Изборът на изтребители e предизвестен

Този път американската отбранителна компания Lockheed Martin директно влезе в наддаването с новопроизведени изтребители F-16 Viper (Block 70/72). Големият въпрос е дали офертата им ще се вмести в отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС и дали могат да бъдат доставени в планираните срокове

Изборът на изтребители e предизвестен

След 13 изпратени запитвания битката отново се води между "обичайните заподозрени" и фаворитът е ясен

Момчил Милев
22709 прочитания

Този път американската отбранителна компания Lockheed Martin директно влезе в наддаването с новопроизведени изтребители F-16 Viper (Block 70/72). Големият въпрос е дали офертата им ще се вмести в отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС и дали могат да бъдат доставени в планираните срокове

© Цветелина Белутова


"Държа да се закупят нови самолети, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха."

Бойко Борисов, премиер
"Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само за да подготвят опции."

Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната

Може би сте останали с впечатление, че този понеделник Министерството на отбраната най-накрая е дало начало на процедурата по превъоръжаване на българската бойна авиация. На публична церемония във ведомството официално бяха отворени четири обвързващи оферти от три държави – за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия. Те се конкурират за най-голямата военна поръчка в новата българска история на стойност 1.8 млрд. лв. с ДДС.

Ако обаче следите перипетиите около модернизацията на Военновъздушните сили (ВВС), най-вероятно си давате сметка, че изборът е друг: между придобиването на точно определен тип изтребители и поредното отлагане на превъоръжаването поради "непродаваемост" на офертата пред българските данъкоплатци. На практика всички пируети около проекта за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" и неговата актуализация сочат, че задачата им е да поднесат субективното политическо решение на премиера в максимално обществено приемлива публична "опаковка".

"Вечният сокол"

По принцип Борисов никога не е бил фен на инвестициите в отбрана. Той обикновено ползва уж отпуснатите пари за превъоръжаване като фискален буфер, който преразпределя в края на всяка година поради "нестартиране" (и по-скоро саботиране) на проектите.

Още от времето на първия кабинет на ГЕРБ стана ясно, че ако наистина се налага да се купуват бойни самолети, фаворит ще са американските F-16 (Fighting Falcon). Тогава процедурата стартира за пръв път с почти аналогични участници (без формалното присъствие на и без това твърде скъпия F/A-18 Super Hornet) и неусетно достига почти до финалната фаза. Основната разлика беше, че САЩ не участваха директно, а през Португалия, които предлагаха по-старите F-16 MLU "втора ръка".

Малко преди сключването на договора обаче Борисов "самосвали" първото си правителство през март на 2013 г. А докато управляваше кабинетът на Орешарски, португалските изтребители бяха продадени на Румъния.

Когато Борисов се върна на власт през ноември 2014 г., отбраната първоначално отново не беше сред приоритетите. Военното министерство отиде при "Реформаторския блок", а оглавилият го земеделец Николай Ненчев беше всячески разиграван. Стигна се дотам премиерът многократно да нарича опциите за взимане на употребявани самолети "купуване на бракми", въпреки че първото му правителство се беше прицелило именно в употребявани машини. Точно тази реторика по-късно щеше да вкара Борисов в сериозен политически капан...

За лош късмет на българския премиер горе-долу по същото време лидерите на държавите от НАТО проведоха срещата на върха в Уелс, където одобриха масирано превъоръжаване заради руската анексия на Крим. Страната ни се ангажира да достигне 2% от БВП за отбрана, като 20% от тях да отидат за модерна екипировка. Две години по-късно, по време на срещата във Варшава, натискът за укрепване на източния фланг на НАТО се увеличи още повече, а Борисов беше принуден да размрази проектите за превъоръжаване.

Полицай срещу летец

И точно оттук започна да изгрява звездата на бъдещия най-опасен враг на Борисов – тогавашния командир на ВВС ген.-майор Румен Радев. Слабостта на военния министър Ненчев позволи на генерала изцяло да изземе инициативата в шумния публичен дебат за бъдещето на авиацията, позиционирайки себе си като спасител, а премиера – като неин гробокопач. В крайна сметка именно упоритият отказ на Борисов да задвижи проекта за нови самолети беше финалната капка, която накара Радев да хвърли оставка, да приеме предложението на БСП да влезе в президентската надпревара и да я спечели, провокирайки ново падане на ГЕРБ от власт.

В настоящата интрига обаче по-важният момент е, че на изпроводяк ген. Радев, който беше началник на експертната група за нови самолети, подготви исканията за обвързващи оферти. И не само това: назначеното от него служебно правителство не просто получи отговори от тримата допуснати кандидати, но и в края на мандата си успя да ги класира публично. И тъй като в хода на втория си мандат Борисов заклеймяваше самолетите "втора ръка" като "бракми", той трудно можеше защити старите F-16 MLU и да извади обективен аргумент срещу поставените на първо място Gripen, които бяха единствените нови машини в надпреварата.

Затова в началото на третия си мандат лидерът на ГЕРБ бе принуден да прибегне до процедурни хватки, така че да елиминира преднината на шведската оферта и да аргументира зачеркването на военната експертиза. За целта в парламента бе сформирана специална анкетна комисия, която излезе с противоречиво решение, че F-16 са били несправедливо дискриминирани и че от тях не е поискано предложение за новопроизведени самолети. Депутатите разпоредиха на отбранителното министерство да върне процедурата една стъпка назад.

Кой ще решава

И така се стигна до тазседмичното ново отваряне на оферти, където с нови самолети вече участват не само Швеция, но и САЩ с F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet. Вторият тип изтребители обаче са толкова скъпи, че дори теоретично не могат да се вместят в бюджета от 1.8 млрд. лв.

"Държа да се закупят нови самолети, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха", коментира в понеделник Борисов, с което индиректно елиминира и предложението на Италия за използвани Eurofighter-и. Различни представители на ГЕРБ пък активно започнаха да подчертават как бъдещият изтребител трябва да бъде произведен в натовска държава, каквато Швеция не е, и как Gripen не са съвместими със стандартите на алианса (което не е вярно). Неколкократното натъртване на "сборването във въздуха" пък е намек, че F-16 има богата история в реални военни действия за разлика от шведския си конкурент.

Важният момент при третия опит за придобиване на изтребители е, че изборът почти официално ще бъде направен еднолично от Борисов. "Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само за да подготвят опции", коментира миналата седмица бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Няколко дни по-късно стана ясно, че думите му не са били случайни: оказа се, че сега действащата междуведомствена експертна група няма да класира офертите, а само ще излезе със секретен доклад. Реалната преценка ще бъде направена от "политико-военна група", назначена от премиера, която трябва да започне работа след 2 седмици. За момента не е ясен нито нейният състав, нито на какви принципи ще работи. Тя ще води преговори за подобряване на офертата с един или няколко кандидата, след което ще предложи на министър Каракачанов с кого България да сключи междудържавен договор.

Така лидерът на ВМРО се оказва в позицията на "бушон", ако се стигне до провал, въпреки че реалната власт ще е в екипа на Борисов. Вероятно затова Каракачанов направи уговорката, че "спорът опира в края на краищата какви пари и финансови възможности имаме. Имаме 1,8 млрд. с ДДС". Защото много възможно е харесваните от властта иначе много добри F-16 Viper да се окажат една идея по-скъпи...

"Държа да се закупят нови самолети, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха."

Бойко Борисов, премиер
"Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само за да подготвят опции."

Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  hristo_72 avatar :-|
  hristo_72

  Не се и съмнявайте,че Ф16 ще бъде "нашият" избор!

 • 2
  clwnjester avatar :-|
  clwnjester

  И кво, тия самолети руските С300 не могат да ги свалят :Д :Д :Д Да не говорим за С400 или С500.

  За кви самолети ще купуваме, от кой точно ще се пазим и кой ще пазим. Държавата е в демографска криза тия тръгнали да купуват самолети. На Русия ли ще се опъваме.... :Д Смешни...


 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Американците го държат здраво.. и той изпълнява каквото му кажат. Ако ще и държавата да срине.

 • 4
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  Нека ви предложа съкратен вариант на всички статии за изтребителите, които ще закупуваме:

  "Ще купим стари боклуци за много пари. НО, не са руски. Нищо останало няма значение." Край на статията.

 • 5
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Забавно е, че откакто Капитал въведе платеното съдържание във форумът им останаха само руските тролове като тея по-горе.

  И плачат, че не може да купим руски изстребители. Нещастни предатели на България.

 • 6
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  До коментар [#5] от "johnniewalker":

  Пише се "изтребител", Джони. :)

 • 7
  johnniewalker avatar :-P
  johnniewalker

  До коментар [#6] от "kirka80286":

  Много благодаря, байно. Написах го 50 пъти в тетрадката. Нещо друго да има да поправям?

 • 8
  krassi_pp avatar :-|
  krassi_pp


  До коментар [#7] от "
  johnniewalker
  ":

  Членуването ти. А по същество, ясно е, че от поколение 4 до 4++ най-добрия и съвсем по възможностите ни изтребител е СУ-35.Няма да го купим по други причини.

 • Jordan J

  За припомняне: бюджетът от 1.8 млрд лв за самолети е почти толкова, колкото България плати по съдебния иск на руснаците за прекратяването на Белене - предпоставките за което бяха създадени от руските агенти в българската енергетика и правителство, подписали договореностите с руснаците, но все още непотърсени сериозно от Прокуратурата...

 • 10
  dunkan avatar :-|
  dunkan

  [quote#8:"krassi_pp"]...най-добрия и съвсем по възможностите ни изтребител е СУ-35.Няма да го купим по други причини.[/quote]

  За Су-35 не знам, но при учение тайландските Грипени са били Китайските Су-27 (т.н. J-11) с 4 на 0 през 2015-та: https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/06/09/top-secret-outcome-of-china-and-thailand-first-strike-falcon-joint-military-exercise/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход