Невъзможната легализация

Невъзможната легализация

Вероятностите България да промени подхода си по отношение на канабиса са минимални. Вредите от сегашната политика са много повече, а ползите - съмнителни

33474 прочитания

© Капитал


Повече от половин век след като ООН обяви пълна война на наркотиците с "Единната конвенция по упойващите вещества" от 1961 г., все повече държави осъзнават, че подходът на пълна забрана на дрогата и наказателно преследване на всеки, който се докосне до нея, просто не работи — струва много и няма никакъв ефект.

Една по една държавите от демократичния свят изоставят методите на наказателната репресия и търсят друг начин, за да се борят с проблема. САЩ започнаха процес на легализация, който роди бизнес за милиарди . Моделът на Холандия започна да се възприема от други европейски държави .

За трайна тенденция за легализацията в ЕС не може да се говори — решенията на държавите са различни и дебатът продължава. В същото време използването на канабис за медицински цели навлиза в държави, които са силно консервативни по отношение на дрогите - от бившия соцблок или например Гърция.

На този фон България е някъде в 1961 г. Основният инструмент, който държавата използва, е наказателната репресия и пълната забрана. Резултатът от тази политика е растящо потребление и задълбочаваща се проблемна употреба, свързана с навлизането на дизайнерските дроги, които за разлика от конопа взимат жертви.

Впрегнатият да отчита дейност репресивен апарат поглъща огромен ресурс, но това по никакъв начин не спира захранването на организираната престъпност със сериозен финансов ресурс, идващ от търговията с марихуана.

Не на последно място държавната политика изключва навлизането на канабис за медицински цели и свързаните с него индустрии. Така въпреки благоприятната среда и наличието на кадри България ще изпусне реалната възможност да стане фактор в този пазар.

Политическият популизъм и обществените нагласи обаче правят шанса България да промени политиката си малко вероятен.

От наказанието към престъплението

81.5% от делата в съда са за наркотици са за държане на канабис в малки количества.

В България употребата на канабис не е криминализирана, а се преследва единствено държането на наркотика и, разбира се, неговото разпространение и производство. Законът не прави разлика между хероин, марихуана и кокаин и ги третира с еднаква строгост.

Подходът към потребителите, заловени с малки количества, е субективен. В някои случаи се стига до задържане за 24 часа в районното, а впоследствие прокурорът отказва да образува разследване. В други случаи се стига до внасяне на обвинение. Тогава, ако деецът е с чисто съдебно минало, ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще бъде глобен по административен път (от 1000 до 5000 лв.), но при повторност ще бъде осъден на глоба до 1000 лв., но в свидетелството за съдимост ще бъде записано, че е осъждан.

За разлика от по-голямата част от държавите в ЕС (Германия, Италия, Испания, Франция), където полицията игнорира потребителите, в България тя ги преследва целенасочено и не прилага филтър.

Обяснението за този подход на българските власти е съвсем просто.

Удобният растеж

Не са много престъпленията, чийто ръст не само не притеснява полицията, но тя с гордост го съобщава. В последните осем години МВР отчита постоянен ръст на случаите, свързани с наркотици.

"България няма капацитет да изготви сама собствена политика по отношение на наркотичните вещества и да оцени краткосрочните и дългосрочните ефекти от една или друга мярка."

Филип Гунев, криминолог, бивш зам.-министър на правосъдието

"Когато има повече задържани с наркотици, това е добре за полицията. На националните съвещания повече задържани означава по-голяма активност", коментира бившият зам. вътрешен министър Филип Гунев, който е специализирал в областта на криминологията.

По обективни причини регистрираните случаи на престъпления, свързани с наркотични вещества, в голямата част се водят разкрити. За миналата година 72.2% от тези престъпления са отчетени от МВР като с установен извършител. За сравнение - при взломните кражби разкриваемостта е 13.8%.

Годишният бюлетин полицейска статистика слага в обща графа държането, разпространението и производството на наркотици. Дали са заловени повече дилъри, производители или потребители - данните не дават отговор. Такъв може да се намери отчасти в съдебната практика.

Миналия декември три организации, които се борят за промяна в политиката по отношение на марихуана легализацията (Движение Промена, Liberty420 и Българско либертарианско общество), представиха изводите от анализа на 16 000 решения по дела за наркотици, постановени от българските съдилища за периода от 2009 до 2016 г.

От него разбираме, че 72% от делата за наркотици, които българските съдилища са разглеждали, са за канабис. От всички 16 000 дела за дрога 81.57% са или за маловажни случаи (37%), просто държане на веществото (39,18%), или са били прекратени, защото извършителят е малолетен (5%). Това означава, че от петима предадени на съд, само един е наркодилър или производител, а останалите четирима са потребители на марихуана (редактирано на 3 август в 16:49).

Извън статистиката остават случаите, приключили с подкуп. По данни на Евробарометър 25% от българските граждани се оплакват, че им е бил искан подкуп. Представете си какъв би бил този дял, ако изследването беше направено сред категория от обществото, която е подложена на силен корупционен натиск, каквито са потребителите на марихуана.

Тази реалност кара адвокат Калин Ангелов, който от години се е специализирал в представителство по такива дела, да определи наказателната политика на държавата като много удобна за провеждащите я държавни органи.

Според него, "от една страна, тя позволява бързо и сравнително безпроблемно демонстриране на "борба с наркотиците", когато се наложи", а "от друга, позволява захранване на корупцията; от най-ниската – уличната, през по-високата – сред органите на наказателното производство и затвора, до най-високата – създаваща покрив за производството, вноса, износа и разпространението на канабис у нас и околните държави".

Колко е голям пазарът и кой го държи

"Една контролирана легализация ще намали разходите на държавата за преледване на този тип претъпления и ще отнеме голям източник на доходи от организираната претъпност."

Тихомир Безлов, Център за изледване на демокрацията

Тихомир Безлов, който е автор на множество изследвания, свързани с пазара на наркотични вещества, цитира предварителни оценки на института, в който работи - Центърът за изследване на демокрацията, според които пазарът на канабис в България е между 150 и 270 млн. лв. на година. Тези данни не са изстрел в тавана а базирани на социологически проучвания за потребителите и информация за цените на дребно.

"За сравнение - пазарът на нелегални цигари и тютюн е между 175 - 195 млн. лв. за 2017 г. пак по оценки на Центъра. Правя това сравнение не само да покажа, че, изглежда, пазарът на канабис е по-голям в страната, но и за да се види, че оценката е много по-неточна. Това, което със сигурност може да се каже, е, че пазарът на канабис е най-големият пазар на нелегални психоактивни вещества в страната - поне 4-5 пъти по-голям от този на синтетичните наркотици."

Пазарът в България се развива с известно закъснение в сравнение с останалите страни в Източна Европа коментира Безлов: "Ако погледнем най-ранните проучвания през 2002-2003 г., около 1-1,5% някога през живота си са употребили канабис, през 2005 г. вече е 3-4%, през 2008 г. сега са около 8.3%. Данните за редовна или инцидентна употреба показват същия бърз растеж.

Според него при една консервативно реалистична оценка може да се предположи, че средно около 110 хил. са редовно употребяващи марихуана и около 100 хил. - инцидентно. "Ако приемем, че половината от употребяващите се снабдяват от криминални мрежи, а един дилър обслужва 25 - 30 клиенти, то можем да направим, с много уговорки извода, че има около 4000 - 6000 дилъри на канабис в страната, работещи за криминални мрежи. Или конкретен пример на ниво софийски квартал, ако приемем, че в "Младост" имаме около 105 хил. жители и имаме около 5% употребяващи канабис, то броят на дилърите на улично ниво там трябва да се движи между 160 и 200 лица."

"Безспорно част от пазара е под контрола на организираната престъпност", коментира Безлов и прави аналогия с пазара от началото на века, когато хероинът е бил структуроопределящият наркотик. "Тогава страната и дори кварталите в София бяха разделени на територии на различните криминални мрежи. Сега основният източник на приходи за криминалните мрежи, които участват в пазара на наркотици, е канабисът. Масовият тип криминална структура, разпространяваща наркотици, прави оборота си предимно от трева и синтетични наркотици."

По данни на ЦИД от 2008 до 2016 г. има 22% ръст на заловените дилъри на марихуана, който се дължи на ръста на потреблението: "Основният проблем, с който трябва да се справя МВР в случая, е да се преследват действително криминални лица и мрежи, а не потребителите. В по-големите градове това е устойчива политика, но го има и изкушението "да се направи статистика", като се задържат и потребители", казва още той

Организираната престъпност не е единственият източник според Безлов: "Определен процент от пазара на канабис е свързан с приятелска търговия, собствено отглеждане и индивидуални криминални участници", но и производството за собствена консумация. От засаждане на открито се преминава към закрити помещения, което създаде нова ниша - на лампи, системи за торене и друго оборудване.

Представител на фирма, предлагаща такова оборудване, коментира, че след първоначалния бум преди 7-8 години пазарът се е свил, защото от него са изчезнали (след намеса на полицията) по-малките играчи, а големите производители нямат интерес да купуват оборудването легално.

Тихомир Безлов дава конкретен пример: "Наблюдава се дори една тенденция да възникват в страната големи нелегални оранжерии, които работят за износ. Например в Пазарджик криминалните им мрежи успяват да отглеждат тонове канабис, който се изнася за Турция. В няколко големи града има тенденция "апартаментните предприемачи" да изнасят продукция за Западна Европа."

Забравената превенция

Освен че е неефективна и на практика помага на организираната престъпност, войната срещу наркотиците има и друг вреден ефект, който влиза в противоречие с философията ѝ.

"Здравето на хората, употребяващи наркотици, остава на заден план за сметка на преследването и наказанието. Средствата, отделяни за превенция, терапия и намаляване на вредите от употребата на наркотици, са критично ниски и не покриват дори минималните нужди на хората, които са развили зависимост и имат нужда от здравна грижа", коментира Юлия Георгиева, която има дългогодишен опит в областта на превенцията на зависимостите и управление на вредите и ръководи Център за хуманни политики.

Най-яркият пример за провалената политика е подкрепен от статистическите данни, които показват, че употребата на наркотици се увеличава, а данните, че 30% българските младежи под 15 години са употребили поне веднъж някакво незаконно наркотично вещество, изглеждат плашещо.

Според Юлия Георгиева има още един страшен проблем, който актуалната политика спрямо марихуаната, а именно, че осигурява пазар на алтернативни и по-малко опасни от законова гледна точка вещества (дизайнерски наркотици), които са неуловими и често легални, но многократно по-вредни за психичното здраве на индивида и за общественото здраве.

Такъв е случаят с най-масовите дизайнерски дроги - синтетичните канабиноиди, които са най-популярни като чай за пушене. Ефектите от тях почти не са изследвани, но десетки смъртни случаи в Европа се обясняват с употребата им.

И още един парадокс - според българското законодателство шофирането седмица след консумацията на канабис е престъпление, тъй като следите от марихуаната остават в организма дни след като ефектите са отминали. Шофирането 1 минута след употребата на синтетичните канабиноиди не е, защото не може да бъде засечено от дрегерите, които полицията използва.

Възможна ли е промяна на политиката

Има два възможни пътя към по-мек поход към потреблението на канабис.

Един ият е легализация (по примера на САЩ), когато държавата регулира процеса по продажба на марихуана и декриминализация (де юре или де факто в някои държави от ЕС), когато полицията на практика не преследва потребителите.

Национално изследване на "Алфа рисърч" от тази пролет показва, че едва 3.4% от населението подкрепя напълно легализацията на марихуаната, 30.6% подкрепя легализацията за медицински цели, а 53.6% са твърдо против.

"Решението дали да се легализира нещо вредно е политическо. Aлкохолът и хазартът са легални, защото е взето политическо решение за това", коментира Филип Гунев. Според него такова решение може да се вземе след задълбочена оценка на дългосрочните и краткосрочните ефекти от подобно действие, но е силно скептичен, че това може да се случи в България.
"Действащата политика е пълен провал по собствените си цели - наркотиците у нас са все по-разпространени и достъпни."

Калин Ангелов, адвокат

"В момента политиците предпочитат да гледат в обратната посока или да се правят, че проблема го няма", е мнението на Тихомир Безлов. Според него политическата класа знае, че ако някоя партия сложи на масата идеята за легализация, другите ще ѝ скочат, за да се потърси симпатията на "консервативния български избирател".

"И тук е иронията", казва Безлов и продължава: "Нали всички се бият за младите? Младите, 18 - 35 години, естествено търсят удоволствието, търсят тревата. Възможно е някой от по-сръчните политици да успее да се възползва от канабиса, за да направи млад електорат и приходи", прогнозира той.

Според него контролирана легализация ще намали разходите на държавата за преследване на този тип престъпления, съответно ще освободи ресурси и ще намали риска обикновеният потребител да стане жертва, ще отнеме голям източник на доходи на организираната престъпност, респективно ще донесе приход в бюджета: "Не трябва да забравяме, че туризмът е мултипликатор и не случайно холандците го правят, а сега и чехите."

Дали държавата ще има капацитета да контролира рисковете, вървящи с легализацията. Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) обобщава три основни проблема при потреблението на канабис - системната употреба, която се свързва с развиването на психическа зависимост, употребата от непълнолетни и шофирането под въздействието на марихуана.

Според Тихомир Безлов към тези проблеми може да се добави и друга група - недопускане организираната престъпност до този легален пазар: "Проблемът е, че капацитетът на българските институции (нивата на корупция са част от оценката на капацитета) е 3-4 пъти по-нисък от този например на Холандия и Швейцария. Въпросът е дори при този капацитет не е ли по-ефективна стратегия да се легализира, отколкото да се преследва канабисът."

Експертът обаче е на мнение, че опитът с ограничаването на нелегалните тютюневи изделия и каналжийските мрежи е показал, че въпреки ниския капацитет на институциите си страната може да се справя с подобни криминални рискове.

И ако легализацията на марихуана изглеждадалече, то другото възможно решение е България да се доближи към практиките на държави от ЕС, като де факто декриминализира потреблението.

"Ако се пристъпи към декриминализацията, т.е. простото извеждане на част от съставите, свързани с държане и разпространение на коноп от Наказателния кодекс – биха се освободили много човекочасове на полиция, прокуратура и съд. Те могат да бъдат насочени към нещо по-смислено, като например преследването на наистина големите в производството и разпространението на наркотични вещества, борба с новите наркотични вещества и т.н. Ще премахне стигматизацията на много млади хора и ще спести много ядове и нерви на тях и на родителите им. Ще намали значително корупционния натиск в системата", коментира адвокат Калин Ангелов, позовавайки се на опита, натрупан по стотици дела за наркотици, по които е бил ангажиран.

Той е на мнение, че декриминализацията може да стане и без законодателна промяна: "При добро желание може да се постигне и с едно окръжно от прокуратурата и МВР. Неудобството е, че държането и разпространението остават в "зоната на здрача", което е предпоставка за произвол. Въпросът с медицинската употреба ще остане неясен и нерешен."

Пътищата пред България са два - единият е да остане в 1961 г. , като продължи с удобната за полицията и организираната престъпност политика, като запази комфорта на политиците, или да се опита да направи крачка напред. Уви, вероятността това да се случи е нищожна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Браво. Много обстоен анализ на ситуацията в и отвъд нашата кочинка. Криминализирането на младежда може да е само в наш минус за бъдещето на това същото общество.

 • Jonathan Dale

  винаги на дъното е мотото на бг

 • 3
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Навремето в Скандинавия са били срещу алкохола - както в САЩ.. Като са въвели сухия режим, рецептите за настинки, ниско кръвно и т.н. са скочили главоломно... Освен това страните, експортиращи вина и коняк са заплашили с бойкот на Скандинавски стоки... така че протестантите бързо са въвели винен монопол..
  С марихуаната е същото - борбата срещу нея само ще доведе до повищени рецепти с ТНС, а милиционерите отчитат дейност.. не че ше фанат тия, които им плащат, за да развиват бизнес.. В Скандинавия също е забранена - не пречи на полицейски служител Йенсен да стане милионер от прикриване на дилърите...
  А потребителите никой не ги преследва.. дори да са на 15 г...

 • 4
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Напушеняците не спират да лобират. А от минусите ми се изпотяват очилата.

 • 5
  chimay avatar :-|
  chimay

  Джъмбо, потен вода не си пил.

  Статията е обективна, спор няма. На Ушев като не могат да му вдигнат заплатите, му оставят подобни възможности за рекет, за да връзва двата края. Отделно, малкия Ушев се отчита нагоре по веригата, на големите Ушеви, и на всички тези безотчетни доходи са им много сладки, ама много, по стара комунистическа традиция.

  Гръстито да им е проблема. В циганските махали се варят долнопробни амфети, и на учениците са им по - евтинки от водката, например, а и по - достъпни, щото Бай Мангал не пита за лична карта. Абсолютен боклук като пикото е популярен сред юношите на ниво което смразява кръвта. А след няколко години употреба, физиологичните последствия от това са необратими, хеле пък психолгичните.

  Колко от розоварните варят синтетични наркотици между другото, с чия протекция, не питам. Държавният канал за износ на амфетамини е първото нещо привитизирано в НРБ, още преди Петър Младенов да стане генсек... ма вий си пейте, че гръстито е проблема.

  Айде сменете плочата. И се възползвай от правото да не ми отговаряш.

  Аз съм друга бира.

 • 6
  vnecov avatar :-|
  friendly_fire

  "На практика всеки четвърти от петима задържани от МВР за наркотици не е нито наркодилър, нито производител."

  Моля редактирайте, ако смисълът е че 4-ма от всеки 5 не са нито дилъри, нито производители...

 • 7
  x2805 avatar :-|
  dj x2805


  До коментар [#4] от "
  Jumbo Jet
  ":

  Извинявай по погрешка ти натиснах плюс... Иначе глупав коментар. Но е неизбежно, както и много други работи за които се опасява видиотеното население

 • 8
  nxo44693674 avatar :-P
  nxo44693674

  Най-после смисъл в медиите по толкова важна тема! Поздравления за г-н Босев. Време е емоционалните изблици и стигматизацията в медиите да отстъпят на дебати с разумни аргументи и примери. Канада и Уругуай са пропуснати тук, а те са първите цели държави с напълно легализирана марихуана за рекреативни цели. Въпросът за медицинския канабис е особено важен за хора, които могат да лекуват хроничните си болести само с него. На практика репресивната държавна политика в България обрича тези хора на бавна и мъчителна смърт, като понякога го тормози със съдебни дела. Геноцид в държава с толкова лоша демография е освен ужасна карма, позор.

 • 9
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  Според мен е еднакво тъпо да вкарваш хора в затвора за една цигара и да легализираш марихуаната и другите наркотици, освен за медицински цели.
  С легализацията ще дойде рекламата, премахването на стигмата "наркоман" и постепенното превръщане на наркотиците в нещо социално приемливо, както са тютюнът и алкохолът, които също са наркотици, които водят до опасно пристрастяване.

  Марихуаната Е наркотик!
  Не повтаряйте мантрата, че е безопасна, защото не е.
  Ежедневната употреба смила напълно амбициите, отговорността, логическото / математическото мислене и хигиената.
  Имам достатъчно наблюдения сред познати и обикновено твърдението ми се оспорва само от потребители :)

 • 10
  chepokalipsis avatar :-|
  chepokalipsis

  Аз пък съм за легализацията на проституцията, то и сега е пълно с тях и на никой не му пука, поне да плащат данъци, да минават прегледи, евентуално да работят без сводници.
  В нашия вход има една, която е проститутка, на ден има между 3 и 8 клиента. Средно - 5, да речем, че взима по 100 на час, и поне един от тия 5-ма плаща за 1 час, а останалите 4 за 30 мин. Това са 300 лв на ден, 30 лв данък. 900 лв на месец от нея, 10800 на година, а има поне 1000 в България, та сумата е значителна и спокойно може да отива за образование и здравеопазване. А има такива, които взимат по 4 цифрени суми, а други, който на ден прекарват половин футболен отбор с резервите. Та в тоя ред на мисли, държавата губи милиони, от нелегализирането й.
  Ще цитирам един познат от Нова Зеландия, където е легална - В крайна сметка не дойде краят на света и на никой не му пука за това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход