Поправка под прикритие

Министърът на икономиката Емил Караниколов е принципал на редица дружества, които разполагат с доста имоти

Поправка под прикритие

Икономическото министерство се опитва да прокара законова промяна, с която да разреши на забранените за приватизация дружества да апортират имоти в смесени фирми

Велина Господинова
79819 прочитания

Министърът на икономиката Емил Караниколов е принципал на редица дружества, които разполагат с доста имоти

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- Икономическото министерство за пореден път ползва депутати, за да прокара съмнителна законова промяна.

- Обяснението за конкретния текст, засягащ апортирането на имоти от държавни дружества, е, че има конкретен казус с Индустриалната зона в Бургас.

- Опасението е, че текстът може да отвори вратички за скрита приватизация в стил "Пловдивски панаир".

Лобистките текстове в законовите поправки не са обозначени с някакъв специален шрифт или отбелязани с червен маркер. Напротив, по правило обикновено те са скрити сред редица рутинни промени, така че, ако може, да минат покрай другото. А това, по което все пак могат да бъдат познати, са мъждукащи червени лампички:

- внесени от депутат, така че да се избегне обществено обсъждане;

- преминават без дебат или се появяват между четенията; - нерядко вмъкнати и като преходни разпоредби в съвсем несвързан закон;

- по възможност в навечерието на празници или посред лятото.

И ако това от години е позната практика и във всеки парламент се открояват "услужливи" народни представители, новото сега е, че това все повече се превръща в канален ред за законотоворчество от Министерството на икономиката. Предлаганите от ведомството на Емил Караниколов законопроекти вместо през правителството минават през депутати - обикновено от "Обединени патриоти" и конкретно от "Атака", от чиято квота е излъчен самият той.

По този тертип в последния ден от работата на парламента преди лятната депутатска ваканция без много шум бяха приети на първо четене промени в Закона за държавната собственост (ЗДС). С тях се премахва забраната търговските дружества от забранителния списък за приватизация с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях да апортират имоти и вещи в частни и смесени дружества. От началото на третия мандат на ГЕРБ има мораториум върху приватизационните сделки, а и без него изваждането на дружество от списъка винаги буди обвинения от БСП и подозрения (често основателни), че нещо се нагласява за някого. Ако обаче този текст се приеме, това може да отвори вратата за скрита приватизация на тези дружества.

Законопроектът беше гласуван основно от депутатите от ГЕРБ и малка част от "Обединени патриоти" и ДПС, а от от БСП се въздържаха. Нямаше и дебат в пленарната зала, като се изключи възражението на депутата от БСП Пенчо Милков. "Апортът представлява форма, при която апортираната вещ, внасяйки се в имуществото на търговското дружество, престава да бъде собственост на този, който я апортира. Тя става собственост на търговското дружество и органите му на управление могат да определят какво да се случва с нея. Така частните субекти, които са в смесените дружества, ще могат да извършват дейности и да вземат решения, които засягат тези имоти", предупреди Милков от парламентарната трибуна.

Обяснението: Имаме конкретен казус

Спорната поправка беше внесена в средата на юни от група народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" начело с прочулия се около поправката - подарък за Домусчиев, Николай Александров ("Атака"). Промените в Закона за държавната собственост бяха аргументирани като наложителни след отмяната на Закона за публично-частното партньорство. Другият аргумент на вносителя Александров е, че има противоречие между два текста на ЗДС - чл. 43, ал.2 позволява държавата да апортира имоти и вещи в капитала на търговски дружества, в които обаче тя е едноличен собственик на капитала, а чл. 57а казва, че държавните предприятия и търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала могат да участват в търговски дружества, чийто капитал не е изцяло тяхна собственост, с парична или апортна вноска.

"В момента има прецедент с Индустриалната зона в Бургас, която е смесено дружество между общината и държавата. Нейният капацитет е почти запълнен и от общината могат да апортират имоти в дружеството, но законът забранява на държавата, която би могла също да апортира имоти. Ако не се приеме промяната, ще трябва да се прави второ дружество", каза Александров пред "Капитал". Същите аргументи изтъква и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни, че националната компания "Индустриални зони", която е в забранителния списък за приватизация, има съвместно дружество с община Бургас - "Индустриален и логистичен парк Бургас", в което държавното дружество има 51%, а общината 49%. "В момента зоната е запълнена на 90% и може да се разшири. Общината е готова да апортира нови имоти, но държавата чрез национална компания "Индустриални зони" се оказа в такава невъзможност, защото, от една страна, съществуват текстове, които разрешават това, от друга - има текстове, които противоречат на тази възможност, и от трета страна - съществува отмененият Закон за публично-частно партньорство. Така че ние в момента сме в безизходица и невъзможност да изпълним правителствената програма, когато имаме такива казуси заедно с общини", каза Борисов пред "Капитал".

Според зам.-министъра с дружествата от забранителния списък за приватизация има и още един парадокс. "Законът разрешава да бъдат продавани имоти от такива дружества, но не разрешава те да бъдат апортирани в съвместни дружества, в които те обаче упражняват контрол. Говорим само за случаите, когато държавата участва като мажоритарен собственик и тя упражнява контрола, не за ситуация, при която държавата прекъсва своя контрол върху имотите", казва Борисов.

Опасенията: Да не стане като с Пловдивския панаир

На въпрос защо, след като съществува такъв казус, в предложението не се уточни, че апортната вноска ще се прилага само за смесени дружества между държавата и общината и че това няма да важи за дружества между държавата и частни лица, зам.-министърът отговори, че "законът не може да прави дискриминация на субекти".

В момента в забранителния списък за приватизация има 178 дружества под контрола на различни министерства и едно от притесненията е, че ако този текст се приеме, така ще се отвори вратичка за скрита приватизация на част от тези дружества. По подобна схема преди години пловдивският бизнесмен Георги Гергов придоби контрола върху Пловдивския панаир, който също беше в забранителния списък за приватизация. Тогава той първо взе контрола в смесеното дружество с общината, което държеше 49% от "Международен панаир - Пловдив", а държавата имаше 51%. Впоследствие обаче чрез доста съмнително придобиване на акции от реститути стана мажоритарен собственик на панаира. Печален опит с подобен тип публично-частно партньорство има и Столичната община, когато по времето на бившия кмет Стефан Софиянски общинската фирма "Софийски имоти" апортира 54 дка от Южния парк в смесеното дружество "София сити къмпани", в което мажоритарен дял имаха два бивши приватизационни фонда - "Стара планина холд" и "Слънчев бряг холдинг". След разразилия се тогава скандал общината се опита безуспешно да извади апорта от дружеството и в крайна сметка то стана собственост на офшорни компании, а загубата за общината от терена беше изчислена на над 13 млн. лв.

Министерството на икономиката е принципал на редица дружества, част от които са под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) и са в забранителния списък за приватизация. Повечето от тях разполагат с доста имоти и в самата ДКК регулярно различни министерства апортират различни сгради и терени.

Според Лъчезар Борисов, ако този текст се приеме, в Закона за държавната собственост има достатъчно гаранции да не се стига до подобни случаи като тези с Пловдивския панаир и "София сити къмпани". "Държавата ще има блокираща квота в едно такова смесено дружество при вземането на решенията за промяна на устава и договора, при увеличаването на капитала и извършването на разпоредителни сделки с апорта на държавата", казва той. "Споделих пред депутатите, че е хубаво тази поправка да бъде съпроводена с едно изменение или допълнение на закона за приватизацията, където да се включи и хипотезата за апортиране, така че да има орган, който да носи политическата отговорност за това действие, и в крайна сметка да няма съмнения, че се прави нещо нередно", добавя Борисов. Срокът за внасяне на предложенията от депутати между първо и второ четене на законопроекта в парламента е 3 септември (понеделник) и до редакционното приключване на броя (сряда) предложения не бяха постъпили.

Депутатът от БСП Пенчо Милков обаче не е убеден, че "обещанието държавата да има блокираща квота ще е гаранция за добро управление на новата компания". "Повечето оперативни управленски решения се взимат, без за това да се свиква общо събрание, в което е блокиращата квота. Общото събрание не може и да спре евентуален кредитор, който да търси обезпечение на вземанията си, ако фирмата се докара дотам", каза той пред "Капитал". Според Милков промените са по-скоро "канал за изваждане на апетитни имоти от държавни дружества". Той твърди, че с промяната, гласувана на първо четене, се създава съмнение, че целта е да се заобиколи режимът в Закона за устройство на територията, който предполага държавните имоти да се управляват след търг или конкурс. "При апорта съответната държавна институция просто ще избере с кого да си партнира", смята Милков.

Вносителите: Бдителни депутати

Вносителят на поправката Николай Александров и зам.-министърът на икономиката се разминаха в твърденията си кой е бил инициатор на промяната. "Депутати са разбрали, че има проблем с Индустриалната зона в Бургас, и след като ни попитаха какъв е проблемът, внесоха поправките", каза Борисов и добави, че това, че министерството подкрепя законопроекта, не означава, че той е на ведомството. "Противоречието в двата члена в Закона за държавната собственост е откритие на Министерството на икономиката. Те ми казаха и за проблема със смесеното дружество в Бургас. След като взех законопроекта от министерството, го дадох на Данаил Кирилов, който също е на мнение, че има проблем, и дори подписа законопроекта", обясни Александров.

Внасянето на законодателни промени на икономическото министерство чрез депутати не е прецедент, а вече се превръща в практика. По тази схема първо беше внесен и приет спорният законопроект за горивата, като за прокарването му дейна роля имаше депутатът от гражданската квота на ВМРО Емил Димитров-Ревизоро. Чрез депутата от "Атака" Николай Александров и Емил Димитров беше направен опит за промяна на закона за приватизацията, който щеше да позволи на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев да си спести 58 млн. лв. заради неизпълнени ангажименти по приватизацията на БМФ. Поправките бяха приети от мнозинството, но впоследствие депутатите се съобразиха с наложеното от президента Румен Радев вето върху спорните текстове. За законопроекта за горивата депутати твърдяха, че е внесен чрез народни представители заради отказа на правителството да го гласува. Поправките в закона за приватизацията пък бяха направени в последния момент между първо и второ четене на промените, чиято основна цел първоначално беше да се създаде електронна платформа за продажба на имоти. Очевидно надеждите на вносителите на лобистката поправка са били това да стане тихомълком. Сега по същия начин минаха на първо четене и промените в Закона за държавната собственост.

По темата работи и Елена Старидолска

Темата накратко

- Икономическото министерство за пореден път ползва депутати, за да прокара съмнителна законова промяна.

- Обяснението за конкретния текст, засягащ апортирането на имоти от държавни дружества, е, че има конкретен казус с Индустриалната зона в Бургас.

- Опасението е, че текстът може да отвори вратички за скрита приватизация в стил "Пловдивски панаир".

Лобистките текстове в законовите поправки не са обозначени с някакъв специален шрифт или отбелязани с червен маркер. Напротив, по правило обикновено те са скрити сред редица рутинни промени, така че, ако може, да минат покрай другото. А това, по което все пак могат да бъдат познати, са мъждукащи червени лампички:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход