С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 10 юли 2018, 15:10, 4602 прочитания

Ранното пенсиониране на съдии - привилегия, чистка или лична услуга

Докато Полша е в политическа криза заради подобна мярка, в България депутат я предлага като привилегия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Защо властта се страхува от съда

Промените в административния процес ограничават съдебния контрол върху управляващите и отвързват произвола и корупцията

14 сеп 2018

Парламентът преодоля ветото на президента, БСП ще сезира Конституционния съд

Вносителят на лобистки текстове в Административнопроцесуалния кодекс Хамид Хамид обвини неправителствените организации в лобизъм

13 сеп 2018

ГЕРБ, ДПС и патриотите отхвърлиха ветото на президента в правната комисия

Румен Радев оспори промените в Административнопроцесуалния кодекс, които ограничават достъпа до правосъдие, БСП ще сезира Конституционния съд

11 сеп 2018

Президентът спря спорни промени в Административнопроцесуалния кодекс

Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента ограничаването на обжалването и по-високите такси

31 юли 2018

По-високи такси за административни дела и някои екстри за избрани съдии

Промените в Административнопроцесуалния кодекс може да станат повод за деветото вето на президента Румен Радев

25 юли 2018

Депутат от ДПС пробва да обезсмисли ипотеките със закон

Хамид Хамид предлага банките да бъдат задължени да заличават ипотека, ако съд постанови, че длъжникът не е собственик

8 юли 2018

И адвокатурата обмисля да сезира Конституционния съд по закона "Пеевски" за КТБ

Близо 60 столични адвокати подкрепят тезата, че поправката е извънредно законодателство за решаване на конюнктурни цели

5 юни 2018

Вера Йоурова: Да защитим европейските фондове чрез върховенство на правото

Успехът на ЕС зависи и от правилното функциониране на съдилищата в Хелзинки, в София и в Требич, заяви еврокомисарят по правосъдие

31 окт 2017

Кой иска да запуши устата на съдиите?

Ако Лозан Панов бе похвалил парламента или си хортуваше веднъж седмично с премиера, никой нямаше да го укори в политизация

10 яну 2016
Опитът за чистка на върховните съдии в Полша чрез въвеждане на ранното им пенсиониране е един от актуалните политически скандали в Европа, повод за конфликт с Брюксел и заплахи за наказателна процедура от ЕК, а бившият полски президент Лех Валенса тия дни дори призова "Ролинг Стоунс" да вдигнат глас срещу тези реформи. По същото време в България депутатът от ДПС Хамид Хамид внесе изненадващо предложение, което стъписа хората от системата – без никакво предварително обсъждане и без изобщо някога да е бил повдигана такава тема, той предложи магистратите да получат право на ранно пенсиониране само със стаж, независимо от възрастта. Преференцията ще важи две години, след което ще отпадне.

Промяната бе промотирана като привилегия за магистратите, но след първоначалната изненада тя породи много опасения. Още повече че от години държавата се опитва да провежда точно обратната политика - да ограничи ранното пенсиониране и да вдигне възрастта за пенсия на работещите.

Опит за чистка?

Пред "Капитал" съдии и експерти в областта на трудовото и пенсионното законодателство коментираха, че инициативата на Хамид по-скоро изглежда като пореден опит за чистка по върховете на съдебната система. Разбира се, причината може да се окаже и много по-прозаична - желанието да се направи лична услуга на някой много закъсал за пенсия дългогодишен труженик в системата. Но индикациите за конюнктурно законодателство са няколко. На първо място, начинът, по който това се прави в нарушение на всички нормотворчески правила – с преходна разпоредба в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с която се предлага промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО) непосредствено преди второто четене на закона. Дописването на преходни разпоредби в законите в последния момент преди второто четене вече се превърна в трайна порочна практика на българския парламент, с която се прокарват всякакви конюнктурни и лобистки промени. По-съществената индикация в случая е фактът, че мотивите към това съмнително предложение са откровено лъжливи.

Фалшиви мотиви"Действащите нормативни актове не предвиждат магистратите да се пенсионират преди навършване на 65-годишна възраст", заявява в мотивите си Хамид Хамид. Това твърдение не е вярно, но е единственият аргумент за предложението. То предвижда да се даде възможност на магистратите – съдии, прокурори и следователи, да излязат в пенсия независимо от възрастта им, ако към края на 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт.

Тази възможност обаче не е безсрочна, тя ще може да се ползва само в следващите две години - до 31 декември 2020 г. Защо само за две години – няма приемливо обяснение. Но пък според втората алинея на текста, ако магистратът, който поиска да се пенсионира на това основание, подаде и оставка, той ще има право на пълна пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и на обезщетението, което му се полага при напускане на съдебната власт по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт (до 20 брутни заплати според прослужените години в системата).

Истината обаче е, че магистратите и в момента могат да се пенсионират и преди навършване на 65-годишна възраст по общия ред, което в момента означава - при възраст 61 години и два месеца за жените и 35.5 години осигурителен стаж, и при възраст 64 години и един месец за мъжете и 38.5 години осигурителен стаж. Това потвърдиха за "Капитал" и от НОИ.

Действително в конституцията е посочено, че съдия, прокурор и следовател се освобождава от длъжност при навършване на 65-годишна възраст, но това не е възрастта за пенсиониране, а пределната възраст, до която един юрист може да работи като магистрат. Тази възраст е записана изрично в основния закон като част от гаранциите за статута на независимост на магистрата в неговата работа.

"65 години е възрастта, при която ВСС е задължен едностранно да прекрати правоотношението с магистрата, това е един от редките случаи, когато конституцията фиксира възраст за прекратяване на правоотношението", коментира преподавателят по трудово и осигурително право проф. Васил Мръчков. Той е категоричен, че това не е пенсионна възраст и магистратите имат право да се пенсионират по общия ред.

Така че в момента, ако един магистрат реши да се пенсионира по общия ред – 61 г. и два месеца за жените и 64 г. и един месец за мъжете - той получава пълната си пенсия. Ако едновременно с това реши да напусне системата, има право и на обезщетение по чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт на общо основание. Магистрати споделят дори, че в момента и в двете върховни съдилища има съдии, които са навършили възраст и са придобили право на пенсия, но продължават да работят, като получават едновременно и пенсия, и заплата – така както го правят и служителите в МВР, отбраната, ДАНС, при това на много по-ранна възраст. От администрацията на върховните съдилища не са в състояние да посочат дали има съдии, които са пенсионери, по простата причина, че НОИ няма задължение да информира съда за това. От своя страна и НОИ не следи колко от пенсионираните магистрати продължават да работят. Това е всъщност едно от доказателствата, че осигурителното и трудовото правоотношение са две самостоятелни правоотношения и съвсем различни субективни права, коментират юристи.

"Но бойте се от данайците, дори когато ви поднасят дарове"

Според вносителя на предложението Хамид Хамид така магистратите ще получат една привилегия на ранно пенсиониране, каквато в момента имат някои други категории служители в силови структура – в МВР, ДАНС, военнослужещи, съдебна охрана, надзиратели в затворите и др. В мотивите му има пространни разсъждения как това не противоречи на конституцията и законодателят е свободен да го реши по целесъобразност. Не се казва обаче кое налага тази целесъобразност освен фалшивия аргумент за невъзможността да се получи пенсия преди 65-годишна възраст.

Но пък от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов става ясно, че законодателят само предполага колко хора ще засегне тази промяна. "Не повече от 30 съдии отговарят на условията и надали повече от половината ще се възползват от тази възможност", казва Кирилов, цитиран от lex.bg. Той обаче дава любопитно тълкувание за интересите на правосъдието да се отърве от "изморените свръхопитни професионалисти": "Защо след 23 години стаж в съдебната власт, ако смята, че е изморен, магистратът да няма възможност да се пенсионира. Няма смисъл да мъчим този свръхопитен професионалист. Това е и в полза на правосъдието."

По тази логика обаче какво става с изморените лекари, държавни служители, журналисти и т.н., някои от тях дори се осигуряват за своя сметка, а не от държавния бюджет.

Само за две години

Проблемът с магистратите обаче е много по-дълбок и засяга конституционното им право да се пенсионират по общия ред. Съдии съвсем основателно поставят въпроса каква е логиката да се позволи право на предсрочна пенсия въз основа на стаж само за двегодишен период. При обсъжданията в правната комисия Хамид отговаря много мъгляво на този въпрос:

"После за всички ще върви пенсионна реформа най-вероятно. Сега идеята ми е да решим проблема на тези хора, които не са имали възможност, а може би са искали."

Реформа на пенсионната възраст тече в момента и нейната продължителност е заложена в КСО - докато възрастта за пенсиониране при мъжете и жените се изравни на 65 години. Предвидено е това да стане много плавно, като за целта всяка календарна година пенсионната възраст се увеличава с по два месеца и за двете категории. А след 31 декември 2037 г. възрастта за пенсиониране ще се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота, пише в чл. 68, ал. 4 от КСО. В този смисъл изявлението на Хамид за предстояща пенсионна реформа би било новина, ако не беше оправдание.

Същественият проблем е, че когато се въвеждат нови условия за пенсиониране на една категория служители само за двегодишен срок, легитимирайки го с фалшивата новина, че те нямат право да се пенсионират по общия ред, логичният въпрос, който изниква, е какво става след тези две години. И това съвсем основателно кара някои от съдиите да се чувстват под натиск, особено ако ги подканват да не изпуснат срока.
Чистката чрез пенсиониране като изпитан модел в Източна Европа

Намаляването на пенсионната възраст на съдиите в Полша е един от акцентите на спорната съдебна реформа, която породи конфликта с Европейската комисия. Любопитното е, че там вадят от системата съдиите, които са достигнали 65 години. В резултат на това над една трета от съдиите във Върховния съд заедно с председателката Малгожата Герсдорф трябва да напуснат, освен ако президентът не ги остави. Нито в Полша, нито в Брюксел хранят съмнения, че с този ход управляващата партия "Право и справедливост" цели да направи чистка в съда, за да назначи там свои хора.

И това не е първият случай, когато в постсоциалистическите страни от Източна Европа се предприема чистка чрез принудително предсрочно пенсиониране – групово или поединично.
През 2012 г. Брюксел започна наказателна процедура срещу Унгария заради планираните законови промени за ранно пенсиониране на съдии, а през 2016 г. Европейският съд за правата на човека осъди Унгария за освобождаването на председателя на Върховния съд Андраш Бака от поста му през 2012 г. чрез преждевременното му пенсиониране. В решението се сочи, че това е било наказание за критиките му срещу съдебната реформа на правителството на Виктор Орбан.

Много преди това – в средата на 90-те, Румъния извърши безболезнена лустрация на съдиите си от комунистическия период, като им даде право да се пенсионират по-рано и ги насърчи да го предприемат. Все пак това се сочи като положителния пример.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Иван Бедров ще ръководи дейността на Радио "Свободна Европа" за България 1 Иван Бедров ще ръководи дейността на Радио "Свободна Европа" за България

До края на годината ще бъдат сформирани редакциите в София и Букурещ, съобщи базираната в Прага информационна служба на САЩ

22 сеп 2018, 1326 прочитания

"Инерком" поиска КЗК да разгледа сделката с CEZ отново 3 "Инерком" поиска КЗК да разгледа сделката с CEZ отново

Гинка Върбакова ще пробва да убеди регулатора, че вече няма общо с фотоволтаиците си, макар че остава техен собственик

21 сеп 2018, 2250 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
В рамките на един ден Лили Маринкова се върна в БНР и го напусна (обновена)

Емблематичната водеща е придобила право на пенсия в периода, в който е била уволнена

Как работи "мекият фашизъм" на Орбан

Унгария е предупреждение за това какво може да се случи, когато безскрупулен популист е оставен да управлява безконтролно

Семейството с каменната мелница

"Екосем" произвежда 21 вида брашна, а най-новото им предложение е полезната вафла "Лимецка"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Офис, стани, офис, немирно!

Защо е важно да седим по-малко и да се движим повече, когато сме на работа, и как да го правим правилно и ефективно

10 Corso Como в Ню Йорк

Концептуалният милански магазин на Карла Соцани вече стъпи и в Америка

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 22.09.2018 Прочетете