Вечерни новини: Максималните осигуровки се вдигат силно, е-търговете се отлагат за догодина

И още: Борисов обеща данъкоплатците да плащат заплатите и на духовниците; Граждани ще протестират под прозореца на кмета Фандъкова заради некачествените ремонти; Кой ще вземе Нобел за мир; Държавата иска да се прекрати конкурсът за концесия на летище Пловдив

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Денят донесе няколко важни новини в страната. Максималният осигурителен доход ще се увеличи рязко до 3000 лв. догодина, е било решено на среща между правителството и синдикати. Решението ще засегне и работещите, и работодателите.

Депутатите пък гласуваха окончателно важни промени в Закона за обществените поръчки, но сложните текстове бяха претупани набързо и с минимално участие в гласуванията, което буди притеснения, че може да са оставени куп вратички, които да попречат на ограничаването на корупцията - каквато иначе е идеята на проекта.

А поредният некачествен ремонт в София - на централната улица "Граф Игнатиев", очевидно този път преля чашата на поносимостта и утре под прозорците на кмета Фандъкова ще има протест.

НАЙ-ВАЖНОТО

Максималният осигурителен доход се вдига рязко догодина на 3 хил. лв.

Максималният осигурителен доход ще се увеличи с над 15% до 3000 лв. догодина. Това става ясно от текста на споразумение, подписано между правителството и синдикатите в четвъртък. На практика тази промяна означава, че хората с високи доходи и техните работодатели ще дължат по-големи осигуровки. В момента плащанията за пенсия и здраве са на база 2600 лв. на месец, като над тази сума се дължи само данък общ доход. Промяната засяга и бизнеса, тъй като осигуровките в момента се делят в съотношение 60:40 между работодател и нает.

Редом с това двете страни са се разбрали таванът и на новите, и на вече отпуснатите пенсии да не отпада, но да бъде увеличен от сегашните 910 лв. на 1200 лв. Така общо 41 хил. души ще усетят увеличението от 1 юли 2019 г., други 21 хил. ще бъдат ограничени от тавана. За новоотпуснатите пенсии още преди няколко години беше предвидено таванът да отпадне от началото на 2019 г., но явно това няма да се случи. Финансовият министър обяви темата за приключена.

Данъкоплатците ще плащат заплатите и на духовниците, щедро обеща Борисов

Заплатите на духовниците от всички вероизповедания да станат колкото учителските, като за тях ще плаща държавният бюджет. Това е обещал премиерът Бойко Борисов на среща със Светия синод в четвъртък, свързана с промените в Закона за вероизповеданията. "Неслучайно приравняваме заплатите с учителските заплати - защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал", коментира Борисов. Премиерът уточни, че църквата ще продължи да получава приходи от дарения, продажба на свещи и др. "Никой не е мислил тези средства да им ги взема, събира, проверява и т.н.", каза още той. Което за догодина значи 15 млн. лв. за заплати за духовниците от всички вероизповедание.

Eлектронните обществени поръчки ще стартират чак от март 2019 г.

Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които трябваше от 18 октомври да заработи е-платформа за търгове, ще влязат в сила от март 2019 г. От октомври ще влязат в сила само някои параграфи, които са свързани с ускоряването на поръчките. Това решиха депутатите окончателно в четвъртък.

Дигитализирането на обществените поръчки би трябвало да реши до голяма степен проблема с корупцията в тази сфера. Дали това ще се случи обаче зависи какво точно е разписано в текстовете и какви вратички са оставени. В този смисъл е повече от притеснително, че по този важен и сложен закон гласуваха едва 60-ина души, а над 120 параграфа минаха за по-малко от час. Например бе одобрено по-големи сделки да могат да минават с пряко договаряне или подбор на оферти, а информацията за проведените поръчки да е публично достъпна едва 5 години, след което ще се "архивира" за още 5, преди да се унищожи. Също така на скорост и без много шум промените минаха и през комисиите, а преди това работна група с непублични заседания оформи окончателно текстовете, предложени от МС.

НАГЛОСТ НА ДЕНЯ

"Призовавам ви и вие да правите инвестиции, да следвате модела на господин Доган. Призовавам и вие да го правите, и всички български граждани, защото с частните инвестиции ще развиваме икономиката, ще създаваме работни места, ще увеличаваме брутния вътрешен продукт на страната."

Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на журналистическа забележка. Карадайъ коментираше новината за изтеглянето на турската клиника "Аджъбадем" от България, като заяви, че тя е в синхрон с общия лош инвестиционен климат в страната. Журналист обаче контрира, че, изглежда, инвестиционният климат за Ахмед Доган е добър (миналия месец се разбра, че той е купил ТЕЦ "Варна"). Последва изказването на Карадайъ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хиляди ирландци протестираха заради недостига на жилища

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Некачественият ремонт на "Графа" предизвика до протест под прозорците на кмета утре

Докато кмет, зам.-кмет и общинари от ГЕРБ се надпреварват да обясняват по медиите, че очевидно некачественият и притеснително зле изглеждащ ремонт на централната улица "Граф Игнатиев" още не бил довършен и всяка нередност ще се оправи, граждани инициираха протест утре в 12 ч. пред Столичната община с искане за оставка и поемане на отговорност от столичния кмет Йорданка Фандъкова. "За 12 години управлението на г-жа "Данчето на Бойко" се превърна в нарицателно за корупция, която се материализира пред очите ни под формата на отвратително и не в срок извършени ремонти, струващи ни десетки милиони", пишат организаторите във фейсбук. В социалните мрежи пък вече се носи цял фолклор: от крилати фрази като "Славейков, като видя какво са направили с площада му, стана, взе си пейката и избяга" до осмиващи видеоклипове, колажи и какво ли не.

Ремонтът струва 24 млн. лева, изпълнява се от "Джи Пи груп" и включва още ремонти на улиците "Славянска", "6 септември", "Цар Иван Шишман", "Солунска", парка около църквата "Св. Седмочисленици". Бетоновите плочи, които са положени там, също са обект на критики - заради цвета и неравностите.

Кой ще вземе Нобел за мир

В петък ще стане ясно кой е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир. Отличието се връчва от Нобеловия комитет в Осло и отдава признание на човек или група хора, които са допринесли в най-голяма степен за насърчаването на мира по света. През 2017 г. наградата получи Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) – коалиция от неправителствени организации от 100 различни държави. Тази година са получени 331 номинации за приза, което е и вторият най-висок брой в историята след 2016 г.

Предположенията в медиите варират от лидерите на Северна и Южна Корея, американския президент Доналд Тръмп, бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), папа Франциск, саудитския блогър Раиф Бадауи и Американския съюз за граждански свободи (ACLU).

Четирима бяха арестувани миналата седмица, повдигнати са им обвинения и са в предварителния арест.