Гергов и златната дупка на Варна

Георги Гергов, собственик на "ЦУМ Варна"

Гергов и златната дупка на Варна

Общината иска да плати астрономическите над 43 млн. лв. на Георги Гергов за под 3 дка празен парцел в центъра на града

32781 прочитания

Георги Гергов, собственик на "ЦУМ Варна"

© Анелия Николова


Идеята е парите да дойдат от данъкоплатците през държавния бюджет.

Да получиш няколко десетки милиона лева за една дупка, пък била тя и в центъра на Варна, звучи като много добър подарък. Скоро с него може да се сдобие Георги Гергов - собственик на някогашни соцмастодонти, а сега все губещи предприятия като Пловдивския панаир и столичния ЦУМ. Гергов е притежател на парцел от малко под 3 дка в центъра на морския град. Тази седмица варненският кмет Иван Портних предложи общината да купи този парцел срещу 43.2 млн. лв. Не със свои пари, а с държавни, т.е. на всички данъкоплатци.

Извън тази астрономическа цена за нещо, което представлява изкоп с ограда, най-странното е защо сега се стигна до съглашение между общинско ръководство на ГЕРБ и висш кадър на иначе опозиционната БСП.

За да се случи сделката, има още няколко условия. Идеята първо трябва да бъде одобрена от общинския съвет, което може да стане още този петък. След това трябва да бъдат осигурени парите - те могат да дойдат от държавния бюджет, но досега това не е обсъждано с финансовото министерство, твърдят от ведомството пред "Капитал". Ако държавата отново подкрепи бизнеса на Гергов обаче, това ще е интересен знак от страна на ГЕРБ. Последната такава помощ дойде преди две години, когато министерството на икономиката се опита да подари участието си в панаира на общините Пловдив и Варна, при което морският град трябваше да получи по-голямата част (29% от капитала), явно с мисълта, че той ще бъде заменен срещу "Дупката". Сделката обаче се провали след изборите през 2017 г.

Цена-мечта

Парцелът от 2915 кв.м на бул. "Княз Борис I", известен като "Дупката", е собственост на дружеството "Централен универсален магазин Варна". Подобно на "Международен панаир Пловдив" фирмата беше придобита от Гергов постепенно, с няколко увеличения на капитала (предимно с апортни вноски), при които общината практически беше отстранена като акционер. Още по соцвреме на мястото се планираше изграждането на търговски дом по подобие на столичния ЦУМ, но при изкопните работи бяха открити археологически разкопки и проектът беше спрян. Включването на Гергов стана на по-късен етап, но и до днес парцелът представлява само това - дупка. Основният аргумент на кмета да предложи общината да я изкупи е, че загрозява центъра и е опасна за преминаващите.

Идеята е това да стане през сделка за самата компания "ЦУМ Варна". Такова е било предложението и на самия Гергов. Освен имота във Варна капиталът на дружеството включва и 100% участие в друга практически неработеща фирма - "Порт палас". Основната тежест в оценката, която е изготвена от независимите оценители Нелияна Иванова и Людмил Велинов по поръчка на общината, обаче е на парцела.

Цената от 43.224 млн. лв. е изчислена при някакъв фантастичен вариант - ако на мястото има четириетажна сграда с още три нива подземни гаражи, магазини и офиси и парцелът бъде застроен 100%. Самите оценители уточняват, че тази стойност може да се постигне "при изчакване на най-благоприятен момент за реализация на пазара".

Сметките са направени на база себестойност на строителството 369 евро на кв.м и продажни цени в диапазона от 1470 евро/кв.м за офисите и жилищата до 2290 евро за магазините. Според специалисти прогнозните цени на бъдещите площи са доста оптимистични, докато необходимите инвестиции за изграждането са подценени, което оставя един огромен марж за хипотетичната инвестиция. Нещо повече, по информация на "Капитал" преди година е правена оценка на същото дружество по друг повод и заключението на експертите тогава значително се различава от сегашното. Тяхната оценка за 100% от капитала на "ЦУМ Варна" е била 9.4 млн. лв., или 4.5 пъти по-малко.

Площад, паркинг, паметник

Тук е моментът да се посочи, че общината не планира въобще да строи офиси и магазини на терена. Това сваля възвращаемостта на инвестицията близо до нула.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, след като отново стане общинска собственост, теренът на т.нар. "Дупка" трябва да се превърне в площад над подземен паркинг на четири нива. "Синята зона на Варна, чийто първи етап влезе в експлоатация това лято, има наложителна нужда от подобен паркинг", каза Бузев. "Дълбочината на дупката позволява разполагането на 3-4 етажа. На нивото на улицата по мое лично мнение трябва да бъде възстановен площадът, който се намираше там преди години – със зелени площи, водни огледала и места за отдих", добави той.

По-екстравагантната част от вижданията на варненския главен архитект за бъдещето на "Дупката" е за площадното пространство "на покрива" на закрития паркинг - там трябва да бъде поставен паметник на братята Кирил и Методий и техните ученици. Такъв паметник в града липсвал. "Не става дума за малък паметник, уточни Бузев. Обсъждал съм идеята с кмета Иван Портних още преди години и двамата сме на мнение, че това трябва да е внушителна скулптурна композиция, която да скрие грозните сгради наоколо." При паметника на Кирил и Методий с поднасяне на цветя трябвало да свършват и манифестациите на 24 май.

Главният архитект има и друга идея за "Дупката" - тя е свързана с останките от крепостната стена на древния Одесос. Според Бузев успоредно на сегашния пешеходен бул. "Княз Борис I" можело да бъде разположен "шлиц", който да открива разкопките за погледа на минувачите. Достъпът до тях можел да бъде осигурен с ескалатори, които да отвеждат до пешеходна алея на първото ниво на подземния паркинг. "Всичко това, разбира се, може да стане само след като бъде взето окончателното решение за бъдещето на "Дупката", но и след национален, а дори и международен архитектурен конкурс", каза Бузев.

Чии сметки излизат

Но за да се появят площад, паркинг, фонтани и паметници на мястото на сегашния изкоп в центъра на Варна, има още едно условие – изработването на нов подробен устройствен план за терена. Защото в сегашния си и все още действащ вариант той предвижда изграждането на пететажен търговски център.

"На това място в момента не може да бъде построено нищо по-високо от 15 м", каза Виктор Бузев. "Освен ако по някаква причина общинският съвет не вземе друго решение. В тази височина не могат да бъдат вместени повече от пет етажа – това е максимумът, с оглед на най-високите околни сгради. Навремето Георги Гергов искаше сградата да е по-висока и вероятно по тази причина се е отказал от строителството. Сигурно сметките не са излизали", добави той.

От документите за оценката се вижда, че е имало инвестиционно намерение да се построи 8-етажна сграда с три подземни етажа за паркинги и полуподземен етаж за супермаркет и зала за експониране на археологическите находки. На първите два етажа е трябвало да бъдат разположени магазини, а на останалите догоре - офиси. Не е ясно на колко Гергов е оценявал инвестицията си и как е смятал да я финансира. "Капитал" го потърси за коментар, но той не вдигаше мобилния си телефон.

Губещият бизнесмен

Като цяло бизнесите на Гергов традиционно отчитат загуби, въпреки че в портфейла му влизат някога емблематични компании като "Международен панаир Пловдив", ЦУМ - София, курортът "Слънчев ден" и т.н. Въпреки това също толкова традиционно той се радва на силна държавна подкрепа - както за придобиванията си, така и за финансирането им.

Няколко месеца преди провала на сделката с Пловдив и Варна през 2017 г. държавната Българска банка за развитие (ББР), която иначе е замислена да финансира малки и средни предприятия, осигури на Гергов 31.8 млн. евро заем, с които да изплати кредита на "Международен панаир Пловдив" към Уникредит Булбанк. Останаха дори пари, с които бизнесменът смяташе да изгради апартхотели на мястото на съборените стари хотели "Вероника" и "Мираж" в комплекса "Слънчев ден". Смелите планове на ръководството на курортното дружество тогава бяха до май 2017 г. новите сгради да са факт, а най-късно до пет години, т.е. до края на 2021 г., заемът да бъде покрит с приходите от продажба на апартаментите. Засега няма индикации компанията да е построила нещо, въпреки че според отчета й към края на 2017 г. от заема са усвоени 8.6 млн. лв. (вероятно предимно за ремонти на хотелите му, които текат в момента).

От ББР не коментираха дали кредитът се обслужва редовно. До самия падеж има време - той е в края на ноември 2023 г. Един извънреден приход от 43 млн. лв. от парите на данъкоплатците обаче няма да е излишен при издължаването му към държавната банка.

Идеята е парите да дойдат от данъкоплатците през държавния бюджет.

Да получиш няколко десетки милиона лева за една дупка, пък била тя и в центъра на Варна, звучи като много добър подарък. Скоро с него може да се сдобие Георги Гергов - собственик на някогашни соцмастодонти, а сега все губещи предприятия като Пловдивския панаир и столичния ЦУМ. Гергов е притежател на парцел от малко под 3 дка в центъра на морския град. Тази седмица варненският кмет Иван Портних предложи общината да купи този парцел срещу 43.2 млн. лв. Не със свои пари, а с държавни, т.е. на всички данъкоплатци.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  sirhamiltonf1 avatar :-P
  hamiltonf

  На тези оценители някой да им каже "Чао, и кой от къде е!". Изискват се нови оценки от три незавимиси източници, като единия е чуждестранен, с доказана компетентност.
  А между другото, "дупката" на Бургас е по-голяма....

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Доган си купи ТЕЦ Варна, за да му се плаща за нищонеправене (студен резерв). На БСП Баце ще нарине едни пари за хипотетичната цена на нещо непостроено. Изглежда сякаш Баце се опитва да си купи още малко време на "стабилност".

 • Божидар Здравков

  Май че през 2006 г., Гергов правеше съвместно дружество с община Пловдив, за да "финансира" (по-късно вземе без пари всичко) възстановяване на къщи в Стария град. Тогава той апортира хотел на груб строеж в "Слънчев ден". "Оценката" беше 11 000+лв/м2!
  Така ще бъде, докато хората безропотно търпят това крадене, а общински съветници от различни градове изпълняват партийни поръчки.

 • 4
  sdgqqq avatar :-|
  sdgqqq

  Със значим, усещащ се местен данък върху недвижимите имоти ще се раздвижи около "дупката". Щом си е направил оценка 43 мил. върху тях да плаща данък, ако примерно до три години от придобиването на имота не е построил нищо. При следваща оценка ще поръча друга сума на оценителите.
  Данък ТРЯБВА.

 • alray

  Във Варна е нужен огромен платен паркинг на 5 нива, друг е въпросът, че ако тая дупка се плати с пари от данъците, то тогава паркирането трябва да е безплатно!! Иначе ще го платим многократно. Скоро купих апаррамент на 50 метра от дупката..цени от 1450 евро на квадрат НЯМА! Това НИЩО не струва наистина нищо, да продължат площаада да минава над него...както направиха с автокъщите на околовръстното в София.
  Отделно, за да правиш зелени площи и водни атракциони, първо трябва да видиш как си се справил с предните, а отговорът не е в полза на Портних и компания(за справка работещият само няколко месеца шадраван за милиони)
  Но май ще имаме сделка...още повече в момента се изливат безразборно едни милиарди посарък от Бойко за спасяването на редник Портник и замазване на далаверите

 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Групировката ГЕРБ и червените мафиоти са обхванали цялата държава, всички институции, вземат най-големите в света субсидии и с тях си купуват всичко! И не могат да бъдат сменени. Затова са безскрупулни на МАХ !!! Срам ! Гнусь ! Червената мафия стана толкова нагла, защото контролира всичко. А мутрата комунист Бойко Борисов е неин първи слуга. Пазвантин ! Цена от около 15000 лева за кв.м. !!!! Като в центъра на ТОКИО !!! ВСИЧКО ЗА СВИНАРЯ ОТ ПЪДАРЯ !

 • 7
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  До коментар [#1] от "hamiltonf": Въпросът не е в оценителите, а в ТОЗИ, който е поръчал оценката !!! Така, че за дупката в Бургас оценката може да бъде и по-малка.

 • 8
  cashe avatar :-(
  Aleko

  В деня на приемането на решението пред общината трябваше да се е изсипала половин Варна да протестира. Повече от 5-6 млн лв. не струва тая дупка и всичко останало е пладнешки обир. Като си мълчим ще ни крадат и това е.

 • 9
  bogi_vn avatar :-|
  bogi_vn

  Паметник на Кирил и Методий е нелоша идея, но дупката си е баш паметник на корупцията и некомпетентността. Нещо такова трябва да помислим, защото нацията ни има много къса памет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход