия. Във всяка от тях обаче акцизът е като при този на рязания тютюн за свиване на цигари, а не като при класическите цигари.

Какво ще се случи?

Забраната за тютюнопушене в закрити помещения в България по принцип продължава да не се спазва. Последният проект в тази посока на правителството беше идеята да се забрани пушенето на наргиле, но това така и не е факт. Вместо да насърчи пушачите да се откажат или да ползват по-малко вредни алтернативи, най-голямата партия предлага връщане към класическите цигари, тъй като едва ли клиентите биха преодолели двойно увеличение на цената.

В момента приходите от акцизи в бюджета бележат ръст и едва ли точно данъкът от бездимните изделия ще окаже особено влияние върху тях. За сметка на това обаче, ако производителят напусне България, това ще насърчи контрабандата на стикове от съседни държави, тъй като в Сърбия цената на една кутия е 2 евро, а в Украйна – 1 евро.

От "Philip Morris България" коментираха, че само от 7 месеца в България има един по-добър продукт в сравнение с цигарите, който може да намали вредата от тютюнопушенето, и за огромно съжаление изравняването на акциза с този за цигарите, заложен в законопроекта, не подкрепя тази идея. "Бездимните продукти с нагряване са категорично признати за различни от цигари, именно поради което данъчното третиране в страните от ЕС е също различно. Шоково увеличение на акциза е екстремна мярка и видно от мотивите към предложението, е насочено срещу само един иновативен продукт на нашия пазар. Тази стъпка изисква анализи и взимане предвид всички аспекти на иновативните продукти и становищата на всички заинтересовани страни – надяваме се такава възможност да се даде в краткия срок до края на парламентарната сесия", се казва в изявлението на компанията.

Цената на стиковете за бездимното тютюнево изделие IQOS ще се увеличи от 5.50 на 10 лв. Вдигането е заради предложение за законова промяна от група от 64 депутата от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В проекта е записано, че акцизът на стиковете за бездимни изделия се изравнява с тези на обикновените цигари от 1 октомври. Ако поправката бъде приета, България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари. В останалите страни членки акцизната ставка е в зависимост от съдържанието на тютюн в стиковете и е средно 20% от акциза за класическите цигари. Най-висока е ставката в Италия, където облагането е 50% от акциза за кутия цигари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  kgoranov avatar :-?
  Климент Горанов

  Интересна работа акциза ще се вдигне с 2.5лв пък цента с 5 лв

 • 2
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Математиката куца доста, по-скоро на 8 лв. ще станат. Изчисляването на населението даже не го коментирам.

  Не съм запознат с пазара, но няма да е лошо бездимните да са по-евтини. Обаче ако цената е надута в момента, защото е само една марка, а реално могат да са на 1 лв. или 1.5 лв. (тоест до към 5 лв. общо с акциза), тогава въпреки акциза от 3.5 ще са конкурентни. Не знам дали е лобизъм, може и да е, но така с голямата секира да се действа не става. Това е добра възможност за намаляване на пушенето, за което ше платят компаниите, не държавата. Не знам дали е по-малко вредно, но за околните е по-добре, пак е доста голям напредък.

 • 3
  ubh25564499 avatar :-|
  ubh25564499

  Това е, защото са спонсори на Капитал. Капитал пишат през месец за ИКОС и за инвестициите в производството им по съседните ни държави. Всичко това поставя на фокус дебилната политика на властта, която докара БТ до затваряне. Чрез този акциз ще има повече приходи, а и ще се затвори възможността за рекламиране и припомняне на случая с БТ.

 • 4
  stop.me avatar :-|
  stop.me

  Ти сериозно ли си загрижен за БТ, когато говорим за цигари, които са по-безвредни?
  Що не вземеш направо да агитираш хората да започнат да пушат, за да може БТ малко да се види под пари.
  Всички производители на цигари трябва да фалират. А по-високият акциз си е чист лобизъм.

 • 5
  kobe avatar :-|
  kobe

  Ти да видиш каква била работата. Е как така heets плащат акциз като за насипен тютюн, пък продават цигари в кутийка, прилежно окомплектовани с филтър, че и пластмаса вътре. И след като акцизът е 93 стотинки на кутия, а на нормалните цигари е 3.54 лв. , защо кутия heets струва 5.50 лв. Това мирише на над 2 лв. чиста печалба, за разлика от другите цигари където е има няма 20 стотинки. Heets са по-скъпи от над 90% от конвенционалните цигари. Защо?!? На практика излиза, че Филип Морис печелят в пъти повече от heets, за разлика от Кутия Морлборо, например. И покачването на акциза как точно е изчислено че ще натрупа още 5 лв. отгоре. Нещо математиката хич я няма.

 • 6
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Шиши Булгарбаташки как да продава 100 тона на месец хартиени цигари за 5 лева на БАТ, когато Филип Морис му подбиват цената с IQOS електронни цигари??? При 10 лева за HEETS контрабандата от Румъния и Гърция ще пълни черните каси на митници, данъчни, граничари, полицаи, политици...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход