С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
11 19 сеп 2018, 16:14, 8646 прочитания

България застава зад Унгария срещу Брюксел

Наказателната процедура срещу Будапеща може да съдаде опасен прецедент за намеса във вътрешните работи, смята Каракачанов

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Как работи "мекият фашизъм" на Орбан

Унгария е предупреждение за това какво може да се случи, когато безскрупулен популист е оставен да управлява безконтролно

21 сеп 2018

Сменен е собственикът на най-голямата разследваща медия в Унгария

Това най-вероятно ще повлияе на редакционната политика на известния сайт Index.hu

18 сеп 2018

Мнения Daily - Време е да говорим за политики, не за революция

И още: Да не останем пето колело на евросъюза; ГЕРБ брани Орбан, защото иска свободно да корумпира

17 сеп 2018

Думам ти, Унгария, сещай се, България

Техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов

15 сеп 2018

ГЕРБ гласуваха срещу санкции за Орбан

Европейският парламент подкрепи наказателна процедура срещу Унгария

12 сеп 2018

Европарламентът задейства процедура, която може да лиши Унгария от глас в ЕС

След доклад, който обяви Унгария за "постоянна заплаха" срещу основните принципи на ЕС, депутатите гласуваха за активирането на чл. 7 от ДЕС

12 сеп 2018
На оперативно заседание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов, българското правителство е взело решение да изготви позиция в защита на Унгария и срещу предложението за започване на наказателна процедура срещу нея по член 7 от договора за Европейския съюз. Решението е взето единодушно от членовете на кабинета, съобщи вицепремиерът Каракачанов след заседанието на пресконференция, в която участваха още Симеонов и Нено Димов.

Официално съобщение за това решение от МС няма, като обяснението е, че то не е взето на редовно, а на оперативно заседание и към момента представлява единодушно становище на членовете на кабинета да се работи в посока за изготвяне на позиция. Все още обаче няма внесен проект на такава позиция, която да бъде оформена като решение, казаха от МС. По същество днешното решение било, че Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, където да се отрази, че България не подкрепя предложението наказателна процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази наказателна процедура се започва, когато се установи, че в дадена държава членка съществува реален риск от тежко нарушение на базисните принципи, върху които е изграден ЕС.


Вместо информация от МС, до медиите пристигна съобщение от ВМРО, към което е приложен докладът на Каракачанов до Министерския съвет, въз основа на който е взето решението. Докладът съдържа малко повече от страница и половина съображения, в които се казва, че е в интерес на България да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7 от ДЕС, защото така "ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария".

Мотивите на Каракачанов

Според Каракачанов, докладът за положението в Унгария, изготвен от холандската евродепутатка Юдит Саргентини, "съдържа редица политически квалификации и недоказуеми твърдения", но пък в същото време не се отчитало в достатъчна степен, че Унгария вече е предприела мерки за отстраняване на някои от констатациите (явно тези, които не са недоказуеми), нито декларираната готовност на унгарското правителство за сътрудничество. Затова Каракачанов изразява съмнение, че "целта на решението срещу Унгария е извличане на политически дивиденти преди предстоящите през 2019 г. избори за Европейски парламент".На второ място, засягат се проблеми на националното законодателство и "приемането на подобно решение от Съвета може да създаде прецедент на размиване на границата между европейската правна рамка и сферите на държавен суверенитет и намеса във вътрешните работи на държава членка", пише в становището на вицепремиера.

На следващо място, според Каракачанов, България поддържа много добри отношения с Унгария, двете страни имат общи позиции по редица теми от взаимен интерес. "България и Унгария дори приеха официален ден на приятелството между двата народа (19 октомври). В Унгария живее значително българско национално малцинство, което се радва на пълно зачитане и подкрепа от страна на унгарската държава, вкл. на представителство в Националното събрание на Унгария", се казва още в доклада на Каракачанов, без да се пояснява какво отношение имат тези факти към въпроса дали дали са основателни опасенията на ЕС за тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС. Никъде в доклада на Каракачанов не се коментират конкретните проблеми с демокрацията в Унгария в различните им проявления.

Евродепутатите от ГЕРБ и ВМРО подкрепиха Орбан и гласуваха против санкции за Унгария

На 12 септември европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство да се задейства наказателната процедура по чл. 7 от Договора за ЕС (ДЕС) срещу Унгария - с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се". Евродепутатите от ГЕРБ отказаха да подкрепят решението, против него гласуваха и Ангел Джамбазки от ВМРО и социалистът Момчил Неков. Реално, от българските евродепутати, само бившият премиер Сергей Станишев (БСП), бившият регионален министър Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук (и тримата от ДПС), както и Светослав Малинов (ДСБ), единственият български евродепутат от групата на Европейската народна партия, който не е от ГЕРБ, са гласували за решението, написа тогава "Капитал". Част от българските депутати просто не са влезли в залата, за да гласуват. Междувременно наблюдатели посочиха налагащия се паралел между ситуацията в Унгария и България, както и между методите на Виктор Орбан и Бойко Борисов.

Решението е взето въз основа на доклада на Сардгентини, която определя атаките на унгарския премиер Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите като абсолютно несъвместими с основните принципи на ЕС. Така Унгария стана втората страна след Полша в историята на ЕС до момента, за която се поставя въпросът за задействане на такава процедура. Обсъждането на мерките срещу Полша бе през декември м. г.

Процедурата по чл. 7 от ДЕС

Член 7 от Договора за ЕС гласи, че по мотивирано предложение (било на една трета от държавите-членки, на Европейския парламент или на Европейската комисия), Съветът, с мнозинство от четири пети от своите членове, след одобрение от европарламента, може да констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от държава-членка на ценностите на ЕС като зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително и правата на лицата от малцинствата. Именно това одобрение на европарламента бе гласувано на 12 септември, което обаче е само началото на процедурата. Предстои гласуване в Съвета, като преди да направи констатации за наличието на очевиден риск, Съветът трябва да изслуша държавата и да отправи препоръки към нея.

В резултат на тази процедура, когато Европейският съвет установи такова тежко и продължаващо нарушение на ценностите, посочени в член 2, което трябва да стане с единодушие, то едва след това Съветът на ЕС "може с квалифицирано мнозинство да вземе решение за спирането на някои права, произтичащи от прилагането на Договорите по отношение на въпросната държава-членка, включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава-членка в Съвета". Съветът на ЕС и Европейският съвет са различни органи, Съветът се състои от министрите на различните държави в определената политика, а Европейският съвет е съставен от държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС, председателят на Европейската комисия, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Шансът в Европейският съвет да се вземе решение за Унгария с единодушие е почти нулев, което означава, че също такава е възможността да се задейства процедурата срещу нея.

В ранния следобед "Капитал" изпрати запитване до външния министър Екатерина Захариева за нейната позиция по темата- какви са мотивите за тази позиция, как тя задължава България, включително и какъв ще е ефектът за имиджа на България и др. Все още отговор няма.
Нено Димов: Християнските ценности са в основата на европейските

Екоминистърът Нено Димов също даде да се разбере, че българските управляващи се виждат като потенциални обекти на този механизъм: "Страните от Централна и Източна Европа имаме сходни проблеми и всеки от нас поотделно е сходна мишена, но заедно бихме могли да отстояваме тези проблеми", каза той.

Той вижда разделение на Европа на ценностен признак и препоръча придължането към християнските ценности, които са в основата на всичко."В Европа вече има съвсем ясно видим консервативно-либерален разлом и това вероятно е стартът на кампанията в новата координатна система, която се задава. Това е много ясно изразено ценностно ниво, което малко има общо с дълбоките базови ценности на Европа, която не трябва да забравяме, че вече 2000 години е християнска и основните ценности на ЕС се надграждат над християнските", допълни екоминистърът, цитиран от "Фокус.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Каракачанов засега спаси Валери Симеонов 1 Каракачанов засега спаси Валери Симеонов

Волен Сидеров бойкотира коалиционния съвет на "патриотите", но лидерът на ВМРО подкрепи вицепремиера. Напрежението остава

23 окт 2018, 1179 прочитания

Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано 1 Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

И още: Вотът на недоверие и ветото на президента влизат в парламента утре, взривно устройство бе открито до дома на Джордж Сорос в САЩ, Китай откри най-дългия морски мост в света

23 окт 2018, 1214 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Делът на незаконните цигари падна до 4.7%

Градовете с най-голям дял продукти без бандерол са Хасково, Велико Търново и Плевен

Бризът на промяната в БСП

Критиките в партията срещу Корнелия Нинова стават по-шумни, но засега не заплашват поста на лидерката

Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила обществени поръчки за близо 800 млн. лв.

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Албания - балканска приказка

Красота и изненада отвъд клишетата на 600 км от София

Ново място: Simple

Менюто съдържа вече отдавна превърналите се в световна класика италиански специалитети

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

Емисия

DAILY @7PM // 23.10.2018 Прочетете