С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 7 сеп 2018, 12:35, 10920 прочитания

Данъци 2019 - без революция, с малки подобрения

Държавата предлага плаха мярка за ограничаване на старите и замърсяващи автомобили

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Министерството на финансите предлага да бъде включен екоелемент при облагането на леките автомобили
- Мярката едва ли ще доведе до революция, тъй като е с калкулиран политически риск.
- В проектозаконите има няколко облекчения за хората и бизнеса, които се посрещат добре.

Още по темата

Правителството прие промените в данъчните закони за догодина

Автомобилите ще се облагат по нова формула, отада облекчението за такса смет за основно жилище, което не се ползва

10 окт 2018

Работодателите са против ръста на максималния осигурителен праг

Според тях решението за вдигането му е популистко, взето под натиска на синдикатите и наближаващите избори

8 окт 2018

ДДС на ваучерите за храна: промяна за операторите, но не и за работодателите

Данъкът ще се плаща още в началото на веригата заради евродиректива

8 окт 2018

Събираемостта на ДДС в България се подобрява

Разликата между теоретично дължимия и събрания косвен данък намалява с една трета до 693 млн. евро през 2016 г. според ЕК

25 сеп 2018

Москвичът друса на едно място

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

7 сеп 2018

Всеки втори регистриран земеделец не е подал данъчна декларация

Според НАП недекларираният доход от субсидии за миналата година е 120 млн. лв.

4 сеп 2018

Аржентина свива драстично разходите и въвежда нови данъци в опит да се справи с кризата

Строги бюджетни икономии са нужни, за да се възвърне инвеститорското доверие в страната, но добрите ходове на правителството не са много

4 сеп 2018

Въвежда се "еко" елемент в данъка за автомобилите

Министерството на финансите предлага данъчните декларации на самоосигуряващите се да се подават само онлайн от 2019 г.

2 сеп 2018

Държавата може да наложи нов данък на почти всяка фирма

Законово предложение предвижда глоби за компаниите с над 20 служители, които не наемат хора с увреждания, посочва БСК

21 авг 2018
Промените в данъчните закони не са най-интригуващата тема за разговор, но това важи само до момента, в който не започнат да ви засягат лично. Тази година текстът, които предизвика най-голям обществен отзвук, е свързан с въвеждането на екоелемент при облагането на автомобилите като вид държавна политика за ограничаване на замърсяванията. Стъпката е в правилна посока, но е плаха. Вероятно с калкулиран политически риск, тъй като повече от 10 години контрааргументът срещу подобна мярка е "хората са бедни". А той все още е актуален.

Останалите промени, които предлага Министерството на финансите, са свързани с премахване на някои данъчни изключения в полза на общинските бюджети, още административни облекчения, нови евроизисквания и поправка на текстове, по които България е заплашена с наказателна процедура от ЕК. Предложенията на финансовото ведомство, записани в преходните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, все още са на етап обществено обсъждане и не е изключено по пътя към окончателното им приемане да настъпят промени или да се добавят още текстове. Запазването на съществуващия модел на данъчно облагане и т.нар. плосък данък обаче са част от политическата програма на ГЕРБ, така че резки движения при тях няма да има.


Новата цена на старите коли

Промяната, която засяга най-много данъкоплатци, е свързана с въвеждането на екоелемент във формулата за изчисляване на дължимия данък за леките коли (виж таблиците). Идеята е, колкото по-щадящ е автомобилът към околната среда, толкова по-нисък данък да плаща собственикът му. Старият автопарк е сочен като един от основните източници на замърсяване в големите градове след отоплението на дърва и въглища. А в България повече от 65% от колите са над 15-годишни по данни на КАТ за 2017 г. Най-старите автомобили - тези над 20 години, остават най-много от всички - около 37%.

"От гледна точка на обективност и справедливост на оценката предлаганата система е по-добра, защото въвежда измерители, които лесно могат да бъдат проверени", коментира Георги Ангелов от "Отворено общество". Промяната в начина на пресмятане на данъка би трябвало да бъде усетена най-осезаемо от собствениците на най-новите и на най-старите коли. При първите, защото обикновено са в по-висока екокатегория, което ще понижи дължимия данък, а при вторите леко ще се утежни. Коефициентът за възраст във формулата за пресмятане на данъка обаче остава почти непроменен и на практика спасява собствениците на стари и евтини коли от по-високи ставки."Макар че премахването на категориите за възраст изцяло може би е добра идея, тя е трудно постижима от политическа гледна точка", казва Ангелов. В новата скала все пак горната граница пада от 2.8 до 2.3, а коефициентът за колите над 20 г. нараства. Според Ангелов общините могат да получат повече автономия при определянето на този компонент. В момента местната власт може да избира само коефициента за мощност и екологична категория (в определени от закона рамки). Но замърсяването в някои градове като София и Пловдив е по-сериозно, отколкото в други, затова и повече контрол върху формулата може да бъде лост, който кметовете да използват, за да изведат по-старите автомобили по-бързо от употреба.

Предлага се и отмяната на данъчното облекчение за наличие на катализатор. Според Ангелов обаче хората само декларират, че имат пречистващо устройство, но реално повечето собственици на автомобили го свалят и карат без него, защото то сваля мощността на колата. Друга новост е, че товарните автомобили под 3.5 тона вече ще се облагат като останалите леки коли – т.е. с по-високи ставки. В момента някои модели (например комби) могат да се регистрират като товарни и на практика да плащат в пъти по-нисък данък в сравнение с останалите. "Тази промяна може да е по-голямата от гледна точка на приходите за местната власт", допълва Ангелов.

Друга промяна, която може да има ефект за общините, е премахване на облекчението за такса смет, когато жилището е посочено като основно, но собствениците му декларират, че не ползват имота, за да не плащат висока такса битови отпадъци. "Няма логика да не плащаш такса смет за основно жилище, по-скоро логиката е да не я плащаш за всички останали жилища, защото не ги използваш и не генерираш отпадъци", казва Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Няколко улеснения

Добрата новина за всички хора с доходи освен тези по трудов договор е, че скоро няма да имат нужда от служебни бележки. От 2020 г. справките за изплатените суми към НАП ще подават само работодателите, а от финансовото ведомство обещават електронните декларации да са предварително попълнени с тези данни. Така единственото, което ще се изисква от работещите, е да проверят документа, да се подпишат и да го изпратят обратно, както е в Естония. "Това ще спести стотици милиони човекочасове, особено за хората от свободните професии и самонаетите, които трябва всяка година да търсят бележките си от различни работодатели", коментира Ангелов.

Премахва се и изискването за писмена декларация от единия родител, когато другият ползва данъчно облекчение за деца.

Друго облекчение, което ще спести много време на счетоводителите, е премахването на протоколите за самоначисляване на ДДС. "Издаването на тези документи беше около 50% от работата на счетоводителите. Мярката влиза в сила от 1 юли 2019 г., за да има време бизнесът да си пренастрои счетоводните системи, което ще създаде главоболия в началото", казва данъчен консултант. Улеснение за бизнеса е и премахване на изискването фирмите да имат печати. "В момента практиката е да се изисква печат навсякъде и за всичко - дори да няма нормативно основание. Ще е доста трудно да се премахне тази практика, но ако стане, ще е много полезно", е мнението на Ангелов.

Когато Брюксел размаха пръст

Две от промените в Закона за ДДС са свързани с предупреждение от ЕК за наказателни процедури срещу България. С едната се премахва минималният праг от 50 хил. лв. за обезпечения за търговците на горива, тъй като мярката беше дискриминационна спрямо малките доставчици. Другата е свързана с определяне на данъчната основа при безвъзмездна доставка. Например при дарение на използвана техника в момента се начислява ДДС върху сумата, за която е купена техниката, въпреки че се е амортизирала. Сега вече ще се взимат предвид и амортизациите. Премахва се и ДДС върху услугите по международно посредничество при осиновяване на дете, след като имаше голям скандал по темата в началото на годината.

От началото на следващата година влиза в сила директивата за ваучерите, която, грубо казано, изисква косвеният данък да се начислява още в началото при продажбата им - т.е., когато операторът на ваучери прави доставка към работодател, тя ще е за 50 лв. данъчна основа и 10 лв. ДДС, е мнението на данъчни консултанти.

Удължава се и срокът за прилагане на обратната схема за начисляване на ДДС при зърното – до 2022 г.
Общ фронт срещу укриването на доходи

С промените се въвеждат и две нови евродирективи срещу укриването на доходи. Едната е свързана с ограниченията за приспадане на разходи за лихви. Целта е да се предотвратят практиките, водещи до свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби чрез прекомерни лихвени плащания. Прагът, при който ограничението няма да се прилага, е, когато превишението на разходите по заеми, определено за текущата година, не надвишава 500 хил. лв., което според данъчни консултанти ще изключи около 90% от фирмите в страната.

Другата промяна е свързана с нов режим за облагане на компании, които отговарят на условията за контролирано чуждестранно дружество с цел данък печалба да се плаща в страната, в която оперира компанията, а не в юрисдикция с по-ниски ставки. Тук според консултанти по-скоро има хипотеза българските дружества да бъдат обложени в друга държава като контролирани от компания майка, отколкото българските данъчни да се възползват от директивата.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Икономиките на ЕС и България се забавят, Brexit пред финал Вечерни новини: Икономиките на ЕС и България се забавят, Brexit пред финал

И още: Италия отхвърли исканията на еврокомисията за бюджета, спецпрокуратурата обвини двама от "Джи Пи груп"

14 ное 2018, 1118 прочитания

Правителството "преизбра" концесионери на плажове в Бургас и Созопол Правителството "преизбра" концесионери на плажове в Бургас и Созопол

Наследници на ВИС и хотелиер ще стопанисват за 15 години двете ивици, а конкурсът за плажа в Каварна се прекратява

14 ное 2018, 1180 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Миню Стайков бе официално обвинен за данъчни измами и нелегални цигари

Прокуратурата разкри подробности за цигарената фабрика, работела при "висока конспиративност"

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

Голямата работа на рекламните агенции

Кои са най-големите комуникационни групи в България, които управляват близо 280 млн. рекламни инвестиции и как дигитализацията променя бизнеса им

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Всички сме обидени

Мартин Роусън, карикатуристът на The Guardian за политкоректността, смелостта да осмива в епохата след Charlie Hebdo, за Брекзит и изложбата си в Габрово

Кино: "Бохемска рапсодия"

Силата на музиката в спектакъл за сърцето

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Плажове с вечни концесионери, пореден проблем около Ветко Арабаджиев, петролът поевтинява

Емисия

DAILY @7AM // 15.11.2018 Прочетете