Вечерни новини: Президентът готви вето за поправката "Домусчиев", отговорът на ЕС срещу американските мита за коли

И още: Лондон започва да лобира в ЕС за стратегията си за Brexit; колко ще се качи акцизът на бездимните цигари

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Дъждовната седмица започна сиво. В страната нямаше едри събития. Знакова е информацията, че президентът вероятно ще върне на депутатите скандалните текстове с амнистия за шепа приватизатори.

В света събитията също не бяха ярки, а по-скоро продължение на търговската битка между САЩ, ЕС и Китай.

НАЙ-ВАЖНОТО

Президентът Румен Радев подготвя вето върху поправката "Домусчиев"

Във вторник президентът ще наложи вето на промените в закона за приватизацията, които позволяват на шепа големи приватизатори, сред които Кирил Домусчиев, да не плащат неустойки за неизпълнени договори, каза източник на "Капитал". Въпросният текст беше внесен в последния възможен момент от двама депутати на "Атака" и ВМРО, а в зала го подкрепиха ГЕРБ и ДПС. Единствен против бе вицепремиерът Валери Симеонов, който пряко заяви, че Домусчиев пести неустойки за 58 млн. лв., свързани с приватизацията на БМФ.

Връщането на лобисткия текст от страна на президента е силен ход. Екипът му може да намери и правни мотиви - подаръкът ще действа със задна дата, което противоречи на Конституцията. Неясно е и дали президентът ще върне друг закон, в който много страни съзират лобизъм на големите срещу малките в сектора на горивата.

ЕК подготвя контрамерки срещу САЩ заради очакваните мита върху автомобилите

Брюксел ще направи последен опит да убеди американския президент Доналд Тръмп да не предприема наказателни мита за автомобилния сектор в ЕС, макар да намаляват надеждите, че пълната търговска война със САЩ може да бъде избегната. В сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще има среща с американския президент във Вашингтон, на която представителите на ЕС ще насочат усилията си към "деескалация на напрежението чрез проучване на различни пътища за търговски преговори". Но Европейската комисия продължава да работи за определяне на американските продукти, които биха могли да бъдат засегнати с ответни тарифи, ако инициативата не успее. Високопоставен служител в Брюксел заяви, че ЕК обмисля различни варианти, включително 20-процентови мита на стойност 10 млрд. евро върху американски продукти, сред които са строителни и копирни машини.

И двете страни отхвърлят възможността за пробив: САЩ не показват, че се интересуват от международните преговори, които Брюксел предлага. Юнкер пък е притиснат, след като някои правителства, включително тези на Франция и Холандия, настояха, че ЕС не трябва да води преговори под заплаха.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Тоблеронът си връща оригиналната форма

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво важно ще се случи утре

Какво ще се реши за акциза на бездимните цигари и бандерола на бирата

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвежда по-висок акциз върху бездимните цигари, ще се гледат на второ четене в бюджетната комисия във вторник. Те предвиждат от 1 октомври ставката да се увеличи до 40% от акциза върху конвенционалните цигари при 26% в момента. Решението е компромисно и идва след широк обществен отзвук против първоначалната идея бездимните цигари да се облагат като нормалните, което щеше да ги оскъпи почти два пъти. От ГЕРБ са внесли и поправка, че се отказват от първоначалната си идея бира в кенове над 5 л да бъде облепяна с бандерол, което също предстои да бъде гласувано.

Ако промените минат през комисията, има голям шанс да стигнат и до пленарна зала, преди депутатите да излязат в лятна ваканция.

Лондон започва да лобира в ЕС за стратегията си за мек Brexit

Британският премиер Тереза Мей ще изпрати свои министри в страни от ЕС, за да убедят европейските лидери да приемат нейната стратегия за Brexit. Тази седмица тя ще се срещне с австрийския канцлер Себастиан Курц, чешкия премиер Андрей Бабиш и естонския премиер Юри Ратас. В понеделник се състоя последната среща на кабинета й преди лятната почивка, на която висши членове от екипа й бяха инструктирани да засилят лобирането в европейските столици за британските предложения за Brexit, станали известни като "компромисния план от Чекърс". Насрочени са посещения във Франция, Германия, Испания и Италия, където британските министри ще опитат да получат подкрепа за плана, предлагащ по-мек Brexit.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Двама души загинаха, а 14 са ранени в Торонто в резултат на стрелба в гръцкия квартал в неделя вечерта. 29-годишният стрелец също е загинал, прострелян от полицията. Мотивите му не са известни.

ВСС обяви обществена поръчка за покупка на 50 автомобила на обща прогнозна стойност 2 млн. лв. 13 от тези коли ще са за самия съвет и ще са с екстри – автопилот, аварийно спиране, парктроник, а автомобилите ще могат да са само с кожен бежов салон, съобщава правният сайт defakto.bg. Останалите коли са за органите на съдебната власт и за тях не се изискват такива екстри.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Проверката на Инспектората към ВСС за скандала "ЦУМ-гейт" да се разсекрети, нареди съдът

Всички материали от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет по скандала "ЦУМ-гейт" трябва да бъдат огласени въпреки несъгласието на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Георги Гергов. Това постанови Софийският административен съд след жалба на в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация, като решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. През пролетта на 2017 г. Гергов, тогава член на ръководството на БСП, посредничи за среща в неговия офис и в негово присъствие между Цацаров и издателя на "Сега" Сашо Дончев. След тази среща Сашо Дончев обяви, че му е бил оказан натиск от главния прокурор за редакционната политика на "Сега". Инспекторатът неохотно склони да направи проверка дали Цацаров е нарушил Етичния кодекс на магистратите и очаквано излезе с констатации, че нарушения няма. Главният инспектор Теодора Точкова засекрети случая с аргумент, че Цацаров и Гергов не дават съгласие да се оповести информацията. Според съда информацията е от обществено значение и трябва да се предостави.