Вечерни новини: Нов сблъсък Сидеров - Симеонов заради Търговския регистър, Тръмп отново си противоречи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Нов сблъсък Сидеров - Симеонов заради Търговския регистър, Тръмп отново си противоречи

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб "Мопанг". Ден по-рано министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че отпуснатите средства на "Морска администрация" за справяне с проблема възлизат на 2.454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут. В сряда и четвъртък спасителните работи не започнаха заради лошото време.

Вечерни новини: Нов сблъсък Сидеров - Симеонов заради Търговския регистър, Тръмп отново си противоречи

И още: Меркел се насочва към азерски газ след критиките на Тръмп за руската зависимост, премиерът провери изтичащия край Созопол мазут

8010 прочитания

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб "Мопанг". Ден по-рано министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че отпуснатите средства на "Морска администрация" за справяне с проблема възлизат на 2.454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут. В сряда и четвъртък спасителните работи не започнаха заради лошото време.

© Министерският съвет


Втора седмица един важен сюжет владее публичното пространство - тръгнал от срива на Търговския регистър на 9 август, през последните дни той премести фокуса върху признанието на премиера, че назначението на върха на Агенцията по вписванията е предоставено на "Атака" и персонално на лидера й Волен Сидеров.

В четвъртък БСП пак опита да е опозиция - възродена беше темата за чумата по овце и кози. За лидера на социалистите Корнелия Нинова такава не е имало, а земеделският министър Румен Порожанов обясни, че това са други проби. И още една тема в развитие, но и с бъдеще - поредно съдебно решение потвърди правата на държавата върху царските имоти - този път за парка и двореца "Врана".

В същото време премиерът Бойко Борисов продължи с летния си рейд по наглеждане на държавата - в четвъртък той посети мястото на разлива на мазут в Созопол, както и Резово и Стара Загора.

Светът беше в лятна летаргия, като Тръмп владееше новинарското пространство и обърканите си обяснения как и кога е платил на две жени, за да мълчат.

НАЙ-ВАЖНОТО

Назначението на шеф на Агенцията по вписванията е договаряно само между Борисов и Волен Сидеров

Кандидатурата на новоназначения директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева не е била обсъждана нито в рамките на коалицията "Обединени патриоти", нито от съвета на управляващата коалиция, която се състои от лидерите на партиите в нея. Това заяви в официална позиция до медиите една от партиите в патриотичния съюз - Национален фронт за спасение на България (НФСБ), подписана от лидера и вицепремиер Валери Симеонов и от заместниците му в партията. Малко след това и Волен Сидеров излезе с позиция, от която става ясно, че наистина назначението на Габриела Козарева е договаряно само между него и Борисов: "по мое предложение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, бе назначена".

Това се случва само два дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че кандидатурата на Габриела Козарева е издигната от "Патриотичния фронт" и че не приема да носи отговорност за нея: "не я познавам, днес се запознах с нея за първи път", "това ми беше подадено", "питайте тези, които са я предложили от Патриотичния фронт". По принцип премиерът носи отговорност за цялата политика на изпълнителната власт, още повече че в случая това назначение по закон се съгласува с него. Предишната шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова също бе кандидатура на "Атака" (Сидеров), миналия петък тя подаде оставка заради срива на Търговския регистър.

Тръмп влезе в обяснителен режим за плащания към две жени

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че плащанията към две жени, твърдящи, че са имали афера с него, не нарушават правилата за предизборните кампании. Вчера бившият му адвокат Майкъл Коен сключи сделка с прокуратурата, в която признава вината си за неспазването на законите по време на президентския вот през 2016 г., и по-конкретно именно във връзка с плащанията. В интервю за Fox & Friends Тръмп посочва, че плащанията са дошли лично от него, а не от кампанията. И също така подчертава, че е разбрал за тях по-късно. Това влиза в противоречие с твърденията на Коен, според когото Тръмп го е инструктирал да направи плащанията. Бившият адвокат на президента признава, че е предал пари на две жени, които не са били докладвани пред Федералната предизборна комисия по време на кампанията.

В САЩ се заговори за импийчмънт, а Тръмп реагира на тези спекулации с предупреждението, че подобен ход ще е удар по икономиката, пазарите ще се сринат и "всички ще са много бедни". Основният въпрос е дали двете плащания са били направени, за да защитят личната репутация на Тръмп или за да предпазят образа му на президентски кандидат, тъй като според правилата всяко плащане с цел повлияване на вота трябва да бъде обявено. Ако на Тръмп бъде потърсена отговорност по случая (не чрез обикновените съдилища, защото той е държавен глава, а в Конгреса чрез импийчмънт), трябва да се докаже, че наистина е дал парите на Коен за изборни цели.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Какво важно предстои ще се случи

Меркел се насочва към азерски газ след критиките на Тръмп за руската зависимост

След критиките на американския президент Доналд Тръмп за прекалената зависимост от руския газ германският канцлер Ангела Меркел ще посети Азербайджан на 25 август, където ще обсъди развитието на южен газопровод до Европа от Каспийско море. Това показва готовността на Меркел да потърси алтернативи за доставки, макар че държи на ангажимента към "Северен поток 2", който ще транспортира газ от Русия за Германия. "Имаме голям интерес в развиването на южния коридор", посочва германски правителствен представител, цитиран от Reuters. И допълва, че това е част от стратегията за диверсификация на ЕС, която цели доставянето на газ до Европа от други страни, не само от Русия.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Държавата е собственик на двореца "Врана" и на целия прилежащ към него парк от над 1000 дка - както този, който се владее в момента от царските наследници Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок, така и терена, стопанисван от Столична община. Това обяви Софийският градски съд (СГС) като първа инстанция по делото, на което ответник е и общината, тъй като Сакскобургготски й дари част от парка през 2001 г. непосредствено след като му беше реституиран.

Шарените пешеходни пътеки ще бъдат забранени, всички зони за пресичане на улиците трябва да станат добре осветени, а маркировката да е със специални характеристики за светлоотразимост и хлъзгавост. Това става ясно от публикувани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложения за промени в три наредби.

Апелативният специализиран наказателен съд окончателно потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" за несебърския общински съветник Пейко Янков, която бе издирван и арестуван във връзка с делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите, и още няколко души за организирана престъпна дейност.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Нов вид бозайник е открит в България

Източник: Българска академия на науките

В горите на Странджа живее нов вид бозайник, непознат до момента за науката – къртицата Talpa Martinorum. За откритието съобщава международен екип от учени от българския Национален природонаучен музей – БАН, Природонаучния музей в Любляна, Словения, и Зоологическия институт "Александър Кьонинг" в Бон, Германия. В статия за списание Bonn zoological Bulletin екипът с участието на д-р Недко Недялков описва находката си – ендемичен за региона на Тракия вид къртици.

Досега се смяташе, че в България живеят два вида от дребния бозайник – обикновена (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis). Първите са широко разпространени и се срещат из цялата страна, а вторите обитават само района на Странджа, обясняват от Българската академия на науките (БАН). И тъй като присъствието на черноморската къртица в страната е установено сравнително неотдавна – през 1991 г., а и двата вида външно много си приличат и са трудно различими без апаратура (черноморската е малко по-дребна от европейската и със сраснали клепачи), досега учените са смятали, че става въпрос именно за представители на вида Talpa levantis. След проведени проучвания и морфологични и генетични сравнения с всички познати видове къртици, които се срещат в Европа и в региона, обаче се оказва, че слепите къртици от българското Черноморие не принадлежат към нито един от известните видове. Така те са описани като нов вид, наречен Talpa martinorum. За момента е установено, че той се среща само в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва плътно очертанията на Странджа в България и в Турция, но учените тепърва ще проучват биологията му.

Втора седмица един важен сюжет владее публичното пространство - тръгнал от срива на Търговския регистър на 9 август, през последните дни той премести фокуса върху признанието на премиера, че назначението на върха на Агенцията по вписванията е предоставено на "Атака" и персонално на лидера й Волен Сидеров.

В четвъртък БСП пак опита да е опозиция - възродена беше темата за чумата по овце и кози. За лидера на социалистите Корнелия Нинова такава не е имало, а земеделският министър Румен Порожанов обясни, че това са други проби. И още една тема в развитие, но и с бъдеще - поредно съдебно решение потвърди правата на държавата върху царските имоти - този път за парка и двореца "Врана".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK