Рокади в КЕВР няма да има

Парламентът отхвърли искането на БСП за отстраняване на председателя на регулатора Иван Иванов

Иван Иванов ще продължи да ръководи Комисията за енергийно и водно регулиране
Иван Иванов ще продължи да ръководи Комисията за енергийно и водно регулиране    ©  Цветелина Белутова
Иван Иванов ще продължи да ръководи Комисията за енергийно и водно регулиране
Иван Иванов ще продължи да ръководи Комисията за енергийно и водно регулиране    ©  Цветелина Белутова

След двучасови разгорещени дебати в пленарната зала Иван Иванов остава председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). С 63 гласа "за", 125 "против" и трима въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП за предсрочно прекратяване на мандата му начело на регулатора, който изтича след три години. От левицата поискаха освобождаването на Иванов с мотив, че той отказва да изпълни новите си правомощия по Закона за енергетиката и да се произнесе по сделката за дружествата на CEZ в България. Де факто обаче тези правомощия в момента са неприложими, тъй като липсват критерии, по които регулаторът да разглежда и оценява сделките. По решение на парламентарната комисия по енергетика такива критерии трябва да разработи Консултативният съвет по законодателство към парламента и чак тогава да се реши дали те да бъдат добавени в закона или пък в правилник за приложението на закона. В първия случай промените трябва да бъдат направени от парламента, в другия - от Министерския съвет. Друг е въпросът дали въобще новите правила могат да се приложат към заварен случай, какъвто е сделката за ЧЕЗ. Тези факти са добре известни на депутатите от левицата, тъй като са участвали при вземането на съответните решения. Същевременно те продължават да настояват - има закон, той трябва да се изпълнява, всичко останало са увъртания.

Политически спор

"Нашите мотиви за исканата оставка са, че председателят на комисията ясно заяви тук, на тази трибуна, че няма да спази закона, защото това е един бланкетен текст. Смятам, че ние живеем в правова държава, държава - членка на ЕС, където има върховенство на закона", заяви заместник-председателят на групата на БСП Драгомир Стойнев. "Това е независима институция, но тази институция не може да прави каквото иска. Нямало критерии! В закона ли трябва да бъдат описани критериите", попита още той.

Според председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче БСП съсипва един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години. "Предложението за отстраняването на Иванов е безпрецедентен политически натиск от страна на опозицията към един независим орган в България. Не знам дали преди е имало подобна процедура по отстраняване на независим регулатор. Това, което се случва днес, за мен е прецедент", каза той. Добрев припомни още, че всички експерти през последните години нееднократно са заявявали подкрепа за действията на КЕВР, към независимостта й и за работата, която тя върши. "Той е независим от политическо влияние и това е вашият проблем – вие не можете да го регулирате", обърне се Добрев към левицата.

(Не)зависимост в повече

"В момента КЕВР е извън всякакъв контрол – тя е толкова независима, че няма друг такъв орган в държавата, дори и прокуратурата", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. По думите му свалянето на председателя на КЕВР няма да промени решенията ѝ и тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката и най-вече чуждите монополи.

Иван Иванов пое КЕВР през 2015 г., след преструктурирането й и отделянето й от изпълнителната власт. Това се наложи заради ликвидната криза в енергийният сектор. След промените се наблюдава непрекъснато подобряване на финансовото състояние на дружествата в сектора при сравнително запазване на цените на електроенергията. На практика КЕВР е единственият български регулатор, който Европейската комисия е признала публично за независим в последния доклад за напредъка по Енергийния съюз.

Показателно е също, че преди парламентът да разгледа предложението на БСП за отстраняване на Иванов, четирите национално представени работодателски асоциации (КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП) се обявиха в негова защита. "Под ръководство на Иван Иванов през последните 3 години КЕВР заслужи уважението на бизнеса като независим регулатор, който защитава интересите на всички потребители – и битови, и индустриални", заявиха в отворено писмо те.

Българската фотоволтаична асоциация, Асоциация "Хидроенергия", "ЧЕЗ груп България", "EVN България", "Енерго-про", "AES България" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" също обявиха, че бизнесът в сектора очаква не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и икономика.