Есента на Борисов

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Цветан Цветанов бяха основните действащи лица в разговорите за рокадите в кабинета

Есента на Борисов

Новият политически сезон започна с оставки на трима министри накуп, но това вече не носи желания ефект

Елена Старидолска, Румяна Червенкова
284803 прочитания

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Цветан Цветанов бяха основните действащи лица в разговорите за рокадите в кабинета

© Юлия Лазарова


Темата накратко

- На старта на новия политически сезон Бойко Борисов използва един от последните инструменти за потушаване на напрежение - смени трима министри накуп.

- Ходът му обаче не изглежда силен и според социологическите проучвания не носи желания ефект върху доверието в управлението

- В комфортните условия без силна и реална опозиция властта на ГЕРБ е застрашена от "вътрешно гниене".

"Изненади не очаквам. Изненади може да има само когато аз искам да има изненади." Прогнозата на премиера Бойко Борисов от вторник се отнасяше за поведението на депутатите от ГЕРБ в пленарната зала в четвъртък, когато трябваше да се гласуват оставките на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Ден по-рано той беше обявил и наследниците им, но фактът, че трябваше да отговаря на въпрос дали очаква изненади, засилва усещането, че контролът върху управлението не е само в неговите ръце. След като два пъти преди това беше поискал министри да си ходят, а после се отказа да ги уволнява, смяната сега на трима накуп вероятно трябва да пресече подозренията, че премиерът не държи здраво кормилото.

Изненада в четвъртък все пак имаше, но тя дойде от друга институция - президентът Румен Радев не подписа указа за освобождаването на номинирания за министър на вътрешните работи главен секретар на МВР Младен Маринов и така блокира гласуването в Народното събрание. Това беше поредното проявление на сложните отношения между премиер и президент, нещо, което Борисов очевидно изпуска от контрол. И докато управляващите могат да използват случая, за да обвинят Радев за това, че създава несигурност в обществото, трудно биха намерили оправдание за колебливото поведение на премиера по повод последните оставки на министри.

"Тази нерешителност и липса на ясна воля може да доведе до усещане за загуба на авторитет у Борисов и това да одързости още повече всевъзможни форми на протести", коментира пред "Капитал" политологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл".

Ако съдим по формалния мотив за оставките - катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души, това далеч не е първият трагичен инцидент през близо 10-годишното управление на ГЕРБ. И министри по такива поводи не са сменяни. Кое прави ситуацията днес да изглежда по-кризисна, отколкото досега?

Количествените натрупвания - в качествени изменения

Лятната пауза в политическия живот не донесе дори относително спокойствие за управляващите, напротив - показа нарастваща изнервеност и сред тях, и в обществото. Въздържането от спорни решения по време на председателството на Съвета на ЕС в първата половина на годината доведе до струпването им за около месец работно време на парламента, през юли. Оттогава скандалите буквално заваляха: лобисткият нов закон, свързан с горивата, в услуга на големите играчи на пазара начело с "Лукойл България"; несъстоялото се в крайна сметка опрощаване на десетки милиони неустойки, от което щяха да се възползват приватизатори като Кирил Домусчиев и Делян Пеевски; драстичният скок на съдебните такси за обжалване на решения на властта, сривът на Търговския регистър, "изгорелите" застрахователни полици от фалита на "Олимпик"... са само част от списъка. Протестите по различни поводи, доскоро изключения, дадоха заявка да станат траен фон на политическия живот. Някои от решенията срещнаха и вътрешна опозиция - от вицепремиера Валери Симеонов, съпредседател на "Обединените патриоти", коалиционния партньор на ГЕРБ.

За близо десетгодишния си престой във властта Борисов и ГЕРБ не прокараха нито една съществена реформа и не решиха нито един от все повече натежаващите структурни проблеми на управлението. Решенията се взимаха и отменяха в зависимост от съпротивата, която срещат, а всяко "по-опасно" недоволство се покриваше с отпускане на някакви пари от бюджета или смяна на министри и администратори по начина, по който се сменят бушони. Корупцията в обществените поръчки и големите проекти с държавно финансиране в съчетание с липсата на контрол, безхаберие и безнаказаност нямаше как да не доведат до видими проявления. И в крайна сметка до трагедията на пътя край Своге. Дебатът за качеството на пътищата, покрай който няколко близки до властта компании поглъщат огромен дял от данъците и еврофондовете, е удар в асфалтеното сърце и на трите мандата на Борисов.

Рокади на празни обороти

Първият по-забележим знак, че управляващите усещат натрупаното напрежение, беше безропотното им съгласие с предизвиканото от БСП извънредно заседание на парламента през август - заради Търговския регистър и фалита на "Олимпик". Катастрофата край Своге четири дни по-късно стана повод и за смяната на министри. Преди това имаше други, също немаловажни - на директора на Агенцията по вписванията и на председателя на Агенцията за пътна инфраструктура, от КФН си тръгна със скандал зам.-председател, Борисов уволни зам.-министър на земеделието и още двама чиновници от ведомството, както и един съветник от политическия кабинет на Румен Порожанов. От края на юли Националната здравноосигурителна каса има нов директор. Поредният зам.-министър - на образованието, си тръгна преди десет дни.

Тази кадрова въртележка може да има обяснение в нещо, което социолозите вече измерват - оставките сами по себе си не повишават доверието в управлението. Изглежда, че дори този краен инструмент за потушаване на напрежение се е изтъркал. Общественото внимание все повече се фокусира върху решаването на проблемите по същество, а не върху личностите във властта. Специално проучване на Алфа рисърч" показа, че над 61% от хората одобряват оставките на тримата министри, но едва 12 на сто смятат, че те са достатъчни. Според изследването на агенцията за БНТ тази седмица 63% от българите очакват нови смени в кабинета, а за над половината рокадите няма да променят нищо.

"ГЕРБ се превърна в една клиентелистка организация, която възпитава лоялност, но не създава капацитет, способен на стратегическа визия. Впечатлението от управлението е за инертност, носене по течението и отиграване на политически ситуации ден за ден. Затова по-важният въпрос е какво би се променило за качеството на управлението с тези нови лица и отговорът е - нищо съществено", коментира за "Капитал" докторът по политология от Софийския университет и секретар по вътрешната политика на президента Росен Плевнелиев Милен Любенов.

Според политолога Даниел Смилов "магията" на Борисов вече не работи. "Една успешна правителствена реформа би трябвало да сложи край на въпросите за смяна на други министри. Тройната жертва на Борисов прави обратното – тя отваря въпроса за други бъдещи промени. Борисов сякаш се подготвя да обсъжда, приема и отхвърля правителствени оставки до Нова година. А това е гаранция единствено за плаваща стабилност, което е политически коректният израз за нестабилност", казва той в анализ за "Дойче веле".

Първан Симеонов вижда зараждането на "някакъв процес на вътрешно гниене в управляващата формация". При факта, че ГЕРБ води с едва няколко пункта на БСП в проучванията, "ако утре те покажат изравняване, ние ще сме вече в нова политическа ситуация и това не е шега", смята той.

Допълнителен източник на напрежение в управлението са дрязгите в коалицията на "Обединените патриоти". Конфликтите там не изглежда да са потушени, а е по-вероятно да се задълбочават с наближаването на изборите догодина. Не е ясно дали при влошените си вътрешни отношения "Атака", НФСБ и ВМРО ще успеят лесно да подредят обща листа, а участието им във властта подрива рейтинга им. Не е изключено да се стигне и до прегрупиране на съюза, а оттам и на управляващата коалиция и парламентарното мнозинство.

Спасителните пояси, засега

Ако има нещо сигурно в ситуацията, то е, че предсрочни избори ще има само ако Борисов реши, че има интерес от тях. В изявлението си за началото на политическия сезон президентът Румен Радев заяви в прав текст, че в непосредствено бъдеще такъв вот няма да "отвори нова перспектива", и отне енергия от засилката към властта на излъчилата го БСП. Че предсрочните избори не решават нищо, казват и от ДПС. От силите в парламента само партията на Корнелия Нинова говори за прекратяване на мандата на ГЕРБ.

В същото време президентът потвърди личното си опониране на властта. "Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие", даде поредната заявка за участие в политиката Радев.

Според Първан Симеонов отношенията между президента и премиера могат да доведат до "наистина нетърпима ситуация". Доскоро прекият сблъсък с Радев беше отреден за втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, но няколко пъти Борисов "допуска грешка" да го предизвика, смята той. По думите му президентът може и да изгуби от това, но тъй като е с по-висок рейтинг, разполага и с по-висок резерв.

Бойко Борисов няма основания да се притеснява от силен външен натиск върху управлението си - БСП така и не успява да се позиционира като убедителна алтернатива, пази го и контролираната медийна среда - в предаването на обществената телевизия за новия политически сезон нямаше представители на извънпарламентарната опозиция. Това обаче не означава, че небето над премиера и лидер на ГЕРБ е безоблачно. Година и половина от началото на третия си мандат той видимо няма какво да предложи на обществото освен още от същото - още скандали (в близките дни - идеята за допълнително задължително застраховане за здраве освен осигурителната вноска) и задкулисни договорки.

Все по-трудно, досадно и уморително

Политическата интрига ще се завърти около предстоящата смяна на четирима конституционни съдии - по един от квотата на парламента и на президента и двама, избрани от ВКС и ВАС, както и подготвяната голяма група посланически назначения, за които трябва да се договори съгласието на Румен Радев. Много е вероятно от това да произтече ново разместване на фигури в правителството. Очакванията са правосъдният министър Цецка Цачева например или да отиде в КС, или да започне дипломатическа кариера. Възможно е мястото й да заеме министърът на външните работи Екатерина Захариева, а до края на годината трябва да се намери пост в правителството и на министъра на изтеклото председателство Лиляна Павлова.

Съдейки по предложените от премиера нови министри на регионалното развитие, МВР и транспорта, от дългата скамейка на ГЕРБ лъха униние и потвърждение на обществените очаквания за липса на реална промяна (повече за тях тук, тук и тук).

"Проблеми пред управлението могат да донесат и непублични фактори от политическото задкулисие. Много от процесите през последните години трудно могат да бъдат обяснени със средствата на политическия анализ. Събития, които изглеждаха нелогични на пръв поглед от политическа гледна точка, могат да бъдат обяснени единствено с процеси, които се случваха зад политическата сцена", коментира Милен Любенов.

"Борисов ще опитва всячески да измества предсрочните избори, но ще му става все по-трудно, все по-досадно и все по-уморително. Не виждам нещо много красиво да го чака на финала на цялото това усилие", прогнозира Първан Симеонов.

Има ли полезни ходове Бойко Борисов?

"Трябва му нова ярка линия на тема справедливост"

Първан Симеонов, политолог

Честно казано, на негово място бих се доверил на социологията, която показва, че обществото не е в чак такава степен развълнувано, както в предишни периоди, и има пълните предпоставки да завърши мандата. Защото преди имаше и икономически дразнител - пораснаха цени например, а това е нещо, което управляващите трябва да държат под око. Вероятно бих се опитал да довърша пълен мандат с някаква нова ярка линия на тема справедливост, борба с корупцията и т.н. В тази връзка това, което в момента прокуратурата прави - атаката срещу крупни бизнесмени, е добра основа. Ето това може да го отбранява в известна степен. Вярно, ще завърши мандата не в страшен блясък, както би искал, а като обикновен политик.

"Скептичен съм, че може да направи реформи"

Милен Любенов, политолог

Той най-добре познава политическата ситуация и проблемите пред управлението. За съжаление бяха пропилени години, в които можеха да бъдат направени истински реформи. Те обаче твърде често изискват политическа цена, която спира решителността на политиците, защото техният хоризонт са следващите избори. А реформа означава и системна промяна, която може да има разрушителна сила за всяко статукво. Затова и реформите не стигат докрай. Властта се превръща в самоцел - власт заради самата власт или власт, за да оцелее статуквото, към което принадлежиш. Тези проблеми винаги са стоели като дилема пред Борисов и могат да обяснят ситуацията, в която се намираме днес, те са и причина за несвършеното. Скептичен съм, че това мнозинство може да направи каквито и да е реформи.

Темата накратко

- На старта на новия политически сезон Бойко Борисов използва един от последните инструменти за потушаване на напрежение - смени трима министри накуп.

- Ходът му обаче не изглежда силен и според социологическите проучвания не носи желания ефект върху доверието в управлението

- В комфортните условия без силна и реална опозиция властта на ГЕРБ е застрашена от "вътрешно гниене".

"Изненади не очаквам. Изненади може да има само когато аз искам да има изненади." Прогнозата на премиера Бойко Борисов от вторник се отнасяше за поведението на депутатите от ГЕРБ в пленарната зала в четвъртък, когато трябваше да се гласуват оставките на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Ден по-рано той беше обявил и наследниците им, но фактът, че трябваше да отговаря на въпрос дали очаква изненади, засилва усещането, че контролът върху управлението не е само в неговите ръце. След като два пъти преди това беше поискал министри да си ходят, а после се отказа да ги уволнява, смяната сега на трима накуп вероятно трябва да пресече подозренията, че премиерът не държи здраво кормилото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  exd46576234 avatar :-|
  Tuta Nota

  ББ - символът на нищоправенето и тоталната корупция в управлението. А в огледалото е все "Кой".

 • 2
  spasovden avatar :-|
  spasovden

  Поредният недовършен мандат.
  Нова година - нов късмет

 • 3
  capf avatar :-|
  capf

  Лошата или повредена електрическа система все по-често и по повече унищожава бушони. Понякога дори пожар изгаря сградата. Случва се в Студ. град, случва се и в Министерския съвет.

  Само че никога не трябва да се подценяват българите и тяхната възможност да го набият все по-дълбоко на собствената си държава.

 • 4
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Катастрофара край Своге може да е катализатор за премахване на лоши практики в сектора на пътното строителство, но вместо това си отиде министърът, който не знам каква вина имаше. Можеше да му се даде шанс да направи нещо все пак. Сега всички забравиа за Трейс, за загиналите, смениха асфалта там и толкова. Имаше енергия за смислени действия. Сега просто лъсна късата скамейка. Слабо, но засега толкова.

  А статията може да се пуска всяка есен, някой ако я намери в предишна година да даде линк.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал