#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти, оценители и изпълнители в действие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти, оценители и изпълнители в действие

В тази сграда на бул. "Черни връх", освен централата на "Джи Пи Груп", са регистрирани и много от консултантите, с които фирмата твърди, че няма нищо общо.

#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти, оценители и изпълнители в действие

Мрежа от свързани хора и фирми подготвя, оценява и изпълнява обществени поръчки, свързани с еврофондовете

Ивайло Станчев
47437 прочитания

В тази сграда на бул. "Черни връх", освен централата на "Джи Пи Груп", са регистрирани и много от консултантите, с които фирмата твърди, че няма нищо общо.

© Надежда Чипева


"Всички управляващи и контролни органи извършват регулярни проверки за наличие на свързани лица при европроекти.",

Томислав Дончев, вицепремиер

Всеки може да има фирми, всеки може да е консултант и всеки може да печели и изпълнява проекти. Това каза пред "Капитал" едно от споменатите лица в разследването на сайта "Биволъ" #ДжиПиГейт, под условие да не бъде разкривано. По принцип е така - що се отнася до създаването на фирми и кандидатстването за обществени поръчки. Трудното идва в състезанието за спечелването им, затова най-често вниманието се насочва към процедурата и начините, по които победителите изпреварват конкурентите си. Дали тясното сътрудничество между група хора, свързани с група фирми и НПО-та, може да е неконкурентно предимство, би трябвало да установяват разследващите органи.

Към момента е сигурно едно - изнесените данни за свързани лица и фирми, които печелят милиони от европроекти, могат да бъдат потвърдени от публичните регистри. Вписани са в Търговския регистър, спечелените от тях обществени поръчки са лесно проследими. Изключение правят двойното счетоводство и плащането на комисионни, за които от "Биволъ" твърдят, че имат достатъчно документи. Отговорността за тяхното проучване и установяването на евентуални вреди носят съответните проверяващи институции.

Въпросът е кой как тълкува публичните факти, в които формално може да няма нищо нередно. Още повече че става дума основно за европроекти, които се изпълняват при много по-строг контрол, минавали са предварителни и последващи проверки, одитирани са и не на последно място - документите по тях са общодостъпни. В същото време не може да се отрече, че има преки и косвени връзки между лицата, които подготвят, оценяват и печелят проекти.

Матрица за печелене на поръчки

Множеството фирми, свързани лица и изпълнители от публикацията на "Биволъ" могат да се сравнят със своеобразна матрица за печелене на обществени поръчки, която трудно може да бъде приета за прецедент. По-скоро става дума за модел, който, изглежда, е допустим от закона.

Как работи той. Група хора регистрират няколко консултантски дружества и започват да участват в търгове на общини по оперативната Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Сумите, за които се състезават, не са големи, тъй като процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни проекти за стотици хиляди или милиони левове. Когато въпросните консултанти са избрани обаче, впоследствие за изпълнител се избира и свързана с тях строителна фирма. В оценителните комисии пък - както за избора на консултанти, така и на строителите, като външни експерти от списъка на Агенцията за обществени поръчки се появяват близки до едните или другите лица.

При реализирането на този модел формално може да няма пряка свързаност между участниците. Тя обаче се появява на други нива и именно това създава впечатлението за нагласени и манипулирани процедури. Според вицепремиера Томислав Дончев проверки за наличие на свързани лица при европейските проекти се правят постоянно - чрез преглед на данните от всички публични регистри (Търговският регистър, Информационната система за управление и наблюдение - ИСУН, която съдържа информация за финансираните проекти, бенефициенти, изпълнители и т.н.). "Отговорните органи са задължени в процесите на избор на проекти и изплащане на безвъзмездната помощ по тях да използват и специфичен инструмент за оценка на риска от измами и нередности - "Арахне". Тази система е разработена от Европейската комисия и предоставя възможност за продължително и систематично наблюдение на данни от източници в целия ЕС по отношение на различните проекти, бенефициентите по тях, договорите за изпълнение на дейностите и самите изпълнители", обясни Дончев пред "Капитал".

Кои са фирмите и хоратаПроверка на дружества и лица, споменати в публикацията на "Биволъ", показва, че повечето от тях са сменяли съдружниците си или адреса на регистрация, работили са по различни проекти, в различни общини и т.н. Но събрани на едно място, фактите разкриват една по-обща картина. Така например от търговския регистър е видно, че Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева и Петър Елен Петров са бивши или настоящи съдружници съответно в "Европрограмконсулт" "Алфа билд пропърти". Двамата са сред учредителите на сдружение "Достойно Утре" заедно с Лиляна Михайлова Зортева, брат й Димитър Зортев, Зорница Димитрова Бошнакова, Симона Петрова Дачева и др. Същите хора, но в различна комбинация участват в още редица сдружения - "Топлина и възможност", "Приятелска утеха", "Място, наречено дом", "Достоен Пристан", "Венетица" и "Шарени гайтани", сред учредителите на които са още Мартин Бисеров Хаджиев (брат на Татяна Делибашева), Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен Петров), Бойка Любенова Иванова, Светослав Георгиев Павлов, Добри Тодоров Кондов, Симона Петрова Дачева, Анита Димитрова Котова, Ивета Атанасова Атанасова и др. Изброяването на тези имена е важно не само от гледна точка на фирмената свързаност - голяма част от тях са и външни експерти в оценителните комисии за обществени поръчки, спечелени от техни партньори.

Самостоятелно Делибашева участва или е участвала като собственик или управител в общо 30 дружества и консорциуми. Сред тях са "Ем Консулт Финанс", "ЕС-Енерджи Проект", "ТБ Експерт", "Консист Консулт" и др. Срещу името на Петров пък стоят 17 компании, сред които"Алфа билд инженеринг" и "ЕмПи Проджект", в което е и Димитър Зортев. Лиляна Зортева пък е собственик в "Лиан Кънстракшън Сървисиз" (със старо име "Лиан Консулт Сървисиз") и "Евробилд БГ Груп".

Къде е "Джи Пи Груп"

Пряка връзка на всички тези лица и фирми с "Джи Пи груп" няма. Но ги събира адресът на бул. "Черни връх" 59А, където е централата на строителната компания. Там се помещава и общата фирма на Петров с Делибашева "Алфа Билд Пропъртис", както и управляваното от нея обединение "Енерджи Консулт". В редица обществени поръчки консултантите сочат този адрес за кореспонденция, макар да са регистрирани на други места. Всички споменати сдружения също така са първоначално регистрирани на бул. "Черни връх" 59А.

От "Джи Пи Груп" обясниха публично, че не са собственик, а един от наемателите в сградата и не могат да носят отговорност за дейността на другите наематели в нея. По информацията на "Биволъ" собственик на земята и сградата е фирмата "Пи Ай", която ги купува от "Лукойл България" през 2008 г. Според Търговския регистър зад "Пи Ай" стои кипърската офшорка "Рилетто Холдинг Лимитид", а до 2014 г. е била собственост на "Болкан Инвестмънт Енд Трейд" от Белиз. Посочените в регистрацията на "Пи Ай" контакти са идентични с тези на "Джи Пи Груп". А вписванията по партидите и на двете фирми се правят от един и същ адвокат - Райчо Бойков Котов.

Адресът е и една от връзките на всички тези фирми с "Рила Консулт", регистрирана на ул. "Цар Асен №8", но при участие в обществени поръчки посочва за кореспонденция също "Черни връх" 59А. Неин собственик е Николай Шопов, а управител - Веселина Дункова. Фирмата участва заедно с "Консист Консулт" на Делибашева в консорциума "Рила Консист", също регистриран на "Черни връх" 59А. Бившата управителка на "Рила Консулт" Силвия Динева си е партнирала с Делибашева и в консорциум "Нов дом".

И още много съвпадения

Всички тези детайли имат значение заради спечелените от групата обществени поръчки. В много случаи свързани с кандидатите лица са оценители или консултанти. Даденият от "Биволъ" пример с Лиляна Зортева, участвала в комисията за оценяване на офертите за третия лъч на софийското метро през 2015 г., а една от печелившите е на консорциум с участието на "Джи Пи Груп", е само върхът на айсберга. "Капитал" установи още редица подобни примери, макар и за по-скромни суми от милионите за метрото.

Например Добри Кондов и Светослав Павлов от споменатите по-горе сдружения са външни експерти към оценителната комисия на община Правец, която през 2015 г. разглежда оферти за саниране на жилищни блокове. Класирани на първо място по отделните позиции са "Джи Пи Груп", "Виа Конструкт Груп" (със старо име "Джи Пи Строй") и "Алфа билд инженеринг" на Петър Елен Петров. Общата стойност на подписаните договори е близо 1.7 млн. лева.

Кондов и Ивета Атанасова (от сдружението на Петър Петров "Достоен пристан") са в комисията на община Брезник, която също през 2015 г. е избрала фирми за саниране. За една от обособените позиции договор за 670 хил. лв. без ДДС е сключен с обединението "Виа Енерджи Прокет", в което влизат "Виа Конструкт Груп", "ЕС-Енерджи Проект" на Татяна Делибашева и "Инвестиционно проектиране" на Диян Златев (с дял от 1%).

През май 2016 г. в община Кричим пък договор за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации на стойност 91 500 лв. без ДДС печели ДЗЗД "Енерджи Инвест", в което 99% участие има "ЕС–Енерджи Проект" на Татяна Делибашева. В оценителната комисия са Добри Кондов и Анита Димитрова Котова (съвпадението с фамилията на споменатия адвокат Райчо Котов според последната публикация на "Биволъ" по темата не е случайно), която заедно с Делибашева учредява сдружение "Място, наречено дом". А през 2014 Кондов и Котова избират "Енерджи Инвест" да изработи проект за общ устройствен план на Правец. От това фирмата на Делибашева получава 180 хил. лв. без ДДС.

Впечатление правят и някои обществени поръчки, които са възложени на "Джи Пи Груп" и "Виа Конструкт Груп" след консултантски услуги от подходящата фирма. При проекта за рехабилитация на пътища и водопровод в община Етрополе от 2014 г. срещу 90 хил. лв. за консултант на местната власт е избрана "Европрограмконсулт" (на Петър Петров), а изпълнител за 5.1 млн. лв. без ДДС става "Джи Пи Груп".

В община Левски през август т.г. "Виа Конструкт Груп" пък печели договор за ремонт и рехабилитация на улици и тротоари за 1.6 млн. лв. без ДДС. Консултант отново е "Европрограмконсулт".По проект на община Своге за благоустрояване на градския парк през 2018 г. за консултант е избрана "Европрограмконсулт", а техническият инвестиционен проект е възложен на ДЗЗД "Енерджи Инвест". Предстои общината да обяви процедура и за избор на фирма, която ще извърши ремонта.

Валентин Златев: Нямам нищо общо с "Джи Пи Груп"

"Нямам абсолютно нищо общо с "Джи Пи Груп" и тъй като неведнъж името ми се свързва с тази фирма, с моите адвокати сме взели решението, че вече ще съдя всеки, който твърди, че имам нещо общо с нея." Това каза пред телевизия "Евроком" на 14 септември изпълнителният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, цитиран от водещия Сашо Диков в предаване, посветено на изнесената от "Биволь" информация.

Същия ден и строителната компания излезе с позиция, в която отрече да е замесена в незаконни практики и обвини медията, че борави с "откровени манипулации и неверни твърдения". "Настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от "БиволЪ" "доказателства", за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически "разследвания", се казва в съобщението.

"Джи Пи Груп" е една от големите компании сред най-често печелещите поръчки по финансирани от бюджета и от ЕС инфраструктурни проекти. Нейни мажоритарни собственици официално са Георги Василев и Владимир Житенски. На сайта й е посочено, че е главен изпълнител на "Лукойл България" по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции. Тя е строител и на комплекса "Правец голф и спа" с инвеститор "Тера тур сервиз", управлявана от Васил Златев, баща на Валентин Златев.
"Всички управляващи и контролни органи извършват регулярни проверки за наличие на свързани лица при европроекти.",

Томислав Дончев, вицепремиер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • Slick

  Кога проКУРатурата ще се самосезира?
  Бойко, ОСТАВКА!

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Като глеадм тия свински черва които смучат еврофондове как здраво са се оплели с държавата и как добре са си подредили офшорките и замазали следите, ми става ясно, че прокуратурата няма да има умствения капацитет дори и да иска да разследва "Джи Пи груп".

  Тази седмица прокуратурата се оплакваше, че не може да се повдигне обвинение на Минювата контрабанда на цигари и една от причините била какво им рекъл шофьорчето:
  "...задържан шофьор на бус с незаконни цигари, който обаче обяснил, че няма връзка с производството и продажбата им, а тъкмо бил откраднал буса и разследващите го заловили"
  Мъкаааа...

 • 3
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  [quote#2:"event_horizon"]...задържан шофьор на бус с незаконни цигари, който обаче обяснил, че няма връзка с производството и продажбата им, а тъкмо бил откраднал буса и разследващите го заловили" [/quote]

  До коментар [#2] от "event_horizon":

  Еха.., хубаво за такива герои да бе въведено хуманно счупване на двете ръце... като не може да си обърше .. лицето.. или да се храни нормално,, много бърже щеше да му дойде на ума кой го е натоварил и къде и закъде...
  Друго подходящо наказание за кражба от такава величина - автомобил и акцизни стоки - .. би било анален фистинг... толкова манафи биха се съгласили да участват срещу намаляване на присъдата... а ако не - брутално неофициално..
  Весела мисъл,.. нали?..

 • 4
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  Казусът, който автора анализира, е частен случай на работеща в България "специализирана индустриални за усвояване на обществени пари". Тя не работи по наша технология, а по технологии от ЕС. През последните 5_6 години тази технология се нарича " ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ". Авторът на статията трябва да продължи своето разследва - къде основните участници в "далаверата" са се обучавали. Уверен съм, че имат обучения по "технологията" от ЕС-експерти, което е доказателство за максима "ОТ КЪДЕТО ДОШЛО ТАМ И ОТИШЛО" !!!

 • 5
  pyw11564776 avatar :-|
  pyw11564776

  Абе, връзката със Златев е ясна. Само че въпросните обвинения не са много релевантни. ДжиПи печели множество поръчки, а само за метрото сте открили свързаност между тях и оценителите. При ограниченото количество експерти смятам, че е възможен и случаен елемент.

 • 6
  pyw11564776 avatar :-|
  pyw11564776

  До коментар [#3] от "Da be.. da..":

  Според мен същите хуманни методи вече се употребяват точно от тези, които са го "убедили" да се самообвини в доста тежки нарушения, за да не вкарва в проблеми Фирмата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.