Трима министри подадоха оставки заради катастрофата в Своге (обновена)

Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски се оттеглят по искане на Бойко Борисов, като "така поемат политическата отговорност"

Николай Нанков и Валентин Радев дадоха изявление в Министерския съвет, след като подадоха оставка заради катастрофата край Своге
Николай Нанков и Валентин Радев дадоха изявление в Министерския съвет, след като подадоха оставка заради катастрофата край Своге    ©  Цветелина Белутова
Николай Нанков и Валентин Радев дадоха изявление в Министерския съвет, след като подадоха оставка заради катастрофата край Своге
Николай Нанков и Валентин Радев дадоха изявление в Министерския съвет, след като подадоха оставка заради катастрофата край Своге    ©  Цветелина Белутова

Трима министри от правителството на Бойко Борисов - на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на МВР Валентин Радев, подадоха оставки.

Оттеглянето им е поискано от премиера по време на извънредното заседание на правителството, което се е провело в петък сутринта, а причината е катастрофата с автобуса край Своге миналата събота, при която загинаха 17 души.

Това ще е втората промяна в кабинета "Борисов", след като здравният министър Николай Петров беше сменен миналия ноември заради конфликт на интереси.

"Подадохме оставка, защото така постъпваме в ГЕРБ и носим политическа отговорност", заяви министърът на МВР в оставка Валентин Радев по време на брифинга в Министерския съвет (МС). На срещата с журналистите присъстваха само той и колегата му Николай Нанков. Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски не беше там, като отсъствието му беше оправдано с това, че е в болнични. Московски също е подал оставката си, потвърдиха другите двама министри.

Николай Нанков също аргументира оставките на тримата с поемането на "политическа отговорност". Той припомни, че още на първото извънредно заседание при премиера на следващия ден след трагичния инцидент край Своге министрите са декларирали готовност да подадат оставките си. "Поехме този морален ангажимент като ръководители на министерствата, които имат касателство към трагичния инцидент", заяви Нанков. Самият той обаче преди дни по време на друга пресконференция не даде отговор дали би се оттеглил, като попита БСП защо не искат оставката на общинското ръководство на Своге.

Валентин Радев уточни, че "не са писали мотиви" за оставките си. "Днес премиерът ни поиска оставките. Каза: Хайде, свършихте си работата. Стига толкова, това е денят", каза Радев. Уточни, че оттеглянето им се случва пет дни след катастрофата, защото е трябвало да предадат "всички документи на следствието". Днес пътят между Своге и София беше затворен временно от следствието, за да се вземат проби от асфалта, за който лично Нанков обяви, че не отговаря на изискванията.

И двамата министри не смятат себе си за носещи конкретна вина. Николай Нанков отчете като грешка недостатъчната координация между министерствата, която не е била на необходимото ниво. Той отказа да коментира отговорността на другите институции за катастрофата.

"Оставката никога не решава проблемите", каза още Радев. По думите му пътнотранспортните произшествия в страната през последните две години намаляват, но има много насложени проблеми от доста време насам.

В отговор на въпрос за политическото бъдеще на тримата след напускането на изпълнителната власт Радев каза, че те "най-вероятно ще се върнат в парламента", но окончателното решение ще бъде взето след "консултации в ГЕРБ". И тримата са депутати - Московски водеше листа в Плевен, Нанков в Ловеч, а Радев е в 24-и избирателен район в София.

Защо се стигна дотук

Оставките на тримата идват на фона на масирани проверки на следствието за некачествен ремонт на пътя край Своге, протести на жителите на града срещу корупцията в строителството на пътища в цялата страна и обвинения към институциите, че от години е имало сигнали за опасния участък, но не са били предприети мерки. Отделно от БСП поискаха оставката на цялото правителство заради катастрофата и поредицата скандали, които се случиха малко преди това - сривът на Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество "Олимпик". Критики към управляващите отправи и президентът Румен Радев. "Порочната система в обществените поръчки, в строителството, в контрола над качеството на пътищата се вижда и с невъоръжено око, но заради нея загиват хора. И независимо какво ще бъде заключението на следствието, пътят е лош и това е факт. А парите са "изядени", заяви Радев в четвъртък, като добави, че "ако няма най-сетне ефективни наказания", системата няма да се промени.

Така оставките на тримата министри може да определят като изпускане на парата от натрупалите се скандали около властта през последния месец и удобен момент за очаквани промени в кабинета. За такива в редиците на ГЕРБ се говореше отдавна, а очакванията бяха това да се случи през есента.

Предизвестените оставки

Неофициално от ГЕРБ казват, че отстраняването на вътрешния министър Валентин Радев от поста е било обсъждано в ръководството на партията още в началото на юни. Тогава имаше поредица от скандали, свързани със занижен контрол на "Гранична полиция", която допусна пътници от Франция да преминат без паспортна проверка през летище "София". Оставката на министъра искаха и от полицейските синдикати. Като минус в работата му тогава от ГЕРБ посочваха и недобрите му административни умения, свързани и с факта, че на ключови постове във ведомството е поставил бивши военни. (Радев беше зам.-министър на отбраната в първото правителство на Борисов.)

Конкретният повод обаче за обмислянето на оставката му през юни беше случаят с убийствата на избягалия от затвора рецидивист Владимир Пелов и криминално проявения Марио Пенчев в Ботевград и неадекватните действия на полицията. Случаят беше използван от БСП за внасяне на вот на недоверие към кабинета по темата "сигурност" и това на практика помогна на Радев да запази поста си.

Оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски до голяма степен също беше предизвестена и очаквана след трагичния инцидент със сина му с управляваната от него моторна шейна в началото на февруари. Оттогава Московски рядко се появява публично. Той не присъства и на брифинга на Нанков и Радев по повод оставките като отсъствието му беше оправдано с болест. След инцидента имаше различни слухове в ГЕРБ за политическото му бъдеще като едно от тях беше свързано с посланическо назначение. Ивайло Московски беше министър на транспорта в трите правителства на Бойко Борисов.

Пряко свързана с катастрофата на автобуса край Своге изглежда е оставката на регионалния министър Николай Нанков. Той първо се опита да прехвърли отговорността за инцидента на фирмата, ремонтирала пътя, като първо заяви, че тя е била уведомявана на няколко пъти от ведомството му, че трябва да поправи дефектите при ремонта, а след това обяви, че "Трейс груп" е използвала некачествен асфалт. Въпросният участък е пуснат за движение през 2014 г., малко преди падането от власт на Пламен Орешарски. По време на втория мандат на Борисов обаче пътят е бил официално приет и му е бил издаден акт 16. Тогава министър на регионалното развитие беше Лиляна Павлова, а Нанков беше неин заместник. В сегашния кабинет Нанков стана министър след като Павлова оглави новосъздаденото министерство за българското председателство на Съвета на ЕС.

Рокадата дойде и след скандални разкрития за дейността на пътната агенция - през април миналата година прокурори от спецзвеното "Антикорупция" и агенти на ДАНС влязоха вчера в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). В края на втория мандат на Павлова като регионален министър започна и разследване срещу председателя на АПИ тогава Лазар Лазаров .

Отново разнобой сред патриотите

До този момент нито премиерът, нито някой от отговорните фактори в ГЕРБ не е коментирал оставките на тримата министри. Но сред "Обединени патриоти, по-малкия партньор в управляващата коалиция, отново се прояви разнобой в позициите. Пред БНР лидерът на "Атака" Волен Сидеров, определи хода на Борисов като "правилен". "Аз не виждам никакъв проблем в това, че премиерът сменя министри, това е правото на министър-председателя да определя екипа си и с кого да работи. В случая става дума и за министри, от квотата на ГЕРБ, така че няма как да има претенции от Обединените патриоти", каза той.

Другият съпредседател на патриотичния съюз - лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов, е на обратното мнение. Пред агенция "Фокус" той обяви, че заради поредните оставки, които не се съгласуват с коалиционните партньори, свиква ръководството на партията си, за да решават какво ще правят оттук нататък и дали да продължат да участват в управлението. "Трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем. Да, Бойко Борисов ще оцелее, но не знам дали държавата ще оцелее", коментира Симеонов.

Пред "Капитал" зам.-председателят на ВМРО и на парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов заяви, че те не са били информирани предварително за решението за оставките. За смените не бил уведомен и лидерът на партията, вицепремиер по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в чийто ресор е МВР. "На мен не ми е известно някой от лидерите на "Обединени патриоти" да е уведомен за това и това не е добър начин на комуникация. За нас е важно този пожарен ход за искане на оставки да не доведе до прикриване на истински отговорните лица за катастрофата край Своге, както и да не повлияе на необходимите мерки, които трябва да се вземат, за да не се стига до още такива инциденти", каза Веселинов. По думите му от "Обединените патриоти" ще поискат в началото на седмицата да се проведе съвет на управляващата коалиция. Засега не е ясно кога ще бъдат гласувани оставките в парламента. Първото заседание на Народното събрание след лятната ваканция е насрочено за вторник.

БСП свика извънреден брифинг по случая. От социалистическата партия определиха оттеглянето на трима министри като правителствена криза и признание за провала на "десетгодишната политика на рязане на ленти". "Камилите се сменят, керванът си върви", заяви зам.-председателят на партията Кирил Добрев.