Габрово и Севлиево: в търсене на легенда

Габрово и Севлиево: в търсене на легенда

Регионът има потенциал да привлича хора, но има нужда от сътрудничество между публична власт и бизнес за по-високо качество на живот

Мария Манолова, Тихомира Дончева
7975 прочитания

© Велко Ангелов


Какво е "Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България, извън София. Той включва както специални приложения, така и събития. Тази година освен за Бургас, Варна и Габрово, издания ще има за Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, Плевен и Северозападна България. Срещи с местния бизнес пък предстоят още в Стара Загора и Плевен. Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях и да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Област Габрово има почти отлична оценка по всички макроикономически показатели - висока заетост, един от най-високите брутни продукти в страната от 1.2 млрд. лева, добри преки чужди инвестиции и най-добрата усвояемост на европейски средства. Въпреки това градовете в нея - Габрово и Севлиево - имат много задачи и високи амбиции преди сухата статистика да се усети и като висок стандарт.

Сред плановете за града и региона са те да си върнат славата на предприемачески център, да привличат повече хора, които търсят качество на живот и да създават по-добра връзка между образованието и живата индустрия.

Това са част от идеите и плановете, които бизнесът и общината си размениха на събитието от поредицата "Капитал Градове", посветено на Габрово, Севлиево и региона. "Капитал" им посвети специално издание и през изминалата седмица беше домакин на третата среща на местния бизнес, образователните институции и администрацията в регионалните икономически центрове на страната.

Хората на първо място

"Често се оплакваме, че "няма хора", а всъщност това изобщо не е така - просто ние не сме достатъчно добри в това да ги привличаме", коментира по време на срещата Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие. Темата за човешкия капитал неусетно се превърна и в основна за събитието, подобно на всеки друг разговор с бизнеса напоследък.

"Трябва да се научим да гледаме процесите през очите на един човек, който взима решение къде да учи и да работи. Обикновено разглеждаме този въпрос само от гледна точка на възнаграждението. Това е вярно, но не е само това - важни са и чистият въздух, достъпът до детска градина, пътят, безопасността и не на последно място - колко е престижно да живееш някъде", каза и вицепремиерът по административната реформа и бивш кмет на Габрово Томислв Дончев. Градът има потенциал в тези сфери, но и дълъг път, призна той.

Зам.-кметът на Севлиево Красимира Йорданова посочи, че такъв процес вече се случва в града. "Има нови инвестиции, създават се нови фирми и много севлиевци се върнаха, за да започнат работа. Младите не мислят само за заплатата, а за добри условия, детски градини и спокойна среда за децата си."

Всъщност основното, от което могат да спечелят градове като Габрово и Севлиево, е европейската тенденция хората да стават все по-мобилни и да се местят лесно и често, вместо да емигрират за постоянно. Така регионът има сериозна задача да се отличи и конкурири адекватно с останалите средни европейски градове за привличане на специалисти поне за известен период от време.

Легендата за града в Балкана

Едно от възможните решения е около мястото да се създаде "легенда" за това защо животът там е хубав. Според кмета на Габрово Таня Христова това може да се случи, когато местната власт и бизнес се погледнат отдалеч и решат "как искат на стоят на сцената на Европа и света". "Ако ще създаваме марка и легенда, във фокуса трябва да бъдат младите хора. С тях трябва да участваме в индустрия 4.0, в дигиталната трансформация, да отстояваме схващането, че технологиите не са функция на хората, а съществуват, за да им помагат," коментира Христова.

В габровския технически университет вече има съвместен проект с Университета в Аахен, Германия, за развитието на индустрия 4.0, както и планове за по-добро взаимодействие с компаниите не само в региона, но и в Европа. Има идея и за създаването на "Техпарк Габрово", който да не е широко профилиран, а концентриран в няколко сфери - например финтех. Зам.-министърът на икономиката

Александър Манолев пък посочи, че млади предприемачи могат да следят за новите стартъп фондове, които се очаква да тръгнат скоро, както и специалната програма за предприемачи, която ще бъде финансирана по "Конкурентоспособност и иновации". Общините, призова той, трябва да правят повече за популяризирането на тези възможности сред местните хора.

Туризмът е другата възможност, която областта все още не използва в пълния й потенциал, въпреки че се намира в средата на България, на портата на парк "Централен Балкан". "Кмет съм от седем години и все още не мога да намеря инвеститор, който да реализира хотел с поне 4 звезди в Габрово, така че градът да се превърне в дестинация. Не просто спирка, а място, в което ще използваш възможността да останеш няколко дни, а защо не и две седмици", коментира кметът Таня Христова. Заимов веднага коментира, че е готов да предложи финансиране за подобен хотел, ако се намери достатъчно добър и посветен мениджър, който да го развива.

Съиздателят на "Капитал" и изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев смята, че не е задължително да се търси развитие само през хотели. "AirBNB е най-големият хотел в света в момента и през активизирането на местни хора с къщи за гости може да се постигне не по-малък ефект" посочи той, като говори и за останалите дигитални трендове, променящи бизнес-средата. Те, според него, имат силата да променят и градове като Габрово и Севлиево.

Не става без помощта на бизнеса

Развитието на един регион няма как да се случи само с усилията на общината. Една от протегнатите ръце трябва да дойде от държавата, припомни зам.-кметът на Севлиево Красимира Йорданова. "Реализирането на двата големи проекта - тунел под Шипка и магистрала "Хемус", ще спомогне за бързия достъп и ще улесни бизнеса", посочи тя. Такъв тунел ще има, обеща Дончев.

Бизнесът също има немалък принос в една среда. Габровската АМК например полага много усилия за "крайния клиент - обществото и екосистемата, в която живеем", посочи ръководителят й Калоян Иванов. Искаме да направим града като цяло по-хубав, каза той, защото средната възраст в компанията е 45 години и хората търсят стандарт на живот.

Пътят към създаването на добри професионалисти започва преди университета, обединиха се всички участници на срещата. В Габрово, Севлиево и региона вече има няколко положителни инициативи. Една от тях е на директора на ЦПО към "Мехатроника" и председател на съвета на директорите на "ЛС тюбс" Николинка Хинкова. По неин проект деца в гимназиална възраст посещават предприята, за да видят на живо какво означават техническите професии. "Целта е да запалим интереса на деца по техниката и да преценят дали им е интересно, както и да могат в ранна възраст да осъзнаят необходимостта от теорията, която им се преподава в училище", обясни Хинкова по време на събитието.

Липсата на практическо образование е един от дефицитите, които се очертаха. "Трябва да се помисли повече за възрастотвата група между 16 и 18 години. Да се намали административната тежест, свързана с приемането на тези деца за стаж по заводите. Сега отделите "Човешки ресурси" се страхуват заради тежката администрация, а децата имат желание", беше мнението на Николинка Хинкова.

"Ако има задача тук, тя е всички останали системи да бъдат на това ниво, с тази начална скорост, която дават добрите гимназии в Габрово", съгласи се и вицепремиерът Томислав Дончев. "Сега децата смятат, че да се работи във фабрика е мръсно, грозно и страшно. Ако те знаеха как изглеждат нещата, много по-вероятно щяха да решат да учат технически дисциплини. Това е десетилетен пропуск, който се надявам да поправим," коментира той.

Софтуерно завръщане към Габрово

Софтуерната компания Grafixoft обмисля да инвестира в града. До края на годината ще се гласува финално решение дали да се отвори нов офис в региона, за което финансовият директор и съосновател Владимир Тодоров (самият той габровец) казва, че е "почти взето". "Основната цел ще е да се обучат млади кадри да останат да живеят и да работят в Габрово", обясни той. От компанията добавят, че предпочитат образовани специалисти, които обаче нямат голям професионален опит, за да обучават сами новите кадри.

Това означава, че екип от София, "не повече от 5-10 души" по думите на Тодоров, ще се наложи да се премести в града и да обучава завършилите местните гимназии и Техническия университет. Той добави, че такова предложение е отправено към екипа, а идеята се приветства. За релокацията от София софтуерната компания, която е основана преди 20 години именно в Габрово, ще инвестира не само в офис пространство, но и в няколко жилища.

В предварителни разговори с общината на града са обсъдени възможностите за нов строеж или за наемането на неизползвани общински жилища. "Нямаме готов отговор, но сме го обмисляли като начин да привлечем хора, които да дойдат и да работят", каза още Тодоров.
Какво е "Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България, извън София. Той включва както специални приложения, така и събития. Тази година освен за Бургас, Варна и Габрово, издания ще има за Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, Плевен и Северозападна България. Срещи с местния бизнес пък предстоят още в Стара Загора и Плевен. Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях и да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Област Габрово има почти отлична оценка по всички макроикономически показатели - висока заетост, един от най-високите брутни продукти в страната от 1.2 млрд. лева, добри преки чужди инвестиции и най-добрата усвояемост на европейски средства. Въпреки това градовете в нея - Габрово и Севлиево - имат много задачи и високи амбиции преди сухата статистика да се усети и като висок стандарт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход