Новият брой:
Служебната президентска република

Съдът в Люксембург за правото да съдим държавата за нарушено право на ЕС

Решение на СЕС по българско дело "Кантарев срещу БНБ" показва необходимостта от законова уредба на правото на иск за вреди

Гражданите трябва да имат опция да съдят държавата за вреди от съществено нарушение на правото на ЕС, без да са длъжни да доказват виновно поведение на съответния национален орган, който е извършил нарушението – било то БНБ, Народното събрание, правителството, съд или друга институция с властнически правомощия. Достатъчно е да докажат, че става въпрос за "съществено нарушение", което включва и виновното поведение. Правото на гражданите на обезщетение в тези случаи не зависи и от това дали вредата от неспазването на право на ЕС е причинена умишлено от съответната институция. Това по същество обяви днес Съдът на ЕС в Люксембург по изключително важното за България и за българската правна система дело С‑571/16 "Николай Кантарев срещу Българска народна банка". Особено съществена част от решението на СЕС е посочването, че по такива дела пропорционалната такса в размер на 4% от цената на иска може да представлява съществена пречка за водене на дела за обезщетение, особено ако липсва възможност за освобождаване от такава такса.

Безспорният извод от това решение, изтъкван и от адвокатите по делото пред СЕС и от специалисти по европейско право (виж най-долу), е, че законодателят трябва бързо да приеме нормативна уредба, с която изрично да уреди пред кой съд и по какъв процесуален ред ще се гледат тези дела. Дотогава съдилищата трябва да съобразят практиката си с мотивите от днешното решение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар