Инсинераторът – софийското "Белене"

Инсинераторът – софийското "Белене"

Това е вкопчването в миналото и отдалечаване на България от Европа с европейски пари

8965 прочитания

© Николай Дойчинов


Изтече срокът, в който Столичната община трябваше да подаде документи към оперативна програма "Околна среда" за получаване на частично финансиране в размер на 91 млн. евро за изграждане на инсталацията за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ "София". Останалата част на финансирането - 67 млн. евро, ще бъде поискана от Европейската инвестиционна банка.

Всички възражения на външни експерти и организации бяха отхвърлени, включително искането на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" на "Демократична България" за адекватно информиране на обществото и провеждане на референдум по въпроса. В крайна сметка Столичният общински съвет одобри поисканото от кмета поемане на дългосрочен общински дълг и пристъпването към изграждане на инсинератор.

И както правителството поиска и получи от безпринципно мнозинство в парламента разрешение да рестартира проекта АЕЦ "Белене", така и в СОС безпринципно мнозинство даде зелена светлина за поредния скъп гьол.

По какво двата проекта си приличат?

Висок риск за живота и здравето

Според доклада по ОВОС инсталацията ще бълва над 12 тона фини прахови частици (ФПЧ) на година. Според доклада на г-жа Фандъкова обаче изгарянето на един камион концентрирани отпадъци на час вместо газ не само че няма допълнително да замърси въздуха на София, напротив, ще го направи по-чист! А хитроумно направената само за работещите на площадката на ТЕЦ "София" оценка на въздействието върху човешкото здраве дори и не улавя ефекта на 48 курса тежкотоварен транспорт дневно през квартали, където и сега трафикът е непоносимо тежък.

Как и на кого да вярваме? Сред многото мнения и предположения има един сигурен факт – присъдата на България в Европейския съд в Люксембург за трайно лошото качество на въздуха в няколко града, сред които и София. И в този смисъл твърдението: "Е, щом във Виена може, защо да не може в София?", е толкова нахално манипулативно, че е направо обидно за тиражиращите го. Като твърдението, че на България й трябва атомна централа, за да има с какво да се зареждат електромобилите.

Финансово неизгодни

Не е никак сложно да нагласиш прогнозните стойности на цената на газ, лихвения процент, натовареността на инсталацията, цената на подземно депониране и транспорт на опасни отпадъци, кафява надбавка (ако изобщо бъде допусната), пропуснатите ползи и т.н. за едни 30 години напред така, както ти е изгодно. Забавната част идва, когато започнеш да твърдиш, че този безпределно оптимистичен сценарий ще бъде изпълнен от дружество със стотици милиони дълг и значителна годишна оперативна загуба. Някак не можем да повярваме, че "Топлофикация София" ЕАД с поредните Вальо Топлото ще влезе в ролята на добър стопанин. Тези хора по-скоро влизат в затвора.

Отдалечават ни от Европейския съюз и развития свят

В доклада на столичния кмет с искането за поемане на заем коректно се цитират документи на органи на ЕС. Някои от тях обаче са с дата 2006 г. Факт е, че Европа вече пое курс на изоставяне на изгарянето като начин на оползотворяване на отпадъците. И редица водещи в това отношение страни ще трябва да направят крачки назад, ако искат да постигнат до 2030 г. високите цели на ЕС за рециклиране, компостиране и депониране.

"Очаква се смесените отпадъци да отпаднат като суровина за процесите за производство на енергия в резултат на задълженията за разделно събиране и на по-амбициозните цели на ЕС за рециклиране. Поради тези причини на държавите членки се препоръчва постепенно да прекратят публичната подкрепа за оползотворяването на енергия от смесени отпадъци", се казва в съобщение на ЕК от началото на 2017 г. относно ролята на производството на енергия от отпадъци за кръговата икономика. Подобни тези се застъпват все по-често в стратегически документи като Европейската стратегия за пластмасата в кръговата икономика от януари 2018 г. и Решението на ЕП за новите цели за рециклиране от април 2018 г.

Това е вкопчването в миналото - вместо предлагане на смела визия за бъдещето, както и отдалечаване на България от Европа с европейски пари. Познато, нали?

Съмнения за корупция

Когато едно решение, и то от този порядък, се взима набързо и на тъмно, съмненията за злоупотреба с обществен ресурс са неизбежни. И изчерпателна, и навременна, и еднозначна информация по този проект никога не е имало. Информираното и компетентно участие на гражданското общество във взимането на решения, когато трябва да се усвояват едни стотици милиони, не е добра идея явно. И ако някога и тук се появят основателни и конкретни съмнения за корупция, ще има прокурорски обвинения, както при АЕЦ "Белене" – "скоро".

Най-вероятно няма да ги бъде

Много вероятно е съдбата на инсинератора да е като тази на Втора атомна. Дори само поради това, че София не може да осигури необходимото количество RDF гориво.

За пълноценната работа на инсинератора със заложените в проекта параметри са необходими 180 000 т RDF гориво на година. Качеството също е от значение – трябва да е с калоричност поне 9 GJ/t. Ако е по-ниско, температурата на горене и емисиите вредни газове също ще са много различни и като количество, и като състав.

Ако искаме да постигнем целите, заложени в стратегията на ЕС, трябва поетапно да започнем да изваждаме от постъпващото количества отпадъци опасните, текстилните (3,19% по последни данни) и биоразградимите – хранителни, градински и дървесни (общо 28,95%). Трябва да извадим и съответните количества рециклируеми материали, за да достигнем до 65% рециклиране. Останалото количество също трябва да се намали с до 40% – загуба в процеса на изсушаване. Същевременно тенденцията в Европа е количеството отпадъци, генерирано от домакинствата да намалява и България няма още дълго да е изключение от тази тенденция.

В крайна сметка според годишния доклад за 2017 г. Столичното предприятие за третиране на отпадъци е предавало на циментовите заводи средно на месец 4550 т RDF гориво. За първите 6 месеца на тази е произвело общо около 24 000 т. Все стойности твърде далече от планираните за нуждите на инсинератора. Същевременно договорът с ОПОС не позволява горене на чужди отпадъци в инсталацията за определен срок, а неизпълнението на договора с "Топлофикация София" води до сериозни неустойки.

Но както знаем, не е важно да има работещ обект. Най-важното е да има парични потоци, да вървят обществените поръчки и плащанията. Проектът АЕЦ "Белене" изкара така 38 години със сметка дотук от 3 млрд. лева. Да видим инсинератърът в София колко ще изкара. И за кого.

Изтече срокът, в който Столичната община трябваше да подаде документи към оперативна програма "Околна среда" за получаване на частично финансиране в размер на 91 млн. евро за изграждане на инсталацията за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ "София". Останалата част на финансирането - 67 млн. евро, ще бъде поискана от Европейската инвестиционна банка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Все повече хора ще се усещат за каква глупост става дума. С аристотелова логика и физични закони никой не може да обясни, как една и съща смет хем ще се рециклира 65%, хем ще се гори 90%, хем след 5 години парцалите и органичните отпадъци трябва да отиват на друго място, хем пак ще отиват в същата инсталация. Нищо чудно мутромилиционерите от '90-те, след като са си задоволили всички материални прищявки, в търсене на все по-перверзни емоции да са стигнали до идеята да направят софиянци за смях, като им изцапардосат един безцелен паметник на глупостта със 150-метров комин, стърчащ над града. Накрая ще си организират пиршество в някоя драгалевска вила с изглед към София, на поканите ще сложат дрес код - бели чаршафи като римски патриции и сенатори, ще гледат надолу към плебеса, над който стърчи комънът и ще викат "Еййй, боклуцииии, нали всичките сте интелигенти, бе! Нали софутер, аутсорсинг, хай-тек! Що ви направихме за смях ние - дъртите милиционери, заедно с шофьорите, дилърчетата, любовниците и счетоводителките (а.к.а днешните общински съветници)"

 • 2
  smileislife avatar :-?
  SML

  Известно време работих в близост до Spittelau във Виена, където има точно такава инсталация за изгаряне на RDF и по абсолютно нищо не можеше да се познае, че се изгарят 250 хил тона отпадъци на година... таа глупости на търкалета и смешен плач на хора, които няма с какво друго да влязат в новините.

 • 3
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#2] от "FvH":

  Просълзявам се, когато големи хора неволно или съзнателно (за да ни баламосват) ми пробутват аргументи от паралелни на булгарстанската губерния Вселени - да, и аз нямаше да се притеснявам ако ставаше дума за Виена, но не - става дума за задунайската губерния и отпадъка ще го гори някой крадлив милиционер като Вальо Топлото или мутра като Пеевски - няма как да сравняваш София с Виена - тук всичко е за сметка на джоба на мат'ряла или здраветоп на децата или и на двете.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "FvH":

  Нито Шпителау гори RDF, нито Виена е в котловина, но най-важното не си разбрал от статията - ако за Шпителау има 250 000 тона боклук, то за софийския крематориум с капацитет 180 000 тона подсигурената за момента суровина е колкото 1/4 от това количество, още преди да са ни налазили изискванията за задължително компостиране, депозит-система за пластмасови бутилки и още 20-тина такива, след всяка от които количеството ще намалява допълнително.

  Заради тези изисквания след 10 години Шпителау може и да не съществува, освен като архитектурен паметник. Само че дотогава тя ще се е изплатила 100 пъти, а нашият паметник няма да е работил и ден.

 • m17

  До коментар [#4] от "cinik":

  Точно РДФ гори, и 4'те инсталации в Цюрих горят РДФ и нямат проблем очевидно.
  Трогателни са усилията на лилавите умнокрасивци да провалят всяка една инициатива в София. Но пък не можем да отречем че избирателите оценяваме усилията им - на последните избори не влязоха на много. Както върви и на следващите избори няма да влязат отново с много и се надявам да се разпадант оконателно и на тяхно място да се появи истинска дясна про-европейска партия.
  Която не дъвче ББ и не хейти целодневно а предлага решения на проблемите !!!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "m17":

  Май си забравил, че преди месец го водихме този спор.

  " -А защо се намира близо до центъра на града? Не бяха ли против хората, които живеят наоколо?

  - Отпадъците се изгарят на мястото, където възникват. Не се налага да бъдат транспортирани на далечно разстояние, което замърсява околната среда"

  https://offnews.bg/interviu/uli-zima-vazduhat-vav-viena-stana-po-chist-kato-postroihme-zavoda-za-680715.html

  Да не изкараш, че под ТЕЦ-а (или направо под Франц-Йозеф Банхоф) е скрит и цял завод за RDF като софийския на гара Яна?

 • 7
  lilia_lang avatar :-|
  Lilia Lang

  Според мен не е в полза на обществото тези два проекта да бъдат сравмявани. Инсинератора в София няма да ни постави във вековна енергийна зависимост от никоя чужда страна, има потенциал да произвежда безплатна енергия за част от софийските жилища, ще предотвратява заравянето (депонирането е по-вредно от изгарянето!) на отпадъци, които не се рециклират като парцали, дамски превръзки и памперси и купища други отпадъци, които в момента не се рециклират. Проблема на въздуха в София идва от нерегламентираното изгаряне на отпадъци, затова този проект дава възможност да го спрем! Не случайно част от парите идват от ЕС, такова нещо не може да се случи с Белене. Там правителството се мъчи да вземе заеми от Китай или Русия или от българския народ, няма съмнения за корупция, тя е очебийна и редица хора по този проект би трябвало да са в затвора. Освен това този проект предвещава блокиране на всички средства в енергетиката, така , че и левче да не отиде за ВЕИ, което може да доведе до някаква енергийна независимост на самите потребители! Енергията на протеста не бива да се разпилява , а да се насочи в правилната ПОСОКА! Изключително съм разочарована от Капитал за тази позиция.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "Lilia Lang":

  Налага се да жертваш 5 минути, за да прочетеш статията, преди да коментрираш. В статията това се казва: този завод няма какво да гори. От каква енергийна зависимост ще ни избавя, когато няма да работи 75% от времето? И какъв ЕС те гони, EK вече оряза финансирането на проекта от 85% на 58%, с надеждата сами да се сетим да се откажем. Но за схемаджиите няма спирка.

 • 9
  smileislife avatar :-|
  SML

  До коментар [#8] от "cinik":

  Аз пък прочетох статията и не съм съгласен... като оставим спора ще има ли достатъчно RDF или не, съгласен ли сте с глупостите в стил има "Висок риск за живота и здравето". Това е несериозно просто.

  Иначе за Белене нещата са ясни... бял слон.

 • 10
  lilia_lang avatar :-|
  Lilia Lang

  До коментар [#8] от "cinik":

  Проблемът е, че трябваше да се започне с инсинератор в София а не РДФ, който след като се произведе, трябва да се извози до циментовите заводи (плащаме на фирми превозвачи, плюс въглероден отпечатък и емисии). Самите циментови заводи трябваше да се приведат в състояние годно за изгаряне на отпадъци, още средства...Питам се къде е корупцията- дали не е във вече построения завод за отпадъци и лобито , което много шумно настояваше за РДФ пред по-простото технологично изгаряне?! За 75% , че ще е празен не смея да коментирам , защото не съм запозната с разчетите за капацитета, и в крайна сметка още не е построен , това може да се коригира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал