С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 12 сеп 2018, 9:59, 15475 прочитания

Новата индустриална зона на Стара Загора е почти готова

Проектът "Загоре" ще получи ПУП този месец и вече има интерес от пет компании, стана ясно на срещата "Капитал Градове"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Какво е "Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България извън София. Той включва както специални приложения, така и събития. Тази година издания има за Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, Плевен и Северозападна България. Среща с местния бизнес предстои още в Плевен. Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях, за да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Стара Загора иска да намери нови инвеститори. Градът никога не е страдал от липсата на бизнес, а средната работна заплата в града е номер две за страната след София. Основната причина за това обаче е енергийният сектор, който дава огромна част от заетостта и БВП на региона. А за тецовете настъпват тежки времена заради европейската декарбонизация на енергетиката.

Бизнесът и местната власт вече работят по въпроса, стана ясно на срещата на "Капитал Градове" в Стара Загора.


Едно от решенията, които са в по-напреднала фаза, е изграждането на новата индустриална зона "Загоре". Кметът Живко Тодоров посочи, че предстои гласуването на устройствения план на зоната, което трябва да стане този месец.
Стефан Шоселов, управител на "Новотехпром" и председател на борда на директорите на зона "Загоре", заяви пред "Капитал", че пет компании, една от които австрийска, са проявили серозен интерес да инвестират в нея. Той обаче отказа да съобщи конкретни имена, като предпочете да изчака одобрението на ПУП-а.

Новата зона

Индустриална зона "Загоре" ще се намира в кв. "Зора" в близост до магазин "Метро" и вече се водят преговори с пет компании в напреднала фаза. Проектът ще се реализира в партньорство с държавата, като собствеността в акционерното дружество ще бъде разпределена 50:50. Възмездно ще бъдат прехвърлени 2 429 148 акции от капитала на "Индустриална зона Загоре" на "Национална компания индустриални зони", собственост на Министерството на икономиката, като писмото до ведомството вече е изпратено и се чакат последващи действия оттам.Към момента теренът, на който ще се изгражда зоната, е 115 декара, като по думите на Радослав Танев, изпълнителен директор на "Индустриална зона Загоре", има готовност да бъдат включени и още около 110 декара. Скоро трябва да стане ясно и как компаниите могат да кандидатстват за закупуването на терени. Ще има определени изисквания към кандидатите.

За да се постигне максимален ефект, в управлението и надзора на зоната е включен активно бизнесът, посочи кметът. Шоселов от своя страна призова за повече български инвеститори, които да напълнят "Загоре". Според него тя ще бъде една от най-привлекателните в България заради добрата си инфрастуктурна свързаност и обезпечението с всичко необходимо за един инвеститор.

"Няма да допуснем фирми, които замърсяват околната среда, да инвестират", каза Стефан Шоселов. Няма да може и терен да бъде закупен с цел препродажба или с цел печалба от отдаването му под наем. Чуждестранни фирми, които ще предлагат заплати от по 300 – 400 евро, също не са сред желаните, каза още той.

1500 - 2000 лв. заплата

Стара Загора не може и не бива да си позволява да търси инвеститори, които биха дошли заради евтината работна ръка, посочи и Живко Тодоров. Той припомни, че от големите градове Стара Загора е с най-ниските данъци за бизнеса като такса сгради и такса смет, но в града има много бизнес и той се радва на ниска безработица. Така ние трябва да привличаме работна ръка или отвън, или от местния пазар на труда, което ще доведе до повишаване на заплатите, казва кметът.

"Търсим производства с висока добавена стойност, търсещи специалисти и предлагащи висока заплата", заяви Живко Тодоров.

В залата дори се стигна до мнението, че заплатата в града трябва да бъде между 1500 и 2000 лв., за да успее да привлича обратно хора - най-липсващият ресурс. В момента по официални данни средната заплата в региона е малко над 1100 лв. Според Славин Янакиев, изпълнителен директор на "Прогрес", "ние останахме зона на заготовките" както в производството, така и в образованието - и двете изпращат произведеното навън, където то прави други по-богати.

Къде са старозагорци

Въпреки традициите на града в сектори като машиностроенето, електротехниката и електрониката, които са със силен експортен потенциал, основен проблем остава това, че голяма част от образованите млади хора остават в София или заминават в чужбина, като според кмета е необходима по-целенасочена регионална политика, която да спре изтичането на кадри.

"За квалифицирани кадри отдавна спряхме да говорим. Търсим просто хора. Физически са се изпарили. Няма ги", казва Евгени Станчев, прокурист на едно от големите предприятия "Енергоремонт – Гълъбово".

Петко Петков, основател на ZaraLab, смята, че проблемът е по-дълбок. "Хората са обезверени и не вярват, че в Стара Загора може да се създаде бизнес от ново поколение, който да генерира приход от глобалния пазар", казва Петков. Неправителствената организация се занимава с развитието на мрежа, позволяваща безплатното използване на датчици, които да предават информация. Това е основна стъпка в развитието на система за internet of things технология, която може да бъде използвана както от администрацията, така и от частни компании. Другата основна цел на организацията е провеждането на IT обучения.

Един от добрите примери за start-up в града е "Про Дрон Сис", занимаваща се с производство на дронове и наземна роботика за селското стопанство, като около 50% от иновациите, с които се занимава компанията, са насочени към агросектора. Това, което Жулиета Димитрова, изпълнителен директор на компанията, намира за трудно към момента, е бавният начин за въприемането на новите технологии от крайните потребители и достигането до убеждението, че дадени иновации са необходими за бизнеса.


Скоро ще има много повече средства за компании като тази и за желаещите да започнат нов бизнес или да разширят начинанието си, обещаха Мартин Дановски от Фонда на фондовете и Надя Данкинова от Фонд за устойчиви градове. ФнФ вече е обявила няколко стартъп фонда, а Фонд за устойчиви градове, който включва фонд ФЛАГ, ОББ, Фонд за устойчиво градско развитие и Българска консултантска организация, ще управлява фондовете за градско развитие за Южна България и София, като ще може да финансира публични и частни инициативи в градове като Стара Загора.

По темата работи и Сашка Панайотова
Мария Жекова, собственик на "Ате Пласт"

Новият индустриалният парк на Стара Загора ще стане много добър, не се съмнявам в това. Аз като управляващ фирма "Ате Пласт" имам интерес към закупуване на парцел в новата индустриална зона на Стара Загора.

Приветствам идеята на "Капитал" да проведе среща с бизнеса в отделните региони на страната. Дискутираха се важни въпроси, по които отдавна чакаме отговор. По време на срещата имах възможността да призова колегите от работодателските организации в нашия град да подкрепим регионалната политика, да настояваме за по-голяма самостоятелност на общините. Как да говорим за предприемачество, когато законът ни връзва ръцете?

Удовлетворена съм, че на срещата се роди идеята , ние работодателите да предложим промяна на законодателството по отношение на политика на регионите. Точно тези форуми допринасят за по-бързото решаване на проблемите.

Георги Симеонов, директор на дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция" в община Стара Загора

По отношение на възможностите, които предоставят Фонд а на фондовете и Фонд за устойчиви градове, аз като специалист виждам две възможности, които ние като община ще използваме.

Имаме два основни типа проекти, които биха могли да ползват тези финансови инструменти. Първият тип е самият проект да генерира приходи, които да позволят изплащане на заема с малък лихвен процент. Такъв е проекта за преустройство на така наречения в град Стара Загора руски пазар. Имаме вече успешно изпълнен такъв аналогичен проект по програма "Джесика" за централния пазар на Стара Загора. По този начин със средства от фонда бихме могли да ремонтираме и Зоолгическата градина в Стара Загора.

Вторият тип проекти са тези, които имат крехък капацитет за изплащане на заема. Така, например за ремонта на Летният театър в града бихме могли да използваме възможностите, които ни дава "Фонд за устойчиви градове". За ремонта на летния театър ще ни бъде необходима инвестиция в размер на около 2 млн.лева.
"Публично-частното партньорство е забранено, за да не се краде. Това е абсурдно. И в обществените поръчки въведоха критерия "най-ниска цена", за да не се краде и пак крадат. Решението е повече контрол, не забрани", Евгени Станчев, прокурист "Енергоремонт-Гълъбово"
"Над 30 общини вече мислят за инсталиране на пълно видео наблюдение, седем от тях са в област Стара Загора. В една от тях - Павел баня, то работи на 100%", Росен Христов - корпоративни продажби "Виваком"
""Очакванията ни за европейско финансиране като стартъп компания не бяха посрещнати", Жулиет Димитрова - изп. директор "Про Дрон Сис"
"Започваме да приемаме проекти за всичко - от възстановяване на културни ценности, през инвестиции в сгради и активи в одобрените зони, до саниране на малки сгради, до 6 апартамента", Надя Данкинова - изп. директор фонд ФЛАГ
"Доставката ни до Западна Европа е 5 цента на килограм. Отстъпката ни, за да ни изберат, е 10%. На месец, това са по 1000 лв. отгоре на работещ. Не знам дали се замисляте, но ние и в образованието правим "заготовки" - здрави, обучени млади хора, които изпращаме в чужбина, където се ползват от тях", Славин Янакиев - изп. директор "Прогрес"

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Хотелите започват да се свързват онлайн с НАП, МВР и общините Хотелите започват да се свързват онлайн с НАП, МВР и общините

До 1 октомври бизнесът има гратисен период, в който няма да бъдат налагани глоби

19 фев 2019, 1188 прочитания

Вечерни новини: Горанов отлага най-проблемната част за касовите апарати, ГЕРБ ремонтира ремонта на Изборния кодекс Вечерни новини: Горанов отлага най-проблемната част за касовите апарати, ГЕРБ ремонтира ремонта на Изборния кодекс

И още: Тереза Мей отново отива в Брюксел в опит да предоговори Brexit; Почина легендарният Карл Лагерфелд

19 фев 2019, 1265 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Газовата поръчка на годината

"Джи Пи груп", "Трейс" и ГБС заедно с чужди компании се надпреварват за 145 млн. евро за газовата връзка с Гърция

Негарантиран ръст

Депозитите над 200 хил. лв., за които няма държавна гаранция, растат с двуцифрен темп през миналата година

Касов трилър. От НАП

Стотици хиляди фирми няма как да спазят новите правила навреме, а държавата мисли да даде само малка отсрочка

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

Дивото зове

Трима утвърдени български приключенски фотографи и техните "работни дни" на открито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Чуждите инвестиции скочиха временно заради банкова сделка, Карина Караиванова напуска КФН

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2019 Прочетете