Президентът няма да наложи вето върху лобисткия закон за горивата

Исканията от различни организации към Румен Радев за връщане на регламента продължават

Президентът Румен Радев наложи вето върху поправките в Закона за приватизация (т.нар. поправка "Домусчиев"), които също бяха лобистки
Президентът Румен Радев наложи вето върху поправките в Закона за приватизация (т.нар. поправка "Домусчиев"), които също бяха лобистки    ©  Надежда Чипева
Президентът Румен Радев наложи вето върху поправките в Закона за приватизация (т.нар. поправка "Домусчиев"), които също бяха лобистки
Президентът Румен Радев наложи вето върху поправките в Закона за приватизация (т.нар. поправка "Домусчиев"), които също бяха лобистки    ©  Надежда Чипева

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху спорния закон за горивата въпреки множеството писма от различни организации до него с подобно искане. Това става ясно от съдържанието на утрешния брой на Държавен вестник, в което фигурира Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

За такъв закон от години настояват големите петролни компании от Българската петролна и газова асоциация начело с "Лукойл България". Законът беше гласуван на второ четене от парламента на 12 юли. За прокарването му се погрижи основно главният му вносител - депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО). Законът първоначално започна да буксува по комисиите в Народното събрание поради многото отрицателни становища, включително и от три министерства. Основните критики към текстовете са, че ще ограничат конкуренцията в сектора заради многото и скъпи изисквания към фирмите като висок уставен капитал, складови обеми и банкови гаранции, които ще са проблем за по-малките играчи. Освен това новите изисквания трябваше да бъдат нотифицирани от Брюксел, преди да се гласуват, но това не се случи. Така депутатите съзнателно допуснаха срещу страната да бъде започната наказателна процедура от ЕК.

В началото на лятото обаче новият секторен закон получи тласък от ГЕРБ след посещението на премиера Бойко Борисов в Русия, като на финалната права законът беше прокаран в спешен порядък в ръководената от Емил Димитров парламентарна комисия за наблюдение на приходните агенции и сивата икономика.

Писма до президента

Последното искане към Румен Радев да наложи вето върху закона е от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. В него се казва, че законът е изцяло лобистки, няма да постигне официалните цели, които си е поставил - спиране на сивия сектор, а ще доведе до "евтаназия" на малките търговци и превозвачи на горива, като на тяхно място ще дойдат само големите търговци.

"Единственият начин да спрем сивата търговия с петролни продукти е, като ограничим достъпа до горива от налегален внос и излишъци. С този закон категорично няма да се случи. Целта на закона е да изхвърли нас, по-малките търговци на пазара, които държим между 15 и 20%, играем важна роля в пазарното образуване на цените и захранваме най-бедната част от населението и бизнеса", се казва още в писмото.

И още писма

Преди това срещу новия секторен закон се обявиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България, които също изпратиха писмо до Румен Радев. Според авторите му изискванията за минимален уставен капитал и минимален складов обем противоречат на Закона за защита на конкуренцията, тъй като ограничават свободната надпревара. Нарушава се и конституционното право на свободна стопанска инициатива и забраната за намеса на държавата в търговските взаимоотношения.

От асоциацията напомнят, че за регистрация в новосъздадения от закона регистър за фирмите от сектора е необходимо предоставянето на банкова гаранция за обезпечаване на бъдещи нарушения от субекта. Същевременно по сходен текст в Закона за ДДС вече има започнала наказателна процедура срещу България в ЕК.

Призив към президентско вето имаше и от извънпарламентарната коалиция "Демократична България". "Нарушаването на законоустановените правила за приемане на един нормативен акт и подозренията за наличие на конфликт на интереси у вносителя, който си внася законопроект, отказва да назове авторството му, разглежда го в собствената си комисия и явно лобира за приемането му, са основания за налагане на президентско вето, разследване от компетентните органи и намеса на ЕК", се казваше в становището на коалицията.