Медийната клоунада на Пеевски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Медийната клоунада на Пеевски

Подкрепта на ГЕРБ за проекта на Пеевски показа на практика, че държавата работи по дневния ред на депутата от ДПС

Медийната клоунада на Пеевски

Новите промени в гласувания на първо четене проектозакон на ДПС за медиите са продължение на подигравката с парламента и властта

Весислава Антонова
7376 прочитания

Подкрепта на ГЕРБ за проекта на Пеевски показа на практика, че държавата работи по дневния ред на депутата от ДПС

© Юлия Лазарова


Предлага се медиите да декларират банкови кредити, както и финансиране от държавата и еврофондовете, но само за годината преди влизането му в сила.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски почти не стъпва в парламента, но иначе активно се занимава със законотворчество. И макар да не среща опозиция отникъде, изглежда, че все нещо не му достига, за да се почувства напълно спокоен за имиджа си на бизнесмен и издател.

Внесените от депутати от ДПС промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения (ЗЗДПДП) бяха гласувани на първо четене миналата седмица. Законопроектът на Пеевски, както е наричан, мина скоростно с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и т.нар. патриоти. Очаква се това да се случи и с предложените от същата група нови промени преди второто четене. В същото време остава неясна съдбата на правителствения проект, за чието изработване премиерът Борисов нареди на трима министри да сформират работна група.

Да забравим за КТБ и за всичко

В мотивите към новите текстове вносителите Йордан Цонев, Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Делян Пеевски посочват, че целта им е "всички факти относно собствеността и финансирането на медиите в България да бъдат максимално прозрачни за обществото чрез деклариране на съществени обстоятелства, свързани с действителния собственик на доставчика на медийните услуги - дали е лице, заемащо публична длъжност, осъждано ли е с влязла в сила присъда за извършено престъпление, какви договори с държавата и общините е сключила съответната медия, както и финансирана ли е същата чрез банкови кредити или на фондове на Европейския съюз или в резултат на обществени поръчки".

Доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, се задължават да декларират до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, в т.ч. заеми от частни лица и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество. Предвижда се да се декларират размерът на финансирането, основанието, както и данни за лицето, което го е предоставило.

В декларацията ще се посочва стойността на всички договори, сключени в предходната година с държавни и общински учреждения и дружества с такова участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансиране от европейските фондове.

Всички тези изисквания обаче ще важат за една година назад от влизането на закона в сила. Пред "Дневник" Хамид Хамид потвърди, че не се предвижда деклариране на финансиране със задна дата. Така медиите, собственост на Пеевски или свързвани с него, ще се отърват от имиджовия товар на милионите кредити от КТБ, за които прокуратурата така и не се поинтересува дали не са погасявани с други пари от фалиралата банка.

Същото се отнася и за договорите за популяризиране на дейността на правителството и по комуникационни програми на европейски фондове, с които властта от години си осигурява медиен комфорт.

Преди няколко дни в секторен анализ, поискан от работната група към Министерския съвет, Комисията за защита на конкуренцията потвърди, че големите рекламни бюджети се насочват към големите медийни групи и това поставя пред изпитание по-малките участници, но без да посочва имена. Комисията препоръча всяко финансиране с публични средства да се извършва при ясни правила и стриктен контрол.

Антимонополният орган също поиска регистър, този път за крайните собственици на всички медии - телевизии, радио, печатни издания, онлайн новинарски издания и собствениците на разпространителите (дистрибуторите) на медийно съдържание, но като цяло не видя особен проблем на медийния пазар.

И други особени идеи

Въвежда се и странното задължение да се декларира лицето, което фактически контролира съответното медийно съдържание, ако това лице не съвпада с действителния собственик. Вероятно от ДПС предлагат този текст на базата на различен от класическите стандарти на журналистиката опит.

Вносителите са предвидили и санкции за неизпълнение на разпоредби на закона - глоби от 10 до 15 хил. лв., които при повторно нарушение се удвояват.

Част от текстовете предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в КЗК. Именно това е едно от предложенията, срещу които се противопоставя Министерството на културата в становището си от март.

Публичен регистър за собствеността на печатните медии съществува от 2011 г. към министерството и собствениците са задължени всяка година да декларират актуални данни в него. Съветът за електронни медии също поддържа аналогичен регистър за радио- и телевизионните оператори, така че няма единствено за онлайн изданията. Държавата досега се е въздържала да глобява онези, които не спазват правилата, сред които през годините са били и Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

СБЖ: Законопроектът е нагъл

Преди дни и Съюзът на българските журналисти (СБЖ) се присъедини към критичните становища на експерти и организации за законопроекта на ДПС. Според СБЖ той "не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата".

От съюза казват, че са омерзени от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, и допълват, че "по този начин не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия".

В предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ директорът на германската фондация "Фридрих Науман" Даниел Кадик също коментира темата. "България е на 111-о място по медийна свобода и този закон влошава нещата. Той е сходен на законите, които виждаме в Русия и други страни. Говори се за прозрачност, но в крайна сметка това, което искат да постигнат с него, е да кажат, че ако дадена медия получава финансиране от международна организация, значи работи в чужд интерес. В същото време офшорни компании не влизат в обсега на закона, защото попадат в т.нар. нормални бизнес отношения. Авторите се крият зад тази фраза, така че медийният бизнес на този господин (Делян Пеевски - бел. ред.) няма да попадне в закона за прозрачността, но свободните медии ще са засегнати от него", каза Кадик.

Опълченците на Пеевски

Миналата седмица в парламента единствен депутатът от БСП Антон Кутев се изказа остро срещу проекта на Пеевски, определяйки го като "изнасилване на общественото мнение" и "следващата крачка към разграждане на държавността". По думите му с подписа на Пеевски законът е демонстрация пред цяла България, че никой нищо не може да му направи. "Няма да го подкрепя не заради съдържанието, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски е предизвикателство към обществото", каза Кутев.

В реплика на Кутев и като потвърждение на думите му Йордан Цонев от ДПС заяви, че всички проекти, внесени от Пеевски, "са били в полза на българското общество, а не в негов личен интерес". От своя страна Кутев го попита: "Законно ли е преди четири години да няма нищо в декларацията за публичност на доходите и имущество, а след това да се появят стотици милиони? Сигурно е законно. За това говоря - че такива закони го позволяват, и това, което правим сега, е същото." "Борбата за изсветляване на имиджа на Пеевски да не минава през парламента!", призова той залата.

Вежди Рашидов обаче като представител на управляващите уточни: "Проектът не е само на Пеевски. Премиерът разпореди три министерства да работят по него. Има и много постъпили предложения от неправителствени организации. Изчаквахме и доклада на КЗК."

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се обозначи сред апологетите на проекта. И в крайна сметка промените минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти".

Първоначалната идея на управляващите за собствен закон изглежда в пълен застой, а подкрепата на ГЕРБ за проекта на Пеевски показа на практика, че държавата работи по дневния ред на депутата от ДПС. В играта участват всички институции. Новата антикорупционна комисия не откри личен интерес на депутата от ДПС зад внасянето на законопроекта. КЗК не откри проблем с доминацията в печатните медии и разпространението му. Единственото, което остава да видим, е дали ще се окаже прав парламентарният "дисидент" Антон Кутев, че "тази енергия, която се събира срещу него, рано или късно ще даде резултат".

Предлага се медиите да декларират банкови кредити, както и финансиране от държавата и еврофондовете, но само за годината преди влизането му в сила.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски почти не стъпва в парламента, но иначе активно се занимава със законотворчество. И макар да не среща опозиция отникъде, изглежда, че все нещо не му достига, за да се почувства напълно спокоен за имиджа си на бизнесмен и издател.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie

  Пореден лобистки закон на ГЕРБ. А иначе ДПС начело с вожда им всички ги знаем що за стока са но пък умеят да контролират гербавите както си искат поради някаква причина.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "Единственото, което остава да видим, е дали ще се окаже прав парламентарният "дисидент" Антон Кутев, че "тази енергия, която се събира срещу него, рано или късно ще даде резултат".

  Крайно време е!

 • 3
  jce1531562569571009 avatar :-|
  Wella Cavalli

  Защо изобщо продължавате да купувате пресата на пеевски . Стоп. Спрете. И до там .

 • Cara Mia

  Защо законът Пеефски е валиден само за 1 година назад?
  Така Пеевски става чист като сълза!Или като сирене Лакрима?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK