Здравният министър: хората да плащат повече, а конкурентни каси в далечното бъдеще

Кирил Ананиев предлага месечна застраховка от 12 лв., която няма да покрие сегашните доплащания на пациенти

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Здравният министър Кирил Ананиев представи два варианта за промяна в здравния сектор (виж вляво). Първият е демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, която ще се конкурира за пълните здравни вноски със застрахователните компании. При него здравната вноска не се увеличава. При втория държавната здравна каса ще плаща евтините услуги, а тези над 700 лв. ще се покриват от здравна застраховка, която ще бъде около 12 лв. месечно за всеки. При този вариант легалните плащания за здраве се увеличават. Ананиев е поддръжник на задължителната застраховка и твърди, че конкуренция на каси е възможна, но едва след години.

Защо сега

Още при встъпването си в длъжност здравният министър обеща промени, тъй като никой не е доволен от системата на здравеопазване – нито пациентите, нито работещите в нея, а допълнително платените средства натоварват болните хора.

Според данните от касата през 2017 г. всеки трети българин е лежал в болница. Данните на Европейската комисия и Световната банка сочат, че при 4.3 млрд. лв. публични средства за здраве през 2017 г. пациентите са платили от джоба си над 3.5 млрд. лв. Това означава, че 45% от средствата за здраве идват в брой от болните, докато горният таван на Световната здравна организация за това е 20%. Целта на промените, предлагани от министерството, е тези 3.5 млрд. лв. да намалеят.

Проблемът е, че 51% от пациентите вярват, че е възможно здравният модел да се подобри, но едва 6% са съгласни да плащат повече средства над сегашната здравна осигуровка, показва национално представително проучване, поръчано от здравното министерство и проведено от "Алфа рисърч".

Целта е да се постигне нов тип контрол от конкуриращи се финансиращи институции, да се премахнат нерегламентираните доплащания и да се модернизира здравеопазването, коментира Ананиев.

Той обеща, че преди да има пълен национален консенсус по промените в здравния модел, няма да предлага законопроекти на правителството и парламента.

Моделът на министъра

Въпреки предимствата на модела с конкуриращите се здравни каси, чийто привърженик е финансовият министър Владислав Горанов, здравният министър отбеляза, че той лично е привърженик на модела с три стълба – задължителна здравна осигуровка в здравната каса, задължителна застраховка и доброволна застраховка. Министърът отбеляза, че би могло да се мисли за пълна демонополизация едва след като се мине през втория модел.

При него, както и беше обявено предварително, при престой в болница здравната каса ще покрива стойност до 700 лева, като 10 или 15% от стойността ще се доплащат лично от пациента или чрез доброволен здравен застраховател.

При сума на лечението над 700 лева пациентът няма да плаща нищо, а вместо него ще плаща задължителният здравен застраховател, като предвидената месечна вноска за всеки пациент е 12 лева.

В допълнение пациентите ще бъдат глобявани - ако не си плащат застраховката и ако не правят профилактични прегледи. Здравното министерство, застрахователите и лекарите ще определят национални цени по клинични пътеки за лечение, като обаче всяка болница ще има право да определи свои – по-високи или по-ниски цени.

Сумата от 12 лв. важи само за болнично лечение. Отделно пациентите ще плащат за лекарства и медицински изделия (импланти).

След представянето беше дадена думата накратко на съсловните организации, омбудсмана, икономисти и бизнеса. Омбудсманът Мая Манолова отбеляза, че първо трябва да се провери дали няма конституционен проблем, тъй като здравното застраховане не фигурира в конституцията. Освен това гражданите трябва да имат отговор какво получават срещу 12 лв. застраховка. Тя допълни, че е притеснена от специалните цени, които болниците ще имат право да формират, защото това няма да премахне доплащането. Манолова допълни още, че ако застрахователите и касата бъдат задължени да сключват договор с всички болници и лекари, както и досега, това няма да доведе до реална конкуренция.

Основният проблем с модела е, че дори да се съберат 800 млн. лв. от новата здравна застраховка, това няма да покрие плащанията от 3.5 млрд. лв., т.е. плащанията извън задължителните ще продължат.

В кулоарите на дискусията стана ясно, че здравното министерство предвижда реално остойностяване на клиничните пътеки, преди да пристъпи към промени, и тепърва предстои няколкомесечно обсъждане на предложените промени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  p.i.p. avatar :-|
  p.i.p.

  А да питам - кои хора да плащат повече?

 • 2
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Аз този счетоводител не го уважавам. След като по тв заяви “не разбирам какво повече искат” за медиците, дето остави без заплати месеци наред, защото не му излизат сметките. Бойкова кадрова политика.

 • 3
  tqb49541797 avatar :-|
  scott

  мръсно копеле.
  7.62 за теб.

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Този аматьор се е вторачил само във финансите, но не може да обхване проблема в цялата му комплексност. Какво например ще попречи на частните застрахователни дружества да застраховат само здрави пациенти, а хронично болните да пращат в държавната каса? С какво това ще подобри здравното обслужване като социална дейност? Къде вижда Ананиев конкуренция в един такъв модел? Аз виждам единствено вариант печалбите да се прехвърлят в частни ръце, а да се национализират разходите.

 • 5
  kirchevo avatar :-|
  Албен

  А парите на ръка на докторЕте къдЯ се отчитат, коя статистика ги отчита?

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  От статията става ясно, че парите не стигат.
  Предложеното решение е да се съберат допълнителни, но да ги прекараме през частен застраховател.
  Което до голяма степен изглежда като увеличаване на администрацията, нужна за събирането и управлението на тези пари и не виждам какво б допринесло за оправяне на ситуацията.
  И е крайно време да спрем с идеята за хиляда конкурентни здравни каси, като в 80 милионна Германия. Има предостатъчно държавички с население 4 - 10 милиона с площ сходна на нашата, от които да вземем добри практики.
  И тази конкуренция - хубава е думата, но малко горчив вкус оставя в устата на хора, плащаши застраховки на максимален осигурителен праг и изържащи останалата част от населението, която или се осигурява с 12,80 лева месечно, или е безработна,пенсионер или държавен служител.
  Ако сме фенове на свободния пазар - да го направим наистина свободен и да гледаме как маса пенсионери, безработни и държавни служители умират от лесно лечими болести в 2020-та година.

  Последно, ако обичате, драги сънародници - спрете с ИДИОТЩИНАТА с трите стълба. Стига с ориенталските малоумщини. Кажете какво предлага държавата като здравни услуги, кажете колко пари са нужни за това - и определете % от заплатата отиващ по направление - здравна каса. И това е. Просто е.
  От тук нататък - нека всеки си прецени, този 1 стълб стига ли му, или иска да се затрахова допълнително - било ти при застраховател или ще държи допълнителния "здравен" фонд в буркан или както всеки си намери за добре.

 • 7
  dlh48570945 avatar :-|
  dlh48570945

  Тоя крадлив миндил защо не дава модел, при който нищо не му плащам и не му ползвам корумпираната здравна каса?

 • 8
  ssalfjas avatar :-|
  ssalfjas

  Ако застраховките са солидарни, разликата с елементарно увеличение на здравната вноска ще е точно никаква. Даже няма да има застрахователи, които да се заемат с такава губеща дейност.

  Вместо да подобрят събираемостта и ефективността, ще налеят повече пари. Ако това е реформа, сигурно и в МВР текат реформи. Пълна глупост!

 • 9
  ssalfjas avatar :-|
  ssalfjas

  До коментар [#4] от "kratun.ko":

  Говореха за солидарно застраховане (дървено желязо). Та така, няма кой да се наеме да е застраховател.

 • 10
  milko8612 avatar :-|
  Milko

  Застрахователна компания Интерамерикън АД е с отнет лиценз от миналия декември.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход