Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

БСП ще "сменя системата"; САЩ ще свалят санкциите на руски "алуминиев" олигарх; Трети мол заработва във Варна; Jumbo отваря магазин в "Илиянци"; Производител на марихуана излиза на борсата

Антимигрантската операция "София", извършвана под егидата на ЕС в Средиземно море, бе временно преустановена заради отказа на новото италианско правителство да приема в своите пристанища бойни кораби със спасени бегълци на борда си
Антимигрантската операция "София", извършвана под егидата на ЕС в Средиземно море, бе временно преустановена заради отказа на новото италианско правителство да приема в своите пристанища бойни кораби със спасени бегълци на борда си    ©  Reuters
Антимигрантската операция "София", извършвана под егидата на ЕС в Средиземно море, бе временно преустановена заради отказа на новото италианско правителство да приема в своите пристанища бойни кораби със спасени бегълци на борда си
Антимигрантската операция "София", извършвана под егидата на ЕС в Средиземно море, бе временно преустановена заради отказа на новото италианско правителство да приема в своите пристанища бойни кораби със спасени бегълци на борда си    ©  Reuters

Този петък се навършиха 49 години от първото кацане на човек на Луната, извършено на 20 юли 1969 г. През следващите около четири години шест пилотирани експедиции посещават най-близкото ни космическо тяло. На 11 декември 1972 г. обаче човешки крак за последен път стъпва на естествения земен спътник, с което дръзките мечти за изследване на дълбокия Космос отново са поставени в режим на изчакване - най-вече поради практически и финансови съображения.

През последните няколко години обаче човечеството е на прага на нова космическа революция, този път задвижвана от частния сектор. В подкрепа на виждането, че Космосът не е просто "момчешка работа", милиардерът Илън Мъск и неговата корпорация SpaceX показаха, че извънземното пространство също може да е място за сериозен бизнес.

Този уикенд те нагледно демонстрираха, че космическите кораби за многократна употреба не само не са станали реликва от миналото след края на програмата Space Shuttle, но и че могат да са все по-евтини и по-ефикасни. Правителството на Великобритания също припозна перспективата за комерсиализация на Космоса и в контекста на предстоящия Brexit обяви, че ще строи свой собствен космодрум без подкрепата на ЕС.

Но макар новият дързък порив на космическите мечтатели да е вдъхновяващ, дневният ред на събитията тук долу, на Земята, продължава да твърде тривиален. В контекста на ескалиращата световна търговска война непредсказуемият американски президент Тръмп например заплаши с нови наказателни мита целия внос на китайски стоки на стойност над 500 млрд. долара. Той размаха пръст и на ЕС, но за сметка на това замисля да вдигне санкциите срещу един от най-влиятелните руски олигарси и неговия алуминиев промишлен конгломерат "Русал".

На българска земя лидерът на основната опозиционна партия БСП Корнелия Нинова пък се обяви изненадващо за нова "смяна на системата". Ако обаче погледнем конкретно предложенията на социалистите, ще видим не "нещо ново, различно, друг подход", както казват депутатът Вигенин, а по-скоро своеобразно пътуване с машината на времето към епохата на Нийл Армстронг и кацането на Луната, но с обратно приземяване от грешната страна на желязната завеса...

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

БСП ще "сменя системата"

БСП изненадващо се хвърли в радикална идеологическа офанзива срещу настоящите управляващи. "Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на национално съвещание на партията в НДК, на което беше представен управленски документ, наречен "Визия за България". На практика обаче за момента социалистите предимно изтупват от прахта традиционните си идеи за "връщане на държавата" в сфери като икономиката и образованието като ги обогатяват с националистическо-популистки теми, като например отпора срещу Истанбулската конвенция.

Социалистите обаче не се задоволиха с общи идеологически послания и преминаха към конкретика: Нинова изненадващо предложи БСП да се откаже от подкрепата за влизането на България в еврозоната. Тя отново поиска и да се премахне плоският данък и да се премине към прогресивно подоходно облагане. Това не е нова позиция, но от време на време социалистите тихомълком се отказват от нея, а после пак я защитават. Засегнат беше и съвсем логичният въпрос защо със закон се опрощават неизпълнени следприватизационни ангажименти, които облагодетелстват купувачите с милиони.

Трети мол заработва във Варна до края на годината

Собствениците на бъдещия мол Delta Planet във Варна са изтеглили заем от 22 млн. евро от Уникредит Булбанк за завършването на търговския център. Това става ясно от документи в Търговския регистър, от които се вижда, че като обезпечение по кредита е заложен почти готовият мол. Частта от заема за строителството е 20 млн. евро. "Галерия Варна", която притежава и управлява обекта, получава и до 2 млн. евро за възникналия ДДС покрай завършването и още 600 хил. евро за покриване на финансовия риск.

Оценяваният на 120 млн. евро търговски център беше изграден до акт 15 от полската група GTC (Globe Trade Center), която инвестира в сградата 90 млн. евро. През 2010 г. обаче проектът беше замразен заради кризата и насищането на пазара във Варна с молове, а впоследствие полският собственик беше принуден да се освободи от някои от активите си. "До края на годината със сигурност отваряме", коментира пред "Капитал" Петър Дудоленски, който е изпълнителен директор на сегашния собственик "Галерия Варна". По думите му в момента се водят преговори с потенциални наематели за над 85% от площите в мола.

Jumbo отваря магазин в "Илиянци"

Гръцката верига за детски играчки и стоки за дома Jumbo ще построи следващия си магазин в България в столичния кв. "Илиянци". Това става ясно от представеното инвестиционно предложение. Това ще бъде десетият обект на компанията в страната. Проектът вече е преминал част от процедурите и се очаква да бъде завършен до края на тази година или в началото на следващата.

Инвестиционното предложение на "Джамбо ЕС.Б" е за изграждане на магазин за промишлени стоки и детски играчки в промишлената зона на кв. "Илиянци". Предвижда се обектът да е с обща застроена площ от 12 150 кв.м и да има открит паркинг за около 300 автомобила. Според съобщението, публикувано на сайта на район "Надежда" през февруари, се предвижда в обекта да работят около 50 души на двусменен режим на работа, а срокът за строителство да бъде около една година след получаване на разрешение за строеж. Наскоро регионалната екоинспекция реши, че за изпълнението на проекта не е необходимо изготвяне на ОВОС.

Производител на марихуана за пръв път излиза на щатската борса

Канадският производител на канабис Tilray излезе на фондовия пазар в САЩ, като акциите на групата се търгуваха за 17 долара на електронната борса Nasdaq в сряда. Това е първото първично публично предлагане на компания от сектора на голяма борса в САЩ. Двете борси - Nasdaq и NYSE, приемат компании, които вече са листнати на фондовата борса в Канада, както и фирми с бизнес за продукция или дистрибуция на канабис.

Употребата на марихуана за медицински цели е разрешена на федерално или национално ниво в 29 държави, отбелязват от Tilray. През октомври се очаква Канада да стане първата голяма индустриална страна, която да легализира употребата на марихуана от пълнолетни на федерално ниво. Към момента 180 млн. души употребяват редовно марихуана, а световният пазар на канабис, включително и нелегалният, възлиза на 150 млрд. долара годишно, показват данни на ООН.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Великобритания строи собствен космодрум

С оглед на предстоящия Брекзит (и най-вероятното проблематичното бъдещо участие в Европейската космическа агенция) британското правителство е взело решение за изграждане на собствена площадка за изстрелване на ракети в орбита. Космодрумът ще се намира в отдалечения и сравнително безлюден район на полуостров А'мхойн, Северна Шотландия, и първоначално ще е предназначен само за изпращане на сателити в Космоса.

"Нашата страна е една от най-добрите в разработката, производството и използването на сателити – големи и малки", коментира по този повод икономическия министър на Великобритания Грег Кларк при обявяването на проекта на международното авиошоу във Фарнбъроу.

Строежът на площадката ще бъде възложен на консорциум, ръководен от американския авиокосмичекски гигант Lockheed Martin, който получава за целта 23.5 млн. паунда.

Корпорацията обещава да пребазира на новия космодрум ракетата Electron на Rocked Lab – втората частна компания след SpaceX, способна да изпраща товари (макар и малки) в Космоса. В момента фирмата използва малка стартова площадка в Нова Зеландия. Освен Lockheed Martin на новия космодрум ще оперира и частният комически стартъп Orbex, който разработва 17-метрова ракета, предназначена за изстрелване на сателити с тегло между 100 и 200 кг.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Тръмп и Юнкер се срещат за търговски разговори

Американският президент Доналд Тръмп ще посрещне председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Белия дом на фона на покачващо се напрежение между САЩ и ЕС. На 25 юли двамата лидери ще обсъдят теми като търговия, икономика и сигурност. Тръмп поде търговска война срещу блока, като наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. Той твърди, че Брюксел се отнася към САЩ по един "много нечестен начин" по отношение на търговията и освен това сблъска позиции с европейските лидери и по други въпроси като иранската ядрена сделка и изграждането газопровод, свързващ ЕС с Русия.Брюксел отвърна със свои мита върху американски стоки, което накара Тръмп да заплаши с още тарифи върху европейското производство, включително автомобили.

Говорител на Европейската комисия коментира по повод срещата: "Юнкер ще пътува до Вашингтон, където ще бъде приет от американския президент и двамата ще обсъдят сътрудничеството между ЕС и САЩ по широк спектър от приоритети, включително външна политика, сигурност, контратероризъм, енергийна сигурност и икономически растеж. Те ще се фокусират върху подобряването на трансатлантическата търговия и върху изграждането на по-силно икономическо партньорство."

КС ще обяви решението си за Истанбулската конвенция

Конституционният съд обяви, че в петък (27 юли) ще обяви отдавна чаканото решение дали Истанбулската конвенция съответства на българската конституция. Каквото и да е решението, то ще предизвика силен обществен интерес и ново противопоставяне заради силно поляризираните мнения по въпроса за конвенцията, още повече че по това дело се стигна и до изтегляне на вече изпратено становище на Висшия адвокатски съвет, подкрепящо конвенцията, както и до невъзможност Върховният касационен съд да формулира общо становище.

Аргументите по същество в подкрепа на конвенцията са публично известни, включително и от множеството изпратени становища до КС. От опонентите на конвенцията в КС се очаква да се чуят сериозни аргументи, доколкото до момента срещу нея се изказват само хибридни конспиративни теории.

БНБ ще публикува парична и лихвена статистика

Във вторник Българската народна банка (БНБ) ще публикува паричната статистика за юни, а два дни по-късно ще бъдат достъпни и данните за лихвените равнища.

Паричната статистика показва как се движи кредитирането в страната, което пък е индикатор за потреблението и инвестициите. Така например през май голям ръст имаше на потребителските и жилищните кредити. Фирменото кредитиране пък расте при далеч по-умерени темпове, което предполага и умерена инвестиционна активност в частния сектор. При лихвите пък посоката продължава да е предимно надолу.

До петък президентът трябва да реши дали ще наложи вето на закона за горивата

В петък изтича срокът, в който спорният нов закона за горивата (Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход) трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, освен ако президентът не реши да му наложи вето. Такова искане отправиха в средата на седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и от извънпарламентарната коалиция "Демократична България".

Исканията са напълно логични предвид протестите срещу закона от страна на дребния бизнес в бранша, който го определя като репресивен и лобистки, защитаващ интересите изключително на големите петролни компании.

Ловът на диви свине започва 2 месеца по-рано заради чумата

Представители на Лесотехническия университет и още няколко природозащитни организации (Българска фондация "Биоразнообразие", Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ) и др.) са изпратили писмо до президента Радев, с което настояват държавния глава да наложи вето на Закона за лова и опазване на дивеча.

Причината за това са промените, с които ловът на дива свиня се разрешава да започне от 18 юли, а не от 1 октомври, каквато е практиката, мотивирано от констатирани случаи на африканска чума по свинете на километри от българската граница с Румъния. Според еколозите това заплашва от унищожение тазгодишната популация на родени през май и юни млади елени и сърни, които могат да станат неволна жертва на ловните хайки и рискува да доведе до нежелана миграция на дивеч, при което болестта да се пренесе в различни региони на страната.

Продължава приемът по документи в гимназиите

До 24 юли продължава приемът на документи от желаещите да учат в неспециализирани училища и гимназии след завършено основно образование през учебната 2018/2019-а година. Кандидат-средношколците могат да заявят желанието си и по електронен път на сайта на просветното министерство.

В Софийските гимназии останаха около 1700 свободни места след второ класиране.

"Фонд за недвижими имоти България" ще набира средства

На 27 юли (петък) ще се проведе аукцион за неизползваните права от увеличението на капитала на "Фонд за недвижими имоти България".

Дружеството опитва да набере от капиталовия пазар малко над 20 млн. лв., които да инвестира в строителството на нова бизнес сграда, намираща се на територията на "София тех парк" в столицата.

Микрокредитиране със споделен риск

Фондът на фондовете организира на 24 юли (вторник) информационен ден, на който ще представи условията за ползване на финансов инструмент "Микрокредитиране със споделен риск", който черпи ресурс по програма "Развитие на човешките ресурси". Той е насочен към малки и средни предприятия, които биха могли да се възползват от облекчени условия.

На срещата ще участват представители на банковия сектор, микрофинасиращи институции, представители на лизингови дружества.

БСП води Брегович на Бузлуджа

В петък и събота социалистическата партия организира традиционния събор на поляната на Бузлуджа. След политическите речи симпатизантите ще бъдат забавлявани от сръбския певец и композитор Горан Брегович. Бившият министър на културата по времето на Тодор Живков Георги Йорданов ще получи награда на името на Димитър Благоев, както и писателката и историк от Великобритания Мерсия Макдермот, автор на биографията на Дядото, както и на книги за Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански.

Обикновено лидерът на партията използва повода за някакво политическо послание, което да стигне до повече симпатизанти на БСП едновременно. Миналата година Корнелия Нинова изненадващо избра за акцент призива да се подкрепи президента в желанието му да назначава новия орган за борба с корупцията.

Интересно е какво ще направи тази година, след като по-съдържателното събитие за БСП мина тази събота - Национално съвещание, на което беше представена визията за управление в четири сектора.

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време през идната седмица

Модерно изкуство

До 27.07 Контролиран експеримент. Пето издание на фестивала 180° за музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства, чиито откриване е с инсталации на берлинския архитектурен колектив Popticum. В Гьоте-институт ще бъде изпълнен репертоар с творби на Джон Адамс, Паул Фрик, Джон Кейдж и др.

Всички детайли на 180-degrees.org.

Кино

До 27.07 Burgas International Film Festival. Над 30 заглавия от страните от региона на международния филмов фестивал в Бургас, сред които пълнометражните "Безкрайната градина" (България) на Галин Стоев; "Синът на София" (Гърция) на Елени Псику, "Йева" (Армения) на Анахид Абад и др., както и и 8'’19 (България), чийто сценарист – писателят Георги Господинов, ще закрие фестивалната програма (26 юли от 19:00 ч. в Гранд хотел и СПА "Приморец"). Още документални заглавия, късометражната селекция и съпътстващи събития.

На лятна сцена "Охлюва", Културен център "Морско казино" – Бургас, и остров Света Анастасия. Всичко на http://burgasfilmfest.com.

Вино

26 – 28.07
Wine Fest Burgas 2018. Над 35 български производители и вносители на вина ще се представят със свои етикети на винения фестивал в Бургас. Възможност за купуване и на ръчно изработени аксесоари, бисквити от лимец, сирена с трюфели, трюфели и бонбони с трюфели, както и екзотични пикатни сладка, пюрета и разядки.

В зали 2, 3, 4 на Експозиционен център "Флора" в Морска градина, от 16:00 до 22:00 ч. Цена на билет 10 лв. - включващ безплатна дегустация по щандовете плюс подарък брандирана професионална дегустационна чаша.

Литература

До 23.08 Happy Hour. Всеки ден до края на август между 13:00 и 14:00 ч. издателствo "Колибри" кани читателите си в своите две фирмени книжарници за продажба - 20% за всички издадени от него книги.

София, ул. "Иван Вазов" 36 и Френски културен институт, пл. "Славейков" 3.

Изложба

До 8.09

Огледалце, огледалце, я кажи. В изложбата "Силуети в огледалото" кураторът Емил Чушев представя 15 огледала от XIX и XX век, събрани през последните 30 години от Франция, Италия и Австрия. Стилът е сецесион и барок, позлатата е с розово злато и майсторки изработена дърворезба. Девет скулптури на съвременни автори се оглеждат в тях.

В галерия "Нюанс".