Властелинът на компютърните поръчки

"Лирекс БГ" е основен достачик на ИТ оборудване за държавните ведомства

Управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев
Управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев    ©  Цветелина Белутова
Управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев
Управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев    ©  Цветелина Белутова

Близо 500 договора за обществени поръчки на обща стойност над 156 млн. лева. Това стои срещу името на "Лирекс БГ" в базата данни на bivol.bg, която ползва като източник opendata.government.bg. Стойността на поръчките реално е по-малка, защото сумата включва и участията в ДЗЗД-та - обединения от няколко фирми, между които се поделя финансирането.

Самият регистър на Агенцията за обществени поръчки не е пригоден да разкрива тази обобщена информация, но в момента се модернизира с проект за близо 5 млн. лв. Изпълнението му замалко не бе възложено именно на "Лирекс", след като фирмата предложи най-ниска цена, но получи по-малко точки за техническото си предложение.

Затова пък почти няма държавно ведомство, което през последните 10 години да не е купило компютърно оборудване или други информационни системи от "Лирекс БГ" или консорциуми, в които тази фирма участва. Депутатите и чиновниците в Народното събрание например от години работят на компютри, доставяни от "Лирекс". ИТ оборудването на Министерския съвет и системите за автоматизиране на работния процес и провеждане на безхартиените заседания са нейно дело. Компанията е работила и по единния портал на държавната администрация eGov.bg.

Последно фирмата бе наета на 22 юни от Министерството на труда за разработване и внедряване на система за управление на сигурността на информацията. През октомври 2017 г. същото ведомство се споразумя с "Лирекс" за създаването на локална информационна инфраструктура и единна комуникационна мрежа. МВнР пък се доверява през април тази година на "Лирекс" за доставката на комуникационно оборудване при изграждането на автоматизирана информационна система.

Впечатление прави и възложената от Дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР поръчка за доставка, инсталиране и интегриране на технически и програмни средства за защита при осигуряване на обмен на информация между българските правоохранителни органи, Европол и други институции на ЕС. Тя е за 1.1 млн. лева и би трябвало да бъде изпълнена от "Лирекс" до края на този месец.

Компанията осигури още компютрите и софтуера за министерството за председателството на Съвета на ЕС.

Сред услугите за държавата, които "Лирекс" е извършвала и продължава да извършва през последните две години, са поддръжка на видеонаблюдението на СДВР, изграждането на център за съхранение на база данни в земеделското министерство, усъвършенстване на сървърите на транспортното ведомство, надграждане на портала за мрежова и информационна сигурност на националния център за реакция при инциденти, доставка на мрежово оборудване за регистър ГРАО, поддръжката на Интегрираната информационна система за Кадастъра и имотния регистър, поддържането на технически средства на сектор "Специален регистър" на НАП и много други.

Нейни клиенти са и ключови енергийни компании като АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийният системен оператор, "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток".

"Лирекс" бе и единственият кандидат за осигуряването на машинното гласуване при обявената от ЦИК обществена поръчка в началото на 2017 г. Месец по-късно обаче фирмата се отказа, като обясни, че не може да се справи със задачата за краткия срок, който има.