Накъде завива БСП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Накъде завива БСП

"Идваме с тях при вас. Ако грешим, дайте ни акъл. Ако сме прави, ни поправете", каза Корнелия Нинова пред Националното съвещание на БСП

Накъде завива БСП

Корнелия Нинова посочи като възможна посока пътя на Вишеградската четворка

Елена Старидолска
9843 прочитания

"Идваме с тях при вас. Ако грешим, дайте ни акъл. Ако сме прави, ни поправете", каза Корнелия Нинова пред Националното съвещание на БСП

© Анелия Николова


Темата накратко

- Корнелия Нинова представи своята "Визия за България", в която има сбор от крайни идеи, завръщане на държавата в икономиката и популизъм

- Неочаквано тя повдигна две теми - завой към политиката на Вишеградската четворка и намерение за отказ от еврозоната

- Целта на БСП е победа на евровота през май 2019 г.

"Без да искате, ми помагате", обърна се Бойко Борисов към БСП миналия петък, когато социалистите внесоха предложение да се забрани обратният прием на мигранти в страната. Премиерът може да използва същата реплика и за резултатите от Националното съвещание на партията на Корнелия Нинова в събота, на което беше представена "Визия за България". На него се чуха толкова различни, крайни, неосоциалистически и непоследователни идеи с цел да се избистри най-после някаква съдържателна алтернатива на управлението на ГЕРБ, че вместо да привлекат симпатизанти и гласоподаватели, на "Позитано" 20 са напът да отблъснат всички извън партийното ядро. По-голямата част от предложенията вече са се появявали в предизборната програма на БСП през 2017 г. Нов е обаче стремежът към политиките на страните от Вишеградската четворка и съмнението, че България трябва да приеме еврото.

Корнелия Нинова все пак заяви, че това не е управленска програма, а предложения, за които очаква обратна реакция, и са възможни корекции. Неофициално на "Позитано" 20 пък споделят, че знаят, че няма да могат да управляват самостоятелно. А наличието на партньори в коалицията ще им даде оправдание, ако се откажат от вече поети обещания с аргумента "искаме, но не можем, защото ще изгубим мнозинството в парламента".

Какво предлага Нинова и защо

Две от най-крайните предложения на лидера на БСП - завой към политиката на Вишеградската четворка (без много пояснения в коя област) и отказ от приемането на еврото, не бяха предвидени в документа, раздаден на участниците в съвещанието. Нинова знае, че за тях ще последват критики от ПЕС, дори и от средите на БСП, но тя се цели в широката публика. Според сметки в централата и двете идеи събират огромни проценти одобрение в социологическите проучвания. Изследване на "Алфа рисърч" от есента на 2017 г. не показва подобен превес на противниците на еврозоната, но все пак те преобладават - 45% от запитаните не искат България да става част от нея, 34% са "за", а 21% нямат мнение.

Нинова обясни идеята да се следват политиките на страните вишеградската група така: "Макар че и те имат много грешки в ограничаване на права и свободи и не са идеални, икономиките им процъфтяват, инвестициите им растат, не са в демографска смърт, а народите им се увеличават и живеят все по-добре." Впечатлена от бившия премиер на Словакия Роберт Фицо (в чийто мандат обаче страната влезе в еврозоната), тя разказа, че в разговор той споделил: "Имаме толкова пари, че сега въвеждаме безплатен транспорт, безплатна храна за ученици, увеличаваме заплатите, увеличаваме пенсиите." Първите крачки са направени от страна на БСП - "ние изпратихме специалисти там, те взеха законодателството на тези държави, ние го прегледахме и видяхме, че то в много отношения отива на левите идеи".

Като говори за вишеградската група, Нинова има предвид най-вече управлението на унгарския премиер Виктор Орбан, откъдето са вдъхновени идеите за повече социални услуги и държавна икономика. Доскоро неофициално, дори сред социалистите, за Корнелия Нинова се говореше като за "Бойко Борисов в пола", но сега целта на "Позитано" 20 е за нея да се говори като за "Виктор Орбан в пола". Най-големият проблем в това преобразяване според съветниците й е, че Орбан по етикет е част от дясното политическо пространство.

Формулировката "не са идеални" е мека за политика като на премиера на Унгария. През 2010 г. едно от първите неща, които направи, като дойде на власт, е да национализира частните пенсионни фондове, да въведе различно облагане за компаниите с чужд собственик и да върне в държавни ръце комуналните услуги като водоснабдяване, електричество, чистота т.н. За разлика от БСП обаче, които обещават прогресивно подоходно облагане, Орбан въведе плоска ставка от 15%. Освен ограничаването на свободата на медиите и намесата в съдебната власт се оказва, че е спаднало например качеството на образованието и здравеопазването, чието финансиране от бюджета е силно ограничено. Самият Орбан нарича това "нелиберална демокрация". Според "Дойче веле" властта му е "нещо средно между демокрация с дефекти и авторитарния стил на Путин и Ердоган".

С приближаването до Вишеградската четворка Нинова постига няколко цели, твърдят от най-близкия й кръг - намира легитимация на позициите си във външната политика, които според нея няма как да бъдат определяни вече като антиевропейски, защото имат модел в ЕС, унищожава политически Сергей Станишев и се заиграва с обществените страхове и настроения с надеждата, че избирателите й ще надминат 1.2 млн. души. Дори това да означава да изгуби част от мислещите си симпатизанти. "БСП се надяват да се възползват от залеза на "Обединените патриоти" е обяснението на политолога Петър Чолаков пред mediapool.bg

Защо сега

Всъщност репликата "Без да искате, ми помагате" може да се използва и от Нинова към Борисов. Повдигайки темата за ратификацията на Истанбулската конвенция в края на 2017 г., той създаде в обществото настроения и кампания срещу т.нар. джендъри и трети пол, която БСП яхна с желание. Може и да изгуби доверието на ПЕС, но Нинова си спечели фен в лицето на Роберт Фицо, който я покани на последното заседание на вишеградската група, разказаха от "Позитано" 20 пред "Капитал". Тя от своя страна взела на мушка темата за кохезионната политика. Разбрала, че Бойко Борисов отказал да подкрепи общата позиция на групата, Нинова месеци наред повдигаше въпроса в София и преследваше премиера. В крайна сметка парите по кохезионната политика за България са с 2 млрд. евро повече от тези за вишеградската група.

"Визията" като повод за дискусии сега е подготовка за евроизборите през май. От ръководството на БСП твърдят, че Нинова залага много на резултатите от тях, защото прави паралел със ситуацията от 2009 г. Тогава, в края на управлението на кабинета "Станишев", първо ГЕРБ спечели евровота с малко пред БСП (с около 150 хил. гласа повече), а само няколко седмици по-късно - парламентарния - с много (с около 930 хил. гласа повече). В централата дори има очакване, ако БСП не е първа политическа сила, Нинова да подаде оставка.

Малко по-едро погледнато, БСП се опитва да обещае и край на прехода. Според анализатори, близки до социалистите, моделът, установен след 1989 г., наистина се е изчерпал. Какво идва след Бойко Борисов, след Делян Пеевски - ако не е нещо, което да преобърне системата отвътре, ще дойде отвън и ще бъде крайно, твърдят те. Затова е време за провокации, за дискусии, за промяна. Проблемът е, че това не става с разпилени, неясни и дори плашещи идеи.

По темата работи и Вера Денизова

Еклектика на идеите

Идеите във визията не са структурирани, няма и изчисления колко ще струват, ако се приложат на практика. В четири области - икономика и доходи, здравеопазване, образование и регионална политика, са лансирани предложения, по които се търси обществена и експертна реакция. Едновременно се говори за регионална специализация и държавни инвестиции в индустриалните зони, в предприятията и в комуналните услуги. Предлага се по-нисък ДДС за детските храни и лекарствата, прогресивна скала на подоходно облагане, но и неофициално се твърди, че диференциацията на ДДС може да означава по-висока ставка за луксозните стоки или дори на някои масови извън тези от първа необходимост (в Унгария ДДС е 27%). Повтаря се идеята за безплатни детски градини и ясли, частните болници да останат без държавно финансиране, ако продължат да бъдат търговски дружества, безплатни учебници и помагала за цялото средно образование, държавни стипендии, нисколихвени кредити за студенти в специалности, нужни за бизнеса.

Няма как да стане при сегашната структура на икономиката

Десислава Николова, главен икономист в Институт за пазарна икономика

Това, което ме изненада неприятно в документа, е предложението за регионализация на икономиката, което няма как да се осъществи в условия на пазарно стопанство. Мисленето напомня на това от времето на командната икономика, което показва много дълбоко непознаване как функционира пазарът. Тези мерки няма как да се случат при сегашната структура на икономиката. Това е една от големите недомислици в този документ.

БСП от години говори и за въвеждане на прогресивно подоходно облагане с аргумент, че то е по-справедливо. Тук може да се поспори доколкото редица анализи пък показват, че облагането с една ставка е по-справедливо. Не видях разчети за ефекти върху бюджета.

Очевидно в позицията за еврозоната прозира руско влияние. Тук аргументът е по-скоро геополитически и той обикновено се пречупва през разни формални рискове на членството, но реално показва за пореден път тяхната тясна връзка с Русия. За мен цялата програма е доста ретроградна и неприложима на практика.

Темата накратко

- Корнелия Нинова представи своята "Визия за България", в която има сбор от крайни идеи, завръщане на държавата в икономиката и популизъм

- Неочаквано тя повдигна две теми - завой към политиката на Вишеградската четворка и намерение за отказ от еврозоната

- Целта на БСП е победа на евровота през май 2019 г.

"Без да искате, ми помагате", обърна се Бойко Борисов към БСП миналия петък, когато социалистите внесоха предложение да се забрани обратният прием на мигранти в страната. Премиерът може да използва същата реплика и за резултатите от Националното съвещание на партията на Корнелия Нинова в събота, на което беше представена "Визия за България". На него се чуха толкова различни, крайни, неосоциалистически и непоследователни идеи с цел да се избистри най-после някаква съдържателна алтернатива на управлението на ГЕРБ, че вместо да привлекат симпатизанти и гласоподаватели, на "Позитано" 20 са напът да отблъснат всички извън партийното ядро. По-голямата част от предложенията вече са се появявали в предизборната програма на БСП през 2017 г. Нов е обаче стремежът към политиките на страните от Вишеградската четворка и съмнението, че България трябва да приеме еврото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  БСП казва на патреотитет така: "Момчета, налудувахте се, пуснахме ви малко да отъпчете тревата. Сега вазировката, че излизат батковиците на игрището!". След което Корни ще им вземе топката, ще я избоци на майната си и ще каже "Аре бегайте да си я търсите и да не съм ви видяла повече да се навъртате насам". Мераците не са без основание, защото точно комунягите им осигуриха цялата кадрова банка: ченгета, милиционери, зелени чорапи и полуграмотни млади лумпени, заедно с идеологията на протекционизма, плановата икономика и изолационизма, която патроеотите сега продават от свое име, без да отчисляват авторски права на първолизточника.

 • 2
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  С удоволствие и надежда разбирам, че БСП завива в посока по пътя на Вишеградската четворка. Г-жа Нинова е представила своята "Визия за България", но е нов интересът към политиките на "4-те страни", така :
  1. "Икономиите им процъфтяват, инвестициите им растат, народите им се увеличават и живеят все по-добре";
  2. Г-жа Нинова разказва, че е "впечатлена от бившия премиер на Словакия Роберт Фицо, който в разговор е споделил, че имат пари и въвеждат: безплатен транспорт, безплатна храна на ученици, увеличават заплатите, увеличават пенсиите". БСП са изпратили специалисти, които са взели законодателството, прегледали го и са видели, че в много отношения "отива на левите идеи";
  3. Премиерът на Унгария, като идва на власт (201О г.), едни от първите неща, които е направил са: - Национализира частните пенсионни фондове, - въвежда различно облагане за компаниите с чужд собственик, - връща в държавни ръце комуналните услуги като: водоснабдяване, електричество, чистота т.н. Орбан въвежда плоска ставка от 15%.
  "Малко по-едро погледнато, БСП се опитва да обещае и край на прехода. Според анализатори, близки до социалистите, моделът, установен след 1989 г., наистина се е изчерпал".

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "А.Стоянова":

  Стига да не си правите майтап, в момента цял свят просперира, защото икономическият цикъл е на амплитудата си. Със същия подход можете да се разходите до Холандия и да се върнете с либерални възгледи или до Катар и да поискате после членство в Ислямската конференция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK