Докторът, който не си мълчи

Новият управител на здравната каса Дечо Дечев иска да направи малка революция

В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора
В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора    ©  Велко Ангелов
В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора
В Националната здравноосигурителна каса влиза управител, който винаги е имал ярко мнение по всички теми в сектора    ©  Велко Ангелов

Доктор Дечо Дечев не е мълчалив. Дечев, който беше избран на 20 юли за нов управител на здравната каса, е експерт, който не би допуснал лесно да му стоварят хаоса на здравния сектор и да очакват той да го приеме.

Преди време, когато министър беше Петър Москов, Дечев пострада публично заради отстояването на позиция. От директорите на държавни болници единствено той заяви, че предложените от Москов промени не са в полза на пациентите, и беше уволнен без явна причина - за назидание. Това предизвика буря в управляваната от него болница и медицинският екип протестира един месец пред здравното министерство и парламента с искане за връщането му.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  crusible avatar :-|
  crusible

  Ами, успех!

 • 2
  gegei avatar :-|
  gegei

  Ще им осигури 3 месеца спокойствие, ще изработи кадърен план, ще прецака някой бизнес партньор на управляващите и ще си тръгне заедно с плановете си. Като Христо Иванов.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много уважавам д-р Дечев. Дълбоко вярвам, че той е единственият, който има гръбнак да опита да се пребори с тинята в здравеопазването. Уви - не съм оптимист, че и Херкулес да дойде, ще успее този път да изчисти тези българските здравни Авгиеви обори.

  В здравеопазването се наливат колосални пари. Но те не се усещат от хората, защото просто не стигат до тях, а "попиват" по пътя.
  Щом фармакомпаниите официално признават, че за 2017 г. са стимулирали лекари с 28 000 000 лв какво повече искате?
  Защо едно и също контрастно вещество за ЯМР в една държавна болница се заплаща 70 лв, в друга 125, а в трета 250 лв? Същото е и при ставите, и при сърдечните клапи, и при "пироните" в ортопедията. Защо десетилетия не се прави единен ценоразпис на плащаните от НЗОК медицинските изделия и препарати? Повече от ясно е защо.

  Как се става милионер начело на държавна болница?

  Страх ме е, че д-р Дечев след някое време ще бъде напъден така елементарно и унизително, както изгониха д-р Николай Петров от министерството.
  Защото ще се опита да пречи на здравно-партийната мафия.

  Няма спасение. Палете си по-дебели свещи и изключително съсредоточено се молете да сте здрави.

 • 4
  specifier avatar :-|
  specifier

  А ЗАЩО НЕ ЧУВАМЕ НИЩО ПО ГЛАВНИЯ ВЪПРОС

  - въпросът за източваните от касата годишно "няколкостотин милиона лв". КОЙ ги източва, как ги източва и ЗАЩО, като ги хванат (1/100 000) ги пускат и НЯМА осъдени. Навремето Петър Москов въведе многострадалния "пръстов код" (нема НИЩО общо с "пръстов отпечатък", както обявиха Крадците), срещу когото се надигна на война целото Крадливо войнство, вкл. и обокновените форумни тъпаци с промити мозъчета. Интересно, как не го утрепаха Москов, та той съсипа бизнеси за милиони...Защото докато го имаше това просто устройство (60 лв), "мъртвите души" не можеха да бъдат вкарани в Системата и да бъдат разходени по скъпите Пътеки (месечната стойност на една пътека по химиотерапия, например, може да достигне 30 000 лв!!!)...
  Та този Нов шеф дали не прави класически маньовър за отвличане на вниманието и за забълбукване на публиката?
  Между другото, Бг е една от МАЛКОТО страни в света, където здравните заведения се управляват от лекари. Навсякъде начело стоят мениджъри, които имат специфична медицинска специализация...и затова корупцията там е НИСКА.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход