С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 6 юли 2018, 12:56, 47876 прочитания

Новата игра на Ковачки при търговията с ток

Пропуски в правилата на енергийната борса позволяват анонимни сделки между предварително договорили се контрагенти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Енергийната борса сваля три пъти таксата при сключване на договори

Промяната идва след по-добри резултати и важи за сегмент "Двустранни договори"

18 окт 2018

НЕК отново е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лв. Държавният гигант има 1.2 млрд. лв. непокрита загуба и 4 млрд. лв. задължения

7 авг 2018

"Брикел" заменя част от въглищата с алтернативни горива

Централата на Христо Ковачки ще гори биомаса, RDF и нефтошисти

23 юли 2018

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

13 юли 2018

КЕВР може да определя и цените на зарядните станции за електромобили

Предложението е включено в законопроект за изменение на Закона за енергетиката, но след остри реакции може и да отпадне

13 юли 2018

Новите правила за търговците на ток ще бъдат облекчени

Спешни промени в Закона за енергетиката намаляват финансовата тежест за участниците на пазара

12 юли 2018

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Как компания без история купи електричество за над 150 млн. лв., какви са очакванията на българите след края на европредседателството, какво трябва да знаете, преди да купите или наемете кемпер и още

7 юли 2018

Парите за Бареков първо идваха в пликове, а после в чувал

Въпреки множеството доказателства, че е получавал пари от КТБ, прокуратурата отказва да разследва евродепутата

1 юни 2018

ТЕЦ "Марица-изток 2" се отказа от 2.8 млн. лв. в полза на централата на Папазов

Държавната компания неочаквано разтрогна договора си за студен резерв, а ТЕЦ "Варна" беше единственият кандидат на извънредния търг

9 май 2018

Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде гарантирано изкупен

Включването им в системата би струвало 330 млн. лв. годишно, което би вдигнало цената на електроенергията за бита с 16%

24 апр 2018

Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата бизнесмени ще бъдат включени в регулирания пазар на високи цени, въпреки че няма нужда от тях

20 апр 2018

ТЕЦ "Брикел" не получи разрешение да увеличи мощността си

ВАС е потвърдил окончателно отказа на агенцията по околна среда да промени комплексното разрешително на централата

11 мар 2018
Дни преди енергийната борса да бъде тествана като задължителна за почти всички производители на ток, една голяма странна сделка смути участниците на пазара. На 27 и 28 юни чрез една от платформите на Българската независима енергийна борса по съмнителен начин в два пакета е продадена електроенергия за над 150 млн. лева. Офертата купува е от новия търговец на ток "Юропиан трейд оф енерджи", а предложената цена е под пазарната в сравнение с други сделки със същия срок на доставка - от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г. Въпреки това се явяват продавачи, които да осигурят въпросното количество електроенергия. Имената им остават скрити, тъй като това е допустимо от правилата на борсата. Но фактите и източници на "Капитал" насочват към Христо Ковачки както при продавачите, така и при купувача.

Сделката е законна, но показва пропуск в правилата за борсова търговия, който позволява анонимна търговия между предварително договорили се контрагенти. И на практика изкривява свободния пазар.


Новата борсова схема

Миналият август АЕЦ "Козлодуй" сключи гигантска сделка за ток - за близо 100 млн. лв., при съмнителни условия - масово търговците не бяха осведомени за нея и съответно не бяха внесли необходимите гаранции, а само неизвестни просветени фирми успяха да купят количества на много изгодни цени. За да не се повтори тази практика, бяха направени промени в Закона за енергетиката, а през януари бяха изменени и правилата на борса за търговия с електрическа енергия чрез двустранни договори - именно те се използват за такива дългосрочни сделки. Въпреки това с известни изменения сега схемата отново се повтаря - този път инициатор на търга е свързаният с Христо Ковачки и фалиралото борсово дружество "Енергони" търговец "Юропиантрейд оф енерджи" (виж карето), а продавачът остава анонимен, въпреки че сделката е за над 150 млн. лева.

Отправената оферта от търговеца е с, образно казано, абсурдни параметри. Освен че предложената цена от 71 лв./мВтч е със 7 лв. (9%) по-ниска от постигнатата при други сделки от края на юни със същия срок на доставка (което значи около 14 млн. лв. загуба за продавача), са заложени и внушителни месечни отклонения на доставките. Те варират от +50% до -90%, което е достатъчно основание да се смята, че такъв продукт е непродаваем."Това остава множество съмнения за непрозрачност и предварителна договореност между търговските участници и вмешателство в техническото изпълнение на сключените сделки", казва председателят на асоциацията "Свободен енергиен пазар" Соня Кадиева.

Продажбата е направена на борсовата платформа "Централизиран пазар" чрез двустранни договори, където работят два екрана - "Непрекъсната търговия" (IBEX Continuous Trading) и "Търгове" (IBEX Auctions). При първият всички продукти са стандартизирани - фиксирани са различни периоди на доставка, профили, начини на обезпечение и срокове на плащане. При втория инициаторът на търг (за покупка или за продажба) има възможност да определи всички параметри, по които да се проведе процедурата. Именно него избира "Юропиан трейд оф енерджи".

"Името на инициатора е видимо за всички пазарни участници, за да могат те да преценят дали да участват в търга и евентуално да сключат сделка за точно този продукт с точно този инициатор", обяснява директорът на БНЕБ Константин Константинов. По този начин според него се гарантира прозрачността на процеса, от една страна, и от друга, анонимността на търговските параметри за всяка конкретна сделка. "Участвайки на екран "Търгове", всеки инициатор и останалите търговски участници избират конкретната си стратегия за покупко-продажба. Ето защо всички параметри, определени от инициатора, както и параметрите на подадените оферти са изцяло в зависимост от пазарната стратегия на всеки отделен търговски участник", казва той.

Ковачи в действие

При въпросната сделка обаче нито стратегията е пазарна, нито търговските участници - независими едно от друго дружества. Няколко източника потвърдиха пред "Капитал", че не само купувачът "Юропиан трейд оф енерджи" е свързан с Христо Ковачки, но и продавачите на електроенергията са част от бизнес групата му. Става въпрос за топлофикационите дружества с комбинирано производство, зад които стои Христо Ковачки - в Сливен, Перник, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе, както и "Брикел". Досега техният ток се изкупуваше на преференциални цени от НЕК, но с последните промени в Закона за енергетиката те бяха задължени да продават електроенергията си през борсата. За компенсация на приходите е предвидено когенерациите да получат фиксирани премии от фонда "Сигурност на енергийната система" (ФСЕС) над сумата, взета от борсата. Грубо може да се изчисли, че за групата на Ковачки тази горница е около 150 млн. лева. И именно получаването на тези пари е причината за въпросната сделка.

Формално продавачът и купувачът не са свързани - собствеността на топлофикациите е разпиляна в различни офшорни фирми и със сделката дружествата изпълняват законовите разпоредби. Но макар договорите за доставка да са с едногодишен период, плащанията от страна на фонда ще се случват на база реално произведението във всеки месец количества.

Участници в търговията с енергия обаче посочват проблем - в законодателството няма категорична яснота как и кой ще измерва тези количества. Единствено в проектодоговорите с фонда пише, че това ще става на база декларация от страна на производителя за обема на електричеството и за сключените сделки, като са възможни последващи проверки. Така че плащанията все пак ще се случат на база договора за продажба с "Юропиан трейд оф енерджи". Вероятно точно затова са заложени и големите месечни отклонения в параметрите на търга.

Реално със сделката Ковачки си гарантира плащания от фонда още за първия месец, а съмненията са, че може да се пробва да декларира по-голямо производство още през лятото. Освен това, разполагайки с тези големи количества електроенергия за година напред, "Юропиан трейд оф енерджи" може да се превърне в един от големите търговци на ток на пазара.

Дъмпинг или не

"Сделките са на подпазарни цени", категорична е Соня Кадиева. Мениджърът на борсата Константинов обаче изтъква, че нито борсовият оператор, нито който и да било пазарен участник е в състояние да определя коя е пазарната цена, преди да има сключени сделки за определено количество електрическа енергия, за определен период на доставка, с определен профил на доставка, с определени обезпечения и срокове на плащане. Според други производители на електроенергия, с които "Капитал" разговаря, няма как да се говори за подпазарни нива при дългосрочните договори, тъй като там има много индивидуални особености на офертите.

Реално в сделките на "Юропиан трейд оф енерджи" са спазени прогнозите за референтна пазарна цена на КЕВР - около 70 лв./мВтч. И това, че в момента се сключват сделки на нива от 78-79 лв./мВтч, показва, че анализите на регулатора не са били съвсем точни. Това, разбира се, може да се промени в следващите седмици както в посока към по-голямо разминаване между реалната и прогнозираната цена, така и към сближаването им.

Само за избрани

Проблемът е, че сделките поставят в неравностойно положение останалите търговци, които не са имали достъп до тока от свързаните с Ковачки централи. Вярно, че в случая инициатор на търга са не производителите, а "Юропиан трейд оф енерджи", което обръща модела и изключва от играта останалите търговци. Но дори да бе приложена обратна схема - производителите да обявят търг за тока си, конкуренцията при купувачите пак можеше да е ограничена. Причина за това е изискването за предварително подписване на двустранен Стандартизиран договор за покупко-продажба на електрическа енергия (СДППЕЕ) между контрагентите, което ограничава равния достъп на членове на борсата до търговете на централизирания пазар чрез двустранни договори. "Така се създават предпоставки даден купувач/продавач да реализира ограничен брой, дори и само един СДППЕЕ, което автоматично му дава възможност предварително да избере с кой да търгува, кои участници да изключи, гарантирайки си предварително определена цена на сделката. Правилата позволяват и запазване на анонимността на продавача, което е още една предпоставка за извършване на злоупотреби, когато има свързаност между търговски участници", обяснява Соня Кадиева.

Още от януари търговците на ток алармират за този пропуск в правилата на БНЕБ и настояват за промени в правилата, като дават пример с румънската енергийна борса (OPCOM), която е най-сходна с българската. Там е въведено изискване към пазарните участници да имат договори с минимум 8 контрагенти.

Какво може да се направи

Според асоциацията "Свободен енергиен пазар" решението за предотвратяване на бъдещо непазарно поведение на търговски участници е въвеждането на по-голям регулаторен контрол над дейността и правилата на БНЕБ. Сдружението настоява да се отстранят всички пропуски, позволяващи манипулации в борсовата търговия, и да се въведат инструменти за недопускане на публикуване на оферти с 20% отклонение от пазарната цена. "Изискваме Българската независима енергийна борса публично да разкрие всички участници в реализираните сделки на непазарни цени", се казва в официално становище на АСЕП.

"За да се гарантира пълна прозрачност, сигурност и анонимност, БНЕБ е в процедура по избор на ново клирингово решение на централизирания пазар за двустранни договори, което ще наложи и съответни актуализации на правилата", коментира директорът на борсата Константин Константинов.
Кой стои зад "Юропиан трейд оф енерджи"

"Юропиан трейд оф енерджи" е регистрирано като търговец на ток от ЕСО на 14 декември 2017 г. А компанията е учредена още през 2012, но на практика не е работила. От 2016 г. тя се ръководи от Ивелина Димитрова, която е и мажоритарен собственик. В управлението са още Александрос Хаджидимитриу и Кирил Кирилов.

Хаджидимитриу е един от бившите шефове на фалиралото "Енергони". Това е компанията, изкуствено достигнала рекордна за българската действителност пазарна капитализация – над 2 млрд. лв. през 2012 г. Собственият капитал на дружеството бе внушителните 547 млн. лв., който се формираше от патент на "Метод да изграждане на вятърна електроцентрала". "Енергони" така и не започна да извършва никаква дейност. Първоначалното намерение на дружеството бе да строи вятърни паркове с мощност над 2000 мВт, т.е. повече от работещите блокове на АЕЦ "Козлодуй", и соларни паркове с мощност над 200 мВт. Но нищо от това не се случи.

Кирил Кирилов пък е в управата на "Прохорово майнинг" - дружество, в което половината от акциите държи свързаната с Христо Ковачки "Минна компания". Останалите 50% от акциите са на "Дар финанс" - дъщерно на регистрираното в Лихтенщайн "Дару акционерно дружество", зад което стои Атанас Тилев.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Започва кандидатстването за академията "Иновация в действие" Започва кандидатстването за академията "Иновация в действие"

В петото издание на инициативата на "Солвей Соди" и "Аурубис" се засилва фокусът върху онлайн обучението

15 ное 2018, 332 прочитания

Уорън Бъфет купува дял от JPMorgan Chase за 4 млрд. долара Уорън Бъфет купува дял от JPMorgan Chase за 4 млрд. долара

Berkshire Hathaway вече има инвестиции в 14 финансови институции в страната

15 ное 2018, 528 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Boeing и Embraer създават съвместно дружество, за да конкурират Airbus

Обединението е реакция на придобиването на мажоритарен дял в самолетната програма CSeries на Bombardier от Airbus

Защо "Гражданската отговорност" е обречена да поскъпва

И без решението на ВКС цената на застраховката е тръгнала нагоре

Брюкселският заложник

Германецът Манфред Вебер изглежда като най-вероятния бъдещ председател на ЕК, но вече има съмнения дали ще бъде силен лидер

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпросa: Стефан А. Щерев

Актьор, продуцент и вече режисьор с експерименталното представление "Опиянение и гняв"

Андалусия: една добра седмица

Жега, история и гамбас в Южна Испания

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Борисов иска да остане на власт, Тереза Мей осигури сделката за Brexit

Емисия

DAILY @7PM // 15.11.2018 Прочетете