България застава зад Унгария срещу Брюксел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България застава зад Унгария срещу Брюксел

Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната сесия на парламента в Будапеща в понеделник, 17 септември

България застава зад Унгария срещу Брюксел

Наказателната процедура срещу Будапеща може да съдаде опасен прецедент за намеса във вътрешните работи, смята Каракачанов

11148 прочитания

Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната сесия на парламента в Будапеща в понеделник, 17 септември

© Reuters


На оперативно заседание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов, българското правителство е взело решение да изготви позиция в защита на Унгария и срещу предложението за започване на наказателна процедура срещу нея по член 7 от договора за Европейския съюз. Решението е взето единодушно от членовете на кабинета, съобщи вицепремиерът Каракачанов след заседанието на пресконференция, в която участваха още Симеонов и Нено Димов.

Официално съобщение за това решение от МС няма, като обяснението е, че то не е взето на редовно, а на оперативно заседание и към момента представлява единодушно становище на членовете на кабинета да се работи в посока за изготвяне на позиция. Все още обаче няма внесен проект на такава позиция, която да бъде оформена като решение, казаха от МС. По същество днешното решение било, че Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, където да се отрази, че България не подкрепя предложението наказателна процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази наказателна процедура се започва, когато се установи, че в дадена държава членка съществува реален риск от тежко нарушение на базисните принципи, върху които е изграден ЕС.

Вместо информация от МС, до медиите пристигна съобщение от ВМРО, към което е приложен докладът на Каракачанов до Министерския съвет, въз основа на който е взето решението. Докладът съдържа малко повече от страница и половина съображения, в които се казва, че е в интерес на България да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7 от ДЕС, защото така "ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария".

Мотивите на Каракачанов

Според Каракачанов, докладът за положението в Унгария, изготвен от холандската евродепутатка Юдит Саргентини, "съдържа редица политически квалификации и недоказуеми твърдения", но пък в същото време не се отчитало в достатъчна степен, че Унгария вече е предприела мерки за отстраняване на някои от констатациите (явно тези, които не са недоказуеми), нито декларираната готовност на унгарското правителство за сътрудничество. Затова Каракачанов изразява съмнение, че "целта на решението срещу Унгария е извличане на политически дивиденти преди предстоящите през 2019 г. избори за Европейски парламент".

На второ място, засягат се проблеми на националното законодателство и "приемането на подобно решение от Съвета може да създаде прецедент на размиване на границата между европейската правна рамка и сферите на държавен суверенитет и намеса във вътрешните работи на държава членка", пише в становището на вицепремиера.

На следващо място, според Каракачанов, България поддържа много добри отношения с Унгария, двете страни имат общи позиции по редица теми от взаимен интерес. "България и Унгария дори приеха официален ден на приятелството между двата народа (19 октомври). В Унгария живее значително българско национално малцинство, което се радва на пълно зачитане и подкрепа от страна на унгарската държава, вкл. на представителство в Националното събрание на Унгария", се казва още в доклада на Каракачанов, без да се пояснява какво отношение имат тези факти към въпроса дали дали са основателни опасенията на ЕС за тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС. Никъде в доклада на Каракачанов не се коментират конкретните проблеми с демокрацията в Унгария в различните им проявления.

Евродепутатите от ГЕРБ и ВМРО подкрепиха Орбан и гласуваха против санкции за Унгария

На 12 септември европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство да се задейства наказателната процедура по чл. 7 от Договора за ЕС (ДЕС) срещу Унгария - с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се". Евродепутатите от ГЕРБ отказаха да подкрепят решението, против него гласуваха и Ангел Джамбазки от ВМРО и социалистът Момчил Неков. Реално, от българските евродепутати, само бившият премиер Сергей Станишев (БСП), бившият регионален министър Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук (и тримата от ДПС), както и Светослав Малинов (ДСБ), единственият български евродепутат от групата на Европейската народна партия, който не е от ГЕРБ, са гласували за решението, написа тогава "Капитал". Част от българските депутати просто не са влезли в залата, за да гласуват. Междувременно наблюдатели посочиха налагащия се паралел между ситуацията в Унгария и България, както и между методите на Виктор Орбан и Бойко Борисов.

Решението е взето въз основа на доклада на Сардгентини, която определя атаките на унгарския премиер Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите като абсолютно несъвместими с основните принципи на ЕС. Така Унгария стана втората страна след Полша в историята на ЕС до момента, за която се поставя въпросът за задействане на такава процедура. Обсъждането на мерките срещу Полша бе през декември м. г.

Процедурата по чл. 7 от ДЕС

Член 7 от Договора за ЕС гласи, че по мотивирано предложение (било на една трета от държавите-членки, на Европейския парламент или на Европейската комисия), Съветът, с мнозинство от четири пети от своите членове, след одобрение от европарламента, може да констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от държава-членка на ценностите на ЕС като зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително и правата на лицата от малцинствата. Именно това одобрение на европарламента бе гласувано на 12 септември, което обаче е само началото на процедурата. Предстои гласуване в Съвета, като преди да направи констатации за наличието на очевиден риск, Съветът трябва да изслуша държавата и да отправи препоръки към нея.

В резултат на тази процедура, когато Европейският съвет установи такова тежко и продължаващо нарушение на ценностите, посочени в член 2, което трябва да стане с единодушие, то едва след това Съветът на ЕС "може с квалифицирано мнозинство да вземе решение за спирането на някои права, произтичащи от прилагането на Договорите по отношение на въпросната държава-членка, включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава-членка в Съвета". Съветът на ЕС и Европейският съвет са различни органи, Съветът се състои от министрите на различните държави в определената политика, а Европейският съвет е съставен от държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС, председателят на Европейската комисия, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Шансът в Европейският съвет да се вземе решение за Унгария с единодушие е почти нулев, което означава, че също такава е възможността да се задейства процедурата срещу нея.

В ранния следобед "Капитал" изпрати запитване до външния министър Екатерина Захариева за нейната позиция по темата- какви са мотивите за тази позиция, как тя задължава България, включително и какъв ще е ефектът за имиджа на България и др. Все още отговор няма.

Нено Димов: Християнските ценности са в основата на европейските

Екоминистърът Нено Димов също даде да се разбере, че българските управляващи се виждат като потенциални обекти на този механизъм: "Страните от Централна и Източна Европа имаме сходни проблеми и всеки от нас поотделно е сходна мишена, но заедно бихме могли да отстояваме тези проблеми", каза той.

Той вижда разделение на Европа на ценностен признак и препоръча придължането към християнските ценности, които са в основата на всичко."В Европа вече има съвсем ясно видим консервативно-либерален разлом и това вероятно е стартът на кампанията в новата координатна система, която се задава. Това е много ясно изразено ценностно ниво, което малко има общо с дълбоките базови ценности на Европа, която не трябва да забравяме, че вече 2000 години е християнска и основните ценности на ЕС се надграждат над християнските", допълни екоминистърът, цитиран от "Фокус.

На оперативно заседание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов, българското правителство е взело решение да изготви позиция в защита на Унгария и срещу предложението за започване на наказателна процедура срещу нея по член 7 от договора за Европейския съюз. Решението е взето единодушно от членовете на кабинета, съобщи вицепремиерът Каракачанов след заседанието на пресконференция, в която участваха още Симеонов и Нено Димов.

Официално съобщение за това решение от МС няма, като обяснението е, че то не е взето на редовно, а на оперативно заседание и към момента представлява единодушно становище на членовете на кабинета да се работи в посока за изготвяне на позиция. Все още обаче няма внесен проект на такава позиция, която да бъде оформена като решение, казаха от МС. По същество днешното решение било, че Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, където да се отрази, че България не подкрепя предложението наказателна процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази наказателна процедура се започва, когато се установи, че в дадена държава членка съществува реален риск от тежко нарушение на базисните принципи, върху които е изграден ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • kdo52372883

  Мда. Добре дошли в национал-социализма! След няколко години като ни подкарат към лагерите, спомнете си за този "държавен суверенитет" и прочее глупости-на-търкалета. Единственото ни успокоение може да е, че унгарците ще ги подкарат първи.

  Анатема на всички ламтящи за власт, алчни авторитарни корумпета в Европа - начело с Орбан и неговия орбанистан. Анатема. Вие ще убиете Съюза. Но с това ще убиете и себе си.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Бате к*ре, цоциолодзите мерИха ли, ън кфо че кълве тфа плее мръсно? А, 60% дза Орбан и 65% дза Путин? Начи там сме, еса че им пуснем ено есемесче ън моите ъ се цтегат! Кендзане у модздъко ън раята яко! Орбан е велик, ние сме дзад нео!"

 • 4
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Спокойно, е вярно куче, само му покажи врага и се нахвърля. Жалко за доброто животно, и него омаскарихме.

 • 5
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Може ама друг път, ще го умуват и протакат докато...

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Правилно решение и достойна позиция на българското правителство!

 • 7
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  ЕС атакува Унгария заради на Сорос. Останалите упреци - за съдебната власт, за мигрантите, за медиите - ги има и към Полша, но там не пипат. Защо ли?

 • 8
  majormajormajor avatar :-|
  Hans

  Това е окей, само който не е бил в Париж и Брюксел не знае за какви дупки става дума. От друга страна така наречените патриоти ссе неква много долна утайка и тъпаци, ама да. Много сложно е - само анти-емиграционната политика се говори като това на масата за преговорои, а реално проблемите са, че са русофили и ми е странно вече дори и кой им плаща като стандарта на тези държави е в пъти над Русия. Просто стари кадри и трябва се отрстрелят щом не умират сами.

 • 9
  subaru avatar :-|
  subaru

  Буря в чаша вода.
  В приетия от ЕП доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинствата; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.
  Този доклад е само една от стъпките към задействането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Будапеща. Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде препоръки.
  Еврокомисията или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.
  Добрата новина е, че в ЕС, всяка институция има своите компетентности и правомощия, които не може да превишава. Това се отнася и за ЕП. Който скоро ще бъде в нов състав. Същото се отнася и за ЕК. Така че, "слуховете за смъртта на Орбан и Унгария са силно преувеличени".
  Впрочем, неолибералите в ЕП направиха неоценима услуга на Орбан, който в речта си пред целия ЕП ги разби с необорими аргументи и със сигурност след нея спечели нови привърженици.

 • 10
  gasfgas avatar :-|
  gasfgas

  "На 12 септември европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство да се задейства наказателната процедура по чл. 7 от Договора за ЕС (ДЕС) срещу Унгария - с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се"."

  Горе долу същото ще е съотношението на силите при гласуване на пакета "Мобилност 1". Там естествен съюзник ни е точно Унгария, а предложението е дело на страни от Западна Европа..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK