Защо се вдига цената на парното
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо се вдига цената на парното

Председателят на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че спазва всички законови разпоредби при определянето на цените в сектора

Защо се вдига цената на парното

Регулирането на цените в енергетиката формално е на база сложни изчисления, но на практика зависи и от политическата воля

Ивайло Станчев
4940 прочитания

Председателят на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че спазва всички законови разпоредби при определянето на цените в сектора

© Анелия Николова


Когато цената на природния газ се увеличава, заедно с нея поскъпват парното и топлата вода. Обратна зависимост обаче липсва или поне не е толкова ясно изразена. Което пък повдига въпроса доколко независимо и обективно се определят цените в сектора.

Според Комисията за енергийно и водно регулиране за целта се прилагат сложни формули и се правят многокомпонентни изчисления, но според националния омбудсман Мая Манолова в конкретния случай с газа и парното липсват силни аргументи и експертни оценки, които да обяснят точно промените в тарифите.

Както е известно, от 1 октомври се очаква природният газ да поскъпне за четвърти път тази година, от което да последва второ увеличение на цените на топлофикационните дружества в страната (след това от 1 юли). А от началото на следващата година е много вероятно да има и още един такъв верижен скок.

Какво движи цените

Една от особеностите на българската енергетика е, че тя е силно регулирана и не зависи пряко от случващото се на свободните пазари. Например причината за поскъпването на природния газ, който се използва от топлофикациите, е подписаният с "Газпром" договор. Според него цената на тази суровина за България не се определя на пазарен принцип, а по формула, която отчита движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, както и промените в курса на щатския долар. Това води до парадокси като този, че през 2017 г. средната борсова цена на природния газ е била по-висока от тази през 2018 г., но за България се получава точно обратното.

Проблемът е, че все още "Газпром" е единствен доставчик на газ за страната - нито връзката с Гърция, нито тази с Турция е построена и съответно няма възможност за внос на каспийски газ или LNG. Сега предстои да се водят преговори с "Газпром" за промяна в методиката за определяне на цените на газа, след като руската корпорация сключи споразумение с еврокомисията.

От 1 октомври се очаква тарифата, по която продава "Булгаргаз", да бъде променена с близо 14% нагоре. Според правилата на КЕВР пък при поскъпване на газа с над 5% задължително се променят и цените на дружествата, които го използват - в случая топлофикациите.

"Комисията има много повече инструменти за въздействие върху цената на електрическата енергия, но не и на природния газ. А оттам и на топлинната енергия, която се определя въз основа на цената на природния газ", обяснява председателят на КЕВР Иван Иванов.

Тази ситуация бе добре обобщена от Светослав Иванов, който е изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи" и експерт към Българска асоциация за природен газ. "Относно цената на газа въпросът не е какво ще реши КЕВР, а какво ще каже конкуренцията, която напълно липсва", заяви той в предаването "Тази сутрин" на BTV. Според него за факта, че в момента има само един източник на природен газ, виновни са политиците.

Как поскъпва парното

От понеделник тарифите на топлофикационните дружества се очаква да се повишат с между 2 и 9% от 1 октомври. На практика потребителите ще усетят значително по-голям скок, тъй като цените вече бяха повишени средно със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно в различните градове ще са с 23% по-високи.

Най-висока цена за топлинна енергия ще плащат потребителите във Велико Търново - 93.24 лв./мВтч. Това обаче не е новост, тъй като и миналата зима това беше градът с най-скъпо парно. Реално натрупаното от 1 юли и 1 октомври увеличение в случая е само 7.41%.

Най-евтино отново ще е в Бургас - 70.09 лв./мВтч. Но за жителите на морския град тази цена ще се види шокова, тъй като е с 22.84% по-висока спрямо миналата зима.

За София кумулативното увеличение на тарифите за парно и топла вода е малко над 16%. Така за апартамент от 70 кв. с инсталирани три радиатора, чиято сметка за миналия отоплителен сезон е била около 1000 лв., тази зима ще са необходими още 160 лева. И това, ако зимата не се окаже по-студена от миналата и ако от януари няма ново увеличение.

Нагоре бързо, надолу не

Според омбудсмана Мая Манолова сметките на КЕВР са парадоксални, тъй като проучване на нейната институция е показало, че през 2015 г. цената на газа е била същата, каквато ще бъде след планираното сега увеличение, но парното е било с 20 процента по-евтино от очакваните след 1 октомври тарифи. Тя директно обвинява регулатора, че при всяко поскъпване на газа вдига и цената на топлинната енергия, но когато суровината поевтинява, промяна не се прави.

Манолова дори призова за преразглеждане на изчислените в предварителния доклад на регулатора тарифи, тъй като по думите й не защитавали интересите на гражданите. "Докладът е постен откъм аргументи и противоречи на правилника за работата на КЕРВ, защото не съдържа експертни оценки и анализи", заяви още омбудсманът.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче е категоричен, че решението за повишаване на цените на топлофикациите е достатъчно добре аргументирано. Той обясни факта, че при едни и същи цени на газ сега и през 2015 г. парното е значително по-скъпо с направените през тези 3 години инвестиции. Конкретно "Топлофикация София" била вложила 60 млн. лв. за подмяна на турбини, които трябва да й се признаят в ценообразуването.

Данък "спокойствие"

По-голямо внимание обаче заслужава признанието на Иванов: "В продължение на не малко години, до 2015 г., се изплащаше от хората данък "социално спокойствие", което означава при повишаване на цената на природния газ да се задържа цената на топлинна енергия за няколко големи града у нас, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат за това чрез сметката за електроенергия." Това буквално означава, че независимата по закон КЕВР е изпълнявала политически поръчки при определянето на цените в сектора, като е повишавала значително цената на произвеждания от топлофикациите ток и е потискала тази на топлинната енергия.

С две думи - за да плащат в София и още няколко града по-евтино парно, всички в страната са плащали по-скъп ток.

"Това е несправедливост. Няма да въведем това никога повече в действие", казва сега Иван Иванов. Но в същото време сега като че ли се случва нещо аналогично. Налице са редица предпоставки, които сочат, че през последните години изкуствено се потискат цените на тока, за да не се предизвиква недоволство сред обществото. Това обаче води до натрупването на огромен финансов недостиг в сектора, който рано или късно ще се наложи да бъде платен по един или друг начин.

Когато цената на природния газ се увеличава, заедно с нея поскъпват парното и топлата вода. Обратна зависимост обаче липсва или поне не е толкова ясно изразена. Което пък повдига въпроса доколко независимо и обективно се определят цените в сектора.

Според Комисията за енергийно и водно регулиране за целта се прилагат сложни формули и се правят многокомпонентни изчисления, но според националния омбудсман Мая Манолова в конкретния случай с газа и парното липсват силни аргументи и експертни оценки, които да обяснят точно промените в тарифите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  gun avatar :-|
  gun

  Като гледам графиката, дъното е няколко месеца преди оставката и предсрочните избори през март 2017 ;) Интересно е да се направи една корелация с изборите - редовни и предсрочни.

 • 2
  yasmin avatar :-|
  колева

  Защо пак политически измерения търсите? Причината е икономическа

 • 3
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  По повод предходния коментар: икономиката е форма на проява на водената политика в дадена страна (без значение коя е тази страна), а и в по-горе е казано в прав текст: "... Според него за факта, че в момента има само един източник на природен газ, виновни са политиците..."

 • 4
  gun avatar :-|
  gun

  До коментар [#2] от "колева":

  Просто уважавам графиките - нищо не дава по-категоричен отговор на някои въпроси от графиките с корелации на няколко процеса. Може и да не е доказателство, но е достатъчно, за да се направят изводи. В случая - лочично е цените да се задържат, когато идат избори или оставки. И да се "развързват" също в "подходящия момент". Една графика като тази, която съм предложил по-горе, ще покаже ясно този факт или ще го опровергае.

 • 5
  oyj52578755 avatar :-?
  Илия Ценев

  Уважаеми г-н Станчев, възможно ли КАПИТАЛ да публикува данните от твърденията на г-жа Мая Мнолова (..... сметките на КЕВР са парадоксални, тъй като проучване на нейната институция е показало, че през 2015 г. цената на газа е била същата, каквато ще бъде след планираното сега увеличение, но парното е било с 20 процента по-евтино от очакваните след 1 октомври тариф ....и) и г-н Иван Иванов (....обаче е категоричен, че решението за повишаване на цените на топлофикациите е достатъчно добре аргументирано....). Това бибило продължене на графиката от Вашата статия (Движение на цената на природния газ от "Булгаргаз" и топлоенергията от Топлофикация София). Така многобройните читатели на КАПИТАЛ ще могат сами да се ориентират, кой от двамата ЛЪЖЕ обществото със своите "експерни изчисления".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.