Коалицията ГЕРБ - ДПС в раздаването на пари за общините
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коалицията ГЕРБ - ДПС в раздаването на пари за общините

Премиерът Борисов не пропуска възможност да се покаже като благодетел в общините, които е спонсорирал.

Коалицията ГЕРБ - ДПС в раздаването на пари за общините

Част от отпуснатите от правителството средства са разпределени към предварително избрани фирми

Ивайло Станчев, Огнян Георгиев
25872 прочитания

Премиерът Борисов не пропуска възможност да се покаже като благодетел в общините, които е спонсорирал.

© Министерски съвет


Има една порочна схема, която се повтаря всяка година, независимо кой е на власт. Поне веднъж годишно правителството разпределя без никакви обяснения и без никакъв (ясен) принцип огромни суми за общините. Това са вид "подаръци" за местната власт, които централната прави обичайно за да подкрепи своите кметове, да им даде козове преди местни избори и да се потупа по гърдите пред тамошните избиратели. Тази година първото раздаване мина на 1 август, като правителството отпусна 86.9 млн. лв. на 97 общини (без да се броят Пловдив и София).

Няколко неща стават ясни веднага когато се прегледа решението. Първо, очевидно кметовете на ГЕРБ печелят лъвския пай от тези пари. ДПС обаче, както винаги, остават любимци на всяка власт. Второ, въпреки твърденията на правителството, че е направен подбор на проектите, продължава да изглежда, че те се раздават на политически принцип. И трето, много пари са отпуснати за вече проведени обществени поръчки с ясен изпълнител, което също навява съмнения за предпочитания.

МФ: Има критерии

Според Министерството на финансите критерий за раздаването на парите има, но той не е свързан с финансовото състояние на общините. Важно е да има подадено искане, къде се намира общината, в какво икономическо състояние е и дали вече има започнат обект, който трябва да се довърши. Предимно, посочват от МФ, се финансират инфраструктура, училища, спортни съоръжения и храмове.

Постъпили са през годината искания за 300 млн. лв., удовлетворени са към 30%, казват оттам. "Те са равномерно разпределени в Северна и Южна България въз основа на мотивирани искания, които са постъпвали през годината в МФ. На общини в Северна България са дадени 43.9 млн. лв., а в Южна - 43.1 млн. лв.", казват от финансите. Те посочват, че така се облагодетелства северната част, която е по-слабо населена и с по-слабо развитие.

Любимите кметове

Когато през април 2014 г. управляващите тогава БСП и ДПС разпределиха 20 млн. лв. за спортни площадки в различни населени места без конкурс, опозицията от ГЕРБ възнегодува. "Средствата са разпределени неправомерно, непрозрачно, в интерес на общините с кметове от ДПС", заяви в пленарната зала депутатът Георги Андонов. За пример той дава малките общини, към които са насочени почти всички средства за Благоевградска област.

При сегашното раздаване, когато картите са в ГЕРБ, същите градове и села на ДПС пак печелят. Това не е особена изненада, тъй като още преди местните избори през 2015 г., когато ГЕРБ пак бяха на власт, тогавашното раздаване отново облагодетелства тях и движението. Но сега ДПС е още по-фаворизирано: почти еднакъв брой общини на двете партии получават пари, а с просто око се вижда, че средствата за ДПС са много повече, сметнати на глава от населението - в общините на движението живеят много по-малко хора.

Например трите общини Якоруда, Омуртаг и Сатовча, чието общо население е около 50 хил. души, получават 2.5 млн. лв. - колкото получава и една от големите общини на ГЕРБ - Велико Търново, с двойно повече население. Кирково, с 22 хил. жители, също владение на ДПС, получава 1.1 млн. лв.

Още на 3 август, преди постановлението на Министерския съвет за разпределението на сумите да бъде публикувано, във фейсбук страницата на ДПС - Ловеч, бе съобщено за какво ще се харчат част от средствата. "Благодарение на оказаното съдействие от централното ръководство на ДПС и лично на председателя Мустафа Карадайъ в най-скоро време ще започнат дълго чаканите ремонти в Ловешко. Сред обектите, които ще бъдат ремонтирани, са улиците "Г. С. Раковски" и "В. Коларов" в село Малиново, община Ловеч, спортната площадка в село Бежаново, община Луковит. Ще бъдат изградени и напорни резервоари - 200 куб.м в местността "Сухото езеро" в село Галата, община Тетевен, и 100 куб.м в местността "Рътлака" в село Глогово, община Тетевен", се казва в съобщението на партията в социалната мрежа.

Въпросните обекти наистина се оказаха в правителствения списък.

Пари за избрани фирми

Отвъд това къде отиват парите не по-малко интересно е как се употребяват. Законът за обществените поръчки дава възможност да се провеждат търгове, без да има осигурено финансиране за тях. Единственото изискване е това да бъде предварително обявено, за да са наясно кандидатите. Схемата обикновено се използва, за да се пести време - ако общината очаква в бъдеще да разполага с пари за даден проект, пуска процедурата по-рано, минава през всички етапи на разглеждане на оферти, класиране и обжалване, сключва договор с избраната фирма и когато средствата са налице, изпълнението може веднага да започне. Ако трябва бързо да ремонтираш път, това е удобно. От гледна точка на кандидатите обаче участието в такива поръчки е скъпо (плащат се гаранции) и рисково начинание (може напълно да пропадне), освен ако не са сигурни, че възложителят наистина ще може да плати.

Някои дружества обаче не се плашат. Още през август миналата година хасковското "Еко традекс груп" е подписало договор с община Харманли за реконструкция и модернизация на Спортен комплекс "Хеброс" на стойност 4.16 млн. лв. В началото на този август обаче правителството решава да отпусне 4.1 млн. лв. на Харманли за въпросния спортен комплекс и строителството вече може да започне.

Важната подробност тук е, че "Еко традекс груп" е фирмата в основата на разразилия се миналата година скандал "Кумгейт" с депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Накратко - дружеството е сред основните победители при обществените поръчки в хасковския регион, а в управлението му са Величко Минев и първата братовчедка на Добрев - Росица Гаргова. Минев е човекът - любимец на всички управляващи в Хасково, Севлиево, Горна Оряховица - далеч преди ГЕРБ, досега. Според документацията на търга фирмата трябва да е блокирала преди година 150 хил. лв. под формата на гаранция за изпълнението на проекта, но пред "Капитал" Минев обясни, че за целта се сключват застраховки на договора, които били много по-евтини. При по-скъпи поръчки пък се ползвала ББР за издаване на гаранции.

По същия начин се случват нещата и при проекта за реконструкция на довеждащия водопровод от ВЕЦ "Видима" над Априлци до пречиствателната станция за питейни води на Севлиево. Търгът е обявен през октомври 2017 г. с прогнозен бюджет от 6.6 млн. лв., но без осигурено финансиране. След точно три месеца - през януари, е сключен договор за почти 6 млн. лв. с ДЗЗД "Стоките", в което водещ партньор е именно "Еко традекс груп". Сега правителството отпуска 4.22 млн. лева за този проект.

В Свиленград пък още от 2016 г. има сключен договор за реконструкция на пътната връзка на автомагистрала "Марица" с индустриалната зона на града. Той е на стойност 2.56 млн. лв., като за изпълнител е избрана "Европът 2005" - дружество, ръководено също от Величко Минев. С постановлението на Министерския съвет от началото на август за въпросната пътна връзка са отпуснати 1 млн. лева. "Кандидатстваме навсякъде, където можем, дори да не е ясно кога ще има пари. Във фирмата работят над 500 души и трябва да им осигуряваме работа", казва още Минев.

Друг спечелил от лотарията на правителствените подаръци е фамилия Тикови - собствениците на "Булфарма" и "Софиямед", които преди месец купиха ИПК "Родина" за 40 млн. лева. Тяхното дружество "Заводски строежи - ПС - Пазарджик" е избрано за изпълнител за ремонта на СУ "Панайот Волов" в русенската община Бяла на 1 ноември 2017 г. Тогава е сключен договор без осигурено финансиране, като необходимите средства са 3.68 млн. лева. Сега правителството отпуска именно толкова пари на местната власт. "Играем много такива поръчки, на някои места излизат, на други не", каза пред "Капитал" Никола Тиков, който управлява строителния бизнес. Според него дружеството може да си позволи да чака, като разходите му за една година били не повече от 1-2 хил. лв. за лихви.

Ново раздаване

Тази практика на подаръци обаче ще продължи. Показателно е, че през последните седмици има бум на такива поръчки без осигурено финансиране, като според източници на "Капитал" причината е в очакваното ново раздаване на допълнителни средства за общините от правителството в края на годината - пак преди местни избори.

Кметът на ГЕРБ в Димитровград Иво Димов, който сега не получи и лев от 110-те милиона, например е обявил поръчка за ремонт на улици. Прогнозната й стойност е над 2.7 млн. лв., но е записано, че няма осигурено финансиране. Няколко такива процедури за общо 3 млн. лв. е пуснала и община Свиленград. Подобни примери има в почти всички части на страната.

Да финтираш БСП

БСП е най-пострадала от раздаването - парите за нейни кметове са минимални. Но дори там, където БСП управлява общината, парите отиват за малки кметове от друга партия. Кмет на Гоце Делчев е Владимир Москов от БСП. Формално общината получава 920 хил. лв. допълнително от централния бюджет. На практика обаче нищо от тази сума няма да остане в града, тъй като цялата е разпределена за околните села, които се управляват от ДПС.

За реконструкция и рехабилитация на улици в Брезница, Буково, Корница и Лъжница ще отидат 700 хил. лв., а за изграждане на две спортни площадки за минифутбол (20/40 м) с изкуствена трева в Брезница и Буково - още 220 хил. лв.

Тази практика също не е нова. През 2014 г. в Гоце Делчев се случва абсолютно същото. Тогава на власт е кабинетът "Орешарски", но това не помага на червения кмет на града. По ирония на съдбата ГЕРБ навремето попитаха защо са ощетени жителите на Гоце Делчев - същите, които и сега биват ощетени.

Има една порочна схема, която се повтаря всяка година, независимо кой е на власт. Поне веднъж годишно правителството разпределя без никакви обяснения и без никакъв (ясен) принцип огромни суми за общините. Това са вид "подаръци" за местната власт, които централната прави обичайно за да подкрепи своите кметове, да им даде козове преди местни избори и да се потупа по гърдите пред тамошните избиратели. Тази година първото раздаване мина на 1 август, като правителството отпусна 86.9 млн. лв. на 97 общини (без да се броят Пловдив и София).

Няколко неща стават ясни веднага когато се прегледа решението. Първо, очевидно кметовете на ГЕРБ печелят лъвския пай от тези пари. ДПС обаче, както винаги, остават любимци на всяка власт. Второ, въпреки твърденията на правителството, че е направен подбор на проектите, продължава да изглежда, че те се раздават на политически принцип. И трето, много пари са отпуснати за вече проведени обществени поръчки с ясен изпълнител, което също навява съмнения за предпочитания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Докато има бюджетен излишък, краденето на поразия ще продължи. Жалко, че не се използват тези добри времена, за да се направят долгосрочни промени във функционирането на държавата и така нужните реформи навсякъде. Ще се сетим след време, но ще бъде късно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK