Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 2 авг 2018, 16:19, 30920 прочитания

Европроектът на ужасите

Ремонтът на водопровода и канализацията на Враца е най-дългият и най-зле планиран проект в България и все още може да фалира общината за десетилетия напред

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Водният цикъл на Враца официално стана най-продължителният европейски проект в България. Новината от миналата седмица мина незабелязано, някак покрай останалите, но в кратко съобщение правителството реши да удължи срока за завършване на цикъла от юни 2018 г. на третото тримесечие на 2021 г.

Ако новата дата бъде спазена (а това е голямо "ако" предвид двукратното вече удължение), то от одобряването на договора през 2009 г. до завършването на изпълнението ще са минали 12 години. Единствените други два конкурента на този маратон са магистрала "Струма", която до момента е в 7-та си година и жп линията Бургас - Пловдив.


Как е възможно, вероятно ще се запитате, подмяната на 70% от тръбите на един средноголям град и подмяната на довеждащ водопровод да отнеме толкова много време? Дори в държава като България, където сроковете са разтегливо понятие, 12 години са плашещо много. Отговорът е, че проектът на Враца беше направен, поръчан, възложен и изпълнен по най-лошия възможен начин. В него бяха преплетени конфликти на интереси, некадърност и административна безпомощност. Същата комбинация може да попречи на проекта да бъде завършен и този път.

Водният цикъл на Враца е толкова добра и пълна илюстрация на всичко най-лошо при еврофинансирането, че си заслужава да бъде описан детайлно.

Глава I: Да строим!Проектът се състои от три етапа. Първият и вторият са за ремонт и подмяна на канализацията и водоснабдяването в голяма част от самия град, както и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Третият е за подмяната на стария и изграждането на нов водопровод, захранващ Враца с вода от язовир "Среченска бара".

По това време Враца е сочена за пример: тя е единственият български град, заедно с Габрово, който е подал апликация за цялостен воден цикъл. Той е одобрен през декември 2009 г. от Европейската комисия като "голям" обект, защото стойността му е значителна - около 136 млн. лв. първоначално. Община Враца поне формално отговаря на условията - община е, има персонал, има експерти (поне на хартия), има жители и има канализация. От Брюксел трудно могат да предположат, че тази фасада прилича на потьомкиново село и отзад стоят некадърно подготвени проекти и стремежът на няколко човека да приберат много пари.

Първоначално нещата потръгват, макар и колебливо. 2010 г. е избран надзорник - "Консулгал БГ Партнърс". Той обаче престоява в очакване над година и половина. Първо общината се забавя с плановете за проекта. После идват местните избори през 2011 г. и ги печели бившият кмет на Криводол Николай Иванов. Половин година след това - през август 2012 г., Враца ударно пуска три договора: за етап 1, етап 2 и пречиствателната станция.

Глава II: Наши, читави фирми

Водните поръчки на Враца са един от първите признаци за това накъде отива строителният сектор под ръководството на ГЕРБ, а по-късно - БСП и ДПС. Те са и сред първите големи водни търгове, преди бума през 2013 г. Първата поръчка е за 30 млн. лв. и е възложена на консорциум с водещ партньор "Водстрой 98". Втората е за 17.8 млн. лв. и се печели от "Понсстройинженеринг". Третата е за 15.7 млн. лв. и отново е с водещ партньор "Водстрой". И трите са дадени по времето, когато ръководител на "Европейско финансиране и обществени поръчки" в общината е зам.-кметът Красимира Георгиева. За нея източници от пазара потвърдиха, че е била служител на "Понсстрой" преди да дойде на поста, а след като го напуска, се връща в същата компания.
Красимира Георгиева, зам.-кмет на Враца по време на даването на поръчките, е била служител на една от спечелилите компании - "Понсстрой" преди да влезе в общината, и след това

Фотограф: Велко Ангелов

В рамките на един месец Враца раздава поръчки за над 60 млн. лв. на фирмите, които малко по-късно ще оформят сърцевината на политико-строителния картел в България, станал видим с консорциума за "Южен поток". Свързваната с Делян Пеевски "Водстрой" и "Понсстрой" на Милко Милков са две от компаниите, за които е известно, че печелеха огромни поръчки с политически протекции.

Въпреки че договорите са от август, първата копка е половин година по-късно - през декември 2012 г. Експерти, ангажирани отблизо с проекта, разказаха пред "Капитал", че съдбата му е станала ясна в самото начало. Забавянията са започнали да се трупат още през 2013 г., когато строителите са започнали да печелят много други поръчки, да бавят изпълнението, да не отделят достатъчно екипи и да пускат писма до общината с искане за удължаване на срокове. Пред "Капитал" в началото на 2014 г. Николай Иванов казва, че има забавяния и спорове с изпълнителите, които нямат капацитет и не възстановяват качествено настилките. Още тогава Иванов признава и че проектът е некачествен и има много пропуски, както и липсва подземен кадастър.

Всичко това обаче не влияе на избора на общината през 2013 г., когато е пикът на овладяването на големите поръчки и когато нито една такава не се раздава без санкция "отгоре". През октомври тази година консорциум "МС-Техно-Хидро" с партньори "М и С Бетон" и "Техноекспортстрой", заедно с румънската "Хидроконструкция", печели поръчката за 33 км довеждащ водопровод от язовир "Среченска бара" за 46.3 млн. лв. По това време "Техноекспортстрой" вече устойчиво е в орбитата на КТБ и тандема Цветан Василев - Делян Пеевски. "М и С Бетон" пък е приближена до шефа на "Понсстрой" Милко Милков. Банковата гаранция, която консорциумът предоставя на общината, също е в КТБ - факт, който ще се окаже особено важен още на следващата година.

Глава III: Потъването на Враца

Проблемите започват да стават явни през 2014 г. Общината превежда с решение на кмета Иванов 11 млн. лв. аванс на "МС-Техно-Хидро", въпреки че надзорът е против - настоящият зам.-кмет Мария Попова потвърди това. Авансът е оправдан с нуждата да се поръчат големи чугунени тръби, които ще са нужни за водопровода. Още по това време обаче е ясно, че проектът има огромен и фатален пропуск: старият водопровод не е отбелязан на кадастралната карта и над него има 480 частни имота, както и горски парцели и защитени паркови местности. Той минава през две области (Враца и Монтана) и 4 общини. МРРБ отказва да издаде разрешително за строеж. Враца се изправя пред невъзможна задача: да легализира стар водопровод и да отчужди стотици имоти за нов.

Работата по третия етап така и не стартира, а 11-те милиона потъват в сметките на изпълнителя. Малко по-късно КТБ изпада в несъстоятелност, което обезсмисля и банковата гаранция, предоставена от "МС-Техно-Хидро".

През 2015 г. другите два етапа също изпадат в безтегловност. Крайните срокове за изпълнение изтичат (договорът на "Понсстройинженеринг" трябва да приключи за 16 месеца, а на "Водстрой 98" - за 36), а въпреки писмата на надзора и притесненията на общината, строителите не се движат по-бързо, а забавят. Част от причините за това са обективни: лошо време, тежка зима, липса на подземен кадастър. Все по-ясно е обаче, че капацитетът на фирмите е ограничен. "Имаше по един-двама души на обект, работата се изпълняваше абсолютно проформа", казва един от експертите, наблюдавали изпълнението. Улиците на града са разкопани и животът във Враца се превръща в ад.

Изправена пред пълен провал, общината официално подава искане за фазиране на проекта - т.е. да бъде прехвърлен към следващия програмен период поради невъзможност да свърши до края на първия. "Проектът ще бъде фазиран не защото община Враца не умее да управлява проекти", заявява гордо кметът Иванов. Той прави отчаяни обещания - тръбите за водопровода от третия етап ще дойдат до два месеца, паричният аванс ще бъде използван.

Нищо от това не се случва. В края на 2015 г. Иванов губи изборите и на власт идва Калин Каменов от ГЕРБ. Каменов заварва Враца разкопана, с три договора, които са в просрочие и в невъзможност да направи каквото и да било по тях. Още тогава общината налага неустойките в пълен размер на компаниите (20% от договорите), но се озовава пред нов проблем: те не са изпълнили работа за сумата, която са получили, казва зам.-кметът Попова. "А ако спре да им се плаща въобще, те ще спрат да работят и нямаше да можем въобще да завършим проекта", обяснява тя. Стига се до решението да се удържа сума от всяко бъдещо плащане, за да не се спре съвсем работата. Както отбелязва експерт от една от компаниите, свързани с проекта "не инвеститорът, а строителят контролираше ситуацията".
11 млн. аванс, преведени на строителите за довеждащия водопровод, се равняват на петгодишната капиталова програма на Враца

Фотограф: Велко Ангелов

2016 г. започва с "катарзиса" на Бойко Борисов по отношение на Делян Пеевски и "Водстрой 98". В резултат дейността на компанията силно се забавя, плащанията също, докато в средата на годината тя не бива продадена на "Хидрострой". По същото време "Понсстрой" започва все по-видимо да влиза в спиралата на несъстоятелността - бави плащания, не изпълнява работа, има просрочия по кредити. През 2017 г. най-големият кредитор - Българската банка за развитие, официално взема контрола над компанията, срещу която има претенции от десетки контрагенти. Враца, която се е вързала с двата строителни "кита", потъва заедно с тях.

Глава IV: Втори изпуснат срок

Мария Попова настоява, че това, което се е случило от 2016 г. насам, е същински успех за сегашната управа на града. Към онзи момент Враца е разплатила малка част от договорите, но програмният период е свършил. Т.е. или трябва да плати сама още 88 млн. лв., или да върне всички изхарчени пари, което би значело фалит. В крайна сметка, през август 2016 г. ЕК се съгласява да прехвърли парите за следващия период. Новият краен период е юни тази година. В същото време обаче започват да пристигат финансовите корекции за свършеното дотук. Те включват както санкции за некачествено изпълнение, така и некачествени поръчки за възлагане и преведения аванс от 11 млн. лв. - общо към 27 млн. лв.

"Водстрой 98" и новите му собственици в крайна сметка довършват строителните дейности по Етап 1, който е получил акт 16 съвсем скоро, казват от общината. Този юни е завършена и пречиствателната станция. Въпреки заплахите Враца не прекратява договора с "Понсстрой", където ББР е назначила депозитар и дейностите по етап 2 също вървят, макар и доста бавно - в момента са приети малко над половината, а 20 улици остават разкопани. Заради това, както и заради етап 3 новият краен срок отново не е спазен.

"Във всеки един етап, в който си мислим, че всичко е наред, възниква нещо, което ме озадачава", казва Попова. Тя дава за пример липсващи съществени части в проектите - например довеждащ път до пречиствателната станция, или незалагането на нов асфалт по разкопаните улици.

Но дори това са детски проблеми пред липсващия подземен кадастър в града и въобще неактувания стар водопровод от язовира. След няколко години работа с околните общини Враца е успяла да се договори със стотици частни и публични собственици, за да може да получи разрешително за строеж. То ще бъде издадено до месеци, вярва зам.-кметът. Ще има ли обаче кой да почне да строи?

Вместо епилог

"Техноекспортстрой" отговориха на запитването на "Капитал", че "поради бездействие на възложителя, продължаващо повече от четири години, за обекта няма издадено разрешение за строеж" и насочиха към "водещия партньор" - "М и С Бетон". "Капитал" не успя да стигне до представител на дружеството. Бившият му управител Андрей Андреев каза, че то функционира, макар в последната подадена от него декларация за 2017 г. да се вижда, че то не е имало дейност. Кредиторът "Инвестбанк" е започнал изпълнение по гаранции за кредити на дружеството, а според община Враца "М и С Бетон" е във "фактически фалит".

Мария Попова казва, че се намират във връзка с "Техноекспортстрой" и румънския партньор "Хидроконструкция". "Сега се преразпределят дяловете, за да изпълнят поръчката. Имаме механизми, по които да ги задължим. Румънците дори не са получили част от аванса, те имат 2% от консорциума и не са запознати изцяло с договора", твърди тя. При това положение дали останалите две компании ще изпълнят изключително трудната дейност по подмяната на основен водопровод през планинска местност ще стане ясно, когато се получи разрешителното за строеж.

За всеки случай общинският съвет гласува в края на миналата година възможност за увеличение на дълга с 11 млн. лв. Преведеният на изпълнителите аванс (почти поделен между "М и С Бетон" и "Техноекспортстрой") се равнява на капиталовите разходи на Враца за 5 години напред и загубата им би била изключително тежък удар за община с годишен бюджет от 49.4 млн. лв. от които 30 млн. са трансфер от държавата. Миналата година прокуратурата започна разследване срещу длъжностно лице за превеждането на аванса. "Ако не се удовлетворим от наказателното производство, ще водим гражданско", казва зам.-кметът Попова.

Тя въздъхва на въпроса дали смята, че проектът ще бъде завършен до новия си краен срок. "Той сякаш е правен така, че да не бъде завършен", казва Попова.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ГЕРБ и ДПС удължиха извънредното положение ГЕРБ и ДПС удължиха извънредното положение

"Обединените патриоти" се разцепиха по искането на правителството то да продължи до 13 май, само БСП и ВМРО са против

3 апр 2020, 751 прочитания

Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни

И още: Съществени редакции в закона за извънредното положение предлагат депутати от ГЕРБ, една четвърт от всички над 1 млн. заразени в света са в САЩ

3 апр 2020, 1089 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Незаконна проверка за починалата родилка в Плевен (допълнена)

Изпълняващият длъжността директор на медицинския одит се е командировал сам, което опорочава разследването

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10