България застава зад Унгария срещу Брюксел

Наказателната процедура срещу Будапеща може да съдаде опасен прецедент за намеса във вътрешните работи, смята Каракачанов

Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната сесия на парламента в Будапеща в понеделник, 17 септември
Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната сесия на парламента в Будапеща в понеделник, 17 септември    ©  Reuters
Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната сесия на парламента в Будапеща в понеделник, 17 септември
Унгарският президент Виктор Орбан произнася реч при откриването на парламентарната сесия на парламента в Будапеща в понеделник, 17 септември    ©  Reuters

На оперативно заседание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов, българското правителство е взело решение да изготви позиция в защита на Унгария и срещу предложението за започване на наказателна процедура срещу нея по член 7 от договора за Европейския съюз. Решението е взето единодушно от членовете на кабинета, съобщи вицепремиерът Каракачанов след заседанието на пресконференция, в която участваха още Симеонов и Нено Димов.

Официално съобщение за това решение от МС няма, като обяснението е, че то не е взето на редовно, а на оперативно заседание и към момента представлява единодушно становище на членовете на кабинета да се работи в посока за изготвяне на позиция. Все още обаче няма внесен проект на такава позиция, която да бъде оформена като решение, казаха от МС. По същество днешното решение било, че Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, където да се отрази, че България не подкрепя предложението наказателна процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази наказателна процедура се започва, когато се установи, че в дадена държава членка съществува реален риск от тежко нарушение на базисните принципи, върху които е изграден ЕС.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • kdo52372883

  Мда. Добре дошли в национал-социализма! След няколко години като ни подкарат към лагерите, спомнете си за този "държавен суверенитет" и прочее глупости-на-търкалета. Единственото ни успокоение може да е, че унгарците ще ги подкарат първи.

  Анатема на всички ламтящи за власт, алчни авторитарни корумпета в Европа - начело с Орбан и неговия орбанистан. Анатема. Вие ще убиете Съюза. Но с това ще убиете и себе си.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Бате к*ре, цоциолодзите мерИха ли, ън кфо че кълве тфа плее мръсно? А, 60% дза Орбан и 65% дза Путин? Начи там сме, еса че им пуснем ено есемесче ън моите ъ се цтегат! Кендзане у модздъко ън раята яко! Орбан е велик, ние сме дзад нео!"

 • 4
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Спокойно, е вярно куче, само му покажи врага и се нахвърля. Жалко за доброто животно, и него омаскарихме.

 • 5
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Може ама друг път, ще го умуват и протакат докато...

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Правилно решение и достойна позиция на българското правителство!

 • 7
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  ЕС атакува Унгария заради на Сорос. Останалите упреци - за съдебната власт, за мигрантите, за медиите - ги има и към Полша, но там не пипат. Защо ли?

 • 8
  majormajormajor avatar :-|
  Hans

  Това е окей, само който не е бил в Париж и Брюксел не знае за какви дупки става дума. От друга страна така наречените патриоти ссе неква много долна утайка и тъпаци, ама да. Много сложно е - само анти-емиграционната политика се говори като това на масата за преговорои, а реално проблемите са, че са русофили и ми е странно вече дори и кой им плаща като стандарта на тези държави е в пъти над Русия. Просто стари кадри и трябва се отрстрелят щом не умират сами.

 • 9
  subaru avatar :-|
  subaru

  Буря в чаша вода.
  В приетия от ЕП доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинствата; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.
  Този доклад е само една от стъпките към задействането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Будапеща. Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде препоръки.
  Еврокомисията или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.
  Добрата новина е, че в ЕС, всяка институция има своите компетентности и правомощия, които не може да превишава. Това се отнася и за ЕП. Който скоро ще бъде в нов състав. Същото се отнася и за ЕК. Така че, "слуховете за смъртта на Орбан и Унгария са силно преувеличени".
  Впрочем, неолибералите в ЕП направиха неоценима услуга на Орбан, който в речта си пред целия ЕП ги разби с необорими аргументи и със сигурност след нея спечели нови привърженици.

 • 10
  gasfgas avatar :-|
  gasfgas

  "На 12 септември европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство да се задейства наказателната процедура по чл. 7 от Договора за ЕС (ДЕС) срещу Унгария - с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се"."

  Горе долу същото ще е съотношението на силите при гласуване на пакета "Мобилност 1". Там естествен съюзник ни е точно Унгария, а предложението е дело на страни от Западна Европа..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата