Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 юли 2018, 12:16, 7491 прочитания

Банкови реформи на бързи обороти

Какво предстои през следващата година, за да влезе България в ERM II и банковия съюз

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

България и еврото

Колко ще е дълъг пътят към еврото

България обеща на Брюксел отдавна отлагани реформи. От правителството и БНБ зависи колко време ще е нужно, за да се направят

На 18 юли България официално подаде искане до ЕЦБ да влезе в т.нар тясно сътрудничество, известно още като банковия съюз. По очертания път на срещата на финансовите министри от еврозоната миналата седмица това означава, че след около година страната може да е прехвърлила голяма част от банковия си надзор към Франкфурт и същевременно да бъде приета във валутния механизъм ERM II. За да се случи това обаче, българските институции имат да свършат доста работа и да работят заедно, за да изпълнят поетите ангажименти. Това включва основно БНБ и финансовото министерство, но не само, а и за приключване на процедурата са нужни и законови промени, което означава, че и депутатите трябва да разберат детайлите. Вече се появиха и първи подписки и позиции против еврото, което означава, че правителството ще трябва да се постарае да обясни и на широката публика какво следва и да разсее страховете за инфлация.

Ето и ключовите моменти, които ще ни очакват в следващите 12 месеца:


Променя ли се нещо от 18 юли?

За хората и фирмите - нищо. Реално основните, които ще усетят напрежение през следващите месеци, са банките и държавната администрация. С подаването на искане за влизане в банковия съюз България се съгласява БНБ да предоставя на ЕЦБ цялата информация за всички институции, които надзирава. Това включва и конфиденциална информация, която Франкфурт би поискал за целите на "задълбочена оценка" на банките и като цяло за оценяване на искането. Освен това държавата поема ангажимент и да приеме нужните промени в законодателството така, че решенията на ЕЦБ стават обвързващи и че БНБ ще следва всички инструкции, насоки и мерки спрямо банките, върху които е поела надзора, както и общите насоки за останалите кредитни институции.

Какво ще проверява ЕЦБ?Няма яснота. Въпреки че банковият съюз съществува от пет години, досега нито една държава извън еврозоната не е влизала в него и съответно няма прецедент, откъдето да се съди за обхвата на "задълбочените оценки". Очакванията са ЕЦБ да използва методологията, с която прави всяка година прегледи на качеството на активите и стрес тестове в надзираваните от нея банки. Със сигурност проверката ще обхване трите най-големи банки в страната (Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ), които автоматично минават под надзор от Франкфурт. Предполага се, че ЕЦБ със сигурност ще иска да погледне в детайли и банките, минали с най-съществени констатации и корекции предишния преглед на БНБ от 2016 г. - четвъртата по активи ПИБ и 12-ата Инвестбанк. Очакванията на банкери обаче са прегледът да е доста по-широк. Според един анализатор най-доброто решение би било да се покрие отново целият сектор, за да няма съмнения. Предвид много малките институции в дъното на класацията по активи обаче ЕЦБ може все пак да отсее някакъв праг, но според него тя би заложила да провери не по малко от 80-90% от активите.

Какви са притесненията?

Със сигурност при проверката си ЕЦБ ще има всички стимули и основания да е максимално консервативна, така че да минимализира риска, след като поеме надзора, да има проблем с някоя банка. Основният страх в банковия сектор е, че при ясно изразеното нежеланиe на ЕЦБ да приеме България в еврозоната тя може да "пренатегне" проверките и да покаже прекалено черна картина. Например нейните модели разчитат на статистика и където в България няма адекватни, данни тя би могла да заложи много дълбоки корекции.

Колко ще струва?

ЕЦБ провежда своята проверка, но тя ще назначи консултант във всяка от преглежданите банки. При проверката на БНБ банките сами избираха оценителите си и сключваха договори с тях, което даваше възможност да преговарят за цената, докато сега ще им бъдат прехвърлени разходите. Затова и очакванията са, че упражнението може да им струва доста по-скъпо. Също така заради солидните промени в нормативните изисквания и счетоводните стандарти в последните години много малко от свършеното при предишния преглед ще може да се използва, което значи, че банките ще трябва да заделят и вътрешен ресурс за подготовка за проверките.

Какво се случва след проверката?

След като ЕЦБ получи всичката й нужна информация и след като България е приела всички изисквани законодателни промени, тя трябва в срок от три месеца да е готова с предварителна оценка. След това България има 20 дни да изкаже становището си по нея, като този диалог между институциите е конфиденциален. На база на това ЕЦБ трябва да вземе решение дали да влезе в тясно сътрудничество с БНБ, което ще означава реалното влизане в банковия съюз. Точната дата обаче зависи още и от изпълнението на последващи мерки, които ЕЦБ може да наложи в зависимост от откритото при задълбочената оценка. Това може да включва отстраняване на нередности, изготвяне на планове за оздравяване на банки или дори реално попълване на констатиран капиталов недостиг.

Можем ли да се откажем?

Често изтъкван проблем е, че докато страната е в тясно сътрудничество, БНБ няма право на глас при надзорните решения и трябва да изпълнява наложените от ЕЦБ надзорни мерки. Доколкото това е преходен период от няколко години това е по-скоро временна неравнопоставеност, но все пак съществува. А и България има поне теоретичен механизъм за защита - при несъгласие с решение на ЕЦБ, БНБ може да изрази писмено несъгласие, а ако то не бъде взето под внимание - да поиска незабавно прекратяване на тясното сътрудничество. Естествено това рядко може да се приложи особено при неособено високото доверие в местния банков надзор: например при решение да се отнеме лиценз на някоя от надзираваните от Франкфурт банки заради съществени нарушения, БНБ трудно ще може да излезе срещу аргументите на ЕЦБ. И ако реши да не изпълни мярката и да излезе от банковия съюз, то така или иначе банката вероятно ще бъде изправена пред ликвидна криза от теглене на депозити.


Какво освен банките?

Другата линия на поети ангажименти е по отношение на небанковия сектор. Там не се очакват нови проверки на пенсионните фондове и застрахователите след приключилите в началото на 2017 г., а предложените мерки са бегло скицирани - приемане на насоки за оценяване на активи и пасиви и въвеждане на риск базиран надзор над застрахователите по "Платежоспособност 2". Извън финансовия сектор ангажиментите са добре познати от регулярните препоръки на ЕК - подобряване на рамката за несъстоятелност, затягане на мерките срещу прането на пари, подобряване управлението на държавните предприятия.

Кога България влиза в ERM II?

Целевата дата на правителството е юли 2019 г. Ангажиментите на ЕЦБ и Европейската комисия също дават хоризонт от порядъка на година. Самото влизане обаче е обвързано с всички стъпки по-горе и съответно ще зависи от предприетите реформи и изпълнението на мерките.

Колко ще струва това?

Влизането във валутния механизъм почти не води със себе си допълнителни разходи. България автоматично ще участва в Единния фонд за преструктуриране, което означава, че страната ще трябва да преведе там натрупаното в националния Фонд за преструктуриране на банките (410 млн. лв. към юни), както и бъдещите вноски на кредитните институции. Самите банки, които ще преминат под крилото на ЕЦБ (топ 3 плюс такива, които ползват държавна подкрепа, и такива, които самата ЕЦБ поиска да надзирава), ще трябва да плащат надзорни такси на нея, които може да са по-високи от тези към БНБ.

Ще се откажем ли от валутния борд?

Не. България ще влезе в ERM II с фиксирания си курс 1.95583 лв. за евро. По план валутният борд ще изчезне чак с изчезването на самия лев при влизането в еврозоната.

Кога ще приемем еврото?

Не може да се каже. Минималният престой в ERM II е две години, през които България трябва да спазва освен стабилен валутен курс и още редица показатели. От тях най-рисково е да има отклонения в инфлацията (тя трябва да е не повече от 1.5 пункта над тази на трите най-добре представящите се по този показател икономики), тъй като тя може да се влияе и от много външни фактори. Другите (нисък дълг към БВП) и бюджетен дефицит по-скоро зависят от правителството. Извън тези критерии обаче от България може да се изискват и други ангажименти за постигане на конвергенция, които може да удължат престоя с години. Преди кризата Словения, Словакия, Кипър и Малта приеха еврото след минималния двегодишен престой, но след тях балтийските държави престояха в механизма по 7 - 10 години.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Започва приемът на документи по схемата за заетост; Навън - само с маска 3 Вечерни новини: Започва приемът на документи по схемата за заетост; Навън - само с маска

И още: Петролът продължава да се срива, срокът за чакалнята на еврозоната за България се изтегля за следващата година, а кабинетът обсъжда актуализация на бюджета

30 мар 2020, 1913 прочитания

Утре изтича срокът за становища по общия устройствен план на Царево Утре изтича срокът за становища по общия устройствен план на Царево

Той предвижда застрояване на нови 835 декара в парк "Странджа", от които 678 декара са по крайбрежието

30 мар 2020, 681 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за необходимите разходи. При разпределянето им може да се заобиколи ЗОП.

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10