Новият брой: Накъде след вота
Close

Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за необходимите разходи. При разпределянето им може да се заобиколи ЗОП.

Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си
Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си
Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си    ©  Цветелина Белутова
Назначеното от икономическия министър Емил Караниколов ръководство на ДКК не е правило публичен отчет за дейността си    ©  Цветелина Белутова

Поддръжката и управлението на язовирите досега не са били приоритет за държавата. Многото бедствия със скъсани стени и наводнения, неизяснената собственост и разхвърленият между различни структури контрол са доказателство за това. През последните месеци обаче ситуацията рязко се промени - набързо се приеха промени в закона, отговорностите се централизираха, а след това се намери и огромната сума от 500 млн. лв. за ремонти. По принцип премиерът Бойко Борисов не обича да раздава пари, както той сам казва, но очевидно принципът има различна тежест - според това кой ги иска.

Подобряването на сигурността на хидротехническите съоръжения винаги е похвално намерение. Но начинът, по който се очертава изпълнението му, е повече от притеснителен. Първо, парите се дават на непрозрачна и неопитна структура - Държавната консолидационна компания (ДКК). Второ, ремонтите най-вероятно ще се възлагат без обществени поръчки. И трето, сумата се отпуска без никаква конкретна обосновка какво налага да се извадят половин милиард лева наведнъж без разчет за необходимите разходи по приоритетните обекти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Това си е класическа схема за "усвояване". Под мантрата "спешно е" се похарчва половин милиард.

  Писал съм го и преди - нашата работа е вода гази, жаден ходи. В БА има цял инженерен полк дето сидят и си чоплят носовете. Еквивалентът в САЩ са "Corps of Engineers", които в мирно време строят язовирни диги, мостове и друга инфраструктура. Та, на кратко, трябва да ги юрнат тези шкембелии от Инженерния Полк да оправят язовирите. И без това всеки ден им текат заплати поне някоя работа ще свършат.

  Но така няма да има повод да се разпредели половин милиард на Водстрой на ДП, както и да бъдат обгрижени други наши видни "хидроинженери".

  Нередност?
Нов коментар