Ранното пенсиониране на съдии - привилегия, чистка или лична услуга
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ранното пенсиониране на съдии - привилегия, чистка или лична услуга

Правната комисия на парламента в действие. Отляво надясно: зам.-председателят на комисията Филип Попов (БСП), председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ) и зам.-председателят Хамид Хамид (ДПС), вносител на предложението за ранно пенсиониране на магистрати

Ранното пенсиониране на съдии - привилегия, чистка или лична услуга

Докато Полша е в политическа криза заради подобна мярка, в България депутат я предлага като привилегия

10869 прочитания

Правната комисия на парламента в действие. Отляво надясно: зам.-председателят на комисията Филип Попов (БСП), председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ) и зам.-председателят Хамид Хамид (ДПС), вносител на предложението за ранно пенсиониране на магистрати

© Анелия Николова


Опитът за чистка на върховните съдии в Полша чрез въвеждане на ранното им пенсиониране е един от актуалните политически скандали в Европа, повод за конфликт с Брюксел и заплахи за наказателна процедура от ЕК, а бившият полски президент Лех Валенса тия дни дори призова "Ролинг Стоунс" да вдигнат глас срещу тези реформи. По същото време в България депутатът от ДПС Хамид Хамид внесе изненадващо предложение, което стъписа хората от системата – без никакво предварително обсъждане и без изобщо някога да е бил повдигана такава тема, той предложи магистратите да получат право на ранно пенсиониране само със стаж, независимо от възрастта. Преференцията ще важи две години, след което ще отпадне.

Промяната бе промотирана като привилегия за магистратите, но след първоначалната изненада тя породи много опасения. Още повече че от години държавата се опитва да провежда точно обратната политика - да ограничи ранното пенсиониране и да вдигне възрастта за пенсия на работещите.

Опит за чистка?

Пред "Капитал" съдии и експерти в областта на трудовото и пенсионното законодателство коментираха, че инициативата на Хамид по-скоро изглежда като пореден опит за чистка по върховете на съдебната система. Разбира се, причината може да се окаже и много по-прозаична - желанието да се направи лична услуга на някой много закъсал за пенсия дългогодишен труженик в системата. Но индикациите за конюнктурно законодателство са няколко. На първо място, начинът, по който това се прави в нарушение на всички нормотворчески правила – с преходна разпоредба в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с която се предлага промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) непосредствено преди второто четене на закона. Дописването на преходни разпоредби в законите в последния момент преди второто четене вече се превърна в трайна порочна практика на българския парламент, с която се прокарват всякакви конюнктурни и лобистки промени. По-съществената индикация в случая е фактът, че мотивите към това съмнително предложение са откровено лъжливи.

Фалшиви мотиви

"Действащите нормативни актове не предвиждат магистратите да се пенсионират преди навършване на 65-годишна възраст", заявява в мотивите си Хамид Хамид. Това твърдение не е вярно, но е единственият аргумент за предложението. То предвижда да се даде възможност на магистратите – съдии, прокурори и следователи, да излязат в пенсия независимо от възрастта им, ако към края на 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт.

Тази възможност обаче не е безсрочна, тя ще може да се ползва само в следващите две години - до 31 декември 2020 г. Защо само за две години – няма приемливо обяснение. Но пък според втората алинея на текста, ако магистратът, който поиска да се пенсионира на това основание, подаде и оставка, той ще има право на пълна пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и на обезщетението, което му се полага при напускане на съдебната власт по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт (до 20 брутни заплати според прослужените години в системата).

Истината обаче е, че магистратите и в момента могат да се пенсионират и преди навършване на 65-годишна възраст по общия ред, което в момента означава - при възраст 61 години и два месеца за жените и 35.5 години осигурителен стаж, и при възраст 64 години и един месец за мъжете и 38.5 години осигурителен стаж. Това потвърдиха за "Капитал" и от НОИ.

Действително в конституцията е посочено, че съдия, прокурор и следовател се освобождава от длъжност при навършване на 65-годишна възраст, но това не е възрастта за пенсиониране, а пределната възраст, до която един юрист може да работи като магистрат. Тази възраст е записана изрично в основния закон като част от гаранциите за статута на независимост на магистрата в неговата работа.

"65 години е възрастта, при която ВСС е задължен едностранно да прекрати правоотношението с магистрата, това е един от редките случаи, когато конституцията фиксира възраст за прекратяване на правоотношението", коментира преподавателят по трудово и осигурително право проф. Васил Мръчков. Той е категоричен, че това не е пенсионна възраст и магистратите имат право да се пенсионират по общия ред.

Така че в момента, ако един магистрат реши да се пенсионира по общия ред – 61 г. и два месеца за жените и 64 г. и един месец за мъжете - той получава пълната си пенсия. Ако едновременно с това реши да напусне системата, има право и на обезщетение по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт на общо основание. Магистрати споделят дори, че в момента и в двете върховни съдилища има съдии, които са навършили възраст и са придобили право на пенсия, но продължават да работят, като получават едновременно и пенсия, и заплата – така както го правят и служителите в МВР, отбраната, ДАНС, при това на много по-ранна възраст. От администрацията на върховните съдилища не са в състояние да посочат дали има съдии, които са пенсионери, по простата причина, че НОИ няма задължение да информира съда за това. От своя страна и НОИ не следи колко от пенсионираните магистрати продължават да работят. Това е всъщност едно от доказателствата, че осигурителното и трудовото правоотношение са две самостоятелни правоотношения и съвсем различни субективни права, коментират юристи.

"Но бойте се от данайците, дори когато ви поднасят дарове"

Според вносителя на предложението Хамид Хамид така магистратите ще получат една привилегия на ранно пенсиониране, каквато в момента имат някои други категории служители в силови структура – в МВР, ДАНС, военнослужещи, съдебна охрана, надзиратели в затворите и др. В мотивите му има пространни разсъждения как това не противоречи на конституцията и законодателят е свободен да го реши по целесъобразност. Не се казва обаче кое налага тази целесъобразност освен фалшивия аргумент за невъзможността да се получи пенсия преди 65-годишна възраст.

Но пък от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов става ясно, че законодателят само предполага колко хора ще засегне тази промяна. "Не повече от 30 съдии отговарят на условията и надали повече от половината ще се възползват от тази възможност", казва Кирилов, цитиран от lex.bg. Той обаче дава любопитно тълкувание за интересите на правосъдието да се отърве от "изморените свръхопитни професионалисти": "Защо след 23 години стаж в съдебната власт, ако смята, че е изморен, магистратът да няма възможност да се пенсионира. Няма смисъл да мъчим този свръхопитен професионалист. Това е и в полза на правосъдието."

По тази логика обаче какво става с изморените лекари, държавни служители, журналисти и т.н., някои от тях дори се осигуряват за своя сметка, а не от държавния бюджет.

Само за две години

Проблемът с магистратите обаче е много по-дълбок и засяга конституционното им право да се пенсионират по общия ред. Съдии съвсем основателно поставят въпроса каква е логиката да се позволи право на предсрочна пенсия въз основа на стаж само за двегодишен период. При обсъжданията в правната комисия Хамид отговаря много мъгляво на този въпрос:

"После за всички ще върви пенсионна реформа най-вероятно. Сега идеята ми е да решим проблема на тези хора, които не са имали възможност, а може би са искали."

Реформа на пенсионната възраст тече в момента и нейната продължителност е заложена в КСО - докато възрастта за пенсиониране при мъжете и жените се изравни на 65 години. Предвидено е това да стане много плавно, като за целта всяка календарна година пенсионната възраст се увеличава с по два месеца и за двете категории. А след 31 декември 2037 г. възрастта за пенсиониране ще се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота, пише в чл. 68, ал. 4 от КСО. В този смисъл изявлението на Хамид за предстояща пенсионна реформа би било новина, ако не беше оправдание.

Същественият проблем е, че когато се въвеждат нови условия за пенсиониране на една категория служители само за двегодишен срок, легитимирайки го с фалшивата новина, че те нямат право да се пенсионират по общия ред, логичният въпрос, който изниква, е какво става след тези две години. И това съвсем основателно кара някои от съдиите да се чувстват под натиск, особено ако ги подканват да не изпуснат срока.

Чистката чрез пенсиониране като изпитан модел в Източна Европа

Намаляването на пенсионната възраст на съдиите в Полша е един от акцентите на спорната съдебна реформа, която породи конфликта с Европейската комисия. Любопитното е, че там вадят от системата съдиите, които са достигнали 65 години. В резултат на това над една трета от съдиите във Върховния съд заедно с председателката Малгожата Герсдорф трябва да напуснат, освен ако президентът не ги остави. Нито в Полша, нито в Брюксел хранят съмнения, че с този ход управляващата партия "Право и справедливост" цели да направи чистка в съда, за да назначи там свои хора.

И това не е първият случай, когато в постсоциалистическите страни от Източна Европа се предприема чистка чрез принудително предсрочно пенсиониране – групово или поединично.

През 2012 г. Брюксел започна наказателна процедура срещу Унгария заради планираните законови промени за ранно пенсиониране на съдии, а през 2016 г. Европейският съд за правата на човека осъди Унгария за освобождаването на председателя на Върховния съд Андраш Бака от поста му през 2012 г. чрез преждевременното му пенсиониране. В решението се сочи, че това е било наказание за критиките му срещу съдебната реформа на правителството на Виктор Орбан.

Много преди това – в средата на 90-те, Румъния извърши безболезнена лустрация на съдиите си от комунистическия период, като им даде право да се пенсионират по-рано и ги насърчи да го предприемат. Все пак това се сочи като положителния пример.

Опитът за чистка на върховните съдии в Полша чрез въвеждане на ранното им пенсиониране е един от актуалните политически скандали в Европа, повод за конфликт с Брюксел и заплахи за наказателна процедура от ЕК, а бившият полски президент Лех Валенса тия дни дори призова "Ролинг Стоунс" да вдигнат глас срещу тези реформи. По същото време в България депутатът от ДПС Хамид Хамид внесе изненадващо предложение, което стъписа хората от системата – без никакво предварително обсъждане и без изобщо някога да е бил повдигана такава тема, той предложи магистратите да получат право на ранно пенсиониране само със стаж, независимо от възрастта. Преференцията ще важи две години, след което ще отпадне.

Промяната бе промотирана като привилегия за магистратите, но след първоначалната изненада тя породи много опасения. Още повече че от години държавата се опитва да провежда точно обратната политика - да ограничи ранното пенсиониране и да вдигне възрастта за пенсия на работещите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    sfkjahfkja avatar :-|
    sfkjahfkja

    fake news! Никъде никой не задължава съдиите да се пенсионират. Това предложение е изцяло добра воля към послушковците в системата. Нищо повече. Не, че не е достатъчно лошо...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.