Вечерни новини: Правителството в защита на Орбан, Аpple плати на Ирландия 13 млрд. евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Правителството в защита на Орбан, Аpple плати на Ирландия 13 млрд. евро

Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през февруари

Вечерни новини: Правителството в защита на Орбан, Аpple плати на Ирландия 13 млрд. евро

И още: Утре депутатите гласуват смяната на трима министри, в парламента обсъждат медийния закон на Пеевски

7369 прочитания

Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през февруари

© Надежда Чипева


Сряда беше денят, в който българското правителство по инициатива на патриотите реши да се противопостави на европейските правила и ценности, като подкрепи Унгария и Виктор Орбан. Действие, което поставя България в малка група основно източноевропейски държави.

А в Европа в сряда основният разговор беше по приближаващата сделка за раздяла с Великобритания.

В четвъртък пък най-сетне ще стане смяната на трима министри в кабинета "Борисов 3".

НАЙ-ВАЖНОТО

Правителството ще готви позиция в защита на Унгария срещу наказателни санкции от ЕС

Българското правителство единодушно е взело решение да започне процедура по изготвяне на позиция в защита на Унгария срещу предложението да започне наказателна процедура срещу нея по чл. 7 от Договора за ЕС заради риск от застрашаване на основни принципи на съюза. Решението на кабинета е гласувано в сряда на оперативно заседание на МС, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов. В доклада на Каракачанов се казва, че това решение може да се окаже опасен прецедент за намеса във вътрешните работи на отделните държави, а България и Унгария имат добри отношения от взаимен интерес и е добре да се подкрепят.

На 12 септември европарламентът гласува с голямо мнозинство да се задейства чл. 7 от Договора за ЕС срещу Унгария, което може да доведе до това страната да изгуби правото си на глас в Съвета на ЕС, както и други права. Процедурата е най-общо срещу атаките на премиера Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите като абсолютно несъвместими с основните принципи на ЕС. Наблюдатели вече посочиха налагащия се паралел между ситуацията в Унгария и България, както и между методите на управление на Виктор Орбан и Бойко Борисов.

Цецка Цачева и Сотир Цацаров не са сред имената, които ГЕРБ е обсъждал за Конституционния съд

Министърът на правосъдието Цецка Цачева към настоящия момент не е разглеждана като възможна кандидатура за Конституционния съд, каза вчера председателят на групата на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. На въпрос дали главният прокурор Сотир Цацаров е сред имената, които ще бъдат обсъждани от управляващите, той отвърна: "Сега го чувам от вас за първи път." И уточни: "За нас е важно представителят, който ще предложи ГЕРБ, да бъде доказан професионалист и добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система и има безупречна репутация", уточни Цветанов.

През ноември 2018 г. изтичат мандатите на четирима конституционни съдии - двама от тях са избрани от съдебната квота, един от президентската и един от парламентарната. Съответно парламентът трябва дотогава да избере един нов съдия от своята квота. От месеци слуховете сочат Цачева и Цацаров като най-вероятните номинации на управляващите, които ще бъдат предложени за поста. Преди седмица главният прокурор отрече да има такива намерения, а във вторник правосъдният министър каза, че с нея не е говорено нито за този пост, нито за поста на посланик в Черна гора. Евентуалната смяна на главния прокурор би предизвикала промяна в баланса на задкулисието в съдебната система.

Аpple плати на Ирландия спестени данъци за 13 млрд. евро

Най-голямата публична компания в света Аpple плати на Ирландия 13.2 млрд. евро дължими данъци и 1.2 млрд. евро лихви. По този начин компанията връща на практика опростените данъчни задължения на правителството в Дъблин. Последната сума е насочена в специална доверителна сметка, докато Ирландия обжалва решението на ЕС за възстановяване на опростения данък.

През 2016 г. Европейската комисия реши, че Apple е получила несправедливи данъчни стимули на стойност над 14 млрд. евро. Както Apple, така и Дъблин обжалват решението, като според тях данъчното третиране на производителя на iPhone е в съответствие с ирландското и европейското законодателство. Сделката между Ирландия и американската компания е била Apple да плаща само 0.05% данък печалба в страната в замяна на инвестиции.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Правосъдното министерство на САЩ разследва Мъск за свалянето на Tesla от борсата

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът гласува смяната на трима министри

Смяната на трима от министрите в кабинета е първа точка от дневния ред на парламента в четвъртък. На 31 август по нареждане на Бойко Борисов транспортният министър Ивайло Московски, регионалният Николай Нанков и вътрешният Валентин Радев бяха освободени заради трагедията с катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Имената на новите попълнения са съответно Росен Желязков - на транспорта, Петя Аврамова - на регионалното развитие и благоустройството, и досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов - за вътрешен министър.

До последно не се знаеше дали утре ще бъде гласувана рокадата и на трите поста едновременно, защото едва днес президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР, а управляващите поставиха това като условие за смяната. Това стана, след като в президентството са били внесени от Министерския съвет всички необходими документи за съгласувателна процедура. Цяла седмица от правителството и средите на управляващите обясняваха, че съгласуване в случая не е необходимо, а премиерът Борисов във вторник обяви съгласуването за "формалност".

Медийната комисия в парламента организира дискусия за закона на Пеевски за прозрачността на медиите

В четвъртък парламентарната комисия по култура и медии организира в Народното събрание дискусия по приетия на първо четене законопроект за прозрачност на медиите, внесен от група депутати от ДПС, сред които Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. В дискусията би трябвало да участват издателите на големите печатни медии.

Депутатите от ДПС твърдят, че предлаганите промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения ще имат положителен ефект за прозрачността на собствеността на медиите и гарантиране на свободата на словото. Проектът предвижда да се задължат всички медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират ежегодно всяко финансиране, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Но от декларирането се изключва информацията за банковите кредити, доходите от реклама и договорите по комуникационни програми от европейски фондове, които от години се използват за скрито финансиране.

Фондът на фондовете ще подпише договори с мениджърите на 353 млн. лв. за градско развитие

Държавният Фонд на фондовете ще сключи в четвъртък договори с двата избрани мениджъри на трите фонда за градско развитие. В следващите поне шест години те ще управляват 353.3 млн. лв. финансов ресурс от оперативната европрограма "Региони в растеж". Първият финансов посредник е Обединение "Фонд за устойчиви градове", в което влизат ОББ, Фонд ФЛАГ (Фонд за органите на местното самоуправление в България) и Българската консултантска организация. Той ще разпределя финансиране от 135 млн. лв. за регион Юг и 87.4 млн. лв. за регион София. Вторият посредник е "Регионален фонд за градско развитие", който обединява Сосиете женерал Експресбанк, "Сожелиз" и "Елана холдинг". През него ще минат 130.4 млн. за регион Север. Мениджърите ще трябва да допълнят публичния ресурс с 40% финансиране от странични инвеститори и собствени средства. Така общата сума, която ще се инвестира в градско развитие, ще достигне 600 млн. лв.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Апелативният специализиран наказателен съд окончателно потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на алкохолния бос Миню Стайков по обвинение в тежки престъпления - организирана група за данъчни измами и пране на пари. В ареста със същите обвинения остават шуреят на Стайков Белун Хазърбасанов и собственикът на имота в Карнобат, където е бил разположен нелегалният завод за цигари - Иван Димитров, който е син на кмета на града.

Стопани, които имат домашни прасета в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси и които превантивно ги заколят като мярка срещу африканската чума, ще получат по 70 лв. за животно, реши кабинетът.

Досегашният зам.-директор на агенцията по горите инж. Росен Попсавов ще е временно изпълняващ длъжността, след като Григор Гогов подаде оставка заради журналистическо разследване за злоупотреби с оградата по границата с Румъния.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Да си съберем космическия боклук

Човечеството едва е успяло да погледне към Космоса и той вече е пълен с отпадъци - милиони парчета космически боклук обикалят в орбита около Земята - от части от ракети до инструменти, изпуснати от астронавтите - общо 7500 тона. Притесненията са, че ако не се погрижим за него, скоро той може да застраши съществуващите сателити и да започне да пречи на извеждането на нови.

За едно от възможните решения разказва във видео BBC (виж тук). Британски сателит на име RemoveDebris бе изведен на над 300 км над Земята и той успя да демонстрира успешно как улавя парчета космически боклук с мрежа.

Сряда беше денят, в който българското правителство по инициатива на патриотите реши да се противопостави на европейските правила и ценности, като подкрепи Унгария и Виктор Орбан. Действие, което поставя България в малка група основно източноевропейски държави.

А в Европа в сряда основният разговор беше по приближаващата сделка за раздяла с Великобритания.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.