Вечерни новини: Нови ограничения за пушене, оптимизъм за магистрала "Хемус" от Борисов

И още: Тръмп заплашва компаниите, които правят бизнес в Иран; Пожари бушуват в Южна Португалия; Защо Китай забрани новия филм за Мечо Пух

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Днес беше силен ден за здравното министерство, което предложи интересни законови промени: едни от тях слагат на дневен ред за пореден път спорната идея за създаване на регистър на хората с психични заболявания; а други пък затягат още повече правилата за пушенето и ако бъдат одобрени, то ще бъде забранено и в найлоновите тротоарни пристройки, с които много заведения се сдобиха в последните години.

На международната сцена отново блести Тръмп, който заплаши компаниите, които продължават да правят бизнес с Иран след наложените от САЩ нови санкции. Иначе Европа е във ваканционно настроение, макар на Иберийския полуостров и в някои държави в Западна Европа жегите да продължават, а заедно с тях в Португалия избухнаха и пожари.

НАЙ-ВАЖНОТО

Пушенето в найлоновите пристройки на заведенията също ще е забранено

Във "временните" помещения пред заведенията, оградени често с найлонови или стъклени "стени", с които се заобикаляха забраните за пушене на закрито, вече също няма да може да се пуши, предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство и качени на сайта за съгласуване на правителството. С тях също така се въвежда забрана за пушене на закрито и на наргилета, за регулирането на които се говори от месеци след няколко скандала. Забраната обхваща и т.нар. бездимни тютюневи продукти - цигарите, които нагряват тютюна при висока температура и отделят по-малко дим.

Години наред заведенията избягват забраната за пушене със свободни интерпретации на тема що е то "закрито помещение", като много през зимата опаковат с найлон тераси, площадки и тротоарни площи пред заведенията, превръщайки ги в постоянни помещения - някои от които почти масивни. Сега от здравното ведомството предвиждат промяна в дефиницията. За закрито ще се счита пространство с покрив и най-малко три страни, без значение от какъв материал, има ли отваряеми прозорци или други отвори и дали конструкцията е постоянна или временна.

Борисов с оптимистична прогноза за "Хемус"

Участъкът от "Хемус" между Ябланица и Боаза е вероятно да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г. Цялата магистрала пък ще е готова през 2024 г. Тази силно оптимистична прогноза направи премиерът Борисов след проверка на строежа на трасето между Ябланица и Боаза - една от малкото отсечки на "Хемус", които са в процес на изграждане. Строителството на отсечката с дължина 9.3 км започна през март и по план трябваше да е готова след 2 години, т.е. март 2020 г., тъй като участъкът е планински и много труден. Според твърденията на регионалния министър Нанков обаче вече е изпълнена 30% от работата по участъка.

Що се отнася до остатъка от магистралата обаче, предстои твърде много работа и е силно съмнително, че съоръжението ще е готово до 2024, както му се иска на премиера. Търгът за още 52 км между пътен възел "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч престои този месец, а до края на годината и този за 83 км до Велико Търново. Тепърва ще бъде правена и първа копка на участъка между Шумен и Търговище. Иначе обещаното 7-месечно предсрочно завършване на Ябланица - Боаза през август 2019 г. удобно съвпада с факта, че през есента догодина предстоят местни избори.

Тръмп заплаши компаниите, които правят бизнес в Иран

Американският президент Доналд Тръмп заплаши компаниите, които правят бизнес в Иран, че няма да могат да работят в САЩ. Новите санкции на Белия дом срещу Техеран влязоха в сила, след като Вашингтон излезе от ядрената сделка с близкоизточната държава. Европейската комисия обаче от своя страна задейства от днес блокиращ регламент, който е част от подкрепата на ЕС за запазване на търговските и икономическите отношения между Брюксел и Техеран. Той обаче едва ли може да помогне реално на компаниите, а първата, която се отказа от намерението си да разшири бизнеса си в Иран, е германският автопроизводител Daimler.

Доналд Тръмп написа в Twitter, че новите санкции на САЩ срещу Иран са "най-ограничаващите санкции, налагани някога". "През ноември те ще бъдат засилени до нова степен. Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати. Настоявам за мир в света, нищо по-малко", посочва Тръмп.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Пожари бушуват в Южна Португалия на фона на рекордните жеги

Най-малко 44 души са ранени при пожари в южния португалски окръг Фару, избухнали на 3 август, които още не могат да бъдат овладени. В потушаването на огъня участват около 1000 души. През уикенда времето в Португалия беше изключително горещо. В Лисабон беше отчетен нов температурен рекорд - 44 градуса по Целзий.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Защо Китай забрани новия филм за Мечо Пух

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Съюзът на международните превозвачи обжалва пред ВАС промените, в които кабинетът въведе нов данък за тежкотоварните автомобили и автобусите. С решение на кабинета от юли за пръв път бе въведена продуктова такса от 938 лв. за камиони и автобуси, която се плаща при регистрация, независимо дали са нови.

Берлин иска да може да се намесва, ако инвеститор извън ЕС придобие дял от най-малко 15% в германска компания, съобщава Die Welt. Мярката е насочена срещу Китай, като правителството вече затегна контрола след поредица придобивания от китайски компании и може да се намесва, ако купувачът придобива дял от 25%.

Военното министерство на САЩ забранява на своите служители в чужбина да ползват приложения с геолокация на смартфони, фитнес устройства и други. Решението идва след разкритие от януари, че публични данни от фитнес приложението Strava показват местоположението на американските сили в Сирия и Ирак.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Технология за лицево разпознаване ще помага за сигурността на Токио 2020