Новата индустриална зона на Стара Загора е почти готова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новата индустриална зона на Стара Загора е почти готова

Между 1500-2000 лв. заплата би върнала хората обратно в Стара Загора, мислят участниците в срещата

Новата индустриална зона на Стара Загора е почти готова

Проектът "Загоре" ще получи ПУП този месец и вече има интерес от пет компании, стана ясно на срещата "Капитал Градове"

Калина Горанова
22566 прочитания

Между 1500-2000 лв. заплата би върнала хората обратно в Стара Загора, мислят участниците в срещата

© Велко Ангелов


Какво е "Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България извън София. Той включва както специални приложения, така и събития. Тази година издания има за Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, Плевен и Северозападна България. Среща с местния бизнес предстои още в Плевен. Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях, за да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Стара Загора иска да намери нови инвеститори. Градът никога не е страдал от липсата на бизнес, а средната работна заплата в града е номер две за страната след София. Основната причина за това обаче е енергийният сектор, който дава огромна част от заетостта и БВП на региона. А за тецовете настъпват тежки времена заради европейската декарбонизация на енергетиката.

Бизнесът и местната власт вече работят по въпроса, стана ясно на срещата на "Капитал Градове" в Стара Загора.

Едно от решенията, които са в по-напреднала фаза, е изграждането на новата индустриална зона "Загоре". Кметът Живко Тодоров посочи, че предстои гласуването на устройствения план на зоната, което трябва да стане този месец. Стефан Шоселов, управител на "Новотехпром" и председател на борда на директорите на зона "Загоре", заяви пред "Капитал", че пет компании, една от които австрийска, са проявили серозен интерес да инвестират в нея. Той обаче отказа да съобщи конкретни имена, като предпочете да изчака одобрението на ПУП-а.

Новата зона

Индустриална зона "Загоре" ще се намира в кв. "Зора" в близост до магазин "Метро" и вече се водят преговори с пет компании в напреднала фаза. Проектът ще се реализира в партньорство с държавата, като собствеността в акционерното дружество ще бъде разпределена 50:50. Възмездно ще бъдат прехвърлени 2 429 148 акции от капитала на "Индустриална зона Загоре" на "Национална компания индустриални зони", собственост на Министерството на икономиката, като писмото до ведомството вече е изпратено и се чакат последващи действия оттам.

Към момента теренът, на който ще се изгражда зоната, е 115 декара, като по думите на Радослав Танев, изпълнителен директор на "Индустриална зона Загоре", има готовност да бъдат включени и още около 110 декара. Скоро трябва да стане ясно и как компаниите могат да кандидатстват за закупуването на терени. Ще има определени изисквания към кандидатите.

За да се постигне максимален ефект, в управлението и надзора на зоната е включен активно бизнесът, посочи кметът. Шоселов от своя страна призова за повече български инвеститори, които да напълнят "Загоре". Според него тя ще бъде една от най-привлекателните в България заради добрата си инфрастуктурна свързаност и обезпечението с всичко необходимо за един инвеститор.

"Няма да допуснем фирми, които замърсяват околната среда, да инвестират", каза Стефан Шоселов. Няма да може и терен да бъде закупен с цел препродажба или с цел печалба от отдаването му под наем. Чуждестранни фирми, които ще предлагат заплати от по 300 – 400 евро, също не са сред желаните, каза още той.

1500 - 2000 лв. заплата

Стара Загора не може и не бива да си позволява да търси инвеститори, които биха дошли заради евтината работна ръка, посочи и Живко Тодоров. Той припомни, че от големите градове Стара Загора е с най-ниските данъци за бизнеса като такса сгради и такса смет, но в града има много бизнес и той се радва на ниска безработица. Така ние трябва да привличаме работна ръка или отвън, или от местния пазар на труда, което ще доведе до повишаване на заплатите, казва кметът.

"Търсим производства с висока добавена стойност, търсещи специалисти и предлагащи висока заплата", заяви Живко Тодоров.

В залата дори се стигна до мнението, че заплатата в града трябва да бъде между 1500 и 2000 лв., за да успее да привлича обратно хора - най-липсващият ресурс. В момента по официални данни средната заплата в региона е малко над 1100 лв. Според Славин Янакиев, изпълнителен директор на "Прогрес", "ние останахме зона на заготовките" както в производството, така и в образованието - и двете изпращат произведеното навън, където то прави други по-богати.

Къде са старозагорци

Въпреки традициите на града в сектори като машиностроенето, електротехниката и електрониката, които са със силен експортен потенциал, основен проблем остава това, че голяма част от образованите млади хора остават в София или заминават в чужбина, като според кмета е необходима по-целенасочена регионална политика, която да спре изтичането на кадри.

"За квалифицирани кадри отдавна спряхме да говорим. Търсим просто хора. Физически са се изпарили. Няма ги", казва Евгени Станчев, прокурист на едно от големите предприятия "Енергоремонт – Гълъбово".

Петко Петков, основател на ZaraLab, смята, че проблемът е по-дълбок. "Хората са обезверени и не вярват, че в Стара Загора може да се създаде бизнес от ново поколение, който да генерира приход от глобалния пазар", казва Петков. Неправителствената организация се занимава с развитието на мрежа, позволяваща безплатното използване на датчици, които да предават информация. Това е основна стъпка в развитието на система за internet of things технология, която може да бъде използвана както от администрацията, така и от частни компании. Другата основна цел на организацията е провеждането на IT обучения.

Един от добрите примери за start-up в града е "Про Дрон Сис", занимаваща се с производство на дронове и наземна роботика за селското стопанство, като около 50% от иновациите, с които се занимава компанията, са насочени към агросектора. Това, което Жулиета Димитрова, изпълнителен директор на компанията, намира за трудно към момента, е бавният начин за въприемането на новите технологии от крайните потребители и достигането до убеждението, че дадени иновации са необходими за бизнеса.

Скоро ще има много повече средства за компании като тази и за желаещите да започнат нов бизнес или да разширят начинанието си, обещаха Мартин Дановски от Фонда на фондовете и Надя Данкинова от Фонд за устойчиви градове. ФнФ вече е обявила няколко стартъп фонда, а Фонд за устойчиви градове, който включва фонд ФЛАГ, ОББ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация, ще управлява фондовете за градско развитие за Южна България и София, като ще може да финансира публични и частни инициативи в градове като Стара Загора.

По темата работи и Сашка Панайотова

Мария Жекова, собственик на "Ате Пласт"

Новият индустриалният парк на Стара Загора ще стане много добър, не се съмнявам в това. Аз като управляващ фирма "Ате Пласт" имам интерес към закупуване на парцел в новата индустриална зона на Стара Загора.

Приветствам идеята на "Капитал" да проведе среща с бизнеса в отделните региони на страната. Дискутираха се важни въпроси, по които отдавна чакаме отговор. По време на срещата имах възможността да призова колегите от работодателските организации в нашия град да подкрепим регионалната политика, да настояваме за по-голяма самостоятелност на общините. Как да говорим за предприемачество, когато законът ни връзва ръцете?

Удовлетворена съм, че на срещата се роди идеята , ние работодателите да предложим промяна на законодателството по отношение на политика на регионите. Точно тези форуми допринасят за по-бързото решаване на проблемите.

Георги Симеонов, директор на дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция" в община Стара Загора

По отношение на възможностите, които предоставят Фонд а на фондовете и Фонд за устойчиви градове, аз като специалист виждам две възможности, които ние като община ще използваме.

Имаме два основни типа проекти, които биха могли да ползват тези финансови инструменти. Първият тип е самият проект да генерира приходи, които да позволят изплащане на заема с малък лихвен процент. Такъв е проекта за преустройство на така наречения в град Стара Загора руски пазар. Имаме вече успешно изпълнен такъв аналогичен проект по програма "Джесика" за централния пазар на Стара Загора. По този начин със средства от фонда бихме могли да ремонтираме и Зоолгическата градина в Стара Загора.

Вторият тип проекти са тези, които имат крехък капацитет за изплащане на заема. Така, например за ремонта на Летният театър в града бихме могли да използваме възможностите, които ни дава "Фонд за устойчиви градове". За ремонта на летния театър ще ни бъде необходима инвестиция в размер на около 2 млн.лева.
"Публично-частното партньорство е забранено, за да не се краде. Това е абсурдно. И в обществените поръчки въведоха критерия "най-ниска цена", за да не се краде и пак крадат. Решението е повече контрол, не забрани", Евгени Станчев, прокурист "Енергоремонт-Гълъбово"
"Над 30 общини вече мислят за инсталиране на пълно видео наблюдение, седем от тях са в област Стара Загора. В една от тях - Павел баня, то работи на 100%", Росен Христов - корпоративни продажби "Виваком"
""Очакванията ни за европейско финансиране като стартъп компания не бяха посрещнати", Жулиет Димитрова - изп. директор "Про Дрон Сис"
"Започваме да приемаме проекти за всичко - от възстановяване на културни ценности, през инвестиции в сгради и активи в одобрените зони, до саниране на малки сгради, до 6 апартамента", Надя Данкинова - изп. директор фонд ФЛАГ
"Доставката ни до Западна Европа е 5 цента на килограм. Отстъпката ни, за да ни изберат, е 10%. На месец, това са по 1000 лв. отгоре на работещ. Не знам дали се замисляте, но ние и в образованието правим "заготовки" - здрави, обучени млади хора, които изпращаме в чужбина, където се ползват от тях", Славин Янакиев - изп. директор "Прогрес"
Какво е "Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България извън София. Той включва както специални приложения, така и събития. Тази година издания има за Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, Плевен и Северозападна България. Среща с местния бизнес предстои още в Плевен. Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях, за да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Стара Загора иска да намери нови инвеститори. Градът никога не е страдал от липсата на бизнес, а средната работна заплата в града е номер две за страната след София. Основната причина за това обаче е енергийният сектор, който дава огромна част от заетостта и БВП на региона. А за тецовете настъпват тежки времена заради европейската декарбонизация на енергетиката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  adl26317382 avatar :-|
  adl26317382

  Местните милионери не позволяваха да има нова зона години наред. Понеже заплатите ще станат много високи и няма да има кой да работи за без пари. Ако не си в ТЕЦовете в Стара Загора няма работа(има за 400-500 лв.). Богаташите там притежават града и имат много хора в управата. От доста години няма Хепи в Стара Загора. Пак заради определени хора които се страхуват от конкуренцията. Там се наблюдава силна експлоатация на хората. Много жалки, зли, богати и нагли хора живеят там!
  Много от хората от западната част на областта отидоха в Пловдив. Там се направиха нови индустриални зони и градът живна много.

 • 2
  ttv55315860 avatar :-|
  ttv55315860

  “а средната работна заплата в града е номер две за страната след София” Това е една гнусна лъжа хвърляна наляво и надясно от кмета на града и цялата политическа класа зад тях. Фактите: За 2015 г. - Област Стара Загора е с втора работна заплата в страната с 890 лв., но като извадим статистика за община Стара Загора – 743 лв. (в Казанлък например 738 лв.). (ИзтоЕдин яде боб друг сланина и всички ядат боб със сланина. Изкривяването много ясно се получава от общините Раднево и Гълъбово с основна заетост в Мариците. Ако от тази статистка се извади и населението заето в град Стара Загора в енергетика, лъжата за високите възнаграждения и каква спирачка било пред инвеститорите е още по брутална. Тази лъжа се повтаря и повтаря….Явно Раднево и Гълъбово са квартали на Стара Загора.

 • 3
  ttv55315860 avatar :-|
  ttv55315860
 • 4
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Дано да се развие бизнес средата в града. Очевидно е, че има потенциал и хора, които вече работят в бъдещето.

 • 5
  boevbisser avatar :-|
  boevbisser

  Хубава новина е тази за индустриалната зона, а общината заплати не дава и не трябва да коментира инвеститорите какви заплати трябва да дават на заетите. Общината предоставя общински услуги и в голяма степен точно комбинацията между тях и заплатите в предприятията определят дали един човек ще остане да живее на дадено място.
  Иначе - успех на зоната, Пловдив наистина е чудесен пример.

 • 6
  cose avatar :-|
  cose

  До коментар [#3] от "ttv55315860":
  Тролче, виж от твоя източник какво изскочи, което потвърждава за пореден път второто място на Стара Загора след София в националната икономика:
  "От друга страна, в района около Стара Загора по методологията на ИПИ се обособяват четири икономически центъра – "Сопот", "Казанлък", "Стара Загора" и "Раднево". Към тях можем да прибавим и "Гълъбово", където данните от последните години сигнализират за появата на нов център, който обаче все още не е прехвърлил заложните прагове. На практика обаче тези пет центъра предвид тяхната териториална близост, инфраструктурна и икономическа свързаност са част от един по-широк икономически център с преобладаващо индустриален профил около Стара Загора."
  Никой друг град няма такова голямо влияние на такава голяма територия.
  Средната заплата в гр.Стара Загора е около 1200 лева бруто или 950 лева нето. Но поради по-ниските цени създава по-висок стандарт дори от София.
  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Bulgaria&;city1=Sofia&city2=Stara+Zagora&tracking=getDispatchComparison

 • 7
  cose avatar :-|
  cose

  До коментар [#1] от "adl26317382":
  Има невисоки заплати по 700-800 лева по разни ресторанти и хотели основно. В този сектор в Стара Загора положението не е особено по-добро отколкото е по морето. Но за специалисти 1000 лева си е по-скоро минимум.

 • 8
  edm1536914451578619 avatar :-|
  Gan40 Je4ef Ahmakov


  До коментар [#1] от "
  adl26317382
  ":

  Кой ти плаща да пишеш подобни простотии?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK