В рамките на един ден Лили Маринкова се върна в БНР и го напусна (обновена)

Емблематичната водеща е придобила право на пенсия в периода, в който е била уволнена

Лили Маринкова е смятана за един от знаковите водещи на БНР, дълги години тя водеше политическото обзорно предаване "Неделя 150"
Лили Маринкова е смятана за един от знаковите водещи на БНР, дълги години тя водеше политическото обзорно предаване "Неделя 150"    ©  Велко Ангелов
Лили Маринкова е смятана за един от знаковите водещи на БНР, дълги години тя водеше политическото обзорно предаване "Неделя 150"
Лили Маринкова е смятана за един от знаковите водещи на БНР, дълги години тя водеше политическото обзорно предаване "Неделя 150"    ©  Велко Ангелов

Журналистката Лили Маринкова днес сутринта се яви в Българското национално радио, поиска да бъде възстановена на работа в съгласие с решението на Върховния касационен съд от миналата седмица, а след това представи документи, че е придобила право на пенсия. В късния следобед от БНР обявиха, че още днес възстановеното трудово правоотношение с Маринкова е било прекратено поради пенсиониране.

Сутринта след прибиваването си в администрацията на БНР Маринкова обяви, че е представила в звеното за личен състав решението на съда, с което бе отменено уволнението й като директор на програма "Хоризонт" и тя бе възстановена на работа. От администрацията са я уверили, че е задвижено издаването на карта за служител на радиото, коментира Маринкова пред журналисти.

Пред "Капитал" тя поясни, че днес не се е срещала с генералния директор Александър Велев, който през 2016 г. подписа заповедта за уволнението й. Каза също, че очаква Велев да изпълни формално решението на съда за нейното възстановяване на същата длъжност директор на програма "Хоризонт" и дори вече е определена стая в радиото, където да може да изпълнява служебните си задължения. Лили Маринкова обаче коментира, че нейното пребиваване в радиото този път няма да продължи дълго, защото генералният директор ще задвижи процедурата по пенсионирането й.

"Ще изтърпя и този фарс, знам само, че не е добре човек да се самозабравя", коментира журналистката, чийто професионален път е минал в националното радио.

Няколко часа по късно БНР разпространи официално прессъобщение, в което обясни, че днес генералният директор на радиото е изпълнил съдебно решение на ВКС и е възстановил Лили Маринкова на длъжност "Директор на програма "Хоризонт", но по нейна инициатива договор й е прекратен поради пенсиониране.

"Поради представените от нея документи за придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, трудовото правоотношение с г-жа Маринкова беше прекратено на това основание от същата дата. Всички дължими обезщетения ще бъдат изплатени", завършва официалното съобщение.

До всичко това се стига, след като миналата седмица решение на Върховния касационен съд (ВКС) отмени уволнението на Маринкова от медията. То влезе в сила със заповед на генералния директор на радиото Александър Велев от 6 юни 2016 г. и тя бе отстранена от БНР.

Съдът постанови тя да бъде възстановена на тогавашната си длъжност в ръководството на радиото – директор на програма "Хоризонт". На Маринкова е определено обезщетение от 15 505,15 лв. за първите шест месеца на оставане без работа заедно с лихвата върху тази сума за двегодишния период от подаване на иска в началото на август 2014 г. Радиото трябва да плати и съдебните разноски на журналистката.