Новият брой: Да си посееш бъдеще

Корнелия Нинова предложи България да не влиза в еврозоната

"Ще срещнем отпора на 10 млрд. лв. от паралелната държава. Пожелавам смелост, неподкупност и последователност", каза Корнелия Нинова по време на представянето на визията на "БСП за България"

Корнелия Нинова предложи България да не влиза в еврозоната

БСП представи визията си за управление на страната в четири сфери, търси "акъл"

Елена Старидолска
15591 прочитания

"Ще срещнем отпора на 10 млрд. лв. от паралелната държава. Пожелавам смелост, неподкупност и последователност", каза Корнелия Нинова по време на представянето на визията на "БСП за България"

© Анелия Николова


Корнелия Нинова изненадващо предложи БСП да се откаже от подкрепата за влизането на България в еврозоната. "Моля Сергей да не се сърди, защото този доклад беше негов, но България, икономиката ни, банковият сектор не са готови за това. Сложиха ни в чакалнята на чакалнята. Да проведем разговора как това ще се отрази на живота, да не бързаме", каза тя по време на представянето на визията на социалистите за управление на четири ключови сфери - икономика и доходи, образование, здравеопазване и регионална политика. БСП подкрепя влизането в еврозоната, като тази позиция е гласувана на конгрес по предложение на тогавашния й председател Сергей Станишев.

В събота пред Национално съвещание на БСП в НДК Нинова каза "германски експерти ни предупредиха да не го правим" и "въпреки решението на конгреса и ако стигнем до друго по-разумно, по-полезно и по-важно на народа, за България и за националния ни интерес, нищо не пречи да се съберем и да го ревизираме".

Ако трябваше да се извинява за всяко нещо на Станишев (който не присъства за разлика от останалите трима евродепутати на левицата), председателят трябваше да го направи още няколко пъти. Тя отново се обяви срещу т.нар. Истанбулска конвенция, като този път даже каза "Не" на джендър идеологията в българските училища". "Семейните и християнските ценности са ни по-скъпи от третия пол и е време да се разбере, че българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училището и при децата, защото губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности", каза още тя. В петък в България беше мисия на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто президент е Станишев, за да увещава БСП да подкрепи конвенцията.

Станишев беше министър-председател пък по времето, когато беше въведен плоският данък. В събота Нинова отново поиска да се премине към прогресивно подоходно облагане. Това не е нова позиция, но от време на време социалистите тихомълком се отказват от нея, а после пак я защитават. Тази идея беше гарнирана с предложение за диференциация на ДДС - да бъде по-нисък за лекарствата, медицинските изделия и за детските храни.

Тези идеи, както и намерението да се копира част от политиката на страните от Вишеградската четворка (като отказът да се приемат обратно бежанци, който БСП наложи в парламента, е само част от нея) засилват съмнението, че социалистите се приплъзват по пътя на популизма.

Алтернатива на прехода

"Досега винаги сме предлагали алтернатива на ГЕРБ и програма за управление, а днес - алтернатива на системата, създадена в прехода", каза в началото Нинова. Това са идеи, предложения, с които социалистите идвали при хората. "Ако грешим, дайте ни акъл. Ако сме прави, ни подкрепете", заяви още тя. Целта е обсъжданията да продължат около година до местните избори през 2019 г.

И още малко от подготовката - по думите на Нинова тя казала на експертите на партията, а и на тези извън нея, да "не се стъписват от имена и групировки", защото било ясно, че ще срещнат съпротива. "Държавата даде правомощия на пазара, но не и възможност за конкуренция. В резултат се появиха монополи и икономически кръгове, които си купиха политици. Спойката се възпроизвежда", описа системата тя, като според нея тя не може да се закърпи, а трябва да се смени.

Нинова даде за пример политиката на държавите от Вишеградската четворка. "В Словакия и Чехия в управлението са наши политически партньори. Mакар че и те имат много грешки, в ограничаване на права и свободи и не са идеални, но общото е, че икономиките им процъфтяват, че инвестициите им растат, че не са в демографска смърт, а народите им се увеличават и живеят все по-добре", разказа тя. Роберт Фицо (бивш министър-председател на Словакия - бел. ред.) й споделил: "Имаме толкова пари, че сега въвеждаме безплатен транспорт, безплатна храна за ученици, увеличаваме заплатите, увеличаваме пенсиите." "Някои ги обвиняват, че са популисти. Не, те са реалисти", впечатлила се Нинова. Тя изпратила специалисти, за да видят какво от този тип политики може да е добро за България. "Взеха им законодателството и то много отива на България", каза тя и предложи да се обсъжда в следващите месеци.

Плахи критики

"Дали ГЕРБ не би се подписала под тиретата за държавата в икономиката", попита евродепутатът и бивш председател на Народното събрание Георги Пирински. Според него управляващите се колебаят именно в такава посока, а българските граждани искат БСП "да им представи друго качество държава". "Как се упражнява властта, как се правят избори, как ще се явим на избори догодина, ако не изобличаваме тази държава", попита още той.

Пирински поиска "да започнем с всички лобистки каскади, свидетели сме от последните дни, а нашият отпор не е достатъчно ярък". Той очевидно намекваше за приетите миналата сряда в парламента поправки в закона за приватизацията, с които на определени собственици на приватизирани предприятия се "опрощават" милиони неустойки за неспазени договори при покупката им. Става дума за братята Кирил и Георги Домусчиеви, за Киноцентър "Бояна", както и за "Булгартабак". Нито един представител от БСП не се изказа по темата, въпреки че всичките 20, които бяха в залата гласуваха, с "против". Левицата обаче има 79 депутати, а управляващите се разцепиха, след като хората от НФСБ се противопоставиха на измененията.

Този въпрос беше отново повдигнат от бившият депутат Руси Статков, който е част от надзорния съвет на Агенцията за приватизацията и след приватизационния контрол, както и от бившия народен представител Георги Божинов, който е част от вътрешната опозиция на Нинова. "Дали не сме част от системата, която трябва да се промени", попита той. "Това, което се случи в сряда в Народното събрание, е едно проявление на това, за което говорим. Пропита е управляващата партия от интереси, част от коалиционните й партньори, псевдоопозицията ДПС и не сме пощадени и ние", каза Божинов. Според него, ако в залата бяха всичките 79 депутати на БСП, промените нямаше да минат. "Или е подценен моментът, или, идва да кажа по-лошото, има съучастие", хвърли в смут част от залата той.

По информация на "Капитал" в президентската администрация в петък са подготвили ветото върху поправките заедно с мотивите. Предстои Румен Радев да го подпише и да го обяви.

Малко конкретика

- От "Позитано" 20 предлагат стратегическите предприятия в забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия. Нинова изброи сред тях БДЖ, летища, пристанища, български пощи, болници, ВиК инфраструктура, НДК, филмова индустрия, национални стадиони и спортни бази, БЕХ и др. Да се премахнат концесиите на плажовете, да се управляват от общините. Да няма концесии за добиване на дървесина. Печалбите на държавните предприятия да се акумулират в инвестиционен фонд.

- Да не се аутсорсват ВиК услугите, транспортът, логистиката и чистотата.

- България да развива приоритетно електроника, IT, земеделие, производство на храни, транспортно оборудване, фармация, химия, производство на изделия от каучук и пластмаси.

- Да се раздвижи капиталът в банките, държавата да участва дялово във финансирането на инфраструктурата към индустриалните зони, а националната компания да се подсили с още 500 млн. лв.

- Минималната работна заплата да е 60% от средната за предходната година. Да има единен електронен данъчен регистър на имущество, доходи и помощи на всеки човек.

- Преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 г. Премахване на максималния осигурителен праг. Във формулата за изчисляване на пенсиите да тежи повече осигурителният стаж. Държавата да поеме осигурителни вноски на работещите майки с деца до 7-годишна възраст.

- Да има регионализация в икономиката, образованието, например - компютри да се произвеждат в София, Пловдив, Благоевград, средни и високи технологии да се развиват на други места приоритетно, химическа промишленост - във Варна, Русе и Пловдив, и др. Лечебните заведения в един регион за развитие да се трансформират в холдинг с гаранция за 24-часова помощ и аптека до 30-минутен достъп.

- Специална програма за Странджа-Сакар, както и за Северозападна България. По-ниски данъци за производство в определени региони за определен период от време.

- Да си произведем кадри, а не да си внасяме. Съобразно нуждите държавата да финансира образованието им, да им отпуска стипендии, безлихвени кредити и помощи, а те да работят в страната за определен период от време.

- Определен процент за български храни в търговските вериги

- Таван на земеделските субсидии, може би около 60 000 лв. Държавно финансиране за възстановяване на напоителните системи

- Безплатни детски градини и ясли. Един учебник за един клас. Безплатни за цялото средно образование.

- Държавните и общинските болници да не са търговски дружества и да продължат да ползват ресурса на НЗОК. Частните да изберат - или търговски дружества без финансиране от касата, или лечебни заведения с право на публични средства. Държавата да определя цените на лекарствата, които се реимбурсират ежегодно за болници и аптеки. Забрана за реекспорт на лекарства.

Корнелия Нинова изненадващо предложи БСП да се откаже от подкрепата за влизането на България в еврозоната. "Моля Сергей да не се сърди, защото този доклад беше негов, но България, икономиката ни, банковият сектор не са готови за това. Сложиха ни в чакалнята на чакалнята. Да проведем разговора как това ще се отрази на живота, да не бързаме", каза тя по време на представянето на визията на социалистите за управление на четири ключови сфери - икономика и доходи, образование, здравеопазване и регионална политика. БСП подкрепя влизането в еврозоната, като тази позиция е гласувана на конгрес по предложение на тогавашния й председател Сергей Станишев.

В събота пред Национално съвещание на БСП в НДК Нинова каза "германски експерти ни предупредиха да не го правим" и "въпреки решението на конгреса и ако стигнем до друго по-разумно, по-полезно и по-важно на народа, за България и за националния ни интерес, нищо не пречи да се съберем и да го ревизираме".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  azlikaram avatar :-|
  azlikaram

  Точно така! Тежка индустрия ще има само в софийско! Както другарят Живков беше запланувал! Карат ни качествена стомана от Русия на пристанищата Варна и Бургас, а после тя се откарва(за по-лесно) до Кремиковци, където се обработва, и пак(за по-лесно) се изнася към пристанищата!

 • 2
  boplam avatar :-|
  boplam

  Поредното доказателство за дегенеративните идеи комунистите!
  Не знам кой информиран и разумен човек би подкрепил такава програма.
  Трябваше след това което направихте с икономиката на България през 1997-а да ви забранят със Закон!
  Какво огромно нахалство сега отново да давате насоки за икономическото развитие на държавата!

 • 3
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Много държава, много нещо. Индустрията позволена в посочени региони, образованието - подкрепяно от държавата, но с ангажименти за обучаваните, вместо фирмите да плащат следването срещу договор за 10 години работа (като армията на САЩ например)

 • 4
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  Леле каква простотия.

 • 5
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  Също така другарката да обясни какви са тия средни технилогии!?
  Може би като целите проводници на Тошо.

 • 6
  samsum avatar :-|
  Петър Самсонов

  В събота пред Национално съвещание на БСП в НДК Нинова каза, че "германски експерти ни предупредиха да не го правим"
  –––––––––––––––––––
  И кой е германският специалист? Герхард Шрьодер ли? Или лично самият Путин?

 • 7
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Тично така, Корнелийке. НАТО, ЕС, а сега и банков съюз (ужас!), еврозона и България се бетонира в Европа напук на господарите ти, които ще могат все по-малко да влияят! Не знам как ти върви подписката за референдум против еврото. Два пъти се опитаха да ми вземат подписа в подлеза на СУ, но след втория път ме заобикалят в голям радиус, че им казах някои неща.

 • 8
  art03309046 avatar :-|
  Jordan J

  Не се сърдете на другарката. Просто е точна илюстрация на комсомолските натегачки - неграмотни и некадърни, но драпащи със зъби, нокти и задн.ци да седнат на първия ред.
  От друга страна е добре - помага на хората по-бързо добре да видят що за деградираща за България роля има БСП - преименуваната само партия на престъпния комунистически режим!

 • 9
  petkantv avatar :-|
  petkantv

  Ами най-глупавото нещо, което може да се предложи и направи от БСП и от тези зад тях. Сега всички, които могат да мислят самостоятелно би трябвало веднъж завинаги да забравят за тази дегенерирала партия, която не вижда по напред от носа си и се занимава само с това да прави пари на гърба на всички други, за сметка на всички българи и дори на тези заблудените, които са ги подкрепяли досега.

 • 10
  samoedin avatar :-|
  samoedin

  Колкото по - откровенни са комунистите в опитите си да отклонят страната ни от ЕС, толкова по - добре ! Така всеки ясно ще види с кого си има работа !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал