Ивайло Московски отива в Черноморската банка за търговия и развитие

Министърът на транспорта в оставка ще замени Нина Ставрева - бивш шеф на кабинета на Орешарски, чийто мандат изтича в края на годината

Московски подаде оставка след трагедията в Своге
Московски подаде оставка след трагедията в Своге    ©  Георги Кожухаров
Московски подаде оставка след трагедията в Своге
Московски подаде оставка след трагедията в Своге    ©  Георги Кожухаров

Министърът на транспорта в оставка няма да остане без работа, твърдят източници на OFFnews, според които в следващите дни той ще бъде назначен като вицепрезидент на международната банка. "Капитал" потвърди новината през свои източници.

Черноморската банка е основана от държавите около морския басейн, както и от Албания, Армения, Молдова и Азербайджан и България може с правителствено решение да назначи свой кадър там. Преди време за този пост беше спряган бившият гуверньор на БНБ Иван Искров, но тогава Борисов обяви, че не може да "му се търси спокоен пристан".

Понастоящем позицията се заема от Нина Ставрева - бивш шеф на кабинета на Пламен Орешарски като финансов министър. Тя беше посочена за поста от Орешарски като премиер, а после одобрена от втория кабинет "Борисов" през 2014 г. Мандатът й изтича в края на тази година.

До оставката на Московки се стигна, след като премиерът Борисов поиска той и още двама министри - на регионалното развитие Нанков и на вътрешните работи Радев, да поемат политическата отговорност за катастрофата с автобус до Своге, при която загинаха 17 души. След като първият номиниран за нов транспортен министър - Аленсандър Манолев (сега зам-министър на икономиката), се отказа заради публикация в "Капитал", разкриваща спорни моменти в миналото му, днес стана ясно, че новото предложение за поста е сегашния председател на Комисията за регулация на съобщенията Росен Желязков,

Редом с това начело на регионалното министерство управляващите предложиха да застане депутата и бивш зам.-кмет на Враца Петя Аврамова, а сегашният главен секретар на МВР Младен Маринов да замени Валентин Радев в МВР. Проблем има засега обаче с кандидатурата на Маринов, тъй като президентът трябва да подпише указ за освобождаването му като главен секретар, което той вече пет дни не прави, нагнетявайки напрежението между него и правителството.

Макар конкретният повод за оставката на Ивайло Московки да е катастрофата до Своге, тя до голяма степен беше предизвестена и очаквана след трагичния инцидент със сина му с управляваната от него моторна шейна в началото на февруари. Оттогава Московски рядко се появява публично. След инцидента имаше различни слухове в ГЕРБ за политическото му бъдеще като едно от тях беше свързано с посланическо назначение. Ивайло Московски беше министър на транспорта в трите правителства на Бойко Борисов.