Ветко, Миню и дълбоките кофи на прокуратурата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ветко, Миню и дълбоките кофи на прокуратурата

Вълчо Арабаджиев беше задържан в съдебната зала и е с постоянна мярка задържане под стража

Ветко, Миню и дълбоките кофи на прокуратурата

Какво стои зад разследванията срещу Ветко Арабаджиев и Миню Стайков

Йово Николов, Росен Босев, Николай Стоянов
31102 прочитания

Вълчо Арабаджиев беше задържан в съдебната зала и е с постоянна мярка задържане под стража

© Георги Кожухаров


В държава, в която върховенството на закона е дефицит, въпросът "Защо го удариха?" и производните "Кой го поръча?" и "Защо сега?" са съвсем закономерно последствие на всяка по-масирана акция на прокуратурата и службите за сигурност.

Операциите срещу семейството на пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви и алкохолния бос Миню Стайков не правят изключение. Повече от седмица след арестите тези въпроси си задават дори и самите обвиняеми и техните приближени, а предположенията се смесват с конспиративните теории.

Жегата около двете фамилии продължава. Първо Апелативният специализиран съд върна в ареста 22-годишния син на Ветко Арабаджиев - Вълчо, заради задържаните в негов сейф 2.5 млн евро в брой, като прие, че той не можел да не знае, че са с престъпен произход, и съответно е възможно да ги е изпрал. След това беше арестуван още един от обвинените за производство на контрабанди цигари в Карнобат от хората на Миню Стайков. Във вторник вечерта пък полицията арестува още трима души от хората на Ветко Арабаджиев с половин милион лева в брой в хартиени пликове.

Техниката на кофата и камерата

Встрани от връзката по сватовство и присъствието в светските хроники, между разследванията срещу Миню Стайков и семейство Арабаджиеви има и друго общо. Това е подходът на прокуратурата. И в двата случая става дума за т.нар. разследвания тип "кофа". Подходът при тях не е да се разследва конкретно престъпление, а на едно място ("кофа") да се слага всичко, което някога е събирано в службите и прокуратурата за някого. По този тип разследване могат да се приобщават нови сигнали и преписки, по които да се пускат СРС-та или да се пришиват дори съвсем странични сюжети. В подходящия момент кофата се излива.

Класически пример за токова разследване беше акцията "Октопод" срещу Алексей Петров, белязала първия мандат на Борисов. Мегадело, с много задържани, цяла палитра от обвинения (някои от които за деяния отпреди 15 години) и за което днес си спомнят малцина.

Другото общо между двете разследвания е целенасочено търсената показност. И след двете операции бяха пуснати видеоклипове, заснети от пресцентъра на МВР, които по стилистика напомняха на тези от времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър - акцент върху интериора и автопарка на разследваните и близки кадри на ръце, които броят пари, разпределени в десетки пачки.

Арабаджиеви: ДДС от имоти и стари проверки

Според достоверни източници досъдебното производство срещу Арабаджиеви започва след продажба на имот за 3.6 млн. лв. през пролетта, за която те не плащат ДДС.

В основата на разследването стои дружеството "Прайм - ДС", където компанията на хотелиерската фамилия "Красива Марица" има 33%, а партньори с 38% са им "Галакси пропърти груп" на основателите на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Останалите 28% са на "АВЦ консулт" на оръжейния търговец Генчо Христов и съпругата му Дора Праматарова.

През 2007 г. "Прайм - ДС" придобива някогашната Сточна гара от държавата след търг с тайно наддаване - близо 59 дка за 14 млн. лв. Впоследствие купувачът добавя към имота още няколко по-малки съседни парцела, включително и два купени от общината на сходна цена, с което общата площ набъбва до около 65 дка.

Десет години по-късно - през 2017 г., компанията продава за над 17 млн. лв. 36 дка на юарския фонд Rockcastle (придобил софийските моллове Paradise и Serdika), а в началото на тази година останалите 29 дка са апортирани в новосъздадено дружество "Пловдив проджект 1", като са оценени на 9.3 млн. лв. В началото на април 100% от тази компания са продадени отново на NEPI, като цента не е обявена в Търговския регистър, като според разпределението на дяловете в "Прайм - ДС" на Арабаджиеви се пада ⅓ от сумата. Източниците твърдят, че по тази сделка Ветко Арабаджиев е спестил около 660 000 лева ДДС, като е проявил претенция, че са извършвани строително-монтажни дейности по парцела и ДДС не се дължи. След започването на проверката са "закачени" счетоводителките Елена Караянева и Ромелия Кирилова, както и членове на фамилията Арабаджиеви. Така се достига до разследването за "Захарни заводи", за които има стари преписки, които са поне на четири години.

По разследването са привлечени като обвиняеми малкият Арабаджиев и двете счетоводителки. Те бяха пуснати под гаранция от Специализирания съд, но в сряда апелативните спецсъдии ги задържаха под стража, като приеха, че има достатъчно данни, че са извършили престъпленията, в които са обвинени. Ветко и Маринела Арабаджиеви са задочно обвинени и обявени за международно издирване.

В сряда по Черноморието са арестувани още трима служители на фирмите на пловдивската фамилия, като в джипа им са открити близо 500 хил. лв. Според прокуратурата това са пари, придобити по престъпен начин. По информация на "Капитал" парите са били изтеглени напълно легално от банка, за да бъде платено на сезонни работници в Слънчев бряг и "Елените".

Най-интересният момент в разследването са иззетите от прокуратурата близо 10 млн. лв. - сума, която е без прецедент. (Според други източници става въпрос за 2.5 млн. евро, за които фамилията има документи.) "На семейство Арабаджиеви са правени проверки и е установен законен произход за около 25 млн. лева. Личните им пари са повече от 20 млн. лева. Част от тях в един момент са решили да внесат в банкова касета", коментира в началото на седмицата адвокатът на семейството Илиян Василев.

Друг конфликт се търси около концесията за Северния плаж на Слънчев бряг. Тя беше отнета от "Сънинвест", свързана с Ветко Арабаджиев, и дадена на "Голден сендс бийч", за която се предполага, че е близка до Младен Михалев-Маджо. "Сънинвест" обжалва решението на министерството на туризма, а делото е във Върховния административен съд. В същото време "Голден сендс бийч" са влезли във владение на плажа. Но доколкото това е чисто юридически казус, при това почти вече решен, е малко вероятно жегата за Арабаджиеви да е дошла оттам.

Миню: Когато бутилките станат цигари

Обвиненията срещу алкохолния бос Миню Стайков също по същество са съшиване на нов и стар сюжет. Стайков е обвинен по старо разследване за източване на ДДС с фиктивен износ на зърно за Румъния. По този случай е имало преписка в Софийската градска прокуратура, която е била прекратена преди повече от пет години. Съставените във връзка с доставките данъчно-ревизионни актове, които констатират данъчни нарушения, са отменени на две инстанции от съда.

По-големият проблем за Стайков обаче е другото обвинение - за нелегалната фабрика за цигари, която беше разбита в Карнобат преди месец и половина. Според разследващите именно той стои зад нея. По това дело обвиняеми са синът на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван, който е собственик на мандрата, в която са били машините, и шуреят на Стайков Белун Хазърбасанов. В сряда беше задържан още един човек, който е пряко свързан с производството.

Според добре осведомени източници сигналите срещу Миню Стайков са дошли от холандските служби, които многократно са пращали на българските си колеги информация за контрабандни цигари, произведени в Карнобат, достигнали до холандския пазар. Акцията срещу Стайков дошла след изключително настояване на холандците. Цигарите, които са произвеждани във фабриката, са т.нар. illicit whites - марки, които са предназначени основно за сивия пазар.

Според прокуратурата арестите са станали месец и половина след като фабриката беше разкрита, защото са били събирани доказателства за "главата" на нелегалната операция. Тази версия беше определена от източник на "Капитал" в правоохранителните институции като смехотворна: "Дали това е така лесно ще се види от материалите по делото, но по принцип не удряш нелегално производство, за да събираш впоследствие доказателства." Източник от бранша определи момента на арестите като подходящо избран - началото на гроздобера и близост до 14-о число, когато се подават справките-декларации по ДДС. Разбира се, чисто политически таймингът на удара "случайно" съвпада с оставката на тримата министри заради катастрофата на автобуса край Своге със 17 загинали и измести обществения фокус от политическите трусове.

За разлика от бизнеса на Арабаджиеви, който може да продължи да функционира и след акцията (встрани от факта, че са иззети всички сървъри в хотел "Маринела" и целият документооборот на хартия), този на СИС може да бъде силно затруднен, защото е зависим от банкови институции. Ако това се случи, компанията лесно може да бъде изместена на пазара от своите конкуренти - основният от които е групата около "Винпром Пещера".

Всъщност обвинения срещу "СИС индъстрийз" съществуват още от времето на правителството на Иван Костов. В края на 1998 г. по негово настояване НСБОП провежда операция с кодовото име "Градуси". В нея са събрани всички видове нарушения, които извършват фирмите за внос и производство на алкохол от разтоварването на алкохола на пристанище Бургас до реализирането на готовите продукти в търговската мрежа. В доклада на НСБОП, който е над 50 страници, името на "СИС индъстрийз" и свързани с нея фирми е многократно цитирано. В документа е отбелязано, че е било правено предложение до министерството на икономиката да се отнеме лицензът на фирмата, но това така и не е направено. От този доклад всъщност нищо не е произлязло за нито една от фирмите - нарушители на вносния режим на алкохол.

Ехото в прокуратурата

Двете разследвания, които са най-шумното нещо, което прокуратурата е произвела от пролетта (когато беше показният арест на Десислава Иванчева), са станали причина за обостряне на съществуващи напрежения по върховете в държавното обвинение, научи "Капитал". В двата враждуващи лагера са двама от заместниците на главния прокурор Сотир Цацаров - шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Иван Гешев, под чиято шапка е работата на специализираната прокуратура. Появата на Сарафов по разследването срещу Миню Стайков (именно той правеше коментарите пред медиите) е станала причина за напрежение между него и Гешев.

В държава, в която върховенството на закона е дефицит, въпросът "Защо го удариха?" и производните "Кой го поръча?" и "Защо сега?" са съвсем закономерно последствие на всяка по-масирана акция на прокуратурата и службите за сигурност.

Операциите срещу семейството на пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви и алкохолния бос Миню Стайков не правят изключение. Повече от седмица след арестите тези въпроси си задават дори и самите обвиняеми и техните приближени, а предположенията се смесват с конспиративните теории.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Не разбрах от дългия материал Ветко и Миню невиин жертви ли са или изпечени бандити.

 • 2
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Оня ден един приятел разказа накратко историята на папа Силвестър (гласен за пост в България по времето на княз Борис). като починал наследникът му изровил трупа и го "изправил на съд." При следващ папа пак го оправдали и погребали благочестивто. "Ето такива хорър истории са в основата на потребността от върховенство на закона."
  Едни менски социолози през 50-те години установяват рязка смяна на мотивацията в поведението на хората. Дотогава основният мотив е бил "натрупване на блага." По онова време (западно-)грманското общество става толкова заможно, че основният мотив е "запазване на благата."
  "Началното натрупване на капитала" в България се случи на 2-3 вълни. Сега в България има 50-200 семейства, които имат активи за по няколкостотин милиона лева. Има и едни други 2-3000, които имат за по десетки до сто милиона лева.
  Чакам да се "сетят," че те най-много са заинтересовани от "върховенство на закона."
  Една от големите реформи на Елизабет е да направи по-справедливо разпределението на държавни поръчки, събиране на мита и т.н. Дотогава краля (пред нея и тя лично) са назначавали доверени хора (при нея и любовник), които са "разказвали игрите" на "нелюбимите."
  В България от 1998 насам смяната на всяко правителство е последвана от "душене" на бизнесите на "предишните." Има една фирма, която от 1998 печели големи обществени поръчки (не само за водни строежи) и която поне 3 пъти си е сменяла реалните собственици, макар номинално лицето да е едно и също.
  В момента повечето бизнесмени над определено ниво са уплашени от поведението на ББ3 (и ДП), но не правят нищо, за да подкрепя правовия ред в държавата. Откупват се един по един.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.