Здравната комисия единодушно одобри бъдещия управител на здравната каса

Д-р Дечо Дечев предлага промени в лекарствената политика, гост-професори от чужбина да оперират в България и всеки осигурен да получава информация какво е платила касата за него

Д-р Дечо Дечев смята, че концепцията му за управление ще спести средства на здравната каса
Д-р Дечо Дечев смята, че концепцията му за управление ще спести средства на здравната каса    ©  Анелия Николова
Д-р Дечо Дечев смята, че концепцията му за управление ще спести средства на здравната каса
Д-р Дечо Дечев смята, че концепцията му за управление ще спести средства на здравната каса    ©  Анелия Николова

Парламентарната здравна комисия единодушно одобри кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Освен управляващите и съсловните организации в негова подкрепа се изказаха и депутати от опозицията.

Дечев представи кратка концепция, като обеща до три месеца след избирането му да предложи мерки, които да позволят на здравната каса да изпълни бюджета си, без да се налага актуализация. Те ще са в три основни посоки – намаляване на плащанията за лекарства, личен контрол от пациентите на плащанията на здравната каса за оказаните им медицински услуги и намаляване на разходите на касата за лечение в чужбина.

По-малко плащания за лекарства

Според предложението на Дечев здравната каса трябва да разработи критерии за ефикасност на лечението и пациентите в болница да получават еднакви медикаменти, които да им помогнат, а който би желал по-скъп продукт, да го доплати.

Бъдещият управител предлага да се остойностят медицинските дейности и да има единен принцип на ценообразуване на клиничните пътеки. Ще има и промяна в реда за изписване на скъпоструващи лекарства, за да бъде намален субективизмът при отпускането им и за да не чакат пациентите дълго време за одобряване на лечение.

За да намалеят разходите на НЗОК за медикаменти, Дечев предлага лекарствата за лечение на редки заболявания, които по правило са много скъпи, да се плащат от фонд към здравното министерство, а не от касата.

Чуждите лекари ще оперират в България

Д-р Дечев предлага да реши проблема с дълговете на касата за лечение на български граждани в чужбина, като обедини в рамките на касата сегашната Комисия за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца. Той смята, че близо 80% от разходите на институциите не отиват за лечение на самия пациент, а за логистика, заплащане на придружителите, посредници между болния и лекуващите лекари.

Затова Дечев обяви, че смята да предложи здравната каса да сключи рамкови договори най-известните специалисти от европейските клиники да оперират в България, като здравната каса покрива разходите им. Така едновременно ще се спестят средства, а българските лекари ще се учат от най-добрите. Според изчисленията на Дечев това би спестило около 150 млн. лв. на НЗОК годишно.

Контролът се връща в касата

Изпълнителна агенция "Медицински одит", която контролира качеството на лечение, трябва да се върне в рамките на здравната каса, смята още Дечев. Според него трябва да се намали и съставът на контролните органи на институцията.

"Няма измислен по-добър контрол от включването на осигурените лица. Смятам, че не те трябва да ходят до районните каси, за да получават код и да проверяват досието си. От тази възможност са се възползвали 0.5% от осигурените, или 38 хил. души. Смятам, че пациентите трябва да получават месечно извлечение или тримесечно извлечение какви услуги е закупила здравната каса за тях", каза д-р Дечев.

Той смята още, че здравната каса трябва да изисква отчет от болниците за всички средства, които са доплатени за лечение по клинична пътека. Бъдещият управител е провел разговор с Българския лекарски съюз и ще настоява за реално остойностяване на медицинските дейности, адекватен основен пакет услуги и неговото финансиране.

Политика или експертност

Дечев отбеляза в отговор на въпрос от д-р Хасан Адемов от ДПС какво ще прави, ако управляващите не приемат предложените от него мерки, че не кандидатства за стола, а за да предложи концепция за управление на здравната каса.

"Понякога експертните решения се разминават с политическите. Ако не получа подкрепа, няма какво да правя там", каза д-р Дечев.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров попита дали ще бъдат предприети мерки спрямо пациентите, които не посещават профилактични прегледи, а след това попадат в болница, където струват скъпо на системата.

"С цялото ръководство на БЛС трябва да обсъдим проблема и да намерим решение, което да стимулира пациентите да се преглеждат", отвърна д-р Дечев.