Дин Дзиян: Ще участваме в търга за АЕЦ "Белене"

Вицепрезидентът на китайската държавна China National Nuclear Corporation пред "Капитал"

Дзиян беше уклончив в детайлите около проекта
Дзиян беше уклончив в детайлите около проекта
Дзиян беше уклончив в детайлите около проекта
Дзиян беше уклончив в детайлите около проекта
Възраждането на АЕЦ "Белене" беше една от големите въпросителни, свързани с китайско-европейския форум в София. Преди месец правителството обяви, че ще отвори наново вратата към проекта и ще търси консултант, за да стартира търгова процедура за инвеститори. Компанията, заради която това се прави, е китайската CNNC, която неколкократно е изявявала интерес да строи централата. Компанията е държавна, като строи реактори в Китай, Латинска Америка и Азия. Евентуалната българска централа би била първа за нея в Европа. Китайската компания също така надзирава цивилната и военната ядрена програма на Пекин.

Нейният представител Дин Дзиян беше на форума в София, за да говори по темата. "Капитал" успя да му зададе няколко бързи въпроса.

Напълно убедени сте, че ще участвате в търга?

Да. До края на октомври правителството трябва да пусне документите. Мисля, че до края на тази година ние ще подадем нашата кандидатура. Някъде през другата година би трябвало да подпишем договор и да започнем. Това ни е намерението, но всичко може да стане.

Без държавни гаранции?

Да, знаем двете ви предусловия - дялово участие и без гаранции за дълга.

А ще си партнирате ли с руснаците?

Определено руснаците ще участват, защото е тяхна технология. Ние имаме опит да строим и управляваме тази технология, но нямаме дизайните. Руснаците категорично трябва да участват.

А французите?

Може би. Имаме разговори с тях за участието им. "Фраматом" (бившата "Арева" - б.р.) е участвала и преди в този проект.

Но като строител, не като инвеститор?

Да, но сега мисля, че има възможност да инвестират известно количество пари в проекта. Мисля, че биха били съгласни.

Имате ли представа за цената към момента?

Не, към момента нямаме. Всичко се променя. Досега сте инвестирали 1.5 млрд евро. Преди старта на този проект цената е била много ниска. Но цените се вдигат. Сега оценяваме.

Ще има ли пазар за енергията?

Да, тук има пазар, а има и техническата основа за такъв проект - хора и технологии. А и той е достатъчно зрял според мен.

Интервюто взе Огнян Георгиев