Сър Лапчев удържа победа над дъсчена тоалетна за туристи

След спешни мерки на кмета на Царево леката постройка в парцела на изявен опонент на застрояването на Корал ще бъде разрушена

Включената с договор в канализацията дъсчена баня и тоалетна за обществено ползване се оказа единствен прицел на загрижените за законността власти в Царево.
Включената с договор в канализацията дъсчена баня и тоалетна за обществено ползване се оказа единствен прицел на загрижените за законността власти в Царево.    ©  Капитал
Включената с договор в канализацията дъсчена баня и тоалетна за обществено ползване се оказа единствен прицел на загрижените за законността власти в Царево.
Включената с договор в канализацията дъсчена баня и тоалетна за обществено ползване се оказа единствен прицел на загрижените за законността власти в Царево.    ©  Капитал

През август в парцела на Петко Петков в местността "Диньов дол" между Арапя и Оазис на Южното Черноморие идва комисия от двама души по нареждане на кмета на Царево Георги Лапчев с резолюция "Спешно! Да се докладва на кмета!", за да установи дали преместваемата дървена постройка там не изпуска замърсени води в морето. Постройката, която няма монолитен фундамент, е предназначена за баня, тоалетна и съблекалня за обществени нужди и е включена в канализационната мрежа с договор. След като не установяват такова нарушение членовете на комисията замерват къде е поставен санитарният възел и установяват, че навлиза 1.40 м в планирана за изграждане задънена улица от 5 м., която да обслужва разделения на две части парцел на Петков.

Следва издаване на акт, който е пуснат в пощенската кутия в дома на Петко Петков в София на 24 август, а в същия ден "Монитор" публикува статия за него и сина му, изпълнена с твърдения като "заградиха си и плаж", "синът скача за "Корал", а бащата гази законите на съседната ивица"...

Това разказаха пред "Капитал" активисти от сдружението за защита на "Корал", като предоставиха и документи от решенията на общината.

Петков е еколог и биолог, работил в Института по зоология на БАН до 1990 г., когато се премества в Канада. Там работи в Националния парк на Банф, Алберта, и извършва екологично картографиране в Британска Колумбия по поръчка на "Робин Б. Кларк Инк.". Като специалист по биология е работил за редица американски компании и организации във Флорида, Орегон и щата Вашингтон. Участвал е в изследователски проекти в Марианските острови, Манаус, Бразилия и Папуа Нова Гвинея. Съвместно с голяма американска компания разработват и патентоват устройство за защита на летища от птици, а също и веган консерванта и хранителна добавка "Провиотик".

Но за кмета на Царево и подкрепящите го медии Петко Петков е важен единствено в качеството си на активен участник в протестите срещу незаконното строителство върху дюните и защитените територии на Природен парк "Странджа. В отговор на интервютата, в които Петков описва проблема с плажа "Корал" Георги Лапчев издава акт за разрушаване на дъсчената тоалетна в спешен порядък. За тази кауза е задействана държавната (МОСВ) и общинска власт (Царево), а също и пропагандираща интересите на нарушителите неправителствена организация. В писмо до лордеещия се царевски кмет Петков го уведомява, че сам ще бутне дъсчената тоалетна, ползвана и от къмпингуващите.

Георги Лапчев, който в адреса на профила му във фейсбук е записан като sirLapchev, е кмет на Царево от ГЕРБ от 2011 г. и продължи традицията на прочутия си предшественик Петко Арнаудов да влиза в полезрението на медиите със скандални казуси, свързани с незаконно строителство е в крайморската част на Странджа. През 2015 г. от сдружението "Да запазим Корал" съобщиха за ново строително начинание в забранена зона на Къмпинг "Юг", част от залива на плажа "Корал", като инвеститорът ИФ "Фаворит"е получил разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с обща площ над 1200 кв м. Вилите се строят върху дюни до самия плаж и това е нарушение както на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, така и на забраната за строеж върху дюни, която беше въведена след скандала "Дюнигейт", посочиха от сдружението.

Година по-рано, през 2014 г. Министерството на регионалното развитие установи, че само около "Корал" са издадени неправомерно над 30 строителни разрешения, които бяха дадени на прокурор. След обществената реакция ИФ "Фаворит" започна да премахва бетонните площадки за вилното селище, но остана масивният хотел "Морско конче" на къмпинг "Юг", който също е построен незаконно по думите на тогавашния министър Лиляна Павлова. "Отменихме всички разрешения за строеж на къмпинг "Юг", не само на къмпинга, но и на хотела, който е там, независимо че в момента в него има туристи, както и на ресторанта до него - те са незаконни, така че те ще трябва да бъдат премахнати. Трябва и на къмпинг "Юг", и на къмпинг "Корал" да се преустанови всяка възможност за строителство", заяви през 2015 г. Павлова пред Нова телевизия.

Три години по-късно, през август т.г. БНТ излъчва репортаж на зададена като въпрос тема "Възможно ли е в скоро време и в България за първи път да бъде разрушен работещ хотел на българското Черноморие заради незаконно разрешително за строеж". И отново става въпрос за хотел "Морско конче". Но отговор едва ли ще има, ако трябва да го даде кметът на Царево.

Пак през 2015 г. прокуратурата съобщи, че ще протестира 4 от общо 16-те разрешителни за строеж зад плажа "Корал", издадени от община Царево за мегакомплекса "Корал Бийч Елит" на испанската "Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънс". Самата продажба на 130-те декара от общината през 2002 г.се превърна в един от големите скандали на прехода, а казусът със замразения проект на инвеститорите продължава да не се решава.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Нечем ти фордо, узми си лордо!
  Все такива идиоти са в ГЕРБ.

 • 2
  draganovpp avatar :-|
  Petar Draganov

  Червения "десен" капитал отново е пуснал лъжлива статия.
  "Обществена" тоалетна няма. Обществените тоалетни не се строят и не могат да бъдат собственост на физически лица, не могат да се построят половината в частен имот, половината върху улица. Тези, които повтарят "по закон", "по закон", "по закон"... редовно не спазват закона. Колкото и велик учен да е г-н Петков не е оправдан да нарушава закона - дори и като активист на да(й) България, дори и че има син - Киро Харварда отявлен дивакуващ в чужди имоти. "Десен" вестник с отявлено крайно леви послания. Г-жа Корнелия Нинова няма смисъл да харчи пари за партийна преса, тя вече си я има в лицето на капитал.

 • 3
  malakai avatar :-|
  Malakai


  До коментар [#2] от "
  Petar Draganov
  ":

  Май не си си пил хапчетата скоро.

 • 4
  capf avatar :-|
  capf

  До коментар [#2] от "Petar Draganov":

  Такива същите секат Амазонка, за да правят ниви. После вгрупом ще измрем заради огромното ви желание да правите природата на икономика.

 • 5
  qiw1537000648578800 avatar :-|
  George Ganchev


  Ти да видиш :) Палячовците от "Да Лапнем от Корал" пак "жертви"се изкарват. До плажа, който са си заградили обикновен турист не може да стигне ... пък те и тоалетна им били построили ... Е не съвсем законно, но пък нали са еко, био, мио кой ще ги пипне ;) Като гледам снимката мнооого ВИП тоалетни ползват това еколозите :)

 • 6
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  До коментар [#5] от "George Ganchev":

  ти май не знаеш, че те не са го заградили... и се борят тия незаконни огради да се махнат, както иза много други неща.
  Но да. Насред десетки хотели, бунгала и сгради, незаконното е... тоалетната :)

  ей, няма такава държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход