Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Борисов предаде председателството с уточнението, че България му е по-мила; главоболията за Меркел продължават; Цацаров ще има нов заместник

Правителствена Информационна Служба
Правителствена Информационна Служба    ©  Правителствена Информационна Служба
Правителствена Информационна Служба
Правителствена Информационна Служба    ©  Правителствена Информационна Служба

Въпреки опасенията, че Европейският съюз може да се разпадне заради различията по въпроса с бежанците и напрежението по време на срещата на върха в края на седмицата, българският премиер Бойко Борисов предаде с усмивка председателството на Съвета на Европейския съюз. В събота той беше гост на австрийския премиер Себастиян Курц в ски курорта Шладминг, близо до Залцбург. Българският премиер беше там, за да предаде символично председателството, което от първи юли се поема от Австрия. "Аз съм европеец, но България ми е по-мила. Аз съм за солидарност, но солидарността я разбирам по друг начин - всеки да си носи отговорността по границата", каза Борисов.

На фона на традиционния ръст на катастрофи през летния сезон в България вътрешният министър реши да даде нов шанс на един орган, който винаги е повдигал въпроса за своето съществуване. От постановление, качено за обществено обсъждане на сайта strategy.bg, става известно, че се предвижда Комисията по проблемите на безопасността на движението по пътищата да заседава вече не на всеки три месеца, а ежемесечно. За първите шест месеца на 2018 година по пътищата на България са загинали 235 души. Междувременно Европейската статистическа служба "Евростат" публикува данни, според които 42% от смъртните случаи в България са могли да бъдат предотвратени, което е резултат от неефективната здравна система.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата