Как Конституционният съд се изгуби в превода на Истанбулската конвенция

Жените могат да получат защита само ако се разграничат биологично от мъжете, а равенството не значи еднакво третиране

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Филип Димитров: Няма причина да се отхвърля конвенцията от страх

Понятието "джендър идеология" (с което българското общество се запозна напоследък) е точно толкова популярно, колкото понятията "екофашизъм" (ecofascism) и "феминистонацистка" (feminazi). Общото е, че и трите понятия могат да се използват от ентусиазирани интелектуалци, но нямат никаква правна стойност.

Не съществува обаче никакво основание - поради страх от това, че някое правителство няма да си свърши работата или че някои родители се считат неспособни да възпитават децата си – да се обявява за противоконституционна международна конвенция, която не противоречи на никакъв текст или принцип на българската Конституция.

Само ясното разграничаване на половете по биологичен признак - мъж и жена - ще защити жените от всички форми на насилие. Със заличаването на разликите между половете принципът на равенство загубва смисъла си.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

43 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41
  • - 17
  • + 13

  КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД
  ДЕМОНСТРИРА
  СВЕТОВНО ЗНАЧИМА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ
  Има СОЦИАЛЕН пол, дами и господа конституционни съдии.
  Какво значи това?
  Това значи, дами и господа конституционни съдии, че всеки от Вас като ИНДИВИД притежава БИОЛОГИЧЕСКИ /природен/ ПОЛ на МЪЖ или на ЖЕНА.
  И дотук с биологията, дами и господа конституционни съдии.
  Защо ли?
  Защото всеки /всяка/ от Вас е СЪПРУГ или СЪПРУГА, БАЩА или МАЙКА, СИН или ДЪЩЕРЯ, ДЯДО или БАБА, чичо, стрина и прочие. Тези Ваши СОЦИАЛНИ роли, дами и господа, имат за ПРЕДпоставка Вашият БИОЛОГИЧЕН пол, но са вече ПОНЯТИЯ, с които се работи в сферата на философията, социологията и правото.
  Именно с тези понятия се изразява по съвкупност това, което се нарича СОЦИАЛЕН пол, ЗАЩОТО в тези Ваши определения Вие присъствувате НЕ като БИОЛОГИЧЕСКИ индивиди, а като СОЦИАЛНИ личности.
  Отчайваща е липсата на дълбинна правна култура в лицето на видни юристи. Мнозина от Вас може би дори НЕ са изучавали ФИЛОСОФИЯ на ПРАВОТО, макар че този том от „ЕНЦИКЛОПЕДИЯ на ФИЛОСОФСКИТЕ НАУКИ“ е теоретическият фундамент на цялата правна система на Германия.
  Чест имам, дами и господа конституционни съдии!

  Нередност?
 • 4
  dlh48570945 avatar :-P
  dlh48570945
  • - 9
  • + 10

  От цялата работа поне се обогати езикът ни, със звучната нова дума "джендър", в правното пространство може да не присъства но в разговорния език навлезе здраво - засега отива към синоним на онова на велосипеда дето се върти с крак :)

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 10
  • + 12


  Не било вярно, че под чаршафа на тръбената грижа за тероризираните жени, ИК примъква съвсем други неща? Така ли?

  Ето текста на нейния чл.8 — Финансови ресурси: Страните отпускат подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение на интегрираните политики, мерки и програми за превенция и борба с всички форми на насилие, обхванати от настоящата Конвенция, включително за тези, които се провеждат от неправителствени организации и от гражданското общество.

  Досегашните дебати около ИК показаха, че леволибералните медии и НПО-та са се превърнали във важен инструмент за налагане на диктата на Брюксел върху страните-членки. Затова конвенцията налага задължението да се осигурят обществени финанси тъкмо за тяхната дейност.

  И още: миналото лято комисар Вера Йоурова подписа ИК от името на ЕК, като демонстрира намерението на ЕС да приеме ИК чрез единодушно гласуване на Съвета на ЕС. Тази стъпка е показателна за задълженията, които се поемат от ЕС с ратифицирането на този договор: Член 5 — Задължения на държавите и дължима грижа
  ал. 2 Страните предприемат необходимите законодателни и други мерки за упражняване на дължима грижа по предотвратяване, разследване, санкциониране и обезщетяване на обхванати от настоящата Конвенция актове на насилие, извършени от недържавни участници.

  И как ЕС ще изпълни поетите задължения в чл. 5, ал.2 от конвенцията, без да има централизирано европейско разследване, централизирано европейско правоприлагане и централизирани европейски места за лишаване от свобода и ЕС няма право да упражнява власт над отделни личности?
  Заплахата от установяването на централизирани институции, чрез които Брюксел да упражнява власт директно върху отделните личности, ще трансформира ЕС в ... свръхдържава.

  Интензивността на натиска за ратификация на ИК са видими знаци, че Брюксел опитва да се превърне в свръхдържава без публичен дебат и без да е получено съгласието на европейските народи.
  За да успее, тази трансформация трябва да се случи преди изборите за ЕП през май 2019 г., когато набиращите стръмна подкрепа народни „популистки“ националистически движения, които са противниците на сегашния либерален европейски елит, вероятно ще станат достатъчно влиятелни, за да го блокират.

  Е, днешното решение на българския КС гарантира, че тази либерална лудост няма да се случи.

  Нередност?
 • 7
  stj26503548 avatar :-|
  Vadim
  • - 3
  • + 4

  Маймуната зле виждала, щом застаряла;
  а пък у хората, доколкото разбрала,
  злина такава не е толкоз зла,
  но трябва да си вземеш очила.
  И очила полудузина насъбрала,
  върти ги тъй и инак тя,
  на теме лепне ги, на опаш ги наниже,
  ту помирише ги, ту ги поближе,
  но не помагат в болестта.
  „Тфу, дявол! — казва тя. — Невеж
  е, който слуша хорския брътвеж:
  излъгали са ме за очилата
  и полза никаква от тях.“
  И оскърбена, и с досада ги размята,
  и в камъка — на пух и прах,
  й станаха на късчета стъклата.

  Но за беда и с хората така е:
  полезна вещ, но щом цената й не знае,
  невежата все мъчи се да я оспори;
  ако пък тоз невежа с власт играе
  и гони я на туй отгоре.

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 8
  • + 16

  Направете си следния експеримент - подменете с Find-Replace думата gender в английския текст на конвенцията с думата sex, за да задоволите очакванията на чистофайниците за пълна идентификация на социален и биологичен пол. Получават се словосъчетания като sex equality, sex-based violence, sex-sensitive, sex perspective, sex role, които насочват повече към нещо от рафтовете с Durex, отколкото с обозначение на полове. Не ми е чудно изобщо, че е възникнала необходимост от втори, по-широк термин като gender. Конституционният съд е грабнал тази възможност и е направил съвсем тенденциозен лупинг, като е взел един от защитените белези (транссексуалност) в дъното на документа, върнал се е в преамбюла и позовавайки се на наличието на същия термин го е екстраполирал върху значението на целия документ, очкавайки англичани, французи и германци да си оправят езика, за да няма двоумене при бай Ганя. Не са пропуснали да вмъкнат и "традиционните български ценности", които, не ще и дума, са много по-различни по-възвишени и от тези на скандинавците, централноевропейците и всички балканци вкл. турците. Поздравления поне за 4-те гласа против, включително за гражданската позиция, която са включили. Те ще останат ценен архив за историческия момент, в който техните колеги се уплашиха от "общественото недоволство", родило между другото и гениалната мисъл: "Бате, сао кат' видим некой обратен и ми иде ъ му пръснем г*зо от е*ане!"

  Нередност?
 • 9
  beky avatar :-|
  1999
  • - 13
  • + 13

  Отървахме се от един позорен документ, подбутван от ГЕРБ и либереещите се грантови медии и НПО.
  Нека не се забравя, че единствено Борисовците се опитваха да ни го стоварят-

  Нередност?
 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 8
  • + 9

  Сега можете да се хванете за ръчичка с лидерите на ЛГБТ обществото и колективно, групово и заедно да се жалвате на арменския поп.

  Нередност?
Нов коментар