Бъдещият управител на здравната каса ще спре пътуването на пациенти за лекарства до София (допълнена)

Според д-р Дечо Дечев експертните съвети за прегледи за биологични лекарства са незаконни и затрудняват болните

Кандидатът за управител на здравната каса д-р Дечо Дечев не одобрява болните хора да пътуват до столицата за прегледи
Кандидатът за управител на здравната каса д-р Дечо Дечев не одобрява болните хора да пътуват до столицата за прегледи    ©  Георги Кожухаров
Кандидатът за управител на здравната каса д-р Дечо Дечев не одобрява болните хора да пътуват до столицата за прегледи
Кандидатът за управител на здравната каса д-р Дечо Дечев не одобрява болните хора да пътуват до столицата за прегледи    ©  Георги Кожухаров

Бъдещият управител на здравната каса д-р Дечо Дечев планира да премахне постоянните експертни съвети (ПЕС), заради които хиляди пациенти са принудени да пътуват до София за преглед, за да получат лекарства. Това коментира самият той пред "Капитал", след като единият от постоянните съвети отказа да работи и остави болни хора без медикаменти за неопределен период от време.

Проблемът засяга около 7000 пациенти годишно, които се нуждаят от биологични лекарства за ревматоиден артрит и псориазис.

През месец май здравната каса създаде два нови такива съвета от по трима професори и изтъкнати специалисти по ревматология и псориазис. Според новонаписаните критерии на касата нито един пациент не би могъл да получи биологична терапия или да смени лечението си, ако преди това не бъде прегледан от такъв съвет, а те са базирани само в София.

Лекарство се получава през иглени уши

От края на май до момента близо 200 болни от артрит, на които се налага лечение, са пътували от всички краища на България до София, за да бъдат прегледани и да получат подпис. Преди това те вече са получили назначение на лекарство от лекари по места, но здравната каса реши, че трябва да ограничи лечението на пациенти и те трябва да пътуват до София за още един допълнителен преглед. След като получат одобрение в столицата, болните се връщат обратно, минават през още една комисия и през районната каса. Така се оказва, че документите им и те самите са прегледани от общо осем лекари, докато получат лечение. Самата процедура по никакъв начин не облекчава здравната каса посредством спестяване от лекарства, освен ако болните не се откажат да пътуват до столицата. Част от тях наистина не се решават на пътуване по финансови причини.

В същото време НЗОК не плаща и на лекарите в съветите за прегледите и тези в ревматологичния съвет са отказали да преглеждат, докато не бъде издадена заповед и не бъде изяснен статутът им, съобщи Боряна Ботева, председателят на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България. По думите й ПЕС по ревматологични заболявания от днес не заседава и пациентите са били предупредени да не пътуват. До момента през него минават минимум 20 пациенти седмично, като тези с готови документи са поне 35.

Отделно от това болните с псориазис ще могат да бъдат прегледани в София за последно на 24 юли, а след това ще трябва да чакат до 11 септември да свършат отпуските.

Пациентите многократно сезираха здравната каса, че ПЕС са незаконни и затрудняват болните хора да пътуват. Надзорният съвет на НЗОК призна, че създаването на такива съвети не почива на никакви документи освен на написани от самата каса критерии и обеща, че ще следи процеса и ще го преразгледа, ако има нужда.

Предстояща намеса

Така проблемът с недоволните пациенти, които в момента получават на практика отказ от лечение, ще бъде един от първите, пред които ще се изправи новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев. В сряда е неговото изслушване в парламентарната здравна комисия за това как планира да управлява институцията.

Д-р Дечев обаче също е научил от пациентите за проблема, а освен това е наясно с критериите и изписването на тези лекарства, тъй като ревматологичната клиника е в рамките на болницата, която в момента управлява. "Считам, че съществуването на тези експертни съвети не е законно и затруднява пациентите и планирам те да бъдат премахнати", коментира д-р Дечев пред "Капитал".

Пациентска измама - преснимане на направление

Пациентите са започнали да практикуват нов вид измама на здравната каса, сигнализираха от Русе. Болен получил направление за изследване на кръвта, преснимал го в още два екземпляра и в няколко поредни дни посетил с него три лаборатории.

Вместо да издири пациента обаче, районната каса в Русе изпратила проверка на трите лаборатории, които болният посетил и заплашила да глоби тези, които взели кръв с копия на направлението, защото не са разпознали фалшификата. Парадоксалното е, че е за едно такова кръвно изследване лабораторията получава от касата 1,43 лв. Същевременно желанието на пациента да си провери показателите на три места, може да коства договорите на лекарите със здравната каса. Ако едно здравно заведение или лекар има две глоби, независимо за какво нарушение (а най-често те са технически при попълването на документи), то няма право да има договор със здравната каса.

"Районната каса в Русе откри фалшификата чак когато засече плащанията в трите лаборатории след няколко месеца. Така пациентите могат да си преснимат направление и за ядрено-магнитен резонанс, което струва много скъпо и няма причина лекарите да бъдат глобявани за това", коментира д-р Георги Тодоров, управител на "Прима лаб", която е една от лабораториите, които РЗОК заплашва да глоби.

Бел. ред. Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания отбеляза, че участващите в ПЕС професори в никакъв случай не настояват за заплащане на прегледите, а само да се уреди статутът на ПЕС със заповед от управителя на здравната каса.