Ревизоро предлага приватизационна амнистия за Домусчиев. Ползи ще има и Пеевски

Красимир Каракачанов и Волен Сидеров вече играят съвсем открито срещу Валери Симеонов

Ревизоро предлага приватизационна амнистия за Домусчиев. Ползи ще има и Пеевски

Война между патриотите продължава с внесени от "Атака" и ВМРО законови промени, които според Валери Симеонов ще спестят на флота глоба от над 55 млн. лв

Велина Господинова, Теди Василева
20781 прочитания

Красимир Каракачанов и Волен Сидеров вече играят съвсем открито срещу Валери Симеонов

© Анелия Николова


Скандалите в "Обединените патриоти" за закона за горивата и обвиненията в лобизъм в полза на големите петролни компании на вицепремиера Валери Симеонов към коалиционните му партньори от ВМРО и "Атака" все още не са отшумели и вече се задава нова драма в по-малкия партньор от управляващата коалиция. Този път за лобизъм в полза на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Накратко: депутат от "Атака" предлага приватизационните ангажименти за купувачите да са за максисмум 5 години. А часове по-късно Емил Димитров - Ревизоро предлага това да е валидно и за вече сключени договори.

Действие със задна дата е противоконституционно, но извън това любопитно е кого би обслужила поправката. Тъй като отдавна няма приватизация, реално текстът е за три големи сделки (подробности в карето): "Булгартабак", свързван с депутата Делян Пеевски, купувачът на киноцентъра в Бояна (който обяви медийно партньорство с Пеевски), и споменатият вече Домусчиев, който дължи неустойки за БМФ.

Последното е лична битка на Симеонов и затова вижда лобизъм от страна на партньорите си. Той пък сега е обвиянаван от "Атака" в конфликт на интереси за предложение за телеком мрежите.

Кой от "Обединените патриоти" лобира за Домусчиев

Часове след като от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов съобщиха в четвъртък, че Арбитражният съд е прекратил делото по искането на Параходство "Български морски флот" (БМФ) за промяна на приватизационния договор, лидерът на НФСБ обвини коалиционния си партньор "Атака" в лобизъм в полза на собствениците на дружеството братята Кирил и Георги Домусчиеви. В предаването "Още от деня" по БНТ същата вечер Симеонов съобщи, че депутат от "Обединените патриоти" е внесъл в Народното събрание две предложения за промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, с които задълженията по приватизационни сделки на братята Домусчиеви, които възлизат на над 55 млн. лв, да бъдат опростени. "В същия ден, в който е получено решението на арбитражния съд в Агенцията за приватизация, са внесени две предложения, с които тези задължения да бъдат опростени.", заяви Симеонов. Той не пожела да каже името на депутата и от коя от другите две партии в "Обединените патриоти" - ВМРО или "Атака" е той.

Едното предложение е на "Атака"

Става въпрос за народния представител от "Атака" Николай Александров. В понеделник той е внесъл предложение в законопроекта за приватизацията, което предвижда специфичните задължения на приватизираното дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за срок от повече от пет години. Според текста на предложението това няма да важи за задълженията за запазване на седалището на приватизираното дружество, предмета на дейност и задълженията за инвестиции и трудова заетост.

Пред "Капитал" Николай Александров отрече предложението му да е свързано с прекратяването на арбитражното дело за Параходство "Български морски флот". Той обясни, че причината да внесе предложението е това, че при приватизацията на дадено предприятие в приватизационния договор се включват специфични задължения към купувача с ангажименти за тяхното изпълнение, но на практика не се изпълняват. "В сега действащия закон няма срок и той се определя по преценка на Агенцията за приватизация. А с изключенията, които предвижда текстът на предложението - задълженията за запазване на седалището, предмета на дейност , задълженията за инвестиции и трудова заетост ще гарантираме тези условия да присъстват задължително в приватизационния договор и за тяхното изпълнение да няма срок", каза той.

На въпроса защо внася сега това предложение след като има мораториум върху приватизационните сделки, наложен от правителството и парламента, Александров отговори, че сега се правят промени в Закона за приватизацията, а причината да внесе поправката в понеделник е, че тогава изтече срокът за внасянето на предложения между първото и второто четене на законопроекта. "Ако се приеме, това предложение ще важи за бъдещи приватизационни договори, а не за такива, които вече са подписани.", каза Александров. Той отрече да е внасял друго предложение по законопроекта, с което предложената промяна да важи със стара дата.

"Атака" също обвини НФСБ в лобизъм

Александров допусна, че атаката на Валери Симеонов към него е за друго предложение, което той е направил в четвъртък по промените в Закона за устройство на територията, които бяха внесени от група народни представители от НФСБ. То предвижда без строително разрешително да се полагат кабелни и електросъобщителни мрежи. "Предложих този текст да отпадне, защото смятам, че това касае най-вече вицепремиера. Да притежаваш фирма (Симеонов е собственик на бургаската кабелна телевизия "СКАТ"), която разпространява телевизия и интернет - ето това вече е лобизъм.", каза Александров.

Помолен за коментар Валери Симеонов повтори, че в парламента има внесени две предложения за промени в Закона за приватизацията и едното от тях е за действието на закона със задна дата и в полза на Домусчиев. "Попитайте Александров какво го е накарало да се загрижи за приватизаторите и да внесе това предложение в последната минута в деня, в който излезе решението на Арбитражния съд по делото за Параходство "Български морски флот", каза Симеонов. Депутати от НФСБ обясниха, че предложението на Александров е внесено малко след като в Агенцията за приватизация е получено решението на Арбитражния съд, а в късния следобед е внесено второ предложение, което дава възможност предложението на Александров да важи със задна дата за вече подписани приватизационни договори. Депутатите от партията на Валери Симеонов твърдят и, че Алекснадров не е съгласувал с тях предложението си преди да го внесе в деловодството на парламента.

Другото предложение е на ВМРО

Все пак се оказа, че има внесено второ предложение, само че негов вносител е депутатът от гражданската квота на ВМРО Емил Димитров - Ревизоро, с когото Симеонов влезе в челен сблъсък за закона за горивата като го обвини в лобизъм и в приятелски отношения с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. То предвижда чл. 32 в (предложението на Александров) от законопроекта да се прилага и за сключени приватизационни договори, които към датата на влизане в сила на закона няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни задължения.

За Кой е? При БМФ ангажиментите в приватизацията са 10-годишни, т.е. включително тази година. От сайта на Агенцията за приватизация се вижда, че клаузите за инвестициите и служителите не са били изпълнявани години наред. Собственикът на флата - братята Домусчиеви, опита да ги отмени през арбитраж, но не успя. Според регистъра на Агенцията за приватизация контролът над "Булгартабак" не е приключил. Няма отчетени периоди и по стари ангажименти от преди 2-3 години - като изкупуване на тютюн, възнаграждения и други. Те са пет годишни и са изтекли 2016 г., но не са отчетени от агенцията като изпълнени. Отделно до 2021 трябва да се запази предметът на дейност, което все повече не е валидно за холдинга. Другият печеливш от текстовете би бил купувачът на "Бояна филмс" - "Ню имидж", който неотдавна обяви, че ще купи половината от капитала на вестникарските дружества на Пеевски. Сделката за "Бояна филм" е от далечната 2006 г., но има ангажимент да не се продава земята на киноцентъра 20 години, като дори има ипотека в полза на държавата.

Скандалите в "Обединените патриоти" за закона за горивата и обвиненията в лобизъм в полза на големите петролни компании на вицепремиера Валери Симеонов към коалиционните му партньори от ВМРО и "Атака" все още не са отшумели и вече се задава нова драма в по-малкия партньор от управляващата коалиция. Този път за лобизъм в полза на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Накратко: депутат от "Атака" предлага приватизационните ангажименти за купувачите да са за максисмум 5 години. А часове по-късно Емил Димитров - Ревизоро предлага това да е валидно и за вече сключени договори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  dessotg avatar :-|
  dessotg

  Сидер ага, споделил с Шкембе воеводата, че каската която му подарил на сватбата му убивала на феса. ДПС-3.

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  "Опитомените" патриоти вече се надпреварват кой първи ще допринесе за множенето на финансите на платежоспособните си началници. Емил Димитров е лесен - учил и работел като хореограф, та всякакви извивки в кръста, чупки и най-вече поклони не са му несвойствени.
  Всеки от т. нар. народни представители като че е преминал през "школата" на Ревизоро. И се пробват да "танцуват" техните си танци.
  За истинските проблеми на държавата и обществото време няма.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Алелеле бате к*ре, 'тпред-'тдзад-'тдзад-'тпред...Тва момче Ревидзоро ноу добре раоти! Иъ потенцел у неу, а работа колко щеш. Са, фчера Киру Гело се е оплаквАл, 55 милиона треъ ъ киха ън държаата. Пооуре ъ си ги радздЕлиме! Ибецтфа вече сме се ИдзложИли, Бургаскио дис прай пълни глуусти. И за кфо? Ъ намаджат пенционерите? Ма ъ мрът у лАй*а беее, ма тфа не са ора, тфа са вредители, беее, хлебарки, бате К*ре, хлебаркии...Кфи 55 милиона че им даваш, бееее "

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Добре, че депутатите излизат в отпуск - вече ми се зави свят от активната им законодателна дейност.

 • kdo52372883

  Маша'алла, Домус-ага. Колко плати за тази законодателна инициатива, а? 5% от неустойката, която иначе щеше да трябва да платиш? Вече не мога да реша кой е по-гнусен и по-смрадлив: ДП и подлогите му, или Ревизоро? Бе то май е едно и също...

  НС в последаната година и нещо стана като гише за сирене и кашкавал - кой колкото плати, кой колкото може да отнесе, това и получава. И Брендо да внесе закон за амнистия на наркодилърите - и ако си плати достатъчно - сигурно и това ще мине. Анатема на всичките депутати, министри и прочее гняз. Идете си, не сте ни нужни. Ще се управляваме сами. По-зле от това няма накъде.

 • 6
  grgrggrgrgr avatar :-|
  grgrggrgrgr

  Няма как да стане. При наближаващата концесия на летището, няма как да се прострелят така в крака. Абсолютно несъвместими са предполженията с обявените условия там.

 • 7
  grgrggrgrgr avatar :-|
  grgrggrgrgr

  До коментар [#5] от "kdo52372883":

  НС е такова заради партиите в себе си. Гласувайте за партии извън парламента, иначе няма какво да се сърдите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход