С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
25 юли 2018, 19:13, 3591 прочитания

По-високи такси за административни дела и някои екстри за избрани съдии

Промените в Административнопроцесуалния кодекс може да станат повод за деветото вето на президента Румен Радев

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Една от любопитните промени е новото правомощие на председателя на ВАС да командирова съдии за по една година в Съда на ЕС в Люксембург и в Съда по правата на човека в Страсбург, където те щели "текущо да наблюдават практиката" им.

Още по темата

Президентът и БСП поотделно атакуваха промените в административния процес в КС

Часове след обнародване на закона, което направи възможно сезирането на Конституционния съд, опонентите се възползваха

18 сеп 2018

Защо властта се страхува от съда

Промените в административния процес ограничават съдебния контрол върху управляващите и отвързват произвола и корупцията

14 сеп 2018

Парламентът преодоля ветото на президента, БСП ще сезира Конституционния съд

Вносителят на лобистки текстове в Административнопроцесуалния кодекс Хамид Хамид обвини неправителствените организации в лобизъм

13 сеп 2018

ГЕРБ, ДПС и патриотите отхвърлиха ветото на президента в правната комисия

Румен Радев оспори промените в Административнопроцесуалния кодекс, които ограничават достъпа до правосъдие, БСП ще сезира Конституционния съд

11 сеп 2018

Читателите на "Капитал" вече могат да се абонират за новия правен бюлетин

В бюлетина ще показваме най-важното в света на правото през изминалата седмица

1 авг 2018

Президентът спря спорни промени в Административнопроцесуалния кодекс

Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента ограничаването на обжалването и по-високите такси

31 юли 2018

Ранното пенсиониране на съдии - привилегия, чистка или лична услуга

Докато Полша е в политическа криза заради подобна мярка, в България депутат я предлага като привилегия

10 юли 2018

Депутат от ДПС пробва да обезсмисли ипотеките със закон

Хамид Хамид предлага банките да бъдат задължени да заличават ипотека, ако съд постанови, че длъжникът не е собственик

8 юли 2018

Как омразата към жалбоподателя се превръща в закон

Промените в Административно-процесуалния кодекс родиха много опасения, които гражданите ще усетят болезнено

2 юли 2018

Мнения Daily - Централният административен съд би бил прецедент в българското право

И още: Българските спортни федерации са завладени като държавата; Да очакваме, че ЕС ще накаже лошите, е митология

10 яну 2018
В последната седмица от лятната парламентарна сесия депутатите приключиха второто четене на мащабните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), чиято основна задача е разтоварване на Върховния административен съд (ВАС) от дела чрез прехвърлянето им в административните съдилища по места. Промените са всеобхватни – твърди се, че те развиват електронното правосъдие, предвиждат се правила за служебно събиране на доказателства, които се намират в държавни и общински органи, въвежда се задължение касационната жалба винаги да се подписва от адвокат, преуреждат се правилата за мълчаливото съгласие, а мълчаливият отказ на чиновниците става основание да бъдат санкционирани с глоби и т.н.

Някои от новостите в кодекса обаче предизвикаха силни възражения, а най-вече – драстичното увеличаване на таксите за касационната инстанция, както и възможността делата на касация да се гледат на закрити заседания без участието на страните, само по документи. Според опонентите на промените в АПК по този начин се засягат основни ценности като достъпа до съд и публичността на съдебното производство. Източници от президентството споделят, че е напълно възможно следващото вето на държавния глава да е именно върху АПК, поне що се отнася до увеличението на таксите, което се определя като несъразмерно.

Драстично увеличаване на съдебните такси за касационното производство

Занапред за касационна инстанция гражданите ще плаща такса от 70 лв. вместо сегашната такса от 5 лв., което прави увеличение 14 пъти. Също 70 лв. такса ще плащат едноличните търговци, държавните и общинските органи и други лица, осъществяващи публични функции, както и организации, предоставящи обществени услуги. Таксата скача на 370 лв. за "организациите", т.е. за търговските дружества и юридическите лица с нестопанска цел (включително и неправителствените организации, които по дефиниция защитават обществения интерес). Към момента таксата за юридически лица за касационна жалба е 25 лева. Прокуратурата няма да внася такса при протест, както и гражданите, които представят документи, че нямат достатъчно доходи, като преценката се оставя на съда. При касационни жалби по дела с определяем материален интерес таксите ще се изчисляват в процент от интереса (0.8 на сто), но не по-малко от 1700 лв., а когато материалният интерес е над 10 млн., таванът е 4500 лв. По дела, свързани със социално, пенсионно и здравно осигуряване, таксата за граждани е 30 лв., а за организации – 200 лв., независимо от материалния интерес.

Таксите на първа инстанция се запазват същите – 10 лв. за граждани и 50 лв. за юридическите лица.Новите данъчни дела ще се гледат във всички административни съдилища

В сряда неочаквано парламентът реши данъчните дела да се гледат във всички 28 административни съдилища в цялата страна, а не както досега – само в съдилищата в Coфия, Пловдив, Варна, Бургас и Beлиĸo Търново. Промяната дойде като изненада заради съпротивата до последния момент на финансовия министър Владислав Горанов, според когото НАП не разполага с достатъчно подготвени юристи из цялата страна. Преди гласуването в пленарната зала изявление направи председателят на ВАС Георги Чолаков, който призова за тази промяна, като заяви че е разговарял с финансовия министър и постигнали съгласие. Нещо повече - по искане на Горанов промяната влиза веднага, в деня на обнародване на закона, за да може навреме да се проследи дали ще се появят проблеми, които трябва да се коригират преди началото на бюджетната година. Подсъдността ще се определя според постоянния адрес или седалището на жалбоподателя "към момента на извършването на първото действие по осъществяване на данъчно-осигурителния контрол от органите по приходите", така че да не може жалбоподателите да си избират съд, като си сменят седалището.

Образуваните вече дела ще се довършват по досегашния ред.

Друга промяна премахва касационното обжалване на решения по дела срещу ревизионни актове, чиято стойност не е под 4000 лв. (за фирми) и под 750 лв. (за граждани.)

Еднократна възможност за ранно пенсиониране на магистратите само със стаж

Съдии, прокурори и следователи, които към 31 декември 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт, могат да подадат заявление за пенсиониране до 31 декември 2020 г. без значение от възрастта. Тази възможност се дава еднократно с промяна в Кодекса за социално осигуряване през преходните разпоредби на АПК.

Към момента магистратите имат право да се пенсионират по общия ред - жените на 61 години и два месеца и при 35,5 г. осигурителен стаж, а мъжете - на 64 години и един месец и 38,5 години стаж. Тази възможност остава, като същевременно те имат право да останат на работа до навършване на 65 години - конституционна гаранция за тяхната независимост.

Няма обаче никакви сериозни мотиви за новата опция на ранно пенсиониране, при това еднократно, която влезе по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид преди второто четене в закона. Същевременно юристи споделят, че за пръв път в нашето законодателство се предлага опция за пенсиониране само със стаж, което е доста спорно като конструкция.

Председателят на ВАС ще командирова двама съдии да следят практиката на Страсбург и Люксембург, останалите ще я следят от България

Една силно любопитна разпоредба, на която никой не обърна внимание досега, е новото правомощие на председателя на ВАС да командирова съдии за по една година в Съда на ЕС в Люксембург и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където тези съдии щели текущо да наблюдават практиката на двете съдилища. Командироването е за сметка на бюджета на съдебната власт. Не е ясно какво точно ще наблюдават двамата съдии, след като делата и на Съда в Люксембург и на Съда в Страсбург са изцяло онлайн, публикувани в реално време, като люксембургския съд ги публикува и на български. Но пък изключително интересно е, че българският парламент днес задължи с правна норма двете европейски съдилища - в Страсбург и в Люксембург, да осигурят на нашите хора статут на наблюдател, да им осигурят също така "достъп до дела, участие и посещение на конференции, семинари и други мероприятия, свързани с дейността на тези съдилища и с прилагането на правото на ЕС в областта на административното правораздаване". Командированият пък периодично щял да изпраща систематизирана информация до ВАС и до административните съдилища, като подбира интересни решения, подходящи статии и издания, свързани с административното правораздаване.

Принципно това е дейност, която всеки юрист, желаещ да е в час, извършва постоянно, без да ходи в Страсбург и Люксембург, защото цялото относимо съдържание, решения, статии и издания са в интернет. Тук обаче нищо не е оставено на случайността - командированите съдии ще се избират на конкурс от председателя на ВАС по правила, които той приема. Единственият, с когото ще се съветва председателят, преди да направи избора си, ще е директорът на Националния институт по правосъдието, който ще дава становище. Така поне няма да изглежда, че изборът е едноличен.

Адвокатите да регистрират електронен адрес във ВСС

Адвокатите се задължават да регистрират пред Висшия съдебен съвет електронен адрес, на който да получават електронни съобщения, а ВСС пък е длъжен до 10 октомври 2019 г. да създаде техническа възможност за това. Това е и датата, до която администрацията, органите на съдебната власт, органите и лицата, предоставящи публични услуги, трябва да осигурят техническа възможност за подаване на искания, сигнали, предложения, жалби, протести и т.н. по електронен път. До тази дата съобщенията и призоваванията се извършват по досегашния ред.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

И още: Раздвоение в българската политика заради Унгария; Изненандвща среща на Ахмед Доган с американския посланик; Сашо Дончев напуска БСК

20 сеп 2018, 816 прочитания

Сашо Дончев напуска стопанската камара 3 Сашо Дончев напуска стопанската камара

Досегашният председател на УС на организацията посочва като мотив ниската й ефективност и конформизма в полза на "политически назначените бизнесмени"

20 сеп 2018, 2158 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
ВСС търси коли с подгряващи седалки и бежова кожа, за да разнася консумативи

Екстрите днес може и да изглеждат като допълнителни, но след време ще са нещо обичайно, аргументират се от съвета

Есента на Борисов

Новият политически сезон започна с оставки на трима министри накуп, но това вече не носи желания ефект

Нов телевизионен сезон без изненади

Доминацията на развлекателния жанр в сектора продължава

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кино: "Мястото"

Ироничен трилър за границите на ежедневните желания

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Емисия

DAILY @7PM // 20.09.2018 Прочетете